Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A szüleimnek miért nem tetszik...

A szüleimnek miért nem tetszik ez a vallás? Miért ellenezhetik ennyire?

Figyelt kérdés
Nemrég ismerkedtem meg közelebbről egy olyan oszt.társammal(lány), akinek egészen érdekes vallása volt. Illetve, annyira nem is vallás, de nem tudom hogy hívják ezt szakszóval . Szóval, ő Jehova Tanúja. Kíváncsivá tett, milyen is ez, milyen szokások övezik, miből állnak olyan embereknek a hétköznapjai, akik ez alapján hisznek Istenben. Megkérdezte, ne hozzon-e ilyen könyveket, vagy folyóiratokat erről, és én persze igen-t mondtam, mert reálisnak, és szimpatikusnak tartottam ezt a "vallást". Amikor a szüleimnek meséltem róla, vagy egyáltalán szóba hoztam, hogy én olvasok erről, máris csak rossz dolgokat kezdtek sorolni az ilyen emberekről, akik ezt vallják . "Szektá"-nak nevezték, és hülyeségnek. Nem tetszik nekik ez a vallás, talán egyrészt azért, mert evangélikusok, másrészt meg még azt a vallást sem követik annyira. Nem járnak templomba, nem imádkoznak, és úgy élnek, mint akik nem hisznek. Előálltam azzal a kérdéssel, hogy mi van, hogyha nekem ez a vallás tetszik, és ha fel szeretném venni. Erre azt mondták, hogy még csak ne is gondoljak rá, ez egy értelmetlen dolog, nem is igazi vallás. Szinte megtiltották még azt is, hogy olvassak róla, vagy egyáltalán beszéljek róla. De én úgy hiszem, hogy attól még, hogy ők evangélikusok, én lehetnék egy más valaki. Nem lenne kötelező úgy hinnem, mint nekik. Hogyan kellene ezt megbeszéljem velük? Nektek mi a véleményetek?

2012. dec. 5. 21:18
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
18%

Szia!

A sárdobálásból én inkább kimaradnák és a kérdésedre próbálok válaszolni.

A szüleid biztosan nem akarnak rosszat, mint ahogyan te sem amikor erről beszélsz velük.

Legegyszerűbb, ha a megfelelő pillanatot megvárva leülsz velük és megkérdezed, hogy mennyire ismerik JT, volt-e saját tapasztalatuk velük, milyen volt?

Kialakul egy beszélgetés amiben te is elmondhatott, hogy mit tapasztaltál eddig az osztálytársaddal kapcsolatban és megkérdezheted,hogy ezzel mi a problémájuk.

A beszélgetésben ki fog derülni, hogy nekik is vannak elképzeléseik JT kapcsolatban amik vagy fedik a valóságot vagy nem.

Ennek te magad is utána tudsz járni.

Mindig tisztelettel beszélj a szüleiddel, mert megérdemlik és mert Isten is ezt várja tőled.

Természetes, hogy aggodnak érted.

Más: azt írod evangélikusok, akkor valaha a család egyes tagjai már változtattak vallást, egy kisebb egyházhoz csatlakoztak, olyanhoz amit egykor romboló szektának neveztek.

Ma elfogadott egyházként tekintünk rá.

Amúgy Jézust és 11 tanítványát még csak szektának sem tekinthették az akkori zsidók annyira kicsiny volt, sőt úgy beszéltek róla mint egy felforgató, meghasonlást támasztó személyekről.

