Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak itt mások is, akik...

Vannak itt mások is, akik leküzdhetetlen gyűlöletet éreznek az ateistákkal szemben?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy világ életemben vallásosnak (katolikus) neveltek. Katolikus suliba jártam, de gimnáziumban sokminden megváltozott bennem. Templomba szinte nem is járok, az egyházat sokszor képmutatónak tartom, szóval nem vagyok az a tipikus elvakult hívő. Minden vallást elfogadok, ami nem ártó szándékú, még a LaVey-féle sátánizmust is, mivel megengedi az istenhitet (furcsa, ugye?). A szellemekben, démonokban, és a reinkarnációban is hiszek. Az evolúciót tényként ismerem el. Mindenre nyitott vagyok, de az ateistákat egyszerűen nem tudom elfogadni. Úgy érzem, hogy az egyik leghatalmasabb bűn elutasítani Istent. Az sem zavar, ha valaki Istent energiaként képzeli, vagy azt mondja, több isten van, de hogy semmi nincs, azt nem tudom elfogadni. Olyan, mintha önmagát tagadná meg, és az élet minden szépségét meggyalázná, hiszen ha nem lenne Isten, világ sem lenne, meg úgy értelme sem az egésznek. Az ateistákat mélységesen hálátlannak tartom, és csak azokat tudom egy hangyányit sajnálni, akik amúgy jó emberek (miért nem veszik már észre magukat). A másik meg, hogy határozottan érzem, hogy Isten kijelöl utakat és annyiszor segít nekem, hogy meg sem tudom számolni. Kamaszkoromban sokminden ellen lázadtam, de Isten ellen soha. Nem tudom elképzelni, hogy élhet vlaki abban a tudatban, hogy nincs Isten és túlvilág. Akkor miért nem teszi azt, amit akar? Van-e lelkiismerete? Miért nem csak a saját érdekeit nézi? Mitől tart, ha nincs pokol vagy menny szerinte? Lehet, hogy én vagyok az elfogult meg az intoleráns, de nem bírom ezt megemészteni. Lehet, hogy csak nekem van túl jó életem, és valaki annyira csalódott, hogy hitét veszti? Én úgy tanultam, hogy aki jó, azzal jó dolgok történnek, és az is nagyon bosszant, ha valaki gonosz és szemét, mégis minden olyan jól sikerül neki. Ez a másik, amit nem tudok feldolgozni. Bár ez kevésbé zavar, mert ha magamba nézek, azt látom, hogy jó ember vagyok, és mások is így vélik, így azt sem bírom megérteni, ha valaki direkt szemétkedik velem, mikor én soha nem ártottam neki. Mindenesetre én járom az utam, amit eddig, mert eddig szép lassan minden vágyam teljesült, amikor teljesülnie kellett, kivéve egyet, ami a legnagyobb, és akárhogy próbálkozom , nem jön össze, pedig nem pénzkérdés. Akkor sem csüggedek, mert megvan az oka, és az is teljesülni fog, ha készen állok rá, és Isten úgy akarja.
2013. máj. 25. 02:04
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
86%

" Konkrét példa Isten létezésére: pl. amikor egyszer olyan ónos eső volt, hogy csúszkáltak meg estek-keltek az emberek, én meg úgy végigmentem kilométereket, hogy egyszer sem estem el."

Ilyen velem is volt, nem nagy ügy.

" Aztán miután átmentem egy kereszteződésen, pont utána kb. 10 másodperccel csapódott be egy autó. Ha még ott vagyok, nagyon pórul jártam volna."

Múltkor esett, az autópályán kijött elém két autó, majd befékeztek (sűrű volt a forgalom). Padlófék, ki is perdült a kocsi, kiszaladt a számon az "azt a kú........va életbe", de pont úgy csúsztam, hogy nemcsak az előttem lévőbe nem szálltam bele, hanem ahogy átcsúsztam a belső sávba egy kicsit, az ott jövő autó sofőrje elrántotta a kormányt és pont kikerült. Egy nagy anyázás után szerencsésen és balesetmentesen folytattam az utam. Ja, és előtte pár héttel centiken múlt, hogy nem penderültem egy árokba, de semmi nem történt.

" Vagy amikor súlyos beteg ismerőseimért imádkoztam és hamarosan meggyógyultak."

Egy nagyon jólelkű, egész életében segítőkész, figyelmes rokonomért imádkozott a fél család (a hívő része), és meghalt. Van akiért nem imádkoznak és meggyógyul.

