Bízhatunk-e a Bibliában?
A Bibliában sok igazság, és rengeteg ellentmondás van.
Így vakon nem, de ha tudod, mit kell keresned benne, és ki tudod szűrni a nyilvánvaló hozzámagyarázásokat/félrefordításokat, akkor hasznos olvasmány.
Ezt is csak emberek írták, ráadásul több ezer éves lelki fejlődést mutat be (kezdve az Ószövetségtől a Jézus utáni időkig).
az IGE maga ISTEN
ez nem is kérdés
ha bízol Istenben csak akkor tudsz bízni az IGE szavában
Na meg a világi hatalmakkal egyezkedve amilyen alkupozícióban volt az egyház, olyan "szentírások" kerültek bele.
Kb csak abban bízhatsz. Én egyszer elolvastam az egészet és az volt a legfurább, hogy éppenhogy nem mond magának ellent, pedig jó nagy darab. Ha veszek egy átlagos könyvet, a legtöbben az író véletlenségből is ellentmond saját magának, olyasmi ez, mint a filmeknél: a Batman x-edik részében a 2arc nevű ügyvéd feltűnik, aholis afroamerikai, a következő, pár évvel későbbi folytatásban, amiben meg ő az egyik főszereplő ott meg fehér:D
Naszóval az a durva, amikor 66 könyvből, amit elméletileg többszázan írtak párezer év alatt és még nem volt internet sem, nem ismerték egymást stb. egy mondat sem mond ellent a többinek. Ami ellentmondásosnak tűnik, azokról rendszerint kiderül, hogy az egyes nyelvekre (pl. magyarra) félrefordították és az eredeti szövegben pontosabban szerepel.
Pl. ugye az egész újszövetség a feltámadásról beszél. Erre fellapozod a Jób könyvét annál a résznél, amikor a saját feltámadásáról beszél. Ott magyarul az áll, hogy:
"Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.
És miután ezt a bõrömet megrágják, testem nélkül látom meg az Istent"
Ha meg megnézed az eredeti nyelven, akkor éppen ellenkezője van, hogy "testemben látom meg az Istent"
Szóval ilyenek vannak, de ennyi. Sok tudományos tény is szerepel bennük, amiket a korabeliek még nem tudhattak, vagy ellenőrizhettek, pl. hogy a föld gömb (geoid) alakú, hogy az anyagi világ először energiából volt és csak utána lett atomos anyag stb stb. Rengeg ilyen van és nekem tök logikus az, hogy ha maga a teremtő "mondta tollba" akkor lehet csak ilyen tökéletes, akárkik írták is le (némelyik egyszerű, szántó vető ember volt)
Az "írott" történelem későbbi szakaszában pl. a Krisztus körüli időszakban, főleg a görög/római műveltség miatt már jóval pontosabbak voltak a történelmi tudósítások/dokumentációk. Az újszövetség könyvei rendkívül részletesek bizonyos esetekben, néha már fárasztó mértékben:) De pont azért, mert a történelmi dátumok, személyek stb. így ellenőrizhetők más forrásokból (amik közül nagyon sokat csak nemrég ástak ki és full semmi közük sem a kereszténységhez, sem a bibliához, de még az egyisten hithez sem)
Lehetne folytatni, de szerintem vágod mi a lényeg.
Ez pont azért van mert utólag rakosgatták össze.
nem egy ember hanem sokan és többen cenzúrázták/javították mint ahány betű van bennük.
Jób könyvét se Jób írta ám.
Biztosan megvan valahol az eredeti, de ki tudja mi van benne és mik...
#6 Nem írnék most mindenhez véleményt, amit mondtál csak 1-2 dolgot kommentálnék.
Ellentmondás van benne elég sok, főleg ha szembeállítod az Ószövetség Bosszuálló Istenét, az Újszövetség Megbocsátó Istenével.
A Föld gömb alakját a hajósok már jóval korábban sejtették. (hajóárbóc ugye)
"hogy az anyagi világ először energiából volt és csak utána lett atomos anyag stb stb"
Nézelődj a preszókratikus filozófiában, már ott is megjelent ez sok helyen.
"De pont azért, mert a történelmi dátumok, személyek stb. így ellenőrizhetők más forrásokból (amik közül nagyon sokat csak nemrég ástak ki és full semmi közük sem a kereszténységhez, sem a bibliához, de még az egyisten hithez sem)"
Pár nem annyira pontos rész:
2 Kir. 8,26 "Huszonkét esztendős volt Akházia, mikor uralkodni kezdett"
2 Krón. 22,2 "Akházia negyvenkét esztendős volt, mikor királylyá lett"
Márk 15,25 "Vala pedig három óra, mikor megfeszíték őt."
Ján. 19,14-15 "Vala pedig a husvét péntekje; és mintegy hat óra. És monda a zsidóknak: ímhol a ti királyotok! Azok pedig kiáltoznak vala: Vidd el, vidd el, feszítsd meg őt!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!