Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hiszel a Bibliának?

Ila7 kérdése:

Miért hiszel a Bibliának?

Figyelt kérdés
Nagyon érdekelne, hogy mi az, ami alapján a mai kor embere teljesen biztos lehet abban, hogy a Biblia a valóságot írja le? Ki, miért tartja igaznak, milyen érveik vannak azon túl, hogy erre nevelték?

2012. okt. 28. 13:44
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Kedves #3!

Ezt sajnos nem nagyon értem. Isten bizonyságot tesz az ember bensőjében a Bibliáról? Vagyis azt érzed magadban, hogy a Biblia igaz? Nem azt, hogy a Korán, hogy Buddha írásai, hanem azt, hogy a Biblia az igaz? Vagyis először eldöntöd, hogy igaz, aztán figyeled mi az benne, ami neked is megjelenik az életedben? Ez nem olyan, mint az önmagát beteljesítő jóslat? Próbálom megérteni a lelki és logikai folyamatot.

Kedves #4!

Köszönöm a választ! Amit írsz, az tautológia. Valaminek az igazságát arra alapozni, hogy azt mondja magáról, hogy igaz. De még akkor sem biztos, hogy igaz, ha egy ember mondja róla. Senki sem tévedhetetlen.

Kedves #5!

Én arra vagyok kíváncsi, hogy ezt hogyan döntötted el. Ennyi erővel azt is írhattad volna, hogy Isten ihlette a Koránt, vagy a Védákat, a Brahmanákat, ezért azok, mind igazak.

Kedves #6!

Értem, tehát azt mondod, hogy a tudomány nem megbízható, és ezért inkább a Bibliának hiszel. Igazad van, a magukat tudósnak mondó emberek között is van csaló, és még a becsületesek is tévedhetnek. De ettől még van, amikor helyes megállapításokat tesznek.

Viszont ha Bibliát azért fogadjuk el hitelesnek, mert azt mondjuk azt Isten sugallmazta, akkor például az egésznek hibátlannak kell lennie, vagyis megkérdőjelezhetetlennek, mert Isten tévedhetetlen. Így, ha csak egyetlen elntmondást találunk benne, már megkérdőjelezhető az egész.

Míg ha azt mondjuk, hogy ugyan Isten sugallta, de emberek írták, ezért leet benne hiba is, akkor meg megint csak nem tudom, hogy mi alapján válogassam szét benne, amit elhihetek és amit nem.

A mammutos problémádat nem egészen értem. Vannak mammutcsontvázak, amik egyértelműen nem azonosak a mai elefántokéval. Rendszertanilag mindkettő az ormányosok rendje, de más faj. Ezen nem lehet vitatkozni, nem attól függ, hogy ki mit lát a képen, hanem olyan konkrét tényektől, hogy pl. vannak-e a zápfogain zománctaréjok, vagy sem. Sejtem, hogy arra utalsz, hogy ez nem bizonyíték az evolúcióra. Ebben lehet igazad, de ez nem függ össze azzal, hogy éltek-e mammutok, vagy sem. Tény, hogy sok állatfaj puszult, és pusztul ma is ki.

Próbálom a logikád megérteni. Azt mondod azért igaz a Biblia, mert van Isten és ha van akkor hírt kell adjon magáról. Logikailag nem feltétlenül. IStennek semmit sem kell. Miért kellene hírt adnia, hiszen Isten. Ott van mindenben. Minden fában, virágban, fűszálban, a szélben, az esőben, minden sejtedben. Minden örömödben, minden fájdalmadban. És ha ki is akarná jelenteni magát, akkor miért pont a Bibliát gondolod hitelesnek. Miért nem pl. Nostradamus jóslatait, azok közt is akadt ami bevált.

Elolvastam az írt idézetet. Eléggé meg kell erőszakolni a szöveget ahhoz, hogy Jézusra vonatkozhasson.

Ha valami elpusztul, akkor azt abban a korban nem tehette más, mint egy másik nép feje, ez nem nagy prófécia. A hetes szá és többszörösei minden nép misztikus számai. A valódi templom lerombolása nem hetven év múlva következett be, hanem valószínűbb, hogy 73-75 év múlva, mert az időszámítás kezdetét ugye tudjuk, hogy pontatlanul határozták meg. Vagyis Jézus i. e. 3-5 körül született.

