Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van itt olyan keresztény...

Van itt olyan keresztény lelkész, aki NEM a kereszténységet tartja az egyedül üdvözítő hitnek?

Figyelt kérdés
Ne azt írjátok, hogy ilyen nincs, mert én ismertem ilyeneket. És számomra ők tűntek a legszimpatikusabb és legbölcsebb embereknek. Szívesen beszélgetnék még ilyen gondolkodású lelkészekkel/gyülekezetvezetőkkel, és járnék akár gyülekezetbe is -de csak akkor ha az nem aamolyan 'térj meg mert ha nem, pokolra jutsz' -típusú gyülekezet...
2011. szept. 6. 14:45
1 2 3 4 5 6
 21/56 anonim ***** válasza:
100%

"Ha mondjuk a hivatalos katolikus álláspontot nézem, a katekizmust, akkor aszerint Istent imádják a muszlimok és a vallásos zsidók is. Tehát ők is üdvözülhetnek."

A hivatalos katolikus katekizmus azt vallja, hogy egyetlen "kibúvó" van az ítélet elől, hogy élete során nem volt lehetősége a krisztusi tanítást megismerni; ezek, úgy, amiképpen régen mindenki, a pokol tornácán várják a feltámadást, ahol megítéltetnek lelkiismeretük, tetteik szerint. Ez a "pokol tornáca" olyan hely, ahol se szenvedés, se boldogság nincsen.

Pl. a sokat hangoztatott megholt csecsemők automatikusan az örök boldogságra jutnak a feltámadáskor, mert nem voltak rossz tetteik önhibájukból, és ezért Jézus Krisztus az áteredő bűnt irgalma által mentesíti.

Tehát egy igaz hit van, amely üdvözít: a krisztusi. Az a kategória, amelyről fentebb beszéltem, nem hitből, hanem a természetes törvények alapján ítéltetnek meg.

Üdv még egyszer:

ὁ ϰαϑολικὸς ἵππιος

2011. szept. 7. 15:15
 22/56 anonim ***** válasza:
76%

Kedves Kérdező!

A többiek nevében nem nyilatkozhatom, de a magaméban elmondhatom, hogy nem vagy lehülyézve. Csak félrevezetve. Nem mindegy, de azért fontos.

Tegnapi 22:42-es hsz-éből idéznék, mert az lényeg, és sokkal szebben megfogalmazta, mint én.

"A kereszténység Krisztus követését tanítja. Aki kerersztény, az Krisztus követő! Az, hogy esetleg nem ítéli el a lelkész más vallású embereket, az nagyon is szép dolog, hiszen nem az ő dolga ítélkezni, de az, hogy esetleg nem Krisztus követését tanítaná, hanem mondjuk a budhizmust, vagy a Wicca vallásról prédikálna, vagy bármilyen más vallásról, hogy az milyen jó, akkor az az ember nem igaz keresztény!"

Valószínű ez a hsz-em sem lesz népszerű, de ez az igazság (a kereszténység és a Biblia szempontjából).

Én ismerek olyan embereket, akiket szívesen ajánlanék, hogy beszélgess velük. De ők valóban keresztények. Ha ez nem gond első körben, írj privát és nagyon szívesen adok elérhetőséget.

manju

2011. szept. 7. 15:32
 23/56 anonim ***** válasza:
100%

Szió,

Én két ilyen lelkészt is ismerek, de van több is. Csak ez nem olyasmi, amit annyira hangosan fel lehet vállalni egy történelmi egyházban. Inkább csak magánemberként fogalmazzák meg ezt a véleményüket.

Pedig a Szentírásban is benne van, hogy akiknek nem hirdettetett az evangélium, azok a lelkiismeretük alapján ítéltetnek majd meg.

Egyetértek keresztyén testvéreimmel abban, hogy üdvösség csak is Jézus Krisztus által nyerhető. De nem mindegy, hogy mit értünk Krisztus követésén. "Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki azt mondja nekem: Uram, Uram; hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát."

A tettek számítanak és nem a szavak. Jézust ismerni nem feltétlenül azt jelenti, hogy tudom, hogy volt egy fickó Galileában, akit Jézusnak hívtak és csodákat tett. Őt ismerni azt jelenti, hogy jóságát és szeretetét kiábrázolom az életemmel. És szerintem ez akkor is érvényes, ha valaki nem a szó klasszikus értelmében vett keresztény. Mint pl Gandhi. Nézd meg az életét, és mond, hogy nem volt krisztusi. Vele pl tutira találkozhatunk majd a mennyben. Szerintem.

2011. szept. 7. 21:20
 24/56 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Thomas Merton etalon katolikus aki sokat érintkezett buddhista vezetőkkel!

Könyve: A Zen és a falánk madarak (párbeszéd /nem kioktatás/ Szuzuki mesterrel)

Így KELL ezt! Így SZÉP ezt!

A békétlenséget hagyjuk meg a békétleneknek!

Jelenits atya sem elutasító, sem Várszegi