2012. dec. 6. 10:53
 12/49 Értékes ***** válasza:
27%
Én több mint 30 éve Jehova Tanúja vagyok. És elmondhatom, hogy az itt leírtak nem felelnek meg a valóságnak. Azt javaslom, hogy te magad győződj meg a tanításaikról és életmódjukról. Senki sem kötelez arra, hogy Jehova Tanúja légy, még akkor sem, ha bibliatanulmányozást folytatsz velük. Jehova Tanúi szigorúan veszik a Bibliai alapelvek alkalmazását, ezért már ez kizárja az olyan dolgok állítását, hogy nem gondoskodnak szüleikről, még idős korban is, függetlenül attól, hogy Jehova Tanúi e vagy sem. Javaslom, magad győződj meg tanításaikról, életvitelükről és így hozd meg a döntésed. Én tiszteletben tartom, más vallásúak hitnézeteit, de gondolkodj el azon, hogyan várhatsz el, őszinteséget pl. olyanoktól, akik katolikusnak tartják magukat, de nemcsak a Bibliai alapelveket nem tartják be, hanem a Pápa állásfoglalását sem a biblia tanításait illetően. Szerintem kevés katolikus tudja, hogy a Pápa a bibliával összhangban elítéli az abortuszt, az erkölcstelenséget, vagy a lopást, s eközben katolikusok milliói gyakorolják ezt a helytelenséget. Sokan csak névlegesen tartoznak valamely egyházhoz, de valójában nem aktív tagjai annak. Jehova Tanúi szigorúan ragaszkodnak a bibliai alapelvekhez, és keményen munkálkodnak azon, hogy segítsenek hittársaiknak a bibliai alapelvek szerint élni, de ha valaki megsérti a bibliai alapelveket, és nem fogadja el a segítséget, ilyenkor az illető személyt kiközösítik. De ha hajlandó változtatásokat tenni, szeretettel várják vissza a gyülekezetbe. Jehova Tanúi komolyan veszik az Istenhez fűződő kapcsolatukat. Ha jobban megismered őket, ezt Te magad is megtapasztalhatod, ha jobban megismered őket. Ezzel szemben a már említett egyház és a többi keresztény egyházt is figyelembe véve, ha ilyen szigorúan vennék az Imádatukat és kiközösítenék a tagjaik közül azokat, akik megbánást nem tanúsítanak, vajon hány Katolikus, Református stb. lenne. Ennek ellenére Jehova imádóinak a száma világszerte növekszik, míg más egyházak tagjai csökkenek. Ezért kérlek, hogy ne másokra hallgass, hanem Te magad győződj meg arról, hogy Jehova Tanúi hogyan élik keresztény életüket, valamint arról, hogy a tanításuk mennyire van összhangba a Biblia tanításával. Függetlenül attól, hogy szüleid hogyan reagálnak arra, hogy te érdeklődsz Jehova imádata iránt, Neked meg kell adnod a nekik járó tiszteletet. Sokan sajnos elkövetik azt a hibát, hogy mások megítélése szerint alkotnak véleményt másokról, és nem győződnek meg a valóságról. Te ne kövesd el ezt a hibát.
2012. dec. 6. 11:34
 13/49 anonim ***** válasza:
85%

Nekem a nagyanyám jehova tanúja. Mindenkineg osztogatja az idióta őrtornyokat, ha valaki (kedvesen) elmondja, hogy őt ez nem érdekli, nem kéri, azt nem hajlandó megérteni, csak olvassuk...

Semmilyen ünnepet nem tart, de már teljesen fanatikusan, ha vettünk a születésnapjára egy egyszerű sütit azt sem volt hajlandó elfogadni, mert ajándékot nem lehet kapni, meg úgy tűnik annyit se mondani, hogy köszi de nem.

Folyton a világvégéről papolnak, ja és, figyelmedbe ajánlom, hogy ők úgy tartják, hogy nem minden jehova tanúja kerül a mennyországba (vagy ha jól tudom akkor ők úgy képzelik el, hogy a Földön maradnak, csak az már meg lesz tisztulva a "hitetlenektől"), csak egy felső ötszázezer, ami egy röhejesen kis szám.

De mondjuk, hogy oké, mindenki azt hisz, amit akar, meg olyan ünnepeket tart, amilyet akar. Ezzel nincs is semmi baj, de ezek olyan hihetetlenül beszűkültek és erőszakosak, mint senki más.

Amiket leírtam, az igaz, mivel sajnos ez tapasztalat, nem csak olvastam valahol.

2012. dec. 6. 13:24
 14/49 anonim ***** válasza:
32%

Ahogy az előző Tanú utalt rá, ebben az esetben a legnagyobb és igen gyakori hiba, ha mások véleményére alapozva hozzuk meg a "saját" döntéseinket. Azt mindenki beláthatja, hogy ez egy butaság, de mégis rengetegen ezt gyakorolják. Egyes esetekben mentegetve magukat, hogy akire alapoznak, az számukra "tekintélyes" ember. Melyik pap vagy egyházi méltóság fog pl. kedvezően beszélni Jehova Tanúiról - csakúgy, mint a bibliai példa szerint Jézusról, vagy a tanítványairól?! Na, erről van szó.

