Melyik keresztény egyház áll legközelebb az első századi gyülekezethez és miért?
Azaz melyik mai keresztény egyház, gyülekezet az, ami leghűebben visszaadja Jézus és az apostolok tanításait?
Érveket is szeretnék olvasni.
Sziasztok!
Akkor én is leírnám a tapasztalataimat. A keresztény egyházakon belül az elmúlt években több helyen is megfordultam, megismertem több közösségnek is a teológiáját. Katolikusként kezdtem, így számomraa az volt az első Egyház, ahol megfordultam. Még ministráltam is, kiskoromban Katolikus papnak is készültem. Voltak nálunk Jehova tanúi is, én kedves embernek ismertem meg őket, adtak ilyen könyveket is, amiket lapozgattam gyerekkoromban. Aztán ismerem a Pünkösdi karizmatikus kereszténységet is. Voltam karizmatikus gyülekezetben is, ahol szeretettel fogadtak. Volt alkalmam tehát megismerni a karizmatikus kereszténység tanításait is. Aztán kapcsolatba kerültem a Mormon Egyházzal is. Beszélgettem velük egy párszor az utcán, sőt kíváncsiságból a gyülekezetükbe is elmentem, ahol ha jól tudom, néhány vezetővel beszélhettem egy asztalnál, feltehettem nekik személyesen a kérdéseimet. Aztán persze más Egyházak teológiáját is ismerem valamennyire, hogy a református és az evangélikus egyház hogyan lát dolgokat, sőt olyan vallások, közösségek felől is érdeklődtem, amelyek nem keresztények. Volt alkalmam tehát nem egy Egyház tanítását megismerni, viszont én a helyemet az Adventista Egyházban találtam meg. Ott tanítják ugyanis a leghitelesebben a Bibliát. De nem csak Biblia ismeretet nyertem ott, hanem óriási élményeket is. Testvéri közösséget, és nagymértékben bővült az ismerettségi köröm több tekintetben, például az egészségügyi alapelvek iránt is. Egyházunk ugyanis nagy hangsúlyt fektet az egészséges életre, és ezzel kapcsolatban is vannak kiadványaink, előadásaink. Vagy például dr. Reisinger János szokott nagyon érdekes előadásokat tartani. A miskolci megyei könyvtárban tavaly volt egy fantasztikus sorozat a Munkácsy trillógiáról, melynek ott voltam a felvételén. Ez egy biblia tárgyú művészettörténeti sorozat volt, de nekem nagyon tetszett. Írhatnék még, de azt hiszem, ennyi elég lesz :-) Természetesen mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy úgy gondolkodjon a Kérdező kérdéséről ahogyan akar. Én tisztelem mindenki nézetét, de nekem ez a véleményem.
Isten áldjon titeket ^^
Jézus egyetlen vallást ismertetett meg a követőivel, az igaz vallást. Az igaz vallás az élethez vezető út. Jézus azt mondta erről az útról, hogy „kevesen vannak, akik megtalálják” (Máté 7:14). Isten csak azt a vallást fogadja el, amelyik az igazság forrásán, vagyis az ő Szaván alapul. Az igaz vallás tagjai egységesek a hitben. (Olvasd el: János 4:23, 24; 14:6; Efézus 4:4, 5.)
Senki sem vitathatja azt a tényt, hogy a korai keresztény gyülekezet még csak nem is hasonlított azokhoz az intézményesített vallási struktúrákhoz, melyeket napjainkban látunk. De azért szervezett módon működött. Az egyes gyülekezetek nem jártak függetlenül a maguk útján.
Mind elismerte a Jeruzsálemben lévő vezető testület hatalmát. Ez a testület, mely az apostolokból és a jeruzsálemi gyülekezet véneiből állt, hozzájárult a gyülekezet — Krisztus ’e g y teste’ — egységének a megőrzéséhez (Efézus 4:4, 11–16; Cselekedetek 15:22–31; 16:4, 5).
