Valóban létezik isten?
Mert régen voltak görögországban, olaszországban istenek. Zeusz, Vénusz, Thor, stb... Ezeket tanultuk a mesekönyvekben, vagyis a történelmi könyvekben az iskolában. De semmi bizonyíték, hogy léteztek az istenek egyáltalán. Mint, ahogy isten sem létezik. (Hiszem, ha látom).
Csak kitalálták az egészet, ezzel létrehozva egy "tan"- ágat, a hittant, hogy az emberek így legyenek erősek és higgyenek magukban.
És ezt használja most ki napjainkban a média. Mert állandóan romantikus filmet, dráma filmet adnak le.
A biblia is egy mesekönyv, egy fantáziavilág.
A világ, a bolygók a nagy ősrobbanással jöttek létre. Én ebben hiszek.
Vidiripi
hitetlenke!
Akkor te hiszel Istenben. Javaslom beszéld meg vele a dilemádat.
Csatlakozom. :)
Kedves "hitetlenke", először is: döntsd el, kinek írsz, mert a címzésben a 26. sz. válasz gazdáját szólítottad meg, a végén meg nekem írtál / másoltál egy megjegyzést.
Másodszor: látom, a copy paste nagyon megy neked... De az feltűnt-e vajon, hogy a forrásként belinkelt honlapon nem egyeznek a számok? Az angol nyelvű változattal meg pláne nem... Persze ez nem meglepő, hiszen ezek pusztán feltételezések, bármiféle konkrét adat nélkül.
Harmadszor: Ezek szerint számodra hiteles forrás a Biblia. Nagyszerű. :)
De akkor ne csak egyoldalúan vizsgáld, hanem úgy az összképet... Nem mondom, hogy nem sok idő, mert az nem lenne igaz. De mindenképp hasznos, megéri. Javaslom, koncentrálj a kegyelem, irgalom, jóság, szeretet, hűség szavakra Isten tulajdonságait illetően; meg fogsz lepődni, mennyiszer találkozol majd ezekkel. :)
És végül (bár lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem): Gondolom, evidens, hogy nem nehéz dolog De Sade helyett nála nagyságrendekkel jobb, pozitív tulajdonságokkal rendelkező emberekre hivatkozni, őket tekinteni példaképnek; mondanám, gyerekjáték.
De a Biblia Istenével szemben tudsz-e egy "jobb istent" mutatni, aki inkább méltó az elismerésre, tiszteletre (pozitívabb tulajdonságai okán), tehát példaként állítható?
Üdv. :)
Kedves Berta Wooster!
Először is, bocs a rossz címzésért.
Igen, a copy jól megy :D De nem az a lényeg, hogy mennyire térek el számszakilag, hanem, hogy isten hány embert ölt meg. Persze vizsgálhatom összességében is a dolgokat, jóság, hűség, szeretet...stb. Ha mérlegre teszem a dolgokat, valószínű, hogy a jó tulajdonságok ill. jó cselekedetek felé billen a mérleg nyelve. Ha azonban a másik serpenyőbe nézek, és látom a gonoszságait - akár csak egy halottat is - számomra ez a ti istenetek gonosz, öntörvényű diktátor.
"A világ gonoszságára Istennek egyetlen mentsége van -, hogy nem létezik."
Friedrich Nietzsche
Hiteles forrás e a Biblia nekem? Nem. A keresztényeknek az. Gondolom Neked is.
Tudok e "jobb istent" mutatni? Számomra az egyik bizonyítéka isten nemlétének pl a vallás sokszínűsége. 5 világvallás van. Egyik másik nagyban eltér a másiktól. Földrajzi elhelyezkedés kérdése az egész, hisz a buddhizmusban pl még isten sincs. Elzártan élnek Ázsiában, ezért nem lehetett hatással rá a muszlim és a keresztény vallás sem. A hittérítők szerencsére oda nem jutottak el. Egyébként ha valaki méltó az elismerésre az valóban Buddha, illetve Siddhartha, de mielőtt kikiáltanál buddhistának, leszögezem, nem vagyok semmilyen vallás elkötelezettje.
