Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért baj, ha valaki Zsidó...

Miért baj, ha valaki Zsidó vallású?

Figyelt kérdés
Sokan bántanak Engem, hogy "Zsidó vagyok", nem magyar. Ellenben Én magyar vagyok, csak a vallásom más, mint a többi "Zsidónak". Nem értem, miért kell utálni Minket csak a vallási származásunk miatt, mikor nincs okuk rá az embereknek. Jó lenne pár hasznos választ leírni!
2011. dec. 27. 22:12
1 2 3 4 5
 31/50 anonim ***** válasza:

"Azért tettem mert nem akartam megsérteni a szálloda többségi zsidóságát."

a szálloda többségi zsidóságát ugyan mi a manóért sértette volna a te kereszted? Ugyan már. Főleg, hogy Izraelben alapból tele van mindenféle keresztény egyházakkal, hiszen az nekik is ott vannak a szent helyeik.

Látod, igazad van, ez a különbség a hozzáállások között, ez a fajta sovinizmus. Zsidóként fel sem merülne, hogy ha valaki kirakja a keresztet akár Izraelben, az valamiféle módon sértő lenne, hasonló módon viszont én is fenntartom magamnak a jogot, hogy ha én úgy szeretném, akkor ott lehessen a Dávid-csillag a nyakamban. Én teszem azt zsidó iskolába jártam, ahol volt héber oktatás, hittan, az iskolában megtartottuk az ünnepeket, volt péntek délutáni gyertyagyújtás, és mindeközben meg az osztályfőnökünknek ott lógott a nyakában a kereszt. És nem volt belőle semmi probléma.

Te meg abból indulsz ki, hogy téged sértene egy Dávid-csillag kirakása, ezért te se rakod ki a keresztet Izraelben.

Na akkor melyik hozzáállás is inkább "feszültségkeltő"?

2012. jan. 3. 10:29
 32/50 anonim ***** válasza:

De látom, hogy Ebcsont újra aktív, vissza is tért erre a kérdésre, tehát akkor a 'tartásmérőt' lezártnak is tekinthetjük.

mene mene tekel ufarszin

ennyit erről, ennyit rólad.

2012. jan. 3. 13:13
 33/50 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó. Először is szeretném leszögezni, hogy magasról lesz@rom mit gondolsz rólam.

Igen, olvastam hozzászólásodat, de más elfoglaltságaim miatt nem tehettem meg, hogy reagáljak rá, lévén, hogy az nem valami rövid hozzászólás lett volna. Továbbá pontosan az ilyen becsmérlő, rosszindulatot feltételező hangnem is azt indokolta, hogy nem kell komolyan vennem a hozzászólásodat, mert úgysem éri meg a válaszom azt a belefeccolt energiát egy olyan személynek, aki már előre levonta a következtetést, hogy biztosan antiszemita vagyok.

Talán majd reagálok, de én nem veszekedni vagy másokat sértegetni vagyok itt. Így kerülöm a személyeskedő elemeket többnyire, akikből oly sok van ezen az oldalon. Nem azért kerülöm, mert én nem tudok ilyet, hanem egyszerűen már kinőttem a nethuszárkodásból, és tényleg csak nagyon kivételes esetben ragadtatom el magam. :)

2012. jan. 3. 23:05
 34/50 anonim ***** válasza:
100%

Bocsika, de ha már ennyire téma itt a helyesírás, akkor kénytelen vagyok beugrani egy kicsit nyelvtannácziskodni. :)

Mai jeligénk: Caesar non supra grammaticos.

A helyesírás nem kedv és nem is egyéni elképzelések kérdése, hanem minden nyelvben megvannak a maga szabályai.

A kérdező figyelmébe: A magyar nyelvben megtalálható szócsoportok közül kizárólag a tulajdonneveket kezdjük nagybetűvel, ill. a mondatkezdő szavakat. Ebből következőleg a nemzetiségek neveit (ezek melléknevek) és a személyes névmásokat mindig kisbetűvel kezdjük. Az ettől - bármilyen okból való - eltérés a helyesírási szabálynak nem felel meg. Az ünnepek, napok, hónapok neveihez hasonlóan a népnevek nagy kezdőbetűvel való írásának terjedése főleg az idegen nyelvi hatásoknak köszönhető (főleg az általában tanult angol és német nyelvtanoknak).

