Ima végén, mikor azt mondjátok, hogy "ámen", mire gondoltok?
Halottam olyat, hogy ez valami átok, hogy pont az ellenkezője teljesüljön annak, amit kérünk.
Őszintén én arra gondolok, hogy ámen, de az úgy legyen van a fejemben.
Amikor bemagoltan imádkozom, akkor is próbálom nem robotként mondani a dolgokat, hanem értelmezni. De jobb szeretek nem bemagolt dolgokat mondani. Sőt jobb szeretek mélyen gondolkodni, magamban.
Amen - azt érzem -így jó.. ez jó.. bizonyság érzéssel.. Amen - azon kevés szavak egyike -ahol a jelentés és a szó tökéletesen együtt van. Nincs megbontva. Ezért is nehéz elmondani - más szavakkal - a jelentését. A kisgyermek, mikor tanulja első szavait, így tanulja meg: együtt a szó a jelentés : EGY. Ehhez intuíció kell, ezt nem lehet racionálisan megmagyarázni(a kisgyereknél még jól látszik, hisz nem is lehet..Mégis érti, jól használja a szót,
pl: jó..ki magyarázná meg ezt?):)
És ihletet adó szó is - Kezdet és vég.
Ihletet adott a szó a zeneszerző Mesiaen-nek:
VISIONS DE L'AMEN – KÉT ZONGORÁRA (1943)
-aa-
A magyar „ámen” szó – illetve annak görög megfelelője – a héber ’a·men′ átírása. Az emberek az imák, eskük és áldások végén általában egyszerre mondják, hogy „ámen”, mely alapjában véve azt jelenti, hogy ’úgy legyen’, ’biztosan’. Ha valaki kimondja ezt a szót, azzal azt fejezi ki, hogy egyetért az elhangzottakkal. Egy forrásmű szerint „a szó magában hordozza a bizonyosság, a megbízhatóság és a hűség gondolatát, valamint arra is utal, hogy aki kimondja, az nem kételkedik”.
Én erre gondolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!