Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi vajon tudják,...

Jehova tanúi vajon tudják, hogy az újvilág fordítás egy félrefordítás?

Figyelt kérdés
Az eredeti szöveget látva több helyen betoldásokat, hamisításokat vélek felfedezni. (Pl Küriosz, Theosz --> Jehova...) A szövegkritika nem tud arról, hogy a tanúk által betoldott, kifordított kifejezéseket a legrégebbi görög kéziratok (Pl Síani, Vatikáni kódex) tartalmaznák. Vajon tudnak-e erről a tanúk? És ha igen, miért tartanak ki emellett a fordítás mellett?
2012. okt. 22. 12:58
1 2 3 4 5
 11/48 anonim ***** válasza:
*bocsi, most látom, hogy elírtam a szótár szerzőjének nevét: természetesen Györkösy Alajosra gondoltam.
2012. okt. 22. 13:48
 12/48 A kérdező kommentje:

Tisztelt 13:45-ös válaszoló!

Örülök hogy tetszik a honlap ^^ Köszönöm szépen a Filippi 2,6 Vulgata fordításának az ismertetését, maximálisan egyetértek az ott leírtakkal!

2012. okt. 22. 13:57
 13/48 anonim ***** válasza:
10%

Nem, nem tudtam, hogy orditast jelent, szamomra kiemelest jelent. S amiert te abbol ideztel, nem jelenti azt, hogy olvastad. Ezt onnan kovetkeztetem, hogy van nemi kulonbseg a "bele olvastam" s az "olvastam" fogalom kozott. Jezus arra utaltt az elobbi idezetnel, hogy ahogyan ot is uldoztek a cselekedeteiert, a tanitasaert, ugy a kovetoit is fogjak, higy "nem nagyobb a rabszolga az uranal, ha ot , mint Isten fiat uldoztek, akkor a kovetoit is uldozni fogjak"

A vitanak semmi oka, s a betoldasokal nem tudom mit szeretnel mondani, hiszen "mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel" magyarazd meg nekem, mit jelentenek ezek a szavak? Mit ertesz te maskent, mint az Ujvilag forditasbol ideztel? Jezus egyertelmuen isteni szellemteremtmeny volt mielott a foldon megszuletett.

Az a helyzet, hogy ha elengedek akar egy hamis tanitast, s rabolintanek, rogton volna 5 masik amit mar meg nem tudnatok magyarazni. Hiszed-e?

2012. okt. 22. 14:07
 14/48 anonim ***** válasza:
88%

"Ejjj... Fogalmatok sincs, hogy milyen boldogga tesztek engem,minket mivel hozzajarultok, hogy beteljesedjen Jezus szava "Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért." Mate 24:9

MELYIK VALLAST ULDOZITEK MEG EZEN KIVUL?"

Igen,pl.ezért is vagytok beszűkült fanatikusok.Csak a saját világotokban tudtok élni.Nem fogjátok fel,hogy titeket nem azért nem szeretnek sokan,mint Jézust.És nagyzási paranoiában is szenvedtek,szerinted ki a búbánat üldöz titeket? és ki akar megölni? amúgy a "minden nép" közül mondj már egyet,aki konkrétan Jehova tanúi gyűlöletére specializálódott....A legtöbb ember csak röhög rajtatok,de akik utálnak,azok is a térítéseitek miatt utálnak elsősorban.Gondolkozz már el azon,hogy Jézust miért ölték meg! Ha majd te úgy fogsz élni,mint Jézus élt,akkor téged is keresztre fog feszíteni a társadalom.De ahhoz Istenné kell tenned magad.Ezt pedig nem fogod megtenni,mert nem mered Istennel egyenlőnek nevezni magad.Ez a különbség közted és Jézus között.