Egyetlen Jehova Tanúja sem óhajtja megszakítani a kapcsolatot a szüleivel, ha azok nem teszik, aki ennek az ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat! Ez a vád már csak azért is rossz, mert Jehova Tanúi alapvető tanítványképző szellemével ellentétes. E buta kritika olyanokra vonatkozhat, akik a világtól szó szerint elvonulnak, de a Tanúk éppen hogy keresik a kapcsolatot mindenkivel, ez a hitük alapja. Teljesen ellentétes lenne a gondolkozásukkal, ha sorban zárnák be a kapukat maguk körül. Itt látszik, hogy sokan, akik felelőtlenül vádaskodnak velük kapcsolatban, saját vermükbe esnek.

2012. dec. 6. 13:29
 15/49 anonim ***** válasza:
5%

"Semmilyen ünnepet nem tart, de már teljesen fanatikusan, ha vettünk a születésnapjára egy egyszerű sütit azt sem volt hajlandó elfogadni, mert ajándékot nem lehet kapni"

Kedves válaszoló!

Lehet, hogy ő sokkal kevésbé "fanatikus", mint amennyire te elutasító, anélkül, hogy pontosabb ismeretet szereztél volna róluk? JOGOD VAN elutasítani valakinek a hitelveit, ezt a Tanúk is megteszik, de ahhoz nincs (nem lenne) jogod, hogy előítéletből becsmérelj egy hitrendszert, anélkül, hogy annak valódi értékéről, vagy értéktelenségéről, esetleg károsságáról saját magad meg nem győződtél!

Nem igaz, hogy "semmilyen" ünnepet nem tartanak, sőt annyi ünnepet állítanak maguknak, amennyit csak akarnak, de nem hagyják, hogy mások az általuk "tekintélyesnek" tartottakra hivatkozva szabják meg a hitüket és az ünnepeiket.

Ajándékot lehet kapni, de olyan alkalmakból, melyet elutasítanak, nem fogadják el. Vajon, ha ezt tudjátok róla, akkor tiszteletlenség-e ráerőszakolni valakire valamit??? Nem tudom az-e a nagyobb fanatizmus, ha valakire a hitével ellentétben akartok erőszakosan rákényszeríteni valamit, melyet ő nem fogad el, vagy az, ha az a valaki (a te példádban a nagyi) rendszeresen meg szeretné osztani veletek a hitének alapjait? Ő NEM FOGJA RÁKÉNYSZERÍTENI egyikőtökre sem a hitét, ezt azért tartsátok észben!

Amikor egy családban az egyik családtag Tanú lesz, szembekerülnek a népszerű egyházi és politikai ünnepekkel és ezen alkalmakkor szokásos ajándékozással. A Tanúk nem várnak és fogadnak el ilyen alkalmakkor ajándékot, de bármikor készek erre, ha nem ehhez kötik őket. Sőt, ők is ezt teszik, hiszen fontos az ajándékozás. De nem előírt alkalmakkor, mikor értelemszerűen sokan csak kényszerűségből fognak ajándékozni, hiszen lehetetlen, hogy mindenki egyszerre, egy parancsszóra érezzen IGAZI késztetést arra, hogy adjon.

Meg aztán mi az értékes abban, ha egy iskolatársad vagy kollégád egy évben egyszer vesz egy szál virágot a névnapodra, és jó pofizva, képmutatóan alakoskodik előtted, de az év többi részében a hátad mögött köpköd rád??? Ez az előírásszerű vagy kényszer-ajándékozás szelleme. Miért nem akkor adsz, ha valóban SZÍVBŐL késztetést érzel rá? A nagyinak miért kötitek ezen évfordulókhoz az ajándékozást? Csak nem azért, hogy bizonyítsátok a "fanatikusságát"? De ki is erőszakos ilyenkor?!!

Ez még abban az esetben is igaz, ha valakinek a hitelveiről meg vagy győződve, hogy káros (amit itt nem fogsz tudni bizonyítani), hiszen erőszakosan nem fogsz tudni senkit lebeszélni arról - vagy te ennek a módszernek vagy a híve?

Tehát a "beszűkültségről" és az "erőszakosságról" ennyit.