De segítettél megérteni az érveket, köszönöm.

Kedves #7!

Tehát szintén egy Istenélmény alapján, érzelmi indokból fogadod el a benne leírakat.

Kedves #8!

Értem. Akkor mi alapján döntöd el, hogy mit kell benne szimbolikusnan érteni és mit szó szerint? Főleg a dogmákra gondolok. Pl. van aki azt mondja, nincs pokol, van aki azt, hogy aki nem hisz Jézusvan az pokolra jut. Jézus tényleg Szűz Máriától született, úgy, hogy az Isten tette várandóssá, vagy ezt is csak képletesen kell érteni. Valóban feltámadt, vagy ez csak az örök élet metafórája. Szó szerint élt egy első ember, akinek Ádám volt a neve, és egy nő akit Évának hívtak és minden ember tőlük származik és minden ember eleve bűnös?

Kedves #9!

VAgyis te egy másik ember gondolatai alapján döntötted el, hogy hiszl a Bibliában.

Kedves #10!

Vagyis ismersz olyan tényeket benne, amelyek minden kétséget kizárólan bekövetkeztek. Erről hogyan győződtél meg?

Az utolsó mondatot nem értem. Mi köze a könyv igazságtartalmának ahhoz, hogy Isten nem hazudik? Egy jövőbeli esemény miért bizonyítja neked most az igazát?

Isten létezését elfogadom, de nagyon próbálom megérteni, hogy mi alapján választanak az emberek vallást, ha nem csak a neveltetésüket veszem.

2012. okt. 28. 20:44
 12/24 anonim ***** válasza:

Köszönöm, hogy reagáltál a válaszomra.

" Így, ha csak

egyetlen elntmondást találunk

benne, már megkérdőjelezhető az

egész."

Nem,akkor lenne, hq olyat találnánk, amit nem lehetne feloldani saját magával.

" A mammutos problémádat nem

egészen értem. Vannak

mammutcsontvázak, amik

egyértelműen nem azonosak a

mai elefántokéval."

Biztos vagy benne? Mutatnál erre egy leletet?

" Elolvastam az írt idézetet. Eléggé

meg kell erőszakolni a szöveget

ahhoz, hogy Jézusra

vonatkozhasson."

Nem, legalább a fejezetet kell elolvasni. Ott egy idői kijelentés van, hogy Jeruzsálem újjáépítésétől a messiás kivégzéséig 463 év telik el. Ez i.sz. 30 körülre esik. Ehhez nem kell megerőszakolni semmit. Persze ehhez olyan alapvető prófétikus ismeretre szert kell az ószövetségből tenni, hogy egy nap a prófétákban egy év. Egy hét hét év.

" hanem valószínűbb, hogy 73-75

év múlva, mert az időszámítás

kezdetét ugye tudjuk, hogy

pontatlanul határozták meg.

Vagyis Jézus i. e. 3-5 körül

született."

Kijavítanálak: A lerombolás i.sz. 70-ben volt, de ha megfigyelnéd arról egy szó sincs, hogy a lerombolása mikor lesz.

" Miért nem pl.

Nostradamus jóslatait, azok közt

is akadt ami bevált."

Te olvastál már tőle valamit? Szinte egy értelmes mondata sincs, nemhogy idői kijelentése.

" Ha valami elpusztul, akkor azt

abban a korban nem tehette más,

mint egy másik nép feje, ez nem

nagy prófécia."

Nem, nem, itt nem arról ír, hogy a feje rombolja le, hanem azt írja, hogy a következő uralkodó, aki akkor meg nem volt az. " És a várost és a

szenthelyet elpusztítja a következő fejedelem népe; " A próféciáknak minden szava nagyon fontos.

Szia

2012. okt. 28. 21:10
 13/24 yuda ***** válasza:

7-es vagyok.

Rosszul értelmeztél.

Nem érzelmi okból fogadtam el sem Istent, sem a bibliát, hanem ahogy elkezdted írni, ez egy istenélmény. Valójában találkozás Istennel, ami azt jelenti, kétséget kizárólag bizonyságot adott magáról a bensőmben, hogy ő létezik, hogy Jézus a személyes megváltóm és üdvösséget adott számomra.

Ez nem érzelem, hanem tudat.

