Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak itt mások is, akik...

Vannak itt mások is, akik leküzdhetetlen gyűlöletet éreznek az ateistákkal szemben?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy világ életemben vallásosnak (katolikus) neveltek. Katolikus suliba jártam, de gimnáziumban sokminden megváltozott bennem. Templomba szinte nem is járok, az egyházat sokszor képmutatónak tartom, szóval nem vagyok az a tipikus elvakult hívő. Minden vallást elfogadok, ami nem ártó szándékú, még a LaVey-féle sátánizmust is, mivel megengedi az istenhitet (furcsa, ugye?). A szellemekben, démonokban, és a reinkarnációban is hiszek. Az evolúciót tényként ismerem el. Mindenre nyitott vagyok, de az ateistákat egyszerűen nem tudom elfogadni. Úgy érzem, hogy az egyik leghatalmasabb bűn elutasítani Istent. Az sem zavar, ha valaki Istent energiaként képzeli, vagy azt mondja, több isten van, de hogy semmi nincs, azt nem tudom elfogadni. Olyan, mintha önmagát tagadná meg, és az élet minden szépségét meggyalázná, hiszen ha nem lenne Isten, világ sem lenne, meg úgy értelme sem az egésznek. Az ateistákat mélységesen hálátlannak tartom, és csak azokat tudom egy hangyányit sajnálni, akik amúgy jó emberek (miért nem veszik már észre magukat). A másik meg, hogy határozottan érzem, hogy Isten kijelöl utakat és annyiszor segít nekem, hogy meg sem tudom számolni. Kamaszkoromban sokminden ellen lázadtam, de Isten ellen soha. Nem tudom elképzelni, hogy élhet vlaki abban a tudatban, hogy nincs Isten és túlvilág. Akkor miért nem teszi azt, amit akar? Van-e lelkiismerete? Miért nem csak a saját érdekeit nézi? Mitől tart, ha nincs pokol vagy menny szerinte? Lehet, hogy én vagyok az elfogult meg az intoleráns, de nem bírom ezt megemészteni. Lehet, hogy csak nekem van túl jó életem, és valaki annyira csalódott, hogy hitét veszti? Én úgy tanultam, hogy aki jó, azzal jó dolgok történnek, és az is nagyon bosszant, ha valaki gonosz és szemét, mégis minden olyan jól sikerül neki. Ez a másik, amit nem tudok feldolgozni. Bár ez kevésbé zavar, mert ha magamba nézek, azt látom, hogy jó ember vagyok, és mások is így vélik, így azt sem bírom megérteni, ha valaki direkt szemétkedik velem, mikor én soha nem ártottam neki. Mindenesetre én járom az utam, amit eddig, mert eddig szép lassan minden vágyam teljesült, amikor teljesülnie kellett, kivéve egyet, ami a legnagyobb, és akárhogy próbálkozom , nem jön össze, pedig nem pénzkérdés. Akkor sem csüggedek, mert megvan az oka, és az is teljesülni fog, ha készen állok rá, és Isten úgy akarja.
2013. máj. 25. 02:04
1 2 3 4
 31/38 A kérdező kommentje:
30-as, jól beszélsz. Egyáltalán nem mindegy.Vannak akik ateistának vallják magukat, pedig csak nem vallásosak, nem érdekli őket nagyon, de Istenben hisznek, csak nincsenek megkeresztelkedve és nem tartoznak egyik egyházhoz sem. Amúgy én is meg tudom érteni azokat, akik csalódtak az egyházban, mert én is csalódtam. Viszont az egyházat és Istent külön kell választani, mert az Isten nevében történő mészárlást nem tolerálhatjuk. Istenben sosem csalódtam, az egyházban viszont már többször is.
2013. máj. 27. 04:43
 32/38 Salx Narval ***** válasza:
100%
Én azt tanácsolnám neked, hogy egy-egy adott emberről mondj véleményt, mert az általánosítással mindig meg fogsz bántani másokat.
2013. máj. 27. 10:01
 33/38 anonim ***** válasza:
100%
Azt mond el nekem, hogy én aki nem hiszek isten létezésében, maradéktalanul elfogadnak annak aki vagy, akkor te miért nem tudsz elfogadni engem? Mit ártottam én neked?
2013. máj. 27. 14:44
 34/38 A kérdező kommentje:

