Hol van az a Bibliában hogy nem lehet csak egy felesége a férfinek? Többnejűség volt isten választott népénél utána hol szerepel hogy nem lehet?
A teremtéskor kezdetben is egy feleséget adott Jehova az embernek, de Káin vonalán később azok több feleséget vettek maguknak. Nem Isten akarata volt, de később a Mózesi Törvényben szabályozta ezt a Teremtő.
A keresztényeknek viszont kizárólag egy feleséget engedett Isten. (1Timótheus 3:1, 2; Titus 1:6)
19:08-as kommenthez: az általad hivatkozott részek a püspökök kiválasztására vonatkoznak igazából.
I. Timóteus 3:2 "Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos;"
Titus 1:5-7 "A végett hagytalak téged Krétában, hogy a hátramaradt dolgokat hozd rendbe, és rendelj városonként presbitereket, a miképen én néked meghagytam; Ha van feddhetetlen, egy feleségű férfiú, a kinek hívő, nem kicsapongással vádolt avagy engedetlen gyermekei vannak. Mert szükséges, hogy a püspök feddhetetlen legyen, mint Isten sáfára; nem akaratos, nem haragos, nem részeges, nem verekedő, nem rút nyerészkedő;"
Olyan szempontból persze jók, hogy a vezetőtől is ezt várják el, ezzel is példát mutatva a híveknek.
Ami szerintem jobban rávilágít a problémára, az Máté 3:3-19:
"És hozzá menének a farizeusok, kisértvén őt és mondván: Szabad-é az embernek az ő feleségét akármi okért elbocsátani?
Ő pedig felelvén, monda: Nem olvastátok-é, hogy a teremtő kezdettől fogva férfiúvá és asszonynyá teremté őket,
És ezt mondá: Annak okáért elhagyja a férfiú atyját és anyját; és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté.
Úgy hogy többé nem kettő, hanem egy test. A mit azért az Isten egybeszerkesztett, ember el ne válaszsza.
Mondának néki: Miért rendelte tehát Mózes, hogy válólevelet kell adni, és úgy bocsátani el az asszonyt?
Monda nékik: Mózes a ti szívetek keménysége miatt engedte volt meg néktek, hogy feleségeiteket elbocsássátok; de kezdettől fogva nem így volt. Mondom pedig néktek, hogy a ki elbocsátja feleségét, hanemha paráznaság miatt, és mást vesz el, házasságtörő; és a ki elbocsátottat vesz el, az is házasságtörő. "
Itt világosan szerepel, hogy az ember találmánya a válás is. Isten kezdetben férfinak és nőnek teremtette az embert, és ketten lesznek egy testté, nem több feleséggel, egyszer ezzel, egyszer azzal. Ketten eggyé, amit csak a halál oldhat fel. A feltámadás után pedig már nem lesz házasodás (lásd Máté 22:30).
Mondjuk Jézus kifejezetten a válásról beszélt, aki meg több feleségű, miért is válna el feleségeitől. De tegyük fel, valaki alapból többfeleségű, és mondjuk megtér. Mit tegyen a feleségeivel? Bocsássa el, és csak egy maradjon? És mi lesz a gyerekeivel? Dávidnak miért nem kellett elbocsátania feleségeit? És Jákóbnak? Pedig ők a hit hősei. Ha vétek lett volna a többfeleségűségük, Isten nyilván kijelentette volna prófétái által nekik. De pl. Dávidnak is csak a paráznaságot, Betshabe miatt szólt.
Persze nem azt mondom, hogy a több feleségűség ideális állapot (sok szempontból sem az), de hogy véteknek (mondjuk paráznaságnak, mint az elválás esetén) minősítené a törvény, vagy Jézus azt nem látom sehol Isten törvényében.
A válást is megengedte, Jézus mondta rá hogy nem helyes. A többnejűséget is megengedte, pedig az sem helyes szerintem. Kezdetben Ádám és Éva volt, nem több feleség, csak egy. Noénak is csak egy felesége volt, így szerintem ismét az lett a "kezdő modell". Szerintem nem véletlen, hogy őt választotta ki, egy feleséggel.
A Bibliában sok olyan dolgot tesznek még a választottak is ami nem helyes.
A példádról annyit, hogy ha több van neki és megtér akkor ne tegye ki az utcára, hogy na menj innen. A kereszténység nem a vallásoskodásról és a törvényeskedésről kell hogy szóljon, hanem a szeretetről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!