Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mire jó az ima?

Mire jó az ima?

Figyelt kérdés
Ha egyszer az a helyes, hogy engedünk Isten akaratának, akkor mi értelme van imádságban kérni bármit is? A "Mi Atyánk" is arról szól, hogy "legyen meg a Te akaratod".

2012. dec. 23. 22:32
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
100%
Erőt ad, reményt és önmegerősítést. Én ugyan nem vagyok vallásos, de az ima sokat segíthet, ha valaki bizonytalan, többet kéne imádkoznunk. Nem is kéne imának hívni, ha úgy nem tetszik, csak a vágyaink megfogalmazásának és erőgyűjtésnek.
2012. dec. 23. 22:38
 2/37 anonim ***** válasza:
Legyen meg az ő akarata, de ha én kérem, hogy pl. ez meg az legyen egy imában, akkor lehet, hogy az lesz az ő akarata, hogy történjen, ahogy én kívánom, mert rászolgáltam, vagy mert ő úgy látja jónak.
2012. dec. 23. 22:58
 3/37 A kérdező kommentje:
Oké, de ha éppen egybeesik az Ő akarata az enyémmel, akkor minek kérem külön, ha egyszer úgyis az ő akaratát kérhetjük annyival is csak, hogy "legyen meg a Te akaratod"? Ha meg nem esik egybe, akkor meg úgysem fogja megadni a kérésemet, vagy ha mégis megadja, azzal pórul járok. Ha végig gondolom, az imának csak hátrányai vannak, hol vannak az előnyei? :) Én most szó szerint az Istenhez való imádságra gondolok, amikor kérünk tőle valamit.
2012. dec. 23. 23:04
 4/37 anonim ***** válasza:
56%

Szia!

Nos erre a kérdésre éppen Jézus Krisztus példája a legjobb, aki egész földi életében az Atya akaratát követte, és a fél életét imádsággal töltötte.

Miért volt erre szüksége? Azért mert az Istennel való személyes kapcsolat fenntartásának legfőbb eszköze az ima. Ima által személyes érintkezésbe léphet, beszélgethet az ember azzal az Istennel, aki a bűneset óta „hozzáférhetetlen világosságban lakozik”.

Az ima nem valamiféle misztikus varázslat, hanem tudatos, értelmes lelki történés. A Biblia világos magyarázatot ad mibenlétéről és gyakorlati jelentőségéről. Mégis sok minden csoda és titok marad vele kapcsolatban. Titok és csoda mindenekelőtt az, hogy Isten, végtelen nagyságában, kész teljes szívvel figyelni egyetlen emberre, aki bármikor és bárhonnét is, őszinte hittel kíván Őhozzá szólni, Tőle kérni. Jézus így szólt erről: „Te pedig amikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozz a te Atyádhoz... aki titkon néz, és válaszol neked nyilvánvalóan.” (Máté 6,6)

Mindez a legegyszerűbben történik meg, ha az ember az őszinte hit és segítségül hívás lelki magatartását tanúsítja. Sok-sok ilyen ígéret van a Bibliában. Kettő ezek közül:

„Aki énhozzám jön, semmiképpen ki nem vetem.” (János 6,37)

„Közel van a Úr minden Őt hívóhoz, mindenkihez, aki hűséggel hívja Őt.” (Zsoltárok 145,18)

Az imameghallgatás tapasztalatának megörökítésével is gyakran találkozunk a Bibliában. Ezek úgy tárulnak elénk, mint amelyek minden őszinte imádkozó életében megismétlődnek:

„Várván vártam az Urat, és hozzám hajolt, s meghallgatta kiáltásomat. És kivont engem a pusztulás gödréből, a sáros fertőből, sziklára állította lábamat, megerősítvén lépteimet.” (Zsoltárok 40,2–3)

„Mikor kiáltottam, meghallgattál engem, felbátorítottál engem, lelkemben erő támadt.” (Zsoltárok 138,3)

„Megkerestem az Urat és meghallgatott engem, és minden félelmemből kimentett engem.” (Zsoltárok 34,5).