" Vagy amikor volt egy tárgyam fősulin, amiből 90% megbukott, és én még annyit sem értettem hozzá, mint a leggyengébb tanulók"

Na most mesélhetnék az egyik pótvizsgámról meg a történelem érettségiről, ahol azt a kérdést húztam ki, amit a legeslegjobban tudtam. Gyakorlatilag egy kezemen meg tudtam volna számolni a tételeket, amit megtanultam rendesen.

"Akkor ez mind szerencse?"

Igen.

" És elnézést ha megbántottam valakit, de amikor velem ennyi jót tesz Isten, nem bírom nézni, hogy mások elutasítják."

Nézd, én nem imádkoztam soha semmiért, néha kiszalad a számon egy-egy csúnya szó ha ideges vagyok, mégis egy szép, könnyű életem van, csodaszép egészséges gyerekeim, nem vagyunk gazdagok, de jól élünk.

2013. máj. 25. 23:41
 22/38 A kérdező kommentje:

A legelgondolkodtatóbb kérdés Istennel kapcsolatban, hogy mennyire befolyásolja életünket, mekkora a szabad akaratunk. Szerintem mindenkinek van egy útja, amit Isten kijelöl neki, és ha észreveszi a jeleit, végigjárja és boldog élete lesz. Viszont minél jobban eltér tőle, annál jobban kisiklik az élete. Lehet, hogy az ateisták ezt úgy magyarázzák, hogy a békés együttélés miatt viselkednek jól, ami viszont Isten útja csak nem tudnak róla, ahogy arról sem, hogy őket is segíti csak azt a szerencsének tulajdonítják. Lehet hogy nincs is olyan hogy szerencse, csak előre megírt sors. Aztán ugye ott van, hogy miért halnak meg ártatlanok? Vallásos ismerőseim úgy magyarázzák, hogy Isten magához szólította, szüksége volt rá mert olyan tiszta lelkű és jó. Ezzel nem értek egyet, mivel Isten mindenható, nincs szüksége segítségre. Inkább az a helyzet, hogy az ilyen esetekben egy sanyarú élettől kíméli meg őket. De a reinkarnáció is sokmindent megmagyaráz.Nehéz kérdések, egy biztos: van valami ami az emberek felett áll.

És ha már a vallási dolgokat kiveséztük, arra is kíváncsi lennék, hogy az ateisták közül vannak-e olyanok, akik Istenben nem hisznek, de hisznek pl. egy másik dimenzióban, ahol a szellemek vannak és fizikailag megmagyarázhatatlan dolgok történnek.

2013. máj. 26. 01:39
 23/38 anonim ***** válasza:
100%

"egy sanyarú élettől kíméli meg őket"

Olyan ártatlanok is meghalnak, akik egyébként jól éltek.

"reinkarnáció"

Ez nincsen a keresztény vallásban! Külön ki van kötve, hogy nincs!

"egy biztos: van valami ami az emberek felett áll"

Bizonyíték? Még mindig nincs egy se.

"az ateisták közül vannak-e olyanok, akik Istenben nem hisznek, de hisznek pl. egy másik dimenzióban, ahol a szellemek vannak"

Lehet, hogy létezik egy-két ilyen ember - de nagyon kevés. Aki ebben hisz, az egy felsőbb lényben is hisz általában.

2013. máj. 26. 10:58
 24/38 anonim ***** válasza:
100%

A gyűlölet aztán baromi Istenhívő dolog.

Érdekes én ateista vagyok,mégis az elfogadást és a toleranciát képviselem . Már régóta tudom,hogy a hit nem egyenlő azzal,hogy valaki pozitív értékeket képvisel,erre te vagy az iskolapélda.

Ezen kívül egy csomó különböző dolgot ömlesztve összehánytál,és minden sérelmedet az ateizmusra vezeted vissza,ami rendkívül buta és gyerekes.

A valláson kívül léteznek más dolgok is,minden embernek van értékrendje,annak is,aki nem hisz Istenben. Mindnekit anya szült,és a család,a környezet,a személyiség mind hatással van az értékrendedre . Miért is lennék hálátlan,amiért nem úgy élek,ahogyan te ? Miért lennél te értékesebb,vagy feljebbvalóbb ,mikor gyűlölködsz és általánosítasz ..?

többet nem is fűzök hozzá,mert sjanos látszik,hogy elég egyszerű ember vagy,ami nem gond ,de az,hogy az interneten,nyilvánosan hülyeségeket beszélsz már szúrja a szemem.