Nem ártottál semmit, a való életben sem bántanálak, max lenne egy-két vitánk. Úgy gondolom ha mindenki mindent és mindenkit elfogad, az nem jó, mert kell valami amihez ragaszkodunk, és ez a hit. Mindenkinek kell, hogy legyen, mert az ateizmus nem vallás. Talán azt nem tudom elfogadni bennetek, hogy ÖNKÉNT ellentmondotok az örök életnek és az embert nem tartjátok többre, mint egy hús-vér lényt. Számomra pont ez az elutasítás sértő, mert az ember szerintem jóval több ennél. És az állatoknak is van lelkük, bennük is él Isten. Számomra furcsa, hogy ezt a csodálatos világot szerencsés véletlenek sorozatának és csupán atomok egymásra rakosgatásának tartjátok. Tényleg, ha ez így van, mitől él az ember? Hiába rak össze valaki szerveket és testrészeket, mint Frankenstein, az nem fog működni. Ez olyan, minthogy egy számítógép is akármilyen erős lehet, operációs rendszer nélkül két számot sem tud összeadni, ahogyan az ember is csak egy darab hús lenne lélek nélkül.

Én ha ateista lennék, állandóan rettegnék attól, hogy:

Mi lesz, ha meghalok?

Mi van, ha én jártam a rossz utat? Elég lett volna csak kicsit odafigyelni Istenre, és én is részesülhettem volna az örök életből.

Lehet hogy nem hinnék benne, de mi lenne ha mégis van? Lesz-e olyan könyörületes az Isten, hogy beenged a mennyek országába, ha egész életemben megtagadtam őt?

Mi van ha végig segített, de nem vettem észre?

Mi van, ha hívő barátaimat sosem láthatom többet?

Megéri nekem ez?

Csak hinnem kellett volna, csak hálát adnom a Teremtőnek, hogy élhetek?

Miért nem kerestem a "másik világot"? Ami ennél sokkal csodálatosabb?

Miért elégedtem meg a földi örömökkel?

Ez lenne az élet? 60-80 év, vagy még anyi se?

Tényleg nincs értelme semminek, enniyk vagyunk?

A faj, ami mindegyiken felülkerekedett a földön? Mi is csak intelligens állatok vagyunk?

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy csodálatos ígéretet elutasít valaki. Olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy 10 év múlva kapok tőle 10 milliárd dollárt, és csak annyi a dolgom, hogy öntözzek egy kaktuszt. Ha nem is hiszem hogy igaz, ennyi kis kockázatot bevállalok. Nem baj, ha minden nap nem öntözöm, mert kibírja hónapokig. Egy kaktuszt gondozni nem nagy kihívás. Isten sem kér többet, csak hogy néha gondoljunk rá, és legyünk neki hálásak. Éljünk úgy, hogy készen álljunk az örök életre.

2013. máj. 27. 18:42
 35/38 anonim ***** válasza:
100%

Én ha ateista lennék, állandóan rettegnék

nem, ha ateista lennel akkor nem erdekelne mind az amit itt osszehordtal, es legfokepp, latnad hogy mar lassan nevetseges ez a "mindenkinek kell hinni valamiben" maniad

2013. máj. 27. 19:18
 36/38 anonim ***** válasza:
100%

"Én ha ateista lennék, állandóan rettegnék attól, hogy:

Mi lesz, ha meghalok?"

Mi lesz? Szétrágnak a kukacok, oszt' annyi. Épp hogy nem félek pokoltól meg számonkérésről mert nem jártam templomba.

"Mi van, ha én jártam a rossz utat?"

Benne van a pakliban, de az is, hogy rajtam kívül még többmilliárd ember dettó. Annyiféle vallás van, mindenkinek nem lehet igaza.

" Elég lett volna csak kicsit odafigyelni Istenre, és én is részesülhettem volna az örök életből."

Nézd, én állítom rendezettebb, tisztább életet élek mint néhány nagy keresztény a környezetemben. Innentől kezdve, ha létezne is egy olyan Isten akinek nem a tettek, hanem a hajbókolás meg a nyalás számít és hogy vasárnaponként a templomban ájtatoskodjak, akkor nem óhajtok a csapatába tartozni.

"Lehet hogy nem hinnék benne, de mi lenne ha mégis van?"

Mi van ha létezik Nagy Manitu és elvárná, hogy tollakkal feldíszítve hejehujázva ugráljam körül a tábortüzet? Allah, és azt várná el, hogy robbanószerekkel megrakodva vezessek egy autót valaminek neki? Mi van, ha Jahve rossz szemmel nézi, hogy szombaton dolgoztam? Mi van, ha Krisnának kellett volna reggel rizst áldoznom a házi oltáron?

" Lesz-e olyan könyörületes az Isten, hogy beenged a mennyek országába, ha egész életemben megtagadtam őt?

Mi van ha végig segített, de nem vettem észre?

Mi van, ha hívő barátaimat sosem láthatom többet?

Megéri nekem ez?"

