Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a legerősebb érved Isten...

Mi a legerősebb érved Isten létezése mellett/ellen?

Figyelt kérdés
Kérlek csak egyetlen 1 érvet mondj, ami számodra a legnagyobb bizonyítékot jelenti. Ha agnosztikus vagy, mondhatsz mindkettőre 1-1 érvet. :)

2013. jún. 5. 22:33
1 2 3 4 5 6
 41/58 anonim ***** válasza:

mert ebben leli örömét.

Akkor addig még se volt boldog?tehát hiányt élvezett a boldogságból?Miért?Ő volt az egyetlen létező,és ő tökéletes.Mi miatt nem lett volna tökéletes harmónia a lelkében?

2013. jún. 6. 16:06
 42/58 A kérdező kommentje:
De boldog volt. Csak így fejezte ki az örömét. Mint pl. amikor az ember szerelmes, bizonyára boldog is, de emellett elkezd dalt költeni, hogy ki tudja fejezni érzéseit és gondolatait. Azt nem értem, hogy miért olyan ponton akarod megfogni Istent, ami még az embernél is működik? :) Nem értelek...
2013. jún. 6. 16:14
 43/58 nagylzs ***** válasza:
37%

Az eddigi legerősebb érvet éppen ma találtam meg: egy magyar mérnök, Dr. Héjjas István cikkét. Ez egy nem hiten alapuló, tudományosan felépített hipotézis Isten létezésére. A hipotézis azt jelenti, hogy nincs igazolva (és talán nem is igazolható), de a hipotézist csak akkor szokás fölállítani, ha sok jel arra mutat, hogy a feltevés igaz lehet.

Kiemelném azt a részt ami ide vonatkozik:

"Van ennek a kérdésnek egy másik vonatkozása is. Az élettelen természetben nem fordul elő olyan folyamat, hogy spontán lokális entrópia csökkenés áll be a környezet entrópia növelése árán. Ismereteink szerint ilyen folyamatok előidézésére csak élő szervezetek képesek. Így az a puszta tény, hogy az Univerzumban létrejöhettek élőlények, felvet bizonyos tudományfilozófiai, sőt teológiai kérdéseket is, mivel arra enged következtetni, hogy a fizikai világ működését valamiféle magasabb intelligencia irányíthatja. "

A cikk további részében az entrópia fogalmán keresztül tovább viszi a gondolatot, és arra a (nem tudományosan igazolt, de nagyon valószínűnek tűnő) következtetésre jut, hogy a fizikai világ működését egy magasabb intelligencia irányíthatja.

A teljes cikk itt olvasható: [link]

Héjjas megfogalmazása egyébként nagyon pontos, precíz. A fizikai világról beszél. Nem mond semmit az azon túli valóságokról (tehát nem is tagadja és nem is állítja őket). És konkrétan nem Isten-ről beszél, hanem egy magasabb intelligenciáról, ami a vallásosok "Isten" fogalmánál általánosabb, de mégis egybevág vele. Tehát végülis itt nem a vallásos fölfogásban vett Istenről van szó, de sok ember ezt a fogalmat nem is lenne képes máshogy értelmezni, csak Isten-ként.

2013. jún. 6. 16:32
 44/58 anonim ***** válasza:

Mert természettudományosan lehetetlen.Ha azt mondom hogy "hát de az evolúciós törzsfejlődés bizonyítja a biológiai diverzitást" akkor a hívők arra arra simán rávághatják hogy "Isten próba céljából tette oda a csontokat!".Ha azt mondom hogy a rétegek bizonyítják hogy nem volt özönvíz arra is rávághatják hogy "Isten ezt is úgy intézte hogy ne legyen réteg utána!".Ha azt mondom hogy a Wilson és Pensias által mért kozmikus háttérsugárzás pont egybeesik a modellek értékével akkor arra is rámondhatják hogy "Isten ismét csak valami fura instrukcióból teletömte a világot 3 K hőmérsékletű háttérsugárzással!".Látod?Megfoghatatlanok a hívők természettudományosan (persze mindenki látja hogy csak alibikat hoznak fel)

De látom nagyon nem tetszik neked az a paradox amit elsőre hoztam fel.

