Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Jehova Tanúi! Megválasz...

Kedves Jehova Tanúi! Megválaszolnátok? Fel állhat-e az iskoláskorú gyermek a himnusz alatt és énekelheti is azt?

Figyelt kérdés
Az iskolában ahova a lányom jár két tanú gyerekről is tudok, az egyik a lányom osztálytársa. Az évzárón mindkét gyerek felállva énekelte a himnuszt. Miután elkezdődött a himnusz ők is felálltak a többi gyerekkel és énekeltek. Szabályos ez?

2013. jún. 30. 12:48
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
Válaszolna valaki? Helyes vagy nem, hogy felálltak a gyerekek és énekelték a himnuszt? csupán kíváncsi vagyok!
2013. jún. 30. 16:56
 12/30 anonim ***** válasza:
36%

Mivel Jehova Tanúihoz szól a kérdés, ezért válaszolnék rá, mivel magam is az vagyok.

Nem nem "szabályos" :(

Jehova Tanúi a biblia szerint igyekeznek a Jézus által említett szavai szerint nem részei lenni a világnak.

ezért a keresztények, nem vesznek részt a nacionalizmust elősegítő megnyilvánulásokban, mint nemzeti zászló előtti tisztelgés, a Himnusznál való felállás, illetve annak éneklése.

The Encyclopedia Americana újabb kiadása megjegyezte, hogy „a nemzeti himnuszok hazafias érzéseket fejeznek ki, gyakran tartalmaznak olyan kérést, hogy Isten vezesse és védje meg a népet vagy az uralkodót”. Jehova szolgái részéről tehát nem ésszerűtlenség az, hogy a zászló előtti tisztelgést és nemzeti himnuszt magában foglaló, hazafias ceremóniákat vallásos tevékenységnek tartják. Sőt, egy könyv arról írva, hogy az egyesült államokbeli iskolákban Jehova Tanúi gyerekei nem tisztelik a zászlót, és nem tesznek hűségesküt, kijelentette: „Azt, hogy e naponkénti szertartások vallásos természetűek, végül a legfelsőbb bíróság is megerősítette több esetben” (The American Character).

Bár Jehova népe nem csatlakozik olyan ceremóniákhoz, melyeket Írás-ellenesnek tekint, mindenképpen tiszteletben tartja mások azon jogát, hogy ezt tegyék. Mint jelképeket, a nemzeti zászlókat is tisztelik, és a törvényesen megalakított kormányzatokat ’felsőbb hatalmakként’ ismerik el, melyek ’Isten szolgájaként’ tevékenykednek (Róma 13:1–4). Jehova Tanúi tehát megfogadják a buzdítást, hogy imádkozzanak a ’királyokért és mindazokért, akik magas állásban vannak’. Az indítékunk azonban az, „hogy továbbra is nyugodt és csendes életet élhessünk teljes, Isten iránti odaadással és komolysággal” (1Timóteusz 2:2).

"Isten áld meg a Magyart..."

ez hogyan egyeztethető össze azzal a gondolattal ami a második parancsolat:

Szeresd felebarátodat mint önmagadat...

És a Többi népeket ne áldja meg?

Hozz reája Védőkart ha küzd ellenséggel...

Nem küzd mert nem háborúzik békében él egy keresztény...

Katy Weaver

2013. jún. 30. 22:06
 13/30 anonim ***** válasza:
75%

"Isten áld meg a Magyart..."

ez hogyan egyeztethető össze azzal a gondolattal ami a második parancsolat:

Szeresd felebarátodat mint önmagadat...

És a Többi népeket ne áldja meg?

Katy,

ha én vizsga előtt kérem Istent, hogy segítsen, akkor nem azt kérem, hogy a többieknek ne segítsen.

Érted a párhuzamot?

2013. júl. 1. 09:20
 14/30 Névtelenül nevű ***** válasza:
0%

Nyújts feléje védő kart, ha küzd elleséggel.

Nekem ezzel van bajom. Krisztust követő ember nem küzd elleséggel. Ha meg mégis küzd, pláne nem kér hozzá védő kart Istentől. Ez a sor így duplán rúgja seggbe a szeresd felebarátodat parancsolatot, mert nem csak hogy nem szereti őt, hanem ezt tetézi azzal, hogy ebben a nem-szeretésben Isten segítse is meg. Isten akaratának az arculcsapása olyat kérni Tőle, amiről kijelentette, hogy csak ezt ne. Nem csak hogy csináljuk amit nem szabad, de pofátlanul még kérjük is hogy asszisztáljon hozzá.

Kifejezetten ellenzem a himnusz éneklését úgy általában, keresztény körökben pedig egyenesen felháborít. Református vagyok, de ezt nem tudom összeegyeztetni a hittel.