2013. máj. 26. 15:48
 25/38 A kérdező kommentje:
Ez az "összehányt hülyeség" inkább azt tükrözi, hogy egy vallás sem tökéletes, és mindenkinek meg kell találnia a sajátját. Igen, a keresztény vallások elutasítják a reinkarnációt, de én hiszek benne. Templomba nem járok, mégis vallásosab vagyok, mint sokan akik azért mennek oda hogy kérkedjenek. Számomra az a szomorú, ha valaki egyáltalán nem talál egy olyan vallást sem, aminek az értékeit egy kicsit is elfogadja. Abban igazatok lehet, hogy az ateizmust okolom korábbi sérelmekért. Gyerekkoromban én is annak a híve voltam, hogy jónak kell lenni és mindenkinek megbocsátani. De amikor később azzal szembesültem, hogy a folyamatos kedvességre és szeretetre egyes emberek folyamatos gonoszságal válaszolnak és ok nélkül bántanak, azt nem tudtam soha megérteni. Ezek az emberek mind ateisták voltak, és valószínűleg ez a kép maradt meg bennem. Sok embert ismerek, akik nem vallásosak, de valamilyen szinten hisznek. És 8 évi katolikus iskola után az a rengeteg gonoszség, amivel egy állami gimnáziumban találkoztam, lesokkolt. A katolikus suliban is voltak komoly balhék, de ott tényleg őszintén megbántuk a dolgokat, és nem haragudtunk egymásra miután kibékültünk. Persze ott is volt néhány gonosz gyerek, de mint később kiderült, ők csak huncut kisgyerekek voltak ahhoz képest, amilyenekkel később találkoztam. Nagyon sok mindenben nem értek egyet a katolikus vallással, de ha lesz gyerekünk, biztos hogy egyházi iskolába fog járni, mert sokkal jobb nevelést és közösséget kap, mint bármelyik állami intézményben, én is bánom már hogy nem egyházi gimiba mentem (sajnos a városunkban nincs olyan, bejárni meg nem nagyon akartam és költséges is lett volna). Bizonyítékokról meg annyit hogy Isten nem mérhető, anyagi dolog, hanem mindenkinek meg kell találni. Aki hisz, annak nem kell bizonyíték. Olyan, mint a szellemek. Hiába mondom, hogy láttam már, mert nem mindenki ilyen szerencsés, és aki nem látja, nem hiszi.
2013. máj. 26. 19:59
 26/38 anonim válasza:
100%

Én nem hiszek Istenben, a sorsban vagy akármilyen irányító erőben. Nem is tudtam soha. Az egész családom ateista, engem úgy neveltek, hogy majd én eldöntöm, hogy milyen vallású leszek vagy maradok ateista. Végül "hitetlen" maradtam.

Én tudom, hogy a saját életemet én irányítom, nincs szükségem egy hatalmasabb erőre, akinek könyöröghetek, hogy adja meg ezt, bocsássa meg azt. Tudom, hogy minden, ami velem történik, az ok-okozati kapcsolatban áll. Ha padlóra is kerülök, a saját erőmből állok fel, nem pedig egy nem létező személyhez imádkozok, hogy segítsen. Azt, hogy minden vágyam teljesüljön, magamnak harcolom ki, én dolgozom meg érte keményen, ezért nem fogom egy olyan lénynek megköszönni, aki szerintem nem létezik, vagy ha létezik is, hát semmi szerepe nem volt a sikeremben.

Túlvilág? Már miért lenne túlvilág? Bebizonyítani nem lehet. Az a baj az emberekkel, hogy túl fontosnak hiszik magukat. A világegyetem hatalmas, végtelen, mi csak egy apró porszem vagyunk, egy jelentéktelen kis bolygó csupa jelentéktelen lénnyel, az univerzum hatalmasságához viszonyítva senkik vagyunk. Meghalunk, elporladunk, eltűnünk. Ugyanúgy, mint a többi élőlény a Földön. Szeretnénk halhatatlannak hinni magunkat, szeretnénk azt hinni, hogy énünk egy kis része, legalább a lelkünk tovább él, de nem! Fogadjuk el, hogy nem vagyunk ennyire fontosak!

A világ keletkezése is nem más, mint fizikai és kémiai reakciók sokasága. Vannak dolgok mint az űr, a végtelen, a világegyetem, amiket emberi ésszel és képzelőerővel nem lehet felfogni, de ezen az sem segít, ha kitalálunk magunknak egy hatalmas erejű valakit, és elhisszük, hogy ő teremtette és irányítja, amikor a szívünk mélyén tudjuk, hogy ez nem igaz. Akkor már inkább törekedjünk meglelni az igazságot.