Meg. Mivel az egész nekem nem több mint egy mese, ezért nem is nagyon hat meg az egész.

"Miért elégedtem meg a földi örömökkel?"

Miért, miért,miért? Mert csak. Mert abban hiszek, hogy most kell jól érezni magunkat, mert utána nincs semmi.

"Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy csodálatos ígéretet elutasít valaki. Olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy 10 év múlva kapok tőle 10 milliárd dollárt, és csak annyi a dolgom, hogy öntözzek egy kaktuszt. Ha nem is hiszem hogy igaz, ennyi kis kockázatot bevállalok."

Nézd, a hit nem úgy van, hogy biztos ami biztos alapon elmegyek pofavizitre a templomba. Ez álszent és képmutató dolog lenne, hogy akkor is megjátszom magam, ha valójában minden porcikámmal elutasítom az egészet.

2013. máj. 27. 20:10
 37/38 Salx Narval ***** válasza:
100%
Én sem értem, hogy miért akarod a saját félelmeidet a miénknek tulajdonítani? Továbbá nagy tévedésben vagy, nem elég hinni valamilyen formában az Isteni teremtésben ahhoz, hogy üdvözülhess. Neked nem mondták, hogy Isten törvényei szerint kellene élned ehhez? Mit mondasz majd Istennek?, Uram tojtam arra amit mondtál, de én mindig hittem az örök életben és benned.:D Ennyi, nem biztos, hogy elég lesz. Nem tagadjuk mi az értelmes tervezés lehetőségét, csak ép nem ezt tartjuk a legelképzelhetőbbnek, ha majd tényként kezelhető lesz, akkor ép úgy elfogadjuk, mint bármi mást ami az élet része. Mi is hiszünk az emberben, csak talán reálisabban nézzük az életet, minden értelmezhető eset azt bizonyítja, hogy élünk és meghalunk, sokat nem változtat ezen, hogy hittél, vagy sem.:D Remélni, hinni természetesen lehet a halálon túli életben, de attól még itt és most egyenlőre ez van, ha tetszik, ha nem. Mi van, ha tévedünk?, semmi, én személy szerint örülnék neki és egy kicsit sem irigykednék azokra akiket Isten méltónak talál az öröklétre. Ne hidd, hogy az ateisták között nincs olyan aki nem szeretne örökké élni, mondjuk én nem,kicsit tovább és gond nélkül talán, de örökké semmikép, ezt meghagynám Isten sorsának.
2013. máj. 28. 01:56
 38/38 A kérdező kommentje:

Úgy látom hosszú egy beszélgetés kerekedett/kerekdeik ebből.

Amit az utolsó válaszoló mondott, hogy hiába járna templomba, ha akkor sem hinne, az pont olyan, minthogy én hiába akarnám elfogadni az ateistákat, akkor sem tudnám. Számomra a legelképzelhetetlenebb, hogy valaki nem vágyik az örök életre semmilyen formában. Igaz, a hitet senkire sem lehet ráerőszakolni, és sajnos van olyan környezet ahol nem történnek csodák. A hit egy öngerjesztő és önpusztító folyamat. Ahol a hit megigng vagy sosem volt jelen, ott ki sem alakul. Ahol viszont kezdetektől hívő emberek élnek, erősítik egymás hitét és nagyszerű vallási közösségek alakulnak ki, és sokkal több megmagyarázhatatlan dologgal találkoznak. Higgyétek el, történnek csodák, akár a saját életetekben is, ha hisztek benne. Tekintsetek végig eddigi életeteken. Biztos, hogy soha sem történt veletek semmi olyan, ami annyira képtelen és hihetetlen volt, hogy nem találtatok rá magyarázatot? Amikor kiskoromban először láttam szellemet, még nem is tudtam hogy mi az. Később mondták el nekem, hogy ez különleges dolog, és nem látja mindenki. (mielőtt lázálomnak vagy hasonlónak gondolnátok, elmondom, hogy a szellemről adott személyleírásom pontosan egyezett azzal az idős asszonnyal - még a ruhája is - aki abban a házban halt meg, és sosem láthattam). Lehet, hogy tinédzserkoromban, miután kijártam a katolikus sulit, és megutáltam az állandó misérejárást, én is ateista lettem volna, ha már gyerekkoromban nem tapasztalok ilyet. De mivel egy halott embert láttam, számomra kétségtelen hogy van valami másik dimenzió. Nagymamám mindig ellenem volt hogy hülyeségeket beszélek, de amikor ő is érezte az apja szellemét a lakásban, és később többször is a halálból hozták vissza, nem kételkedik ő sem.

2013. máj. 28. 02:19
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!