Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hiszik sokan, -az...

Miért hiszik sokan, -az emberiség jelentős része-, hogy a hitvilágokba való menekülés megoldja a halállal való szembesülést, a halálfélelemmel szembeni rettegést?

Figyelt kérdés
2013. jún. 16. 10:45
1 2 3 4 5 6
 51/56 anonim ***** válasza:

„Akkor minden vallás vagy egyenrangú,vagy felnőtt mese.”

Nem lehetséges, hogy minden vallást Isten ihletett, hiszen egészen különböző dolgokat tanítanak. Rossz fényt vetne Istenre, ha egyiknek ezt tanítja másiknak azt (ismerve az embereket, hogy ez összeugrasztja őket). Hogy dönthető akkor el, melyiket válasszuk? A tartalmuk összehasonlításával.

Idézek az Albert Schweitzer esszéből:

„Fiatal koromtól fogva megvolt az a meggyőződésem, hogy végül minden vallásos igazságnak el kell jutnia oda, hogy felfogható legyen úgy is, mint logikusan átgondolható igazság. Ezért úgy vélem, nem szükséges, hogy a kereszténységnek a gondolkodással és a többi vallással való vitában kiváltsága legyen, hanem az eszmék harca közepette egyedül a benne foglalt igazság hatalmában kell bíznia.”

9-10. hsz-ben leírtam 1) miért hiszek a világtól különálló Isten létezésében 2)miért hiszem, hogy Isten magas erkölcsű és jó. E két feltételnek egyedül a kereszténység =Jézus Krisztus tanítása tesz eleget.

Még egy idézet a S. írásból:

"A brahmanizmus-buddhizmus és a kereszténység közötti harcban a szellemi és az erkölcsi ütközik egymással. Indiaiakkal való vitáikban újra és újra találkoznak majd ezzel a mondattal: ”A szellemiség nem erkölcsiség”, azaz a szellemivé válás az Istenhez való eljutásban önmagáért van, s végül is mint a legnagyobb, fölötte áll minden erkölcsinek is. Mi keresztények azonban azt mondjuk: ”Szellemiség és erkölcsiség egy és ugyanaz. A legmagasabb szellemiség a legmélyebb erkölcsiségben szerezhető meg, s folyamatosan a legmélyebb erkölcsiségben fejeződik ki.”

2013. jún. 18. 18:23
 52/56 anonim ***** válasza:
Persze, ez nem úgy ment, hogy én előre megszabtam e két feltételt. Csak abból lehet válogatni, ami van (világvallások, ateizmus). Tehát, hogy van Isten és Isten jó, nem én találtam ki, hanem Jézus tanította ezt. Plusz van lelkiismeret, ami keresésre indítja az embert (ez is Isteni eredetű). „Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.”
2013. jún. 18. 18:45
 53/56 anonim ***** válasza:
Plusz, az embernek vannak élettapasztalatai, amelyek a megfelelő irányba rugdossák. :)
2013. jún. 18. 19:10
 54/56 A kérdező kommentje:
Tehát az öt világvallás képviselőiből négy hívői buták,hogy nem ismerik fel a tévutat,hazug,hamis Istent követnek???
2013. jún. 18. 20:27
 55/56 anonim ***** válasza:

Össze kell hasonlítani a vallásokat. Ezt megteheti bárki, aki keresi az igazságot. Az iszlám megengedi a vallásuk erőszakos terjesztését. Aki áttér az iszlámról, azt meg lehet ölni. A keresztényeket üldözik az mohamedán országokban. Peresze a kereszténység nevében is öltek a múltban, de a keresztény vallás, Jézus tanítása ezt nem engedi meg! Míg a Korán igen! Mohamed maga is ölt embert a vallása terjesztése érdekében. A Koránban benne van, hogy a zsidók átkozottak. Egy vallás nem alapulhat egy más nép elleni gyűlöleten. Tehát az iszlám mint „igaz vallás” kilőve. Marad a keleti gondolkodás (hinduizmus, buddhizmus). Náluk a végcél a lélek megölése, az összes vágy és érdeklődés kioltása. Elég furcsa cél.

Jézus tanításában a szeretet a legfőbb érték. Jövőképe pozitív:

„A miket szem nem látott, fül nem hallott és embernek szíve meg se gondolt, a miket Isten készített az őt szeretőknek.” 1 Kor

„De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, a melyekben igazság lakozik.” 2 Pét.

2013. jún. 19. 11:28
 56/56 anonim ***** válasza:

Ha valaki őszinte hittel menekül oda, annak biztos megkönnyíti a dolgát, mert hiszi, hogy a földi lét végével még nem megy le a roló. Aki meg igazán nem hisz, az menekülhet akármibe, számára ez nem fog megnyugvást jelenteni, annak ez csak színjáték lesz.

Én inkább felvállalom, hogy félek a haláltól, mert nem vagyok képes hinni a vallási hókuszpókuszokban. Hithű ateista vagyok.

2017. jún. 25. 20:34
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!