Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van itt olyan keresztény...

Van itt olyan keresztény lelkész, aki NEM a kereszténységet tartja az egyedül üdvözítő hitnek?

Figyelt kérdés
Ne azt írjátok, hogy ilyen nincs, mert én ismertem ilyeneket. És számomra ők tűntek a legszimpatikusabb és legbölcsebb embereknek. Szívesen beszélgetnék még ilyen gondolkodású lelkészekkel/gyülekezetvezetőkkel, és járnék akár gyülekezetbe is -de csak akkor ha az nem aamolyan 'térj meg mert ha nem, pokolra jutsz' -típusú gyülekezet...
2011. szept. 6. 14:45
1 2 3 4 5 6
 51/56 anonim ***** válasza:
42%

"Hogyan cselekedhet jót az, aki egy égi fizetség reményében cselekszik? Jézus maga mondta: amikor adakozol, ne tudja a jobb kezed, mit cselekszik a bal."

Ez kiforgatása a Biblia igazságnak, melyben a reménység nem titok. Persze, ha valaki csak a reménységért, csak a jutalomért kezdi el a keresztényi utat járni, hamar elbukik.

De Isten mégsem tartotta titokban a jutalmat senki előtt!!!

De én is visszakérdezek akkor:

Hogyan dolgozhatsz kiválóan és felelősségtudattal, tiszta lelkiismerettel, ha úgy is végül csak a fizetésért dolgozol?!

Nem dolgozhatsz kiválóan és tiszta lelkiismerettel, ha azért teszed, hogy ne halj éhen???

2011. szept. 11. 22:11
 52/56 anonim ***** válasza:
100%

Én nem akarlak téged meggyőzni se sokatmondóan, se keveset mondóan. Isten élmény nélkül hinni számomra intellektuális öngyilkosság.

Én is rendszeresen olvasom a Bibliát, csak másként értelmezem mint ti. Ez a te szemedben bűn vagy tévedés, az enyémben viszont nem az. Azon kívül kötve hiszem hogy "sátáni" élményben lett volna részem. Pál maga mondta, hogy vizsgáljátok meg a szellemeket. Aki Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja az az Atyától van. Egyéb kérdés?

Isten áldjon,

Freya

2011. szept. 11. 22:13
 53/56 anonim ***** válasza:
100%

"Ez kiforgatása a Biblia igazságnak, melyben a reménység nem titok. Persze, ha valaki csak a reménységért, csak a jutalomért kezdi el a keresztényi utat járni, hamar elbukik."

Erre most mit reagáljak, magad válaszoltad meg.

"De Isten mégsem tartotta titokban a jutalmat senki előtt!!!"

Nem. De azt is tudjuk, hogy ezek olyan titkok, amiket szem nem látott, fül nem hallott. Ezért itt most nem is érdemes velük foglalkozni.

"De én is visszakérdezek akkor:

Hogyan dolgozhatsz kiválóan és felelősségtudattal, tiszta lelkiismerettel, ha úgy is végül csak a fizetésért dolgozol?!

Nem dolgozhatsz kiválóan és tiszta lelkiismerettel, ha azért teszed, hogy ne halj éhen???"

De igen. A pénz világában igen. És ha ezt a "materiális" eszmét át akarod vinni a szellemvilágba, lehet, hogy ott is. Egyetlen szóval sem mondtam, hogy a tanúk nem kerülhetnek Isten jelenlétébe. Nem mondtam, hogy nálatok "előrébb járok" bármiféle igazságban. Csak számomra nem ez a fontos. Ez miért baj? Miért vitatkozunk?

2011. szept. 11. 22:41
 54/56 anonim ***** válasza:

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy szerintem mindkettötöknek igaza van. (70%-os és 39%-os)

Az érme ugyanaz, csak két oldalról nézitek.

Van, aki elöbb "belátásból", tradícióból kezdi el a hitet és van aki talán tényleg kapott elöször egy "Isteni kinyilatkoztatást", egy kezdö impulzust.

Szerintem (= az én tapasztalatom szerint), de papok elöadásai alapján is, a rendszeres praxis következtében elöbb-utóbb lesz mindenkinek "valamiféle" Istenélménye. Ez nagyon sokféle lehet, kissebb-nagyobb "csodák" a mindennapi életünkben, de néha tényleg nagy csodák is!

