Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent a purgatórium...

Mit jelent a purgatórium tanítja egyáltalán a Biblia?

Figyelt kérdés
2009. júl. 12. 09:24
1 2 3 4 5 6 7
 21/68 anonim ***** válasza:
38%

Az emberi lélek ugyanis Istenhez hasonló a halhatatlanság révén, érzéki természetét tekintve pedig az állatokhoz hasonlít. Amikor tehát valaki azt hiszi, hogy a lélek meghal a testtel, eltekint az Istennel való hasonlatosságtól és az állatokhoz való hasonlóságot veszi figyelembe. Ezekkel szemben mondja a Bölcsesség könyve: „Sem az erény jutalmát nem remélik, sem a tiszta lelkek díját nem tudják becsülni. Isten ugyanis halhatatlanságra teremtette az embert, és saját lényének képmásává tette.” (Bölcs 2,22-23)

"Amikor tehát valaki azt hiszi, hogy a lélek meghal a testtel, eltekint az Istennel való hasonlatosságtól és az állatokhoz való hasonlóságot veszi figyelembe."

pl jehovahamistanúi

jehovahamistanúi nem tudnak magyarul fogalmazni

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..

jehova hamistanúi nem ismerik a bibliai nyelveket sem,nem tudják eredeti nyelven olvasni a Szentírást.

Az Isteni Ige mint Igazság tehát Önmagát csak egy kisszámú tanítvány elött nyilatkoztatta ki, akikre rábízta a kinyilatkoztatást és akiknek egyben hatalmat adott a bünök megbocsájtására (Ján. XX, 22-23; Mát. XXVIII, 18-20). Tehát az isteni Ige kinyilatkoztatásának vannak 'hivatalos', hiteles bizományosai, letételesi : az apostolok. Márpedig az isteni Ige kinyilatkoztatása beszéd által történt (amit természtesen jelek, vagyis csodák is követtek, mint a Jézus által müvelt számtalan csoda és föként a föltámadása) és ez a kinyilatkoztatás az Apostolok emlékeztébe volt vésve. Tehát semmi írás nem volt róla addig, amíg az apostolok vagy azok közvetlen tanítványai az apostolok felügyelete alatt írásban is le nem szögezték Jézus tanítását, vagyis az Isteni Ige kinyilatkoztatását, annál is inkább, mert Jézus maga semmi írást nem hagyott hátra, és a Szentírás tanúsága szerint is csak egyszer írt, éspedig a földre (lásd a házasságtörö asszony példabeszédét, Ján. VIII, 6-10). Tehát az Irást megelözte a szóbeli tradició, a szóhagyomány. A szóhagyomány pedig az apostoloktól ered és azoknak a birtoka, vagyis csakis ök ismerték azt a maga teljességében és csakis ök tudták azt sértetlenül továbbadni és érvényesen magyarázni

Az Egyház is egy ílyen család amely az apostolok révén és azok hiteles utódai révén egyedül jogosított és egyedül megbízható letétemémnyese és birtokosa az Isteni Ige kinyilatkoztatásnak. Továbbá azt is meg kell fontolni, hogy Jézus megigérte a Szentlélek állandó jelenlétét az Egyházban (Ján. XIV, 12-17), és a Szentlélek tanít meg minket az igazságra, de csakis az Egyházon belül.

Természetesen, ha az Apostolok és azok közvetlen tanítványai nem írták volna le az Isteni Ige kinyilatkoztatását (értem ezen az Újszövetség szent könyveit), akkor ma is mindaz, aki szeretné megismerni a kinyilatkoztatást, arra lenne utalva, hogy közvetlenül az apostolok utódaihoz fordúljon felvilágosításért, hogy élöszóval mondják el neki a kinyilatkoztatást és ugyanakkor tölük kérhetnek magyarázatot. De ez ma nem így van: a Szent könyvekhez mindenki, még a nem hívö, söt az Egyház ellenségei is hozzájuthatnak és azokat olvashatják és magyarázhatják a saját szemszögükböl.

