Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hol találom a Bibliában, hogy...

Hol találom a Bibliában, hogy az újholdat meg kellene ünnepelni?

Figyelt kérdés
2012. máj. 31. 05:30
 1/7 Mara Acoma ***** válasza:
100%

Zsolt 81,4

"Örvendezzetek Istennek, a mi erősségünknek; ujjongjatok a Jákób Istenének! Dalt zengjetek és dobot pergessetek, gyönyörű hárfát cziterával együtt. Fújjatok kürtöt új holdra, holdtöltekor, a mi ünnepünk napján; Mert végzett dolog ez Izráelnél, a Jákób ISTENÉNEK RENDELÉSE."

2012. máj. 31. 06:40
 2/7 munyamunya ***** válasza:

""A ti vígasságtoknak napján, és a ti ünnepeiteken, és a ti hónapjaitok kezdetén is fújjátok meg a kürtöket, a ti egészen égőáldozataitokra, és a ti hálaáldozatitokra: és lesznek néktek emlékeztetőül a ti Istenetek előtt. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek."" (IV.Mózes 10:10)

""A ti hónapjaitok kezdetén is áldozzatok az Úrnak egészen égőáldozatul két fiatal tulkot, egy kost, és hét egyesztendős, ép bárányt. És egy-egy tulok mellé olajjal elegyített három tized efa lánglisztet ételáldozatul, egy-egy kos mellé pedig olajjal elegyített két tized efa lánglisztet ételáldozatul. És egy-egy bárány mellé egy-egy tized efa lisztlángot olajjal elegyítve ételáldozatul; égőáldozat ez, kedves illatú tűzáldozat ez az Úrnak. Az azokhoz való italáldozat pedig legyen fél hin bor egy tulok mellé, egy harmad hin egy kos mellé, és egy negyed hin egy bárány mellé. Ez a hónapos egészen égőáldozat minden hónap kezdetén, az esztendőnek hónapjai szerint. "" (IV.Mózes 28:11-14)

2012. máj. 31. 07:55
 3/7 A kérdező kommentje:
Bocsánat, pontosítanék: Hol van az megírva, hogy nekünk az újholdakat meg kellene ünnepelnünk?
2012. máj. 31. 08:29
 4/7 munyamunya ***** válasza:

""Mert NÉKTEK mondom a POGÁNYOKNAK, a mennyiben hát én pogányok apostola vagyok, a szolgálatomat dicsőítem /.../

Ha pedig a zsenge szent, akkor a tészta is; és ha a gyökér szent, az ágak is azok. Ha pedig némely ágak kitörettek, te pedig vadolajfa létedre beoltattál azok közé, és részese lettél az olajfa gyökerének és zsírjának; Ne kevélykedjél az ágak ellenében: ha pedig kevélykedel, nem te hordozod a gyökeret, hanem a gyökér téged.""(Róm.11:13-18)

Részesei vagyunk a zsírnak is, azaz az áldásoknak, ígéreteknek, és részesei a gyökérnek, vagyis az eredeti tanításnak is. Nincs két népe és kétféle rendelése Istennek, csak egy.

2012. máj. 31. 11:57
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat!

Nem szeretnék kötekedni, de mindenképpen körül szeretném járni a témát.

IV.Mózes 10:10 - ről:

IV.Móz 10:8. A kürtöket pedig Áron fiai, a papok fújják; és legyen ez néktek örökkévaló rendtartás a ti nemzetségeitek között.

Ez nem ránk vonatkozik, nem ismerek embert, aki Áron fiai közül való lenne. Miután az Úr határozottan kijelentette, hogy kiknek kell a kürtöket megfújni, nem hiszem, hogy felülbírálhatnám Isten kijelentését.

IV.Mózes 28:11-14 – ről:

IVMóz 28: 1. És szóla az Úr Mózesnek, mondván:

2. Parancsold meg Izráel fiainak, és mondd meg nékik: Ügyeljetek, hogy az én áldozatomat, kenyeremet kedves illatú tűzáldozatul a maga idejében áldozzátok nékem.

Az egész idézett 11-14 az égő- és italáldozatról szól, nem minden időben megtartandó rendelkezésről. Megtarthatnánk, de az áldozati rendszer Krisztussal véget ért. A közbenjárás megszűnt, a kárpit kettészakadt.

Zsolt 81,4 – ről

A rendeletek a tórában vannak, tehát ez a IVMózesre hivatkozik vissza. (A Károli is a IVMózesre hivatkozik vissza. Hacsak nem mondotok egyéb helyet.) A Zsoltárok önmagában nem Isten rendeletei.