Üdv. Péter

2012. dec. 23. 23:06
 5/37 A kérdező kommentje:
Akkor pontosítok: Mire jó a kérés az imában? Mondjuk amilyen Igéket beidéztél, azokban is volt kérés. De tegyük fel, van egy hívő, aki kér vmit az imájában, annak mi a gyakorlati célja? Ha eleve Isten akaratát követi, meg arra figyel h Isten mit mond neki, akkor az ő kérései miért jöhetnének elő bármikor is egy imában? Hiszen ha isten útján jár, és a kérései Isten akaratával egybeesnek, akkor azokat úgyis megkapja, nem? Ha meg nem esnek egybe, akkor hiba lenne azokat kérni, nem?
2012. dec. 23. 23:13
 6/37 anonim ***** válasza:
2-es vagyok. Nem vagyok annyira benne a Bibliában, meg a katolikus vallásban, mint Péter, mert bár úgy lettem nevelve, valahol kialakult bennem az én kis hitvilágom, ami nekem lelki megnyugvást ad, és jól megfér benne egymás mellett sok minden. Én ezt az ima dolgot valahol úgy fogom fel, hogy Istennek lehet, hogy van egy szándéka velem, de ha én a szöges ellentétét kérem, akkor ő ezen elgondolkozik, hogy biztosan van valami oka, elgondolkozik, és ha érdemesnek tart rá, akkor úgy lesz, ahogy kértem. Nekem ez ilyen egyszerű :)
2012. dec. 23. 23:16
 7/37 anonim ***** válasza:

Az ima lényege: Beszélgetés a szerető és igazságos atyánkkal.

Hiszed vagy nem, én teljesen máshogy érzem magam ima közben és utána is. Bár tudom, hogy Isten ismeri szavak nélkül is a lelkem. Jobb az neked, hidd el ha az ő akarata történik meg és nem a sajátod.

Viszont tény, hogy Isten nem egy kívánság automata és nem szabad várni a sült galambot meg a csodát sem. Ezért én arra szoktam kérni, hogy adjon nekem erőt xy dologhoz. Meg általában arra kérem, hogy bocsássa meg a bűneim és segítsen, hogy az ő útján járhassak. Megköszönöm neki amim még van és kérem, hogy vigyázzon rám és a szeretteimre. Sokszor van amikor idegenekért is mondok imát, ritkábban azokért is, akik bántanak. Néha kérem, hogy mutasson valami jelet vagy vegye magához a lelkem. Imádkozom, hogy szabadítson meg a gonosztól...Hogy adjon nekem bölcsességet és meg bírjak maradni ő benne.

Én úgy ítéltem meg eddig, hogy sokat segített.

Ha valakit hibáztatni lehet, az nem ő. Habár még mindig nem értem miért vesz körül ez a szörnyűség, ami még csak a kezdet. Van amikor arra is kérem, hogy adja át nekem másnak a bűneit, szenvedését és pusztuljak el én a másik helyett.

Kiabál hozzá a lelkem, de semmilyen fizika válasz nem jön rá.

Mégis tudom, hogy létezik, szeret és vigyáz rám.

És tudom, hogy okosabb nálam és mindennek megvan az oka.

Úgy van jól, ahogy ő akarja.

"Ha egyszer az a helyes, hogy engedünk Isten akaratának, akkor mi értelme van imádságban kérni bármit is?"

Nem mindenki enged az Isten akaratának. Csak sokan azt hiszik.

Máté 7

11

Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok jókat azoknak, akik kérnek tőle?!

12

Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták.

13

Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelemre visz, és sokan vannak, akik azon járnak.

14

Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt.

15

Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, akik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.

16

Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét?

17

Ekképpen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.

18

Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.

19

Minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik.

20

Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.

21

Nem minden, aki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.

22

Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?

23

És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.

24

Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, aki a kősziklára építette az ő házát:

2012. dec. 23. 23:24
 8/37 A kérdező kommentje:
És nem lehet h ez ellentmond Isten mindenhatóságával? :) Mármint hogy bármilyen emberi kérdés is megváltoztathatná Isten álláspontját.
2012. dec. 23. 23:25
 9/37 A kérdező kommentje:
6. válaszolónak írtam.
2012. dec. 23. 23:25
 10/37 A kérdező kommentje:
Emberi kérést akartam írni emberi kérdés helyett.
2012. dec. 23. 23:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!