Ki határozhatja meg, hogy melyik az igaz vallás?
JÉZUS egyértelművé tette, hogy nem minden imádati forma elfogadható Isten előtt. Beszélt ’hamis prófétákról’, és egy olyan fához hasonlította őket, mely értéktelen gyümölcsöt terem, és amelyet „kivágnak és tűzbe vetnek”. Ezt is mondta: „Nem mindenki fog bemenni az egek királyságába, aki azt mondja nekem: »Uram, Uram . . .«” (Máté 7:15–22).
Sőt Jézus ezt mondta némelyekről, akik azt állítják majd, hogy követik őt: „megvallom nekik: Soha nem ismertelek titeket! Távozzatok tőlem, ti, akik törvénytelenséget műveltek!” (Máté 7:23). Mi több, amikor napjai vallási vezetőihez beszélt, rájuk vonatkoztatta Istennek a hitehagyott Izraelről mondott következő szavait: „Hiába imádnak engem, mert tanokként emberek parancsait tanítják” (Márk 7:6, 7).
Világosan látszik tehát, hogy Isten és a Fia nem fogad el minden imádati formát, vagyis nem minden imádati forma számít igaz imádatnak. Vajon ez azt jelenti, hogy csak egyetlen vallás tanítja az igazságot?
Pál apostol isteni ihletés alatt a következőket írta: „Buzdítalak pedig titeket, testvérek, Jézus Krisztus, a mi Urunk neve által, hogy mindnyájan egyetértésben beszéljetek, és ne legyenek köztetek meghasonlások, hanem legyetek teljesen egységesek ugyanabban a gondolkodásban és ugyanabban a felfogásban” (1Korintusz 1:10). A Biblia arra is buzdítja a keresztényeket, hogy ’ugyanazon értelemmel legyenek, ugyanaz a szeretet legyen bennük, és legyenek összeforrva lélekben, egyazon gondolatot tartva elméjükben’ (Filippi 2:2).
Ahol ilyen egység van, ott tulajdonképpen egyetlen vallás van. Ezzel összhangban a Biblia azt mondja, hogy „egy Úr, egy hit, egy keresztség” van (Efézus 4:4, 5).
Zsömle/lány
Mielőtt itt egymásnak esnénk, tisztázzuk azt, hogy nincs olyan, hogy ilyen, meg olyan egyház. A nevében is benne van, hogy EGYház!
Krisztusnak csak egyetlen EGYháza van, azon belül persze vannak különféle felekezetek és közösségek. A Biblia azt tanítja a tévtanítókról, hogy
Júd 19 Ők azok, akik válaszfalakat emelnek (elkülönítenek). Lelkiek, Szellem nincs náluk,
Világosan mondja, hogy az elkülönítés az Egyházon belül milyen téves, mennyire gonosz dolog.
Ez nem azt jelenti, hogy a katolikus, vagy református, vagy baptista,adventista, vagy HGY az egyedül üdvözítő egyház. Arról van szó, hogy Jézus Krisztus egyháza az egyedül üdvözítő egyház, a tagjai pedig összetartoznak, felekezettől függetlenül.
Ezért én testvéreimnek tekintem mindazokat, akik hisznek Jézus Krisztusban, az ő tanításait tartják és tisztelik az Isten igéjét azzal, hogy az életüket hozzá igazítják. AZ ilyen emberek mindenhol megtalálhatóak, és ha összejönnek, legyenek bármilyen felekezetűek is, egység, közösség, szeretet van köztük. Voltam már olyan helyen, ahol 10 különféle felekezetből voltunk együtt. Mégsem éreztük azt, hogy idegenek lennénk!
Jézus a határt NEM egyes felekezetek köré helyezte, és nem is lett tagja egyetlen vallási pártnak sem, pedig akkoriban is voltak bőven (farizeusok, szadduceusok, zélóták, eszéneusok, stb.)A határt a közösségeken belül helyezte, és azt mondta, van egy keskeny út, meg egy széles. Vannak tanítványok és vannak a többiek, akik oda járnak, juhok és báránybőrbe bújt farkasok. Mindenhol vannak ilyenek, meg olyanok is.
