Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia szerint feleségül...

Kútásó kérdése:

A Biblia szerint feleségül vehető-e a férjétől elvált asszony?

Figyelt kérdés

2013. jan. 25. 09:35
1 2 3 4 5 6
 11/57 lsandor ***** válasza:

Jézus idejére szokássá vált, hogy a férjek az asszonyokat elbocsátották válólevélt adva nekik. Így a házasságok könnyelművé váltak és a férjek idővel minden kis apróság miatt elküldték feleségeiket, akár még azért is, mert elsózta az ételt. Ezt tudósok is alátámasszák.

Ezekre reagálva mondta Jézus a Máté 5: 32-ben foglaltakat. Jézus elmondta, hogy a válásra az egyetlen elfogadható ok az ha a házastársa megcsalta. Ehhez kapcsolódóan mondta Jézus, hogy férjétől elvált asszonyt csak akkor szabad elvenni, ha azt a házastársa megcsalta és emiatt váltak el. Jézus ezzel hangsúlyozta, hogy Isten szemében csak akkor bomlik meg egy férj és feleség közti kapcsolat, ha a válás oka a paráznaság.

Ezt nem én mondom, a Bibliaversek mondják

2013. jan. 26. 08:08
 12/57 anonim ***** válasza:

"Vagyis te azt állítod, hogy aki elbocsátott asszonyt vesz el nem paráználkodik, abban az esetben ha az előző férje megcsalta őt.

Szerintem ez a te nézőpontod, és valószínű a felekezetedé, de nem a Biblia nézőpontja.

Ha valaki elbocsátja a feleségét paráznává teszi, kivéve, akkor, ha az elbocsátása oka a paráznaság. Jézus ezt állítja. Ez abszolút logikus. Olyat viszont nem állít ez az igevers, hogyha a férfi lesz parázna és emiatt megy szét a kapcsolat, abban az esetben az elbocsátott asszony elvétele ne számítana paráznaságnak."

Az idézet így hangzik:

Mt 5,32 Én pedig azt mondom néktek: Valaki elbocsátja feleségét, paráznaság okán kívül, paráznává teszi azt; és a ki elbocsátott asszonyt veszen el, paráználkodik.

Olvasd szerintem így:

"Valaki elbocsátja feleségét, anélkül, hogy házasságot tört volna, házasságtörővé válik; és a ki elbocsátott asszonyt vesz el, házasságot tör."

Jézus nem kitételt fogalmazott meg, hogy van egy mentség, hogy mikor válhatsz el, hanem azt, hogy aki anélkül, hogy házasságot törne, azzal, hogy elbocsájtja a másikat azzal már házasságot tör.

Malakiásnál pontosan ugyan ezt olvasni:

Malakiás 2;15,16

Őrizzétek meg azért a ti lelketeket, és a ti ifjúságotok feleségét meg ne csaljátok!

Mert gyűlölöm az elbocsátást, ezt mondja az Úr, Izráelnek Istene,

Itt sem azt mondja, hogy csak akkor nem gyűlöli, ha...

Egy kitétel van: a halál. Akinek házastársa meghal, felszabadul.

Isten előtt egybeszerkesztett ember honnan veszitek, hogy pusztán emberi döntés alapján szétválasztatna? Ha elbocsájtja, attól még házasok. És eképpen házas, bár elbocsájtott embert veszel el, házasságtörést követsz el.

Szia

2013. jan. 26. 11:00
 13/57 lsandor ***** válasza:
Végül is én is ezt mondom, csak nem értjük a másikat. Bobliavers lényege: a válásra csak a házasságtörés ad alapot
2013. jan. 26. 12:12
 14/57 anonim ***** válasza:

"Végül is én is ezt mondom, csak nem értjük a másikat. Bobliavers lényege: a válásra csak a házasságtörés ad alapot"

Nem!

A válásra csak a halál ad alapot!

"Valaki elbocsátja feleségét, anélkül, hogy házasságot tört volna, házasságtörővé válik; és a ki elbocsátott asszonyt vesz el, házasságot tör."

2013. jan. 26. 12:34
 15/57 anonim ***** válasza:
A Biblia szerint akkor kezdeményezhetsz válást, ha a házastársad megcsalt. Ha elváltok, akkor annak tilos újraházasodni, aki megcsalta a párját. A másik, akit megcsaltak, házasodhat. Illetve egymással összeházasodhatnak újra.
2013. jan. 26. 20:00
 16/57 anonim ***** válasza:

Persze ellenzik az elválást. Más helyen pedig azt írja, hogy ne bocsssák el a feleségeiket. 1Kor 10-11 szerint ha a másik fél nem akar elmenni a házból, akkor ott maradhat.

Minden esetre a válás rossz, mindenképpen el kell kerülni.

2013. jan. 26. 20:14
 17/57 lsandor ***** válasza:
töftöftöf@ jól mondja. A házassági kapcsolatot csak az bontja fel, ha az egyik személy paráznaságot követett el, a másik, tehát a megcsalt fél ezek után akár újra házasodhat, de akár úgy is dönthet, hogy megbocsát. Ez személyes döntés és ez Isten nézőpontja
2013. jan. 27. 08:28
 18/57 A kérdező kommentje:

Én pedig azt mondom néktek: Valaki elbocsátja feleségét, paráznaság okán kívül, paráznává teszi azt; és a ki elbocsátott asszonyt veszen el, paráználkodik.

Mt 5,32

Ha valaki elbocsátja a feleségét paráznává teszi őt. Aki ilyen asszony vesz el, az szintén paráználkodik.Ha ártatlanul lett elbocsátva, akkor is paráznává válik, ha okkal akkor már előtte lett azzá.

2013. jan. 29. 03:41
 19/57 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Vannak más Bibliafordítások is. Ugyanebben a Bibliafordításban megtalálható, hogy van 3 másik ige, ami ugyanerről szól:

Márk 10,11-12

Ő pedig monda nékik: A ki elbocsátja feleségét és mást vesz el, házasságtörést követ el az ellen. Ha pedig a feleség hagyja el a férjét és mással kel egybe, házasságtörést követ el.

Lukács 16,18

Valaki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, paráználkodik; és valaki férjétől elbocsátott asszonyt vesz feleségül, paráználkodik.

1Kor 7,10-13

Azoknak pedig, a kik házasságban vannak, hagyom nem én, hanem az Úr, hogy az asszony férjétől el ne váljék. Hogyha pedig elválik is, maradjon házasság nélkül, vagy béküljön meg férjével; és a férj se bocsássa el a feleségét. Egyebeknek pedig én mondom, nem az Úr: Ha valamely atyafinak hitetlen felesége van, és ez vele akar lakni, el ne bocsássa azt. És a mely asszonynak hitetlen férje van, és ez vele akar lakni, el ne bocsássa azt.

2013. jan. 29. 17:28
 20/57 lsandor ***** válasza:

Kedves kérdező. A Bibliaversekből láthatod, hogy Jézus nem azt mondta, hogy egy elvált személlyel minden esetben helytelen házasságot kötni, hanem azt, hogy csak akkor szabad, ha a személy azért vált el, mert megcsalták. Ez logikus is. Isten nézőpontja az, hogy még ha egy házasságot hivatalosan felbontanak is, de a válás oka nem paráznaság, akkor ők Isten szemében még mindig „egy testet” alkotnak, mint ilyen személlyel pedig nem szabad házasságot kötni, mivel, ahogy Jézus mondta ez is paráznaság lenne, hisz a személy Isten szemében mindig házas.

Ez Isten nézőpontja

2013. jan. 30. 06:33
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!