Melyek Isten nevei, és hol találom meg ezeket a Bibliában?
Bocsi, de ez nem móka. Benne van a Károli bibliában onnan linkeltem be. Gondolod, hogy Károli Gáspár viccből tette bele ezt a nevet?
Vagy mert az eredeti írásokban is benne volt?
Ahogy az írásból keresgéltem ezt találtam.
Baál, Moloch, Adonáj, JHVH, Jehova, stb
Jaj jaj
Igen de ezek az Istenek hamis istenek.
Mármint a JHVH-n kívüliek.
Mert ha megnézed a verseket, azok imádták azokat, aki nem Isten népéhez valók voltak
"Ahogy az írásból keresgéltem ezt találtam.
Baál, Moloch, Adonáj, JHVH, Jehova, stb"
Igen elnézted. Az első 3 hamis istenek akiket kitaláltak. Dávid buktatta le Moloch-ot. JHVH és Jehova az meg egy. JHVH kiejtve Jehova akar lenni.
Szia!
Csak egyet néztél el.
Az Adónáj (Úr): Józs 3,11-13; Mik 4,13 Isten neve.
A JHVH (Jahve – Úr Isten): 1Móz 3,1; 2Móz 6,3
Valóban nevezi Isten magát Baálnak a Hós 2,15-ben.
Egyedül a Molok (király, tanácsos) nem Isten neve, hanem egy pogány bálványisten, "Milkom"-nak is nevezik, kiváltképp az ammoniták tisztelték, gyermekáldozat által. Az izráelitáknak ez a kultusz szigorúan meg volt tiltva (3Móz 18,21; 20,1–5). Salamon, pogány feleségei kedvéért kultuszhelyet rendezett be számára (1Kir 11,7). Manassé a Hinnom völgyében szentélyt emeltetett Moloknak (2Krón 33,6), amelyet Jósiás később lerombolt (2Kir 23,10). Ezt a bálványozást a próféták élesen elítélték (Jer 7,29–34; 19,1–13; Ez 29,26–39; Ám 5,26).
Üdv. Péter
Szia Péter!
Salamonnak sok felesége volt? Mindegyiknek más istene volt, és mindegyiknek oltárt építtetett?
Pedig Salamon bölcsességéről volt híres.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!