A felekezetek gyakorlatai nagyban eltérnek, és vannak olyan szokások, aminek köze nincs a Bibliához, pl. a katolikusok Mária-kultusza, a halott szentekhez való imádkozás, de mondhatnám a gyermek-keresztséget is.
Én baptista vagyok, de nem a baptista szabályzat alapján élek, hanem a Biblia alapján. A gyülekezetünk is. Ami benne van, azt elfogadjuk, ami nincs, azt elvetjük. Szerintem ez a lényeges, nem pedig az, hogy mint mond a pápa, vagy Német Sándor. Annak ellenére, hogy NS tanítását érdemes meghallgatni, mert szerintem biblikusan tanít.
"Mielőtt itt egymásnak esnénk, tisztázzuk azt, hogy nincs olyan, hogy ilyen, meg olyan egyház. A nevében is benne van, hogy EGYház!"
- A felekezetek nevében is mindegyikben külön benne van, hogy EGYház.
Szia!
Én,te,ő nincs egyház,amely ezt helyetted megtenné!
Bűntudatot,elfojtást vagy hujjogást a megváltás felé vezető út kapujának tekinteni,súlyos téveszme!Jézus Krisztus óta nem tölti be funkcióját egyik sem és mégis erőltetik!Ahelyett,hogy felemelkedtünk volna,egyre mélyebbre süllyedünk és mégis erőltetik!
Szia!
Egyik sem. Az első századi gyülekezetek egészen más helyzetben voltak mint a maiak, nem lehet összehasonlítani a kettőt. Jézus és az apostolok tanításait pedig a Szentírás adja vissza leghitelesebben. Általában minden magyarázat (tisztelet a kivételeknek) csak ront ezen.
Én nem felekezetet, sokkal inkább tanítókat nevezek meg, akik szerintem hitelesek ilyen szempontból, mert életükben és munkájukban is látszódik, hogy nem csak tanítják, de meg is élik Isten beszédét: dr. Reisinger János, Cseri Kálmán, Szabó Attila, és hogy a hölgyek se maradjanak ki: dr. Horváth Orsolya. Ez utóbbi talán kevésbé ismert ezért belinkelem egy igehirdetését: [link]
Üdv. Péter
Én is a Hetednapi Adventistáknál találtam rá Istenre, nagyon tetszik az, hogy egyedül a Biblia tanításaira alapozunk, hagyományokat és más nem biblikus tanításokat nem
fogadunk el, viszont én messzemenően tiszteletben tartom mások hitét, hitelveit és vallását, illetőleg minden embert tisztelek és szeretek. Ugyanakkor, hogy ez az egyház véleményem szerint, amelyik megtartja Isten parancsolatait és a Jézus hitét, Istennek minden egyházban vannak juhai, és minden egyházban/gyülekezetben vannak olyanok, akik hitehagyottá válnak, vagy nem illenek az adott közösségbe, és soha nem tértek meg, csak mímelik - nálunk is... de biztos, hogy mindenhol. Isten viszont mindenhonnan kihozza az Ő igaz gyermekeit. Mi adventisták várjuk az ő mielőbbi dicsőséges másodszori megjelenését, amikor megszabadulunk e földi világ minden szomorúságától, bánatától,fájdalmaktól, gyásztól, betegségtől és nem sorolom, azért, mert Ő megígérte.
"- A felekezetek nevében is mindegyikben külön benne van, hogy EGYház."
Nem egészen. A baptisták pl. csak szövetség, és sok gyülekezet is van, vagy közösség, nem mind nevezi magát egyháznak. De ha annak is nevezi, helytelenül teszi.
A katolikus egyház ugyebár egyetemeset jelent.Ők is csak a nevükben egyetemesek, meg egyház.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!