Akkor mit szólsz ehhez:Isten elvileg nem rendelkezhet szabad akarattal!Ugyanis:alap tulajdonságai hogy mindent látott,mindent tudott mindig is.Szóval minden döntését is látta előre.Tehát ha eldönti hogy ő x időn belül teremt egy bolygót,és x idő múlva ott van akkor neki muszáj teremtenie egy bolygót.x idő előtt ő látta előre hogy hogy s mint fogja véghezvinni a teremtését.Ha nem teremt,az azt jelenti rosszul látta volna x idő előtt.Na de így rá van kényszerítve,mondhatni robot módjára hogy teremtsen.Ez pedig a szabad akarat elvesztése.

illetve még ez jó:Ha Istenre semmi szabály nem vonatkozna, akkor maga volna a szabálytalanság lényege, tulajdonképpen a Káosz maga! De akkor hogy is teremthetne a Káosz - Rendet?

2013. jún. 6. 16:43
 45/58 anonim ***** válasza:

Előttem szólónak:A mérnök úr maradjon csak meg a mérnökségnél,mert látom nem ért a biokémiához.Tessék :

[link]

[link]

[link]

2013. jún. 6. 16:47
 46/58 A kérdező kommentje:

44-es, ilyen érveket még a legelvetemültebb kreacionistáktól sem hallottam. Biztos, hogy mondanak ilyeneket, vagy te találtad ki? :)

Amúgy értem amiket írsz, de még mindig azt tudom mondani ezekre, hogy nem lehet ezeket a kérdéseket vizsgálni, így nem is állíthatunk róluk semmit. A kvantumfizikában is rengeteg olyan abszurdumnak látszó dolog van, amely létezik, de ha nem tapasztalnánk meg őket, akkor azt gondolnánk, hogy aki azokról a jelenségekről beszél, elmegyógyintézetbe kellene zárni. Istennél, hogy tudja előre mi lesz, ez lehetséges hogy nem áll kapcsolatban a szabad akarattal. Sőt mi több, el tudom azt is képzelni, hogy mivel a kvantumfizika alapján valószínűleg létezik az objektív véletlen, így a világ nem lehet determinált, ergo Isten sem ismeri a konkrét jövőt, mert determinált jövő egyszerűen nem létezik. Persze ez nem biztos, hogy összhangban van a keresztény Istennel, de másfajta istenképpel még egyezhet, nem? :) De akár vele is összhangban lehet. A lényeg, hogy Isten sem egy végkifejletet ismer, hanem párhuzamos világokat ismer. Azaz ha az ember így dönt, akkor ez fog következni, ha úgy dönt, akkor az.

2013. jún. 6. 17:00
 47/58 anonim ***** válasza:

Az emberek boldogok a hitükben, mert szűk-látókörűek.

Ha valami sikerül, akkor azt az istenüknek megköszönik imával, meg templomba járással.

Ha nem... akkor fogjuk rá a Sátánra, meg a gonosz lelkekre.

Amúgy is, hogy cáfolhatunk meg valamit ami láthatatlan és nem rendelkezik fizikai megnyilvánulással? X)

"Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa!"

Boldogok a naivak és az agyhalottak, mert mindent bekajálnak zokszó nélkül!

2013. jún. 6. 17:15
 48/58 anonim ***** válasza:

Miért lettem lepontozva 32%-ra, amikor a kérdésre válaszoltam?

Azt hittem, hogy a válaszok hasznosságát pontozzuk és nem a szimpátiáját. Egy hívőnek sem adtam piros pacsit, de némelyik megérdemelné...

2013. jún. 6. 17:16
 49/58 A kérdező kommentje:
Nem tudom, én senkit nem pontoztam se le se fel, és köszönöm mindenkinek a válaszát, de természetesen még várom őket. :)
2013. jún. 6. 17:20
 50/58 anonim ***** válasza:

"Az élettelen természetben nem fordul elő olyan folyamat, hogy spontán lokális entrópia csökkenés áll be a környezet entrópia növelése árán. Ismereteink szerint ilyen folyamatok előidézésére csak élő szervezetek képesek."

Az a baj, hogy ez nem igaz. Ha igaz lenne, akkor nem létezne sem kristály, sem cseppkő, és még rengeteg dolog.

Érvek:

- mellette: ilyen érv nem létezik. Amit érvnek neveznek, az mind butaság.

- ellene: elég az, hogy teljesen ellentmondásos már a személye is. A keresztények istenéről beszélünk, ugye.

2013. jún. 6. 22:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!