Az írásbeli kommunikációban a másik félre vonatkozó személyes névmások (ön, te, ti) nagybetűs kezdése (Ön, Te, Ti) - bár a vonatkozó szabályoknak nem felelnek meg, de - hagyományosan elfogadott. A többi személyes névmást (én, ő, mi, ők) nem kezdjük nagybetűvel.

@Ebcsont: Nagyon egyetértek veled a helyesírási szabályokra vonatkozóan. Viszont ha már - hozzám hasonlóan :) - te is nyelvtannáczi vagy, akkor talán még jobban oda kellene figyelned a saját helyesírásodra. Nem számoltam meg pontosan, de az itteni válaszaidban (is) van egy pár.

Továbbá: Már elkezdtem írni egy választ a 2. sz. kommentedre a "kitaláció és cáfolat" témában, de miközben olvastam a további válaszokat, láttam, hogy ezt már megtette más. Hiányolom a bocsánatkérésedet. Egy keresztény részéről ez lenne a minimum szerintem. Ne sértődj meg, kérlek, tényleg így gondolom.

Ahogyan azt is komolyan gondolom, hogy az utolsó kommented hangvétele főleg nem keresztényhez illő; szintén nem mutatsz vele jó példát.

Megjegyzés: Ebben a kategóriában eddig bármikor is hivatkoztam az oldal szabályzatára vagy a helyesírási szabályokra, mindig beindultak az érintettek részéről a reflexek [Katt a piros kézre :) ]

Nem hat meg, úgyhogy hajrá. :)

2012. jan. 4. 00:12
 35/50 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Berta

Helyesírással én úgy vagyok, hogy oly sok igénytelen ember van ezen az oldalon, hogy itt már én is gyakran nem olvasok vissza. Elgépelésből származó helyesírási hibákat kizárólag itt, megengedek magamnak. Tudom, hogy ez is helytelen, nem vagyok rá büszke, különös tekintettel arra, hogy azért igényes emberek is olvassák a hozzászólásaimat. Igyekszem ezen majd változtatni. :)

A következő bekezdéseddel egyet kell ,hogy értsek. Tényleg nem jól kezeltem ezt a kérdést, a dacnak nincs helye itt. Újragondoltam a dolgot, elnézést kérek tőled 67%-os. Időt szakítok a válaszra, amit most neked szánok elsősorban.

A Talmudot nem olvastam, és nem túl valószínű, hogy valaha is el akarom majd olvasni. Ha lehetőség lesz rá, online talán szemezgetek majd belőle valamikor, de megvenni biztosan nem fogom. Hallottam, olvastam az interneten sok mindent a Talmudról, a zsidó vallásról. Van ezekről szubjektív véleményem, és miért is ne lenne. De igazából tényszerűen sem a negatív állításokat, sem a te állításaidat cáfolni nem tudom, lévén, hogy mint említettem, soha nem olvastam bele a Talmudba. Ennek az egyik fő oka az, hogy nem tudok héberül, és ha találok is valami fordítást, ott is vita tárgya lehet, hogy az mennyire hiteles is. Ha hiteles, akkoris jó eséllyel olyan "óbeszédesen" lesz valószínűleg megfogalmazva, hogy hamarabb szerzek diplomát akármiből, mint megértsem, hogy mit is akarhatott mondani a szerző óhéberül, amit majd átfordítottak ógörögre és onnan angolra és végül magyarra (Sok biblia-fordítással is van ilyen gond, feltételezem, hogy a Talmuddal is hasonló a helyzet).

Az állításomat mind a zsidó vallásról, mind a Talmudról határozatlan időre visszavonom, akit ezzel vallásában, hitében sértettem, azoktól elnézést kérek. Azt viszont fenntartom, hogy sok zsidó úgy viszonyul a nem-zsidókhoz a világban, ahogy fentebb leírtam (azaz alárendelt néekként kezelik a nem zsidókat, akikkel szemben sokkal több minden megengedett, mint zsidó társaikkal szemben, a cionizmus jegyében), és ez bizony elég helytelen. De ismétlem, ennek a vallási hátterét alátámasztani egyelőre (és talán soha) nem tudom, így ebben a kérdésben viszakozom.