Persze követi érzelem és boldog vagyok tőle, de ha csupán érzelem lenne, akkor elmúlna, mint általában az érzelmek.

Másik észrevételem, hogy nem egyszeri istentélményről van szó, hanem naponkénti megtapasztalásról. Ezt még fontosnak tartottam megjegyezni.

Isten egy nagyon izgalmas személyiség és naponként, amikor bemegyek és tartózkodom a jelenlétében, akkor fizikálisan, érzelmileg felfrissülök, erőt nyerek. Kijelentéseket veszek tőle és megtapasztalásokat.

ismétlem, ez nem érzelmi felszínen mozog csupán, hanem valóság, meggyőződés, megtapasztalás.

Isten nem egy elvont erő, sem távoli lény, hanem közeli, megtapasztalható számomra és tudom, még sokak számára.

Ha valaki ezt átéli, utána a bibliai igazságok valósággá válnak, nem csupán egy érdekes könyv lesz a sok közül.

2012. okt. 28. 22:10
 14/24 A kérdező kommentje:

Kedves #12!

Nem igazán a Biblia hitelességéről akartam beszélgetni, inkább csak azt megtudni, ki hogyan gondolkodik, mi alapján dönt egy vallás mellett, vagy ellene.

Mammut csontváz Magyarorstágon kettő s látható, azt hiszem a Mátrában valahol van az egyik. De ha akars, biztosan találsz olyat amit meg lehet nézni, és el lehet dönteni, hogy meg vannak-e rajta azok a különbségek, amit a biológusok a rendszertani besorolásnál figyelembe vettek.

A Dánielt még így sem értem, pedig utána néztem lelkesen. Annyira nem stimmelnek a számok, hogy maga a katolikus egyház sem tudta összerakni. A legpontosabb számítások(a legtöbb egyházatya) szerint is Dániel jövendölése alapján Jézusnak i.u.: 27-ben kell meghallnia.

Mivel nem tudják bizonyítani, ezért az Egyház erről nem adott ki hivatalos magyarázatot, pedig ha bármilyen adattal alá lehetne támasztani, hogy ez a jövendölés Jézussal kapcsolatos, akkor azt biztosan kihirdették volna.

A szóhasználat is érdekes. A szentek szentje egyértelmű, ez egy ószövetségi prófétánál a templom harmadik, legbelső szobáját jelenti, a frigyláda helyét. Utána felkent Fejedelemről beszél, amit utólag próbálnak a Messiással azonosítani. És Jézust valójában nem is kenték fel, nála ez legfeljebb csak szimbólikus tisztelet, mint Isten "felkentje". De maga a fizikai szertartás nem történt meg. A haarmadik kifejezés: "megölnek egy Fölkentet" Ez nem feltétlenül jelenti az előbbi Felkent Fejedelmet, hiszen egyet. És nem a Fölkentet.

2012. okt. 28. 23:55
 15/24 anonim ***** válasza:

A mammuttal kapcsolatban nem fogunk zöld ágra vergődni, mivel ahogy a kérdéseddel kapcsolatban tőlünk vársz személyes választ, éppúgy vártam volna személyes bizonyságot a te vallásod alapjairól.

" A

legpontosabb számítások(a

legtöbb egyházatya) szerint is

Dániel jövendölése alapján

Jézusnak i.u.: 27-ben kell

meghallnia."

Mi is ezzel a problémád? Ennek kiszámítása amúgy sem a mi dolgunk lett volna, hanem az abban az időben élőké. Amit meg is tettek, mert az a kor a messiás várás időszaka, és nem véletlen, pont ezen profecia miatt.

" Egyház erről nem adott

ki hivatalos magyarázatot"

Az "egyház" már sok magyarázatot adott, ha nem haragszol nem igazán hat meg egy magyarázatuk sem.

" És Jézust valójában

nem is kenték fel"

"Csúnya" lenne, ha a messiást ember kenné fel. Aki ismeri Ézsaias könyvét ez fel sem merülhet abban.