2012. dec. 6. 14:09
 16/49 A kérdező kommentje:
Megnézegettem a válaszaitokat. Nos, inkább negatív válaszokat láttam, és sok olyasmit, ami nem egyezik a valósággal.(Legalábbis a mi környékünkön biztosan nem)Itt nem szoktak pénzt kéregetni házról házra. Esetleg megkérdezik , hogy szeretnénk-e valamilyen könyvet/folyóiratot. De mellékesen: Sok mindent olvastam róluk, tisztában vagyok a szokásaikkal, habár van pár olyan dolog, amit nem biztos, hogy meg bírnék tenni, mint egy olyan gyerek, akinek az egész családja ezt vallja.(Pl.:Nem mehetnék el gyülekezetre.Valószínűleg erről még álmodnom sem kellene, legalábbis a szüleim szerint, vagy:biztosan tovább ünnepelnénk az ünnepeket)De a a családomra semmiképp nem akarom ráerőszakolni , hogy ők is vegyék fel ezt a vallást. Csak annyit szerettem volna tőlük, hogy próbálják meg elfogadni. De valahogy megoldom. Addig is, köszönöm az eddigi válaszokat!
2012. dec. 6. 14:45
 17/49 anonim ***** válasza:
50%

Én voltam egy ideig ebben a... közösségben. Nem hiszem, hogy a szüleidnek igazán félteniük kellene téged emiatt, mert valóban nem olyan... Hogyan is fogalmazzak...? Nem olyan szörnyű, mint ahogyan azt mondják. Az más dolog, hogy én sok mindennel nem értettem egyet, ami most nem is ide tartozik. (Most református vagyok.) De ha akarsz, bármikor eljössz onnét, nem fognak téged ott tartani.

(Illetve, ami velem-velünk is történt, még kb. egy évig csak azt hajtogatták, hogy mind meg fogunk halni, ésatöbbi, ésatöbbi, ami mondjuk felfogható pszichológiai "hadviselésnek", de ha el akarsz jönni onnét, mert meglátásod szerint ez egy "téves" út, hát akkor azért egészen valószínű, hogy az előbbihez hasonló verbális "nyomásnak" nem sok "haszna" van. Vagyis, eljössz onnét, és kész.)

2012. dec. 6. 14:58
 18/49 anonim ***** válasza:
91%

14:09, mi nem kényszerítettük semmire! Azt a részét már nem olvastad a válaszomnak, hogy nekem igazán mindegy, milyen ünnepet tartanak, és milyet nem?

Csak éppen, mi régebben nem tudtuk, hogy még egy szelet sütit sem szabad elfogadnia. Ha visszautasítja, de elmagyarázza, hogy miért, akkor az oké, de nem olyan módon, mintha valami borzalmat követtünk volna el ezzel...

Ha meg már ráerőszakolásról beszélünk, akkor vajon az nem számít ráerőszakolásnak, hogy kb. ötvenszer kell elmondani, hogy nem, nem kérek őrtornyot, és csak addigra hagyják abba?

2012. dec. 6. 16:05
 19/49 anonim ***** válasza:
0%

"Csak éppen, mi régebben nem tudtuk, hogy még egy szelet sütit sem szabad elfogadnia."

Kedves 19-s! Itt csak arról van szó, hogy a Tanúk nem kívánnak tevékenyen részt venni a Biblia szellemével ellentétes vallási és politikai ünnepségeken, mely magában foglalja annak személyes vonatkozásait is, mint az ebből a célból történő ajándékozás. Ez személyes döntés kérdése, nem a "vallás" kényszeríti rá az emberekre. Aki nem ért vele egyet, nem lesz Tanú, ennyire egyszerű. Ha annak idején a mamád ezt rosszul kommunikálta le veletek, az az ő hibája, gondolom azért, mert nem hibátlan ő sem :)). Nyilván meg kell tudni beszélni. Furcsa lenne azért, hogy olyant kér valaki tőletek számon, amit nem tudhattatok, bár nem voltam ott, nem tudhatom, hogy milyen esetleges félreértés volt a gond.

Szerintem ilyen családokban is (mit minden családban, ahol nem egy hiten vannak a családtagok - természetszerűen egyre több van ilyen) a tolerancia, egymás világnézetének kölcsönös megbecsülése elengedhetetlenül fontos (ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden világnézet "egyenrangú", mert ezt egyetlen józan ember sem gondolhatja komolyan). Nyilván az aktív, tevékeny bibliai hit a mai világban IS kirívó a többi közül, de a krisztusi hit, mint életút, már csak ilyen.

2012. dec. 6. 16:31
 20/49 anonim ***** válasza:
89%

A magukat tanúknak nevező illetők gondolkodjanak el azon, hogy miért a sok negatív vélemény. Megsúgom, mert sokuknak eléggé...egyszerű az elméje (vagy épp zavart).

A válasz: TAPASZTALAT.

Tehát körülbelül annyira igaz, hogy ők békések és nem másznak az emberre rá, minthogy Észak-Koreában az emberek nem éheznek és nem rettegnek a kommunista titkosrendőrségtől.

2012. dec. 6. 16:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!