Én úgy mondanám inkább, hogy minél inkább a "labdánál", az "úton maradunk", annál jobban fogjuk érezni, hogy individuálisan vezetve vagyunk/leszünk, semmi sem történik már véletlenül! (Ez már önmagában egy csoda!)

Ugyanakkor az, akinek a hitbeli útja nem elöször a praxissal, hanem egy (legalábbis szubjektíven a számára) "kinyilatkozással" indúlt, ennél nem állhat meg.

Mindkettö számára "kötelezö" az, amit a hit gyakorlásának nevezünk: a rendszeres bibliaolvasás, rendszeres templombajárás (Szentségek igénybevétele!), rendszeres lelki bünbánat és tisztulás (gyónás), a gyülekezetben való önkéntes munkák vállalása és keresztény mivoltunk vállalása, élése szekularizált környezetünkben is. (Munkahely, ismeretségi kör stb.)

A hit elsösorban nem "élményekböl" áll, hanem egy életen át tartó hüségböl Istenhez (Jézus, Szentlélek), de a biblia és az egyház iránti hüségböl is.

Jézus a "fej", az egyház a "test". A test egyes részei pedig mi vagyunk, a hívök. Mint ahogy a fej és a test összetartoznak, úgy Jézus az egyházzal, amit különben Ö maga alapított. Az egyház tehát ISTENI alapítvány, nem emberi. (Ebben különbözik minden más vallástól, ettöl abszolút egyedülálló és örökérvényü a tana is, mert nem emberi alkotás, ma is a Szentlélek vezeti, Akit Jézus erre a célra küldött le -Maga helyett- a Földre.)

A Biblia Isten szava!

Aki olvassa, megismeri nemcsak Istent, de az akaratát, kérését, kívánságáit felénk, emberek felé...

Megismeri az ÍGÉRETEIT, amit kapunk, ha kérése szerint cselekszünk!

Miért lenne ez számítás??!

Isten Maga kéri, hogy AKARJUK, amit Ö kér!!

Ha a mi akaratunk egyezik Isten akaratával, ha a kettö fedi egymást, akkor éljük igazán helyesen a hitünket!

2011. szept. 12. 12:20
 55/56 anonim ***** válasza:

Nem vagyok lelkész. De nagyon izgalmasnak tartom a témát... :) Én úgy gondolom, hogy a hit meggyőződés. Például: orvosok alkalmazzák a betegeknél, hogyha panaszkodik, panaszkodik, adnak neki pl C vitamint tudományos fejjel, és közlik, hogy ez mindenre jó. Mire a beteg másnak visszajön, hogy rendbe jött. Miért? Mert hitt a gyógyulásában. Mert meggyőzték, hogy hatni fog. Én azt gondolom, hogy mindenkinek erős hit kell. Mert a hit tartást ad és egyfajta bizonyosságot. Nem feltétlen fontos, hogy miben hiszel (neked persze az, de úgy távolról nézve...) csak ne lógj a levegőben, hanem tartozz valami elképzeléshez. Elképzelése pedig mindenkinek van.

Kicsit eltértem a témától...

Szóval a fejemet fogom azoktól a szövegektől, hogy ha nem az én tanomban hiszel pokolra jutsz és égni fogsz míg a világ világ és még három nap. Kicsit népmesei nem? Tisztelem a népköltészetet, de...

Én fontosnak tartom, hogy mindenki azt higgyen amit akar. Mindenkinek más ad erőt... (a hit pedig -bármiben is pszichésen erőssé tesz...) Pszichológia az egész.

Szerintem aki tisztességesen él, az erkölcsi normák (vagyis voltaképpen a keresztény tanítások vázának (pl: ne ölj, ne lopj stb.) betartásával) szerint él, az rossz helyre nem kerülhet. Hosszú lenne még ha elkezdeném boncolgatni, mi a pokolról és a mennyről a véleményem, tehát ha valakit érdekel írjon privátban... :)

2012. máj. 10. 19:29
 56/56 anonim ***** válasza:

"Jn 10,16 - De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is ide kell vezetnem. Hallgatni fognak szavamra, s egy nyáj lesz és egy pásztor."

Kérdés mit értünk más akol alatt. A sokféle keresztény gyülekezetre biztos hogy rá lehet mondani, a zsidó vallásra szintén, az iszlámra is valószínűleg. A buddhizmussal, hinduizmussal kapcsolatban nem lennék biztos de ki tudja mire gondolt Jézus amikor ezt mondta.

2012. máj. 11. 11:08
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!