Ézsaiás 61

" 1. Az Úr Isten lelke van én rajtam

azért, mert FÖLKENT ENGEM AZ ÚR,

hogy a szegényeknek örömöt

mondjak; elküldött, hogy bekössem

a megtört szívűeket, hogy hirdessek

a foglyoknak szabadulást, és a

megkötözötteknek megoldást;

2. Hogy hirdessem az Úr

jókedvének esztendejét"

" A haarmadik

kifejezés: "megölnek egy

Fölkentet" Ez nem feltétlenül

jelenti az előbbi Felkent

Fejedelmet, hiszen egyet. És nem

a Fölkentet."

Mi van???

" A hatvankét hét mulva pedig

kiirtatik A MESSIÁS és senkije sem

lesz."

Miről beszélsz, nem értem...

2012. okt. 29. 00:44
 16/24 anonim ***** válasza:

Kedves #3!

Ezt sajnos nem nagyon értem. Isten bizonyságot tesz az ember bensőjében a Bibliáról? Vagyis azt érzed magadban, hogy a Biblia igaz? Nem azt, hogy a Korán, hogy Buddha írásai, hanem azt, hogy a Biblia az igaz? Vagyis először eldöntöd, hogy igaz, aztán figyeled mi az benne, ami neked is megjelenik az életedben? Ez nem olyan, mint az önmagát beteljesítő jóslat? Próbálom megérteni a lelki és logikai folyamatot.

Szia !

Nem olyan mint egy jóslat ! mivel Isten létező személy és Biblia tőle származik ahogy az előző egyik válaszadó írta.

Mindig Isten tesz valamit az emberek életébe nem úgy működik ahogy te gondolod elképzelik-beképzelik érzelmi alapon.

És ha bejön nekik azt gondolják Isten megsegített.

2012. okt. 29. 02:35
 17/24 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, 10-es volnék.

A beteljesedett eseményekről beszélek. Ezeket Próféciáknak nevezzük.

A teremtő előre bejelenti mindig a szándékait, hogy az emberek ne mondják váratlanul érte őket.

PL:

Ézsaiással 200 évvel előtte leíratta, hogy a perzsa királyt fogja felhasználni népe Babilonból való kiszabadítására.

Még a nevét is megmondta a királynak.(Kürosz, vagy Cirus)

De sok más egyéb ilyen eseményt vehetnénk még. A János Jelenések könyve a Dániel könyve Sofoniás könyve is rengeteg olyan kijelentést tartalmaz amelyek beteljesedtek, most teljesednek, vagy a közeljövőben fognak teljesedni.

Talán nem a hazugság szó az ide illő kifejezés. Hanem hogy biztos az amit Ő kimond a száján, megfog történni.

PL:

Dániel látomásban kapta az utolsó napokra vonatkozóan egy álló szoborról a történeseket.

Itt a különböző testrészek, más és más Világhatalmakat jelölnek, akiknek valamilyen közük volt Isten népéhez.

Egyiptom, Asszíria, Babilon, Méd-Perzsa, Görög, Róma,

Az utolsó a láb ujjak agyagból-és vasból, az az Angol Amerikai kettős világhatalom ami jelenleg még áll.

De nem sokáig, hamarosan Isten királysága Jézussal az élen ezt az utolsó világhatalmat is eltörli, és a helyébe lép, át veszi az uralmat.

Miért Vas és agyag?

Mert keményen uralkodik az emberek felett háborúkat támogatva, elnyomva őket de még sincs akkora hatalma, hogy rendet tartson.És a "nyolcadik király" az ENSZ aki a földi királyságokból fejlődött, Bár nem egy különálló ország, de úgy viselkedik mert több tagállam is támogatja.

Jelenleg a Jézus és az apostolok által felválzolt esemének peregnek nagyon gyorsan.

A nagy nyomorúság közelít. Az emberek látják a világméretű katasztrófákat, éhségeket, betegségeket, háborúkat, és Isten királyságának hirdetését, de nem vesznek semmit észre.

Ezeket a jeleket természetesnek veszik, mintha semmi jelentősége nem lenne, bár többen érzik, hogy baj van, de még sem változtatnak, alkalmazkodva Jézus Királyságának érdekeihez.

Erre mondta Jézus, hogy Noé napjaihoz hasonló lesz az utolsó időszak is.

Az emberek esznek, isznak, férjhez mennek gyermeket nevelnek, dolgoznak, de nem vesznek észre semmit.

Úgy gondolva, hogy minden marad úgy ahogy most van.