Róm.11:13-18 – ről:

Róm 11:6. Hogyha pedig kegyelemből, akkor nem cselekedetekből: különben a kegyelem nem volna többé kegyelem. Hogyha pedig cselekedetekből, akkor nem kegyelemből: különben a cselekedet nem volna többé cselekedet.

Miért írja máshol a Galátziabeliekhez írt levél 5. rész -ben

1. Annakokáért a szabadságban, melyre minket Krisztus megszabadított, álljatok meg, és ne kötelezzétek meg ismét magatokat szolgaságnak igájával.

2. Ímé, én Pál mondom néktek, hogy ha körülmetélkedtek, Krisztus néktek semmit sem használ.

3. Bizonyságot teszek pedig ismét minden embernek, a ki körülmetélkedik, hogy köteles az egész törvényt megtartani.

4. Elszakadtatok Krisztustól, a kik a törvény által akartok megigazulni, a kegyelemből kiestetek.

5. Mert mi a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét.

6. Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés nem ér semmit, sem a körülmetélkedetlenség, hanem a szeretet által munkálkodó hit.

A körűlmetélkedés is parancsolat volt Izrael népe számára, melybe beoltattak a pogányok, itt mégis azt mondta, hogy ne metélje körül magát senki.

Az újhold megtartása véleményem szerint kürtfújásba merült ki. Ezt viszont Áron fiai fújhatták meg.

Továbbra is várom a válaszokat! Nagyon kíváncsi vagyok, érdekel a téma.

2012. máj. 31. 15:45
 6/7 munyamunya ***** válasza:

Kedves kérdező!

Az újhold ünnepe nem a kürtfújásban merült ki, ugyanolyan ünnepnapja ez Istennek, mint a szombat és az éves ünnepek. Újholdkor nincs munkavégzés, és gyülekezése van Isten népének.

Ámósz 8:5 ""Mert így beszéltek: Mikor múlik el az újhold, hogy gabonát árulhassunk, és a szombat, hogy gabonával kereskedjünk""

Ézs 66,23 ""Azután újholdról újholdra és szombatról szombatra eljön minden ember, és leborul előttem - mondja az ÚR.""

Nehemiás 10:32-34 ""Ha az ország lakossága árut vagy bármilyen gabonát hoz be eladásra a nyugalom napján, nem vásárolunk tőlük a nyugalom napján, vagy más ünnepnapokon. A hetedik évben bevetetlenül hagyjuk a földet, és elengedünk minden tartozást. Kötelezőnek fogadtuk el, hogy évenként egyharmad sekelt adunk Istenünk házának a szolgálatára: a sorba rakott kenyerekre, az állandó ételáldozatra és az állandó égőáldozatra a nyugalom napjain, újholdkor, a megszabott ünnepeken, továbbá a szent adományokra és a vétekáldozatokra, hogy engesztelést szerezzenek Izráelnek, és minden munkára Istenünk házánál.""

Áron vérszerinti fiait most valóban nem ismerjük, azt azonban tudjuk, hogy Isten népének minden tagja a "királyi papság" része, Melkisédek rendje szerint, amely felette áll a testi papi rendnek, és minden dolgot jogosan és felhatalmazással tehet, amit Isten Áron fiainak szabott feladatul. (lsd. Dávid esetét a szent kenyerekkel, vagy a hósen felvételével)

Az állatáldozati rendszer valóban elmúlt, nincs már szükség bakok és tulkok vérére, hiszen az egyetlen tökéletes vér mindeneket örökre megtisztított. Azonban áldozatokat ma is mutatunk be Istennek, imádságot, könyörgést, testvérek szeretetét és adományozást, hálaadást, dicséretet hozunk Őelé, és ezt a mi Atyánk kedves jó illatul fogadja az egyetlen közbenjáró és Főpap, Krisztus által (2Kor.2:15, Fil.4:18, Jel.5:8).

A Róma11:6 a választás kegyelemből való voltáról beszél, nem tudom, hogy jön ez ahhoz, hogy mi, pogányok, beoltattunk Izraelbe, vagyis csatlakoztunk Isten egyetlen népéhez, nem pedig új csapatot alapítottunk.