Üdv :)
Még egy gondolat:
"Én azt állítom, hogy mi egyformán ateisták vagyunk, csak én eggyel kevesebb istenben hiszek, mint te. Mikor megérted, hogy te miért veted el a többi istent, megérted majd azt is, hogy én miért vetem el a tiédet."
Stephen F. Roberts
Vidiripi
hitetlenke!
"A végeredmény tehát a következő:
Isten: több mint 2 270 365 halott
Sátán: 10 halott"
Mire alapozod ezeket az adatokat?
"Persze vizsgálhatom összességében is a dolgokat, jóság, hűség, szeretet...stb. Ha mérlegre teszem a dolgokat, valószínű, hogy a jó tulajdonságok ill. jó cselekedetek felé billen a mérleg nyelve. Ha azonban a másik serpenyőbe nézek, és látom a gonoszságait - akár csak egy halottat is - számomra ez a ti istenetek gonosz, öntörvényű diktátor."
De miért ölte meg azokat az embereket? S hány embert megmentett? Te hány embert mentettél meg?
S hány embert hoztál vissza a halálból?
Mert a Teremtő erre is képes s nem csak arra hogy pusztítson.
Az adatokat illetően ott a link.
Engem nem az érdekel,hogy MIÉRT ölte meg azokat az embereket, hanem hogy megölte őket. Hitler is megmagyarázta tettét, mégis egy tömeggyilkos.
Fontos, hogy én hány embert mentettem meg? Ha azt mondom hármat, akkor több leszek a szemedben? Nem mellesleg mutass egy földi embert akit visszahozott a halálból. Gondolom a lapok megírták volna.
Vidiripi
A Bibliában megírták. De neked az nem hiteles.
Ott a link? Akkor ha én csinálok egy weboldalt s odaírom hogy Isten megmentett 910 175 123 embert akkor azt elfogod hinni? Ugyan már. Ez nem így működik. Oké vágom ,haragszol Istenre de ugyan akkor hiszel is benne mert különben nem írtad volna azt hogy:"...MIÉRT ölte meg azokat az embereket, hanem hogy megölte őket."
Igen a bibliában megírták. Persze hogy nekem nem hiteles, de neked az, csak nincs meg a fától az erdő. Ha Steve Wells azt írja, hogy 910 175 123 embert mentett meg isten, akkor neki elhiszem. Ha te egy elismert publicista, tudós bánom is én mi lennél, akkor neked is elhinném, mert ismerném hitelt érdemlő írásaidat. De a lényeg, és nem győzöm hangsúlyozni, a megölt embereken van, nem azokon akit megmentett!!! Miért olyan nehéz felfogni?
Nem hiszek istenben. Nem azért írtam hogy miért ölt meg annyi embert, mert hiszek istenben, hanem azért, mert nyelvtanilag így fogalmaztam meg. Mindent feltételes módban kellett volna írnom? Na jó akkor megpróbálom: ha lenne isten, nem bánnék úgy még egy kutyával sem, ahogy ő az emberiséggel.
"Szándékosan kerülöm Istent. Hihetetlen szadista volt."
John Collier
Kedves hitetlenke!
Igen, nekem (protestáns keresztényként) hiteles forrás a Biblia.
Neked viszont el kellene döntened: vagy hiteles, és akkor a benne levő infókra jogosan hivatkozol, vagy nem az, de akkor nem kellene ezzel fogalkoznod. Ilyen nincs, hogy szerinted Isten nem létezik de azért gonosz, aki embereket ölt...
Bár nem nekem írtad, de azért reagálok: Igen, feltételes módban kellett volna írnod, talán ez a megoldás. Nem baj, előbb-utóbb majd beletanulsz ezekbe a vitákba. :)
Ne haragudj, de teljesen belekeveredtél ebbe a dologba szerintem.