Az özön víz idejében sem figyeltek a figyelmeztetésre, és sajnos 8. ember kivételével mindenki, még az állatok nagy része is elpusztult.

És ez nem fenyegetés, hanem ígéret, amit a teremtő egy perccel sem fog elhalasztani.

A gőgös, makacs,önző emberek akik Istentelen életvitelükkel megnehezítik a szolgái, a valódi keresztények életét, azokat nem fogja tovább fenntartani, bár még vár, mert akarja hogy változtassanak az emberek.

Van egy idő terve, azt a napot, órát kijelölte, és egy másodperccel sem fog tovább várni.

Ezért a sürgősség érzésével mennek a keresztények szolgálni, hogy az arra méltókat még megtalálják, és begyűjtsék.

2012. okt. 29. 10:51
 18/24 anonim ***** válasza:

Bocsi 10-es vagyok.

Nem erre neveltek, Én a biblia tanulmányozásával győződtem arról, hogy mi az igazság.

2012. okt. 29. 10:54
 19/24 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Az a logika és összhang ami jellemzi pedig vagy 40 ember írta. Az apostolokat János kivételével mind megölték nekik tudniuk kellett miért is vállalják a halált. Ezenkívül nem csak a hívőket üldözték és pusztították hanem magát az írásokat is. Ennek ellenére mégis fenn maradt.

Meg vannak tudományos kérdések amikben pontosabb megállapításokat tett mint sokáig a tudomány. Kijelentették az is hogy Pilátus nem létezett. Aztán találtak olyan régészeti bizonyítékot amelyen szerepel Pilátus neve. S mind ezt olyan régészek aki nem hívők.

2012. okt. 29. 11:52
 20/24 A kérdező kommentje:

Kedves #15!

Engem az érdekel, hogy az egyes ember, aki valóban létezik és él, érez, gondolkodik, milyen érvek, milyen gondolati formák alapján dönti el, hogy elhiszi-e azt, hogy a Biblia és az azt hirdető egyház az igazat mondja. Nem a saját nézeteimet akartam itt hirdetni. Azt megteszem akkor, amikor mások kérdéseire próbálok válaszolni.

Dánile könyvéről:

Számomra annyi a lényeg, hogy az általad említett fejezetben nem bizonyítható, hogy Jézusról szól. Ha valóban pontosan beigazolódnak a benne foglaltak akkor már elgondolkodom, de ezt nem láttam benne. Utólagos belemagyarázást látok és pontatlan adatokat. Több Dániel kora utáni eseményre is próbálták vonatkoztatni, de sikertelenül. Semmi sem bizonyítja egyértelműen, hogy Jézusról szólna. A benne használt két "Felkent" szó, mint utalás homályos és értelmezhetetlen. Felkentnek a királyokat szokták nevezni, tehát valószínű, hogy amikor az írja, hogy "megölnek egy Fölkentet", akkor egy királyról beszél a sok közül, és nem Jézusról. Az előző sorokban említett Felkenttel való azonossága sem biztos.

Ha pedig valaki elfogulatlanul a valódi Dániel könyvét vizsgálja, akkor kiderül, hogy i.e.:175-164 körül több különböző korból származó iratot dolgoztak össze és egészítettek ki korabeli ismeretekkel és más történetekkel. Kb félezer év történelmének pontatlan ismertetése. Tehát nem egy ember életéről és prófétálásáról szól, hanem inkább egy törtémelni visszatekintés, amit ráadásul politikai indokokból meg is változtattak. Egyik helyen például egyszerűen kicserélték az egyik királyt egy másikra, mert azt akarták kedvezőtlen színben feltűntetni.

Én eddig bármely részét vizsgáltam a Bibliának, mindig kiderült, hogy inkább emberi érzések, és érdekek irányították annak a megszületését, amit ma az Egyház használ. Az az állítás, hogy ez igsz, mert Maga Isten sugalmazta szinten minden részénél megdől, mert sok helyen megtaláltam vagy az ismeretek hiányát, vagy az egyyértelmű emberi befolyásolási szándékot.

Azt is tapasztaltam, hogy a Biblia segítségével szinte bármit be tudok bizonyítani és annak az ellenkezőjét is.

Ezért is érdekel, hogy mások hogyan tudták meggyőzni magukat.

2012. okt. 29. 12:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!