A galatabeliek esete egy speciális dolog volt, mivel azt a gyülekezetet zsidó gnosztikus tanítók kezdték megtéveszteni, akik kötelezővé, az üdvösség feltételévé akarták tenni pl. a körülmetélkedést. Ez természetesen tévedés, és ez ellen szólt Pál, kijelentve, hogy a megmenekülés, az Isten szabadítása nem függ semmitől, nem lehet kiérdemelni, és ha valaki mégis ilyen indulattal akarna körülmetélkedni, az nem Isten kegyelmét venné ez által, hanem alávetné magát az írott törvénynek, amit senki emberfia nem képes maradéktalanul megtartani, így ítéletet vesz magára. Ennek valóban semmi köze az Isten szabadító kegyelméhez, amely nem érdem szerint, hanem örök előre elrendelés alapján, Isten választása miatt történik.

Azonban a hívő, Isten népéhez tartozó ember számára ma is él az a felhívás, hogy a FIÁT (nem saját magát) a születést követő nyolcadik napon metéltesse körül. Természetesen ettől SEM függ semmilyen szinten a megváltásunk és üdvösségünk, azonban ez is egy Isten tökéletes rendelései közül, amelyet ha megcselekszünk, a javunkra válik, nekünk lesz hasznos és jó, mert a mi Atyánk semmi olyat nem parancsolt, ami ne a mi jóllétünket szolgálná, mivel Ő jó és jó ajándékokat ad az Őt szeretőknek.

2012. jún. 1. 08:33
 7/7 A kérdező kommentje:

Ézs 66,23 ""Azután újholdról újholdra és szombatról szombatra eljön minden ember, és leborul előttem - mondja az ÚR.""

Jelenések könyve 21

1. Ezután láték új eget és új földet; mert az első ég és az első föld elmúlt vala; és a tenger többé nem vala.

23. És a városnak nincs szüksége a napra, sem a holdra, hogy világítsanak benne; mert az Isten dicsősége megvilágosította azt, és annak szövétneke a Bárány.

24. És a pogányok, a kik megtartatnak, annak világosságában járnak; és a föld királyai az ő dicsőségöket és tisztességöket abba viszik.

Újholdról, újholdra jön el minden ember? Hogyan, ha nincs Hold?

„A galatabeliek esete egy speciális dolog volt, mivel azt a gyülekezetet zsidó gnosztikus tanítók kezdték megtéveszteni, akik kötelezővé, az üdvösség feltételévé akarták tenni pl. a körülmetélkedést.”

Ezt honnan tudod? Én ezt nem olvastam a Bibliában. Vagy mégis benne van?

Ráadásul a mi esetünk is speciális. Ennyi elhitető nem volt talán a történelemben, mint manapság. Tele vagyunk pogány rítusokkal. Ezoterikus és okkult tudománnyal.

„Azonban a hívő, Isten népéhez tartozó ember számára ma is él az a felhívás, hogy a FIÁT (nem saját magát) a születést követő nyolcadik napon metéltesse körül. „

A törvény arra is vonatkozott, hogy „Isten népe” metélje körül magát, nemcsak a gyereke.

IMózes 18:

10. Ez pedig az én szövetségem, melyet meg kell tartanotok én közöttem és ti közöttetek, és a te utánnad való magod között: minden férfi körűlmetéltessék nálatok.

Itt nekem úgy tűnik, hogy Ábrahám magváról van szó. És nem csak a gyerek. Nyílván egy idő után már csak az újszülöttek maradtak…

Mt 3,9 És ne gondoljátok, hogy így szólhattok magatokban: Ábrahám a mi atyánk! Mert mondom néktek, hogy Isten eme kövekből is támaszthat fiakat Ábrahámnak.

Nekem Ábrahám az atyám vagy neked talán?

Szerintem nem. Én nem zsidó vagyok. Nem tartozom (elvben) egyik törzshöz sem a tizenkettő közül. Ábrahám kapta ezt a jelet és az ő leszármazottjai. Nem mondta Isten, hogy mindenki ezt tegye. Vagy igen?

„Áron vérszerinti fiait most valóban nem ismerjük, azt azonban tudjuk, hogy Isten népének minden tagja a "királyi papság" része, „

Péter Apostol I. levele 2. rész

9. „Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok, hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, a ki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket;”

Azért, hogy hirdessétek. Te hogyan hirdeted?

„Azonban áldozatokat ma is mutatunk be Istennek, imádságot, könyörgést, testvérek szeretetét és adományozást, hálaadást, dicséretet hozunk Őelé,”

Az imádság és a többi felsorolás áldozat neked?

De nem szeretném szerteágazni a témát, csak az újhold megtartása, nem tartásánál maradva, nekem még nem nagyon jött le a meggyőző Bibliai rész, hogy ez Isten rendelése lenne, melyet nekem nem zsidónak meg kellene tartanom.

2012. jún. 2. 22:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!