Nem tudom, lehet, hogy én vagyok szélsőséges, de egyszerűen képtelen vagyok hinni ilyen dajkamesékben. Szerintem mindennek van tudományos magyarázata, maximum még nem leltük meg. Nem hiszek olyanban, amit az érzékszerveinkkel nem lehet érzékelni vagy tudományosan nem lehet bizonyítani. Nekem simán nem megy a hit.

2013. máj. 26. 21:54
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

"a keresztény vallások elutasítják a reinkarnációt, de én hiszek benne"

Csak tisztázásképpen, akkor te nem vagy keresztény. Az egész kereszténységnek az a lényege, hogy csak egy életed van itt a Földön.

"Ezek az emberek mind ateisták voltak"

Ez aztán okos következtetés! Mégis mennyien voltak ezek az emberek? Nyolcan?

De ha huszonnyolcan, akkor is nagyon buta dolog minden ateistát hibáztatni miattuk.

2013. máj. 26. 23:07
 28/38 A kérdező kommentje:
26-OS! Nem éreztél még soha olyat egész életedben, hogy valami olyan csodálatos dolog történt veled, amire nem is számítottál, és nem te vagy más emberek tették? Sosem érezted még azt, hogy valaki figyel fentről, fogja a kezedet és érzed hogy baj készül, kerüld el, vagy most cselekedj, stb.? Nekem ez nagyon furcsa. Amióta az eszemet tudom, mindig (hol joban, hol kevésbé) érzem, hogy valaki velem van, egy megfoghatatlan kifejezhetetlen valami. Az olyan embertípus, mint te, aki önerőből végigvisz mindent, úgy érzi, nincs szüksége egy felsőbb hatalomra. Én viszont nem mindig vagyok ilyen határozott, és sokszor mások segítségére szorulok. Nekem szükségem van társra, barátra, szülőre, menedékre, és egy láthatatlan segítő kézre. Nem tudnám elképzelni az életem nélkülük. Én már sokminden természetfeletti dolgot megtapasztaltam, és éreztem már elhunytak jelenlétét, fogékony vagyok az ilyesmire, nálam evidens hogy hiszek egy másik dimenzióban. Azt mondják, az tud igazán szeretni, aki gyűlölni is tud, ez kimondottan igaz rám is, ilyen típus vagyok. Nagyon szeretnék segíteni másoknak, hogy meglássák ezt a másik világot, de sajnos nem mindenki képes rá. Viszont ha egy ateista meglátná egy halott ember lelkét, azt hiszem nem kellene neki magyarázni, hogy van-e túlvilág. Tudom, nektek ez olyan, mint a repülő szőnyeg vagy az aranyszőrű bárány, és nem is várhatom hogy elhiggyétek. Viszont mivel én gyerekkorom óta tapasztalok nem evilági dolgokat, fel sem merült soha, hogy ne higgyek.
2013. máj. 27. 01:49
 29/38 A kérdező kommentje:
27-es! Ha így vesszük, nem. Úgy jellemezném magam, hogy alapvetően a keresztény értékrendet követem, ám más vallásokból is átveszek nekem tetsző elemeket. A papok ezért nem is nagyon szertnek, de ez van. Én úgy hiszem pl, hogy nincs tisztítótűz, hanem helyette van a reinkarnáció, és a lélek addig vándorol, amíg meg nem tisztul, és csak utána megy a mennybe.
2013. máj. 27. 01:52
 30/38 Salx Narval ***** válasza:
80%
Ha egy ateista meglátná egy halott lelkét, akkor tudná, hogy létezik a szellemvilág és ezt tényként kezelné. Nem hinné, hanem tudná, ezen van a hangsúly. Nézd, te azt mondod, hiszem-nem hiszem, az ateista pedig azt, hogy tudom-nemtudom. Természetesen ez így nagyon le van egyszerűsítve és nem minden ateistára gondolkodására igaz, de ahhoz, hogy részletezni lehessen azt is meg kellene határozni, hogy konkrétan miért is ateista, az ép szóban forgó egyén. Nem szerencsés az ateizmust gyűjtőszóként használni, mit ahogy a hívők kifejezést sem,ha nem egy konkrét személyről, vagy egy kisebb csoportról beszélünk. Nézd, még a keresztényekre is ráfogható, hogy részben ateisták, hiszen egy Istent elfogadnak, a többi létezését ők is tagadják, ugyan úgy mint mi.
2013. máj. 27. 04:05
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!