2012. okt. 22. 14:24
 15/48 A kérdező kommentje:

Hát ha elolvasod figyelmesen a helyes fordítást, és az Újvilág fordítást akkor szerintem szemmel látható a különbség, nem szükséges kommentálni, hogy a tanúk hogy gondolkodnak Jézusról. A 13:45-ös komment elég jól rávilágít a tanúk teológiájára és arra, hogy az miért nem jó. Az üldözésekkel kapcsolatban pedig teljesen felesleges érvelni... Lukács evangélium 21. fejezete párhuzamos a Máté 24-el, és ott olyanokat mondd Jézus, hogy megölik majd a követőit...Bárhogy is legyen ez rátok nagyon nem jellemző. Továbbá ha valakinek nem vagytok szimpatikusak az nem a Kereszténység miatt van hanem azért, mert kifordítjátok a Bibliát, és úgy mntek az emberekhez...

Hogyan is mondta János apostol?

"Ha valaki elmegy hozzátok és nem ezt a tudományt viszi, ne fogadjátok azt be házatokba, és azt ne köszöntsétek;" (2Ján 1,10)

Egyébként továbbra is várok egy olyan digitalizált görög kéziratot amiben szerepel a Jehova név, és lehetőleg a Sínai kódex előtti időből tehát a 4. század előttből való! ^^

2012. okt. 22. 14:25
 16/48 anonim ***** válasza:

Erről már volt egy 100+ válaszos téma, ahol a fentebbi sor is górcső alá vétetett:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3..

2012. okt. 22. 15:01
 17/48 anonim ***** válasza:
9%

Tudsz te valamit is a II. vilaghaboruban megolt Tanukrol? S arrol, hogy hanyat vittek a zsido nemzettel koncentracios taborba? Kiforgatjuk a Bibliat... Ok. A Biblia azt irja, hogy a lelek meghal, ti azt, hogy nem. A biblia azt irja, hogy az emberek nagyobb resze foldi remenysegu, s kissebb resze csak az aki Jezussal fog uralkodni a megtisztitott paradicsomi fold felett. Egy olyan fold felett melyet eltervezett a fold teremtesekor. Ti viszont azt mondjatok, hogy miutan meghalunk a jo emberek az egbe mennek, a rosszak a pokolba. Azt mondjatok, hogy a foldi elet csak egy proba. A Biblia azt mondja, hogy a foldre lett teremtve az ember, s orokke lakozni is fog rajta ember. Jezus maga mondta, hogy az atyja nagyobb nala, ti azt mondjatok, hogy Jezus isten, a szentharomsag resze...

Ki forgatja ki a Biblia szavat? Ki olvassza egybe a pogany unnepeket, szokasokat s ootozteti kereszteny alcaba? " hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, amelyek embereknek parancsolatai.

8

Mert az Isten parancsolatját elhagyva, az emberek rendelését tartjátok meg... "

Minden erkolcstelenseg folott szemethunytok, mert ugyebar halad a kor. Csak elfeleditek, Jehova Isten ugyan az, mint ezelott 6000 eve, s orokke ugy is fog tekinteni minden teren, mint amikor a Bibliat iratta!

2012. okt. 22. 18:18
 18/48 A kérdező kommentje:

"Tudsz te valamit is a II. vilaghaboruban megolt Tanukrol? S arrol, hogy hanyat vittek a zsido nemzettel koncentracios taborba?"

Nem értem, hogy jön ide a második világháború. Mint ahogy említetted, nem csak a tanúknak voltak akkor szenvedéseik azalat az idő alatt hanem a zsidóknak is, meg még rengeteg embernek. Természetesen nagyon sajnálom az akkori embereket. Viszont a mai viszonylatban azért a világ többi részén szabadon prédikálhattok. Hazánkban nem törnek tömegesen az életetekre, inkább elutasítanak titeket. Ez neked üldözés? Apropó, van ezzel kapcsolatban most kint az oldalon egy topik, látogasd meg, ott ez a téma.

"Kiforgatjuk a Bibliat... Ok. A Biblia azt irja, hogy..."