Innen továbblépve pedig: Igenis lényegesek a számok. Ha neked nem, az csak annyit jelent, hogy nem is érdekel igazán, csak kapóra jött egy lista, amivel lehet itt trollkodni. :D
Az idézeteidről két dolog jutott eszembe:
1. Pont a napokban kérdeztem valakitől, tudja-e, hogy Nietzsche élete utolsó éveiben teljesen megőrült? (Egyesek szerint pont attól akadt ki, hogy nem találta Istent.) Nézd meg a Wikit, elég hátborzongató...
2. Idézgetni én is tudok, tessék:
"I could prove God statistically." /George Gallup/
"Maybe an atheist cannot find God for the same reason a thief cannot find a policeman." /Lawrence J. Peter kanadai író/
"There is not enough darkness in all the world to put out the light of even one small candle." /Robert Alden, amerikai író, teológus/
"I have spent a lot of time searching trough the Bible for loopholes." /W. C. Fields, amerikai színész, író/
"I gave in, and admitted that God was God."
/C. S. Lewis, angol író, gondolkodó/
"Az ateista olyan ember, akinek nincsenek láthatatlan támogatói." /John Buchan skót író/
Gondolkodj el ezeken is, hogy meglegyen az egyensúly. ;)
A tekintélyi személyekre való hivatkozásról egy kérdés: Hivatkoztál valakire, hogy neki elhiszel bizonyos dolgokat. Ismered személyesen, vagy min alapul ez a bizalom? Mert mint látszik, nem azon, hogy ellenőrizted és igaznak találtad volna a kijelentéseit.
Ja, és megkerülted a kérdésemet: Tudsz-e "jobb istent" mutatni. De gondolom, ez azért van, mert nem tudsz. :P
Van egy érdekes hírem számodra: Ázsiába szerencsére már jónéhány hittérítő eljutott. Kisebbségben vannak ugyan a keresztények, de azért az a néhány tízmillió mégsem egyenlő a nullával. Amennyire én tudom, Kínában és Koreában vannak a legtöbben.
A 2. idézeted lehet, hogy nagyon hangzatosnak vagy jópofának tűnik számodra, de igazából egy nonszensz, ha az ateista szó jelentéséből indulunk ki.
[Gondolom, ezeket az idézeteket valamelyik ateista oldalról másoltad. :D
Egyébként elsőre nem rossz, ha mások gondolatait tanulmányozzuk; csak aztán nem kell ám itt megállni, tovább is lehet gondolkodni. :) ]
Üdv. :)
Világ végi hangulat uralja az embereket.
Időpontokat szabnak meg és tolják odébb, odébb.
A világ vége különböző lehetséges formáit fantáziálják filmek könyvek folyóiratok.Üzlet lapul mindezek mögött.
Persze egy feldobott, és sok mindenkit érdeklő , érintő témával, címmel sok mindent el lehet adni.
Szerintetek ki a legjogosultabb hogy megmondja a föld/világ végét ha nem az aki azt megteremtette.
Mit szóltok logikus úgy gondolkodni , hogy Isten végig fogja nézni ahogy egy akármilyen bolygó elsöpri teremtésmüvét a földet?
Hisz Isten maga is gyönyörködött abba ami megteremtett ,, és látá Isten hogy jó,,
Mintegy 24 éve tanulmányozom a bibliát, és elmondhatom hogy Isten semmi felől nem hagyott tudatlanságba minket, kivéve attól hogy mikor lessz a világ vége ,,azt a napot és azt az órát senki sem tudja csak az atya egyedül,,
Ha vannak kérdéseid melyekre még soha nem kaptál válasz , és elfogadod azt hogy a biblia Isten szava, és persze úgy gondolod hogy ez a 24 év feljogosít ara hogy informáljalak ezáltal szívesen segítek neked megtalálni a válaszokat a saját bibliádból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!