Berta. Én azért zölddel jutalmaztalak most is, márcsak azért is, mert a helyes irányba billetettél. Terád haragudni meg úgysem lehet. :)

2012. jan. 4. 10:34
 36/50 anonim ***** válasza:

Na, még ígyis maradtak ki betűk, zsibbadok. :D

* alárendelt népekként

* billentettél

Tisztára összefolynak előttem most a betűk. :)

2012. jan. 4. 10:38
 37/50 anonim ***** válasza:

Ebcsont: sehol nem náciztalak, hiába próbálod most ezt a jolly joker kártyát bevetni, mint univerzális védekezést. Szimplán teszteltem a tartásodat, a gerincedet, és ezen a teszten elbuktál.

Gerinces ember alapból nem jelent ki durván sértő vádakat úgy, hogy nincs tisztában a dologgal, amikre alapozza azt. Ez már alap kéne, hogy legyen mindazoknál, akiknek volt valamiféle gyerekszobájuk.

Én ettől függetlenül adtam egy lehetőséget neked, direkt nem támadóan, hanem teljesen kulturált hangnemben felhívva a figyelmedet arra, hogy ÁLLÍTÓLAGOS cuccokra magára adó ember nem alapoz kijelentéseket, főleg nem nagyon durva vádakat, és a felmerülő konkrét vádra is leírtam, hogy látod, itt pl. ezért nem.

Ez volt az a pont, ahol még ha már magadtól nem volt meg az az alap, hogy megalapozatlanul nem kezdünk el durva és sértő vádakkal bemocskolni másokat, akkor még mindig adva volt a lehetőség, hogy bemutasd: ha gyerekszobád nem is, tartásod még van, hogy elismerd a hibádat, és elnézést kérj. Ezt hívják gerincnek és tartásnak.

Ez egy nagyon egyszerű teszt volt, van-e benned ennyi tartás, ennyi gerinc, vagy nincs. Nem volt, sőt, utána még neked állt feljebb.

Tehát innentől kezdve ha én például rólad olyan vádakat terjesztek, hogy erőteljes gerincproblémáid vannak, na nem orvosi értelemben, akkor azt már nem megalapozatlanul, mindenféle ÁLLÍTÓLAGOS dolgokra alapozva teszem, hanem erre a konkrét tesztre alapozva.

2012. jan. 4. 10:41
 38/50 anonim ***** válasza:

Ebcsont:

Más csak az új kommentem elküldése után olvastam a legújabb kommentedet, így nyugodtan vedd az én legutóbbimat semmisnek.

Köszönöm, ennyit szerettem volna.

További szép napot.

2012. jan. 4. 10:44
 39/50 anonim ***** válasza:

@ Ebcsont:

Ez igazán szép volt. Köszönöm.

Örülök, hogy (ismét) ilyen normálisan állsz a dologhoz. Bár sokan így tennének...

Amúgy nem csak gépelési hibáid voltak (ezekért nem szoktam nyivákolni); de a helyesírásod valóban átlagon felül jó, gratulálok ehhez. Majd adandó alkalommal megbeszélhetjük. :)

Esetleg a Helyesírás kategóriában, ahol úgyis "belémkötöttél" tegnap, láttam ám. :)

Pedig az önkorrekciód, a bocsánatkérésed mindig meghat. Vagyis te ezekkel engem mindig meghatsz. :)))

Most is teljesen meghatódtam. Vagyis meghatottál. :)))

"Tisztára összefolynak előttem most a betűk. :)"

Hát, előttem is majdnem... :)

Jól van, srácok, örülök, hogy szent a béke. :)

Üdv mindkettőtöknek. :)

2012. jan. 4. 13:05
 40/50 anonim ***** válasza:
VANDÁNAK- Miért lennék feszültség keltő azzal, hogy nem volt nyakamban a kereszt ? Ami nincs az nem kelt semmit sem fel. A másik dolog, hogy Eilatban nagyon kevés keresztény lakik, mondhatjuk azt ,hogy szinte senki.Ez egy zsidó nyaralóhely, sem magyar, se német csoport nem indult kirándulásokra, Angol. zsidó, arab, és orosz nyelvűek indultak.Én nem feszültségkeltő hanem udvarias voltam. V X
2012. jan. 4. 14:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!