2013. júl. 1. 11:42
 15/30 anonim ***** válasza:
75%
Katy és Névtelenül, ebben az esetben az Ószövetséget se olvassátok, sőt tépjétek ki a Bibliából az oldalait.
2013. júl. 1. 14:41
 16/30 anonim ***** válasza:
45%

Kedves 15-ös! Te nagyon félreérted. Ma NINCS istenuralom alatt egyetlen földi nemzet sem, mint az ókorban Izrael, mint teokratikus rendszer. Ma - Krisztus után egy kereszténynek nem pusztán "nemzetközinek" kellene lennie, hanem NEMZETEK FELETTINEK szellemben, ami sajnos valljuk be a legtöbb egyénre és csoportra sem igaz!

Létezik a krisztusi semlegesség ténye, ez a Szentírás alaptanítása - akárki akármit is mond az emberek közül. Ezért nem fér bele a himnusz éneklése egy krisztusi semlegességet valló és gyakorló keresztény életébe.

Az "Isten áld meg a magyart" sem keresztényi szöveg, mert milyen jogon kérem én ezt egy külön népnek Istentől, hacsak nem nemzeti és patrióta érzületből? Ámde az ilyen érzések végső soron nemzeti gőgöt feltételeznek, mert ha valaki hazafinak tartja magát, akkor ÉRZELMILEG ragaszkodik annak minden döntéséhez.

"A hazafiság csak egy szó; vagy azt jelenti, hogy az én hazám, ha igaza van, ha nem, ami becstelenség, vagy azt, hogy az én hazámnak mindig igaza van, ami bárgyúság."

(O'Brien, Patrick)

Isten áldja meg minden követőjét, minden őszinte és jó szándékú embert, aki hajlik arra az elengedhetetlen dologra, hogy ismeretet szerezzen a Mindenhatóról, mert ugyanis ez a Királyságába való jutás feltétele. De nem mint "magyart", "amerikait", vagy éppen "busmant".

2013. júl. 1. 17:07
 17/30 anonim ***** válasza:

"Isten áld meg a magyart"

Schmitt Pál te vagy az? Ha már idézel, idézz pontosan öreg, ne egy hatalmas nyelvtani hibával.

Szóval a zsidók kérhettek az ellenségeikre minden rosszat, mi meg csak védelmet se kérhetünk, értem.

Egyébként azt a hülyeséget, hogy ha áldást kér az ember akkor mindig mindenkire kell kérnie, azt már tényleg csak 70-es IQ hányados alatt lehet megérteni. Szóval a családomért se imádkozhatok, hanem mindig mindenkiért kell, fasza, jó tudni.

Én tudom, hogy a gondolkodás nehéz, meg sok energiát felemészt (az agy a legenergiaigényesebb szervünk), és ezért spóroltok vele rendesen. De kezd már elegem lenni az Őrtorony idézetekből.

2013. júl. 1. 17:47
 18/30 anonim ***** válasza:

Ki állította, hogy csak "mindig, mindenkiért" lehet kérni??? Miért forgatod ki a szavaimat?! Csak csupán emlékeztetnélek, hogy csoportról volt szó, ezért írtam hasonlóan többesszámban a példákat.

Valójában csak vagdalózol, és nem érvelsz - vagyis az intelligenciáról inkább ne beszéljünk.. :)

2013. júl. 1. 18:13
 19/30 anonim ***** válasza:

18

Lemaradt az aktuális Őrtorony idézet. Nem lesz ebből baj?

2013. júl. 1. 18:31
 20/30 Névtelenül nevű ***** válasza:

A nyelvtani hiba jogos.

A nemzetieskedés, a nemzeti hovatartozás stb. , ezek megosztó dolgok. Negatív értelemben. Ennek a kategóriának nem lenne szabad megjelennie a kereszténységben. Egy felől Krisztus teste, azaz kereszténység, keresztény, egyetemes egyház, felekezetfüggetlen. Másfelől "szíjjelveremafejedet büdösromán". Ez utóbbi következik ugyanis a nemzeti megosztásból. Mint kategória, úgy ahogy van, Krisztus-ellenes, ha ez következik belőle. Ez következik belőle? Ez. Egyik ország "szétüti" a másikat. Negatív hatású, destruktív, haszontalan és nem biblikus. Én magyarnak születtem, az is vagyok. De útálok ez lenni, mint ahogyan bármi más is lenni, mert rühellem az ilyen irányú megkülömböztetést. Miért rühellem? Mert előveszek találomra egy történelemkönyvet, és máris csemegézhetek a szebbnél-szebb nemzetek közötti gyilkos sztorikban.

Minden vezet valahová. A nemzeti megkülömböztetés minden kétséget kizáróan a gyilkolászáshoz. Ide nem sok magyaráz kell, ez evidens.

2013. júl. 1. 18:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!