Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyek Isten nevei, és hol...

Melyek Isten nevei, és hol találom meg ezeket a Bibliában?

Figyelt kérdés
2012. okt. 17. 12:49
1 2 3 4 5 6
 11/52 anonim ***** válasza:

Sajnos mára már nem igen van benne ez a név, csak néhány helyen a Károli Gáspár fordításban:

6,3 Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak úgy jelentem meg mint [1 Móz. 17,1.16,17. rész 21,2. Zsid. 11,11.] mindenható Isten, de az én Jehova [vers 6-8. Ezék. 20,5.6.] nevemen nem voltam előttük ismeretes.

15,3 Vitéz harczos az Úr; az ő neve Jehova.

83,19 Hogy megtudják, hogy te, a kinek neve [2 Kir. 5,15.] Jehova, egymagad vagy felséges Isten az egész földön.

26,4 Bízzatok az Úrban örökké, mert az Úrban, Jehovában, örök [Zsolt. 62,9.115,11.] kőszálunk van.

A 2000-es Károli fordításból pedig teljesen kihagyták, a régebbi kiadásban van benne

2012. okt. 17. 18:32
 12/52 anonim ***** válasza:
24%
Hát jó... ha te meg Péter itt mókáztok, akkor értem én a tréfát. ))) De mi értelme lenne, kérdezném megint, hogy egy lény/organizmus/szerv/főúr/hatalom stb. bármi nevet viseljen, aki EGYEDÜL van? Nincs társa, értitek? Nem volt, aki nevet adjon neki, nincs, aki nevén szólítsa, mert nincs arca, keze, haja, de különösen nincs szája meg füle, hogy neve legyen, hogy kimondja a saját nevét, megnevezze magát vagy valaki kimondja az ő nevét és ő meghallja és odafordul. :o)) Vagy hogy képzeltétek el? Isten valami gatyában mászkál és két lábon siet valahová az úton? És közben, ha megállítják, igazoltatják akkor elővesz valamit, amire rá van írva, hogy Mr. Jehova? Vagy repked, mint Superman és van egy kitűzője, hogy Jehova? Hogy az angyalok fékezzenek, ha hirtelen kisüvölt a felhőből és abbahagyják a tutulást, félreállnak, hogy elnézést, Jehova úr, hova, hova?
2012. okt. 17. 19:49
 13/52 Hazardteam ***** válasza:
Ezt most humornak szántad? Mert annak elég gyengusz. Persze lehet, hogy csak cserben hagyott a humorérzékem és egy igazi humor herold vagy.
2012. okt. 17. 19:54
 14/52 anonim ***** válasza:
Ezt nem tudom, kinek írtad, Humorhazard. Nekem? Mert én jeleztem, hogy értem én, ha velem mókáznak a korábban írók. Hát belementem én is.
2012. okt. 17. 19:58
 15/52 Hazardteam ***** válasza:
Annak, aki egyel előttem írt.
2012. okt. 17. 20:26
 16/52 anonim ***** válasza:
Aha. De válaszolni nem akarsz, hogy hogyan képzeled el a nevével együtt? Csak itt állsz, fenekomoly és rosszalló vagy?
2012. okt. 17. 20:47
 17/52 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

A neve,ha mindenképp szükséges:vagyok,aki vagyok!

2012. okt. 17. 20:50
 18/52 anonim ***** válasza:

@ 67 %-os:

Hogy minek kell a "mediterrán szöveg"? Gondolkodj már el egy picikét azon, hogy miért kellene minden nevet magyarítani, mint ahogyan egy időben divat volt... (Jules Verne helyett Verne Gyula, Karl May helyett May Károly stb.)

A másik:

"De mi értelme lenne, kérdezném megint, hogy egy lény / organizmus / szerv / főúr / hatalom stb. bármi nevet viseljen, aki EGYEDÜL van? Nincs társa, értitek? Nem volt, aki nevet adjon neki, nincs, aki nevén szólítsa, mert nincs arca, keze, haja, de különösen nincs szája meg füle, hogy neve legyen, hogy kimondja a saját nevét, megnevezze magát vagy valaki kimondja az ő nevét és ő meghallja és odafordul. :o)) Vagy hogy képzeltétek el?"

1. Aki egyedül van, annak saját magától természetesen nem kell megkülönböztetnie magát. De a többi lény, így például az ember miatt is kell a név. Ők szólítják a nevén.

2. Volt, aki nevet adjon neki: Ő saját maga.

3. A szájnak és a fülnek ehhez semmi köze nincs, nem csak a fizikai érzékszervek léteznek, hanem a szellemi szint is. Akár gondolatban is ki lehet mondani bármit; remélem, ez nem újdonság számodra. :D

Próbáld ki gyorsan: mondd el gondolatban például az általános- vagy a középiskolai osztálynévsort.

A beszéd (és az írás) "csak" a gondolatközlés eszköze. Bármit, amit mondani vagy írni akarunk, azt - ideális esetben - először végiggondoljuk. :)

2012. okt. 17. 21:21
 19/52 anonim ***** válasza:
Kedves válaszoló Berta, te legalább mondtál valami értékelhetőt, köszönöm szépen! Szóval, gondolatban beszélgettek vele. Ezt értem, persze, én is gondolatban tudok csak beszélgetni vele, hiszen más módom nincs rá. Talán a megszólítás hiányzik. Nem kell megszólítanom, ha rá gondolok. Mert minek is? Ki másra gondolnék, ha Istenre gondolok? És persze ő sem hagyományos módon válaszol, hanem hat, alkot, tesz, megmutat, felnyit, rávezet, és így tovább. De a nevemet nem tudja szerintem, az a név, amit így, az emberek között használunk az én megkülönböztetésemre neki nem jelent semmit. Miután nem egy osztályban ülünk és ő nem szól be a tömegbe értem, nincs értelme a nevemnek, meg ezért nincs az övének sem.
2012. okt. 17. 22:00
 20/52 anonim ***** válasza:

Még a kutyának is van neve, és minden állatnak ad az ember nevet.

ahogy Berta nagyon jól írta, miért ne adhatna a teremtő nevet magának.Különben azért is adta magának ezt a nevet, mert ezzel is megkülönbözteti magát a "többi" istenektől, akiket az emberek találtak ki maguknak.

Gondoljunk az Egyiptomi tíz csapásra.

Az Egyiptomiak több millió "istent" imádtak, és még azoknak is adtak nevet, Pl Rá (nap isten/ Hápi Nilus istennő) Stb

2012. okt. 18. 09:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!