Mert te aztán nagyon jól tudod az itteni válaszolók hitvallását ugye? Látom, egyébként hogy még mindig nem értetted meg miről van szó. Tudod arról van szó, hogy a Biblia eredeti szövege óhéber, óarám, ógörög. Én most, ebben a topikban csak az Újszövetséggel foglalkoztam, az Ószövetséget nem érintettem. Tudod, ha egybeveted a Biblia eredeti szövegét, ráadásul megnézed a legrégebbi görög kéziratokat, és egybeveted az újvilág fordítással, bizony találsz betoldásokat, félrefordításokat, olyanokat, amiket az eredeti szövegek >>nem tartalmaznak<< Ilyen például az Újszövetségbe a Jehova név betoldása. A (Mát 5,33)-ban nálatok ott van Jehova, pedig a görögben egyszerűen a Küriosz van ott, ami "Urat" jelent. Mi ez, akkor ha nem a Bibliai szöveg meghamisítása? Ki lehet természetesen találni kifogásokat, hogy miért teszitek ezt. A tény azonban az, hogy nincs olyan görög kézirat, amiben ott lenne a Jehova név, innentől fogva pedig a tanúk védekezése merő hipotézis. Sőt, még ha lenne is egy pár ilyen kézirat, az sem bizonyítana semmit a túlnyomó többséggel szemben. De nincs, így ez az elmélet is csak hipotézis. A probléma viszont nem csak ebben az esetben mutatkozik meg, hanem ott is, ahol Bibliaverseket hamsít meg a társulat, lásd a fentebb említett (Fil 2,6)...És még lehetne sorolni...

Titus Pullo fentebb linkelt is egy topikot nézz be ha gondolod, ott mélyebben ki van fejtve a téma. Viszont látom te az észérveket elveted, és csak vádaskodni tudsz, mert te aztán nagyon jól tudod, hogy az ide írók milyen a hitallása.

2012. okt. 22. 18:53
 19/48 anonim ***** válasza:
36%
Kedves kérdező, megtudnád e mondani hogy a bibliaversek amit kiírtál jelentésben miben külömböznek egymástól, mert amúgy semmiben, úgyhogy ennek nem volt értelme, legfeljebb ezzel is csak azt bizonyítottad hogy nem ferdítjük el a bibliánkat, csak a érthetőbbé tesszük a régies kifejezéseket.
2012. okt. 22. 20:02
 20/48 anonim ***** válasza:
10%

Ugy jon ide a vilaghaboru, hogy ezelott irtatok, hogy nem uldozik, s nem olik a tanukat... Tiszta igaz, hogy nem csak zsidokat gyilkoltak. De ki is mondta/irta ezt? Van nemi kulonbseg , hogy a zsidokat a nemzetiseguk miatt oltek, mig a tanukat a hituk miatt, mert nem fogtak fegyvert. Nemet tanukat is oltek meg, ha megtagadtak volna a hituket azonnal szabadok lettek volna. Figyelj, kerlek. Nezz sajatkezuleg utana, hogy pillanatnyilag hany Tanu van bortonben Koreaban. Persze a tarsulat egy hamisito, aki elvesz, s hozzatesz a Szentirashoz... Utana fogok nezni amit mondtal az Uj szovetseggel kapcsolatban. Csak azt is tudnod kell, hogy a roman "Cornilescu" forditasban a leg elso oldalon oda van irva, hogy " a Jehova nevet - Urral, Istennel - helyetesitettuk ... "

S ami a legfontosabb , en igen fiatal vagyok, megis mar az Ujvilag forditas elott Jehovanak a tanuja voltam, s a Karoli forditast hasznaltam. mikor egy emberrel szobaallok megkerdem, hogy van-e sajat Bibliaja, s hozza elo, ha lehetseges. Ma mar irtam egy helyre, hogy addig lehet akar hamisitott, szedett - vetett forditas a sajat Bibliam, mig a tiedbol bizonyitom minden allaspontomat. Ne feledd, mi is a Karoli forditast hasznaltuk, s megis Jehova Tanui voltunk az ujvilag forditasa elott is!

2012. okt. 22. 20:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!