Ezért is a Jehova tanúit - akikkel sokszor volt akalmam beszélni, mindíg nagyon hamar le tudtam rázni a nyakamról. Egyszer a nyaralónkba egy egész csoport érkezett, négerek is voltak közöttük és csak hallgattam a szokásos mondókáikat (mert ugyanazt mondják mindenhol, itt is meg Magyarországon is...). Aztán mondtam nekik, hogy az általuk idézett szentírási szövegeket mind jól ismerem, tehát nekem semmi újat nem mondanak ezen a téren. Majd kérdeztem, hogy mílyen nyelven olvassák az Újszövetségi Szentírást? Természetesen franciául, mondták. Hát az eredeti görög szöveget nem ismerik? - kérdeztem tölük. Bevallották, hogy nem. Akkor, mondtam, nem érdemes tovább tárgyalni magukkal, mert olyan szövegröl amit eredetiben nem is ismernek, nem tudnak érdemesen beszélni és vitázni. Ezzel aztán az egész csoport ahogy jött el is távozott.

2009. júl. 12. 15:48
 22/68 anonim ***** válasza:
34%

13.41

Ezen a helyen kérdéseket tesznek fel. Nincs: szokás. El tetszett tévedni.

A kérdező lehet arra kíváncsi amit kérdez, lehet arra is kíváncsi, hogy amit kérdez arra hogyan reagálnak. Mindkettő mögött állnak értelmes és értelmetlen felvetések. Ez itt speciel pont értelmes, bármi a szándék, mert a kérdés: jó. A hisztiből is látszik.

2009. júl. 12. 15:54
 23/68 anonim ***** válasza:
43%

Pontosan. Ezen az oldalon kérdéseket tesznek fel.

Ez pedig nem kérdés, hiszen maga a "kérdező" válaszolt is rá.

Ez egy kérdés formájában megfogalmazott hittérítő állítás. Ráadásul hamis állítás.

Ha meg pszichologizálni akar, arra ott az egyetem.

2009. júl. 12. 16:07
 24/68 anonim ***** válasza:
44%

Nem, sajnos itt más a gond. Nem csak a műveltségeddel hanem az értelmi képességeddel is baj van.

Pedig az egyszerű szövegértés (most nem a Bibliára hanem a bejegyzésre gondolok) másodikos anyag. Úgy értem, általános iskolai.

2009. júl. 12. 17:44
 25/68 anonim ***** válasza:
45%

"Ez pedig nem kérdés, hiszen maga a "kérdező" válaszolt is rá.

Ez egy kérdés formájában megfogalmazott hittérítő állítás. Ráadásul hamis állítás. "

Igy van.

jehovahamistanúinak ez ki van adva házifeladatba.

2009. júl. 12. 17:48
 26/68 A kérdező kommentje:
16:07 17:48 Ti olvassátok a Bibliát? Mert ha igen és őszinte indítékból amit feltételezek, hogy igen. Akkor tudnotok kellene, hogy a purgatórium nem bibliai tanítás! Vagy inkább attól féltek, hogy megint le lett rántva a lepel egy hamis vallásos hazugságról?
2009. júl. 12. 20:53
 27/68 A kérdező kommentje:
Egyébként részemről ez a téma túl van tárgyalva! A szócsatározásnak semmi értelme!
2009. júl. 12. 21:15
 28/68 anonim ***** válasza:
48%

Miért legyen tiéd az utolsó szó?

Olvasom a Bibliát, és onnan tudom, hogy tanítja a purgatóriumot.

2009. júl. 13. 10:18
 29/68 A kérdező kommentje:
10:18 A dolgok mögé is nézel? Vagy csak kiragadsz bizonyos verseket és azokkal próbálod alá támasztani a purgatórium hamis tanítását?
2009. júl. 13. 11:17
 30/68 anonim ***** válasza:
52%
Nem nézek semmi mögé, a Bibliára nézek.
2009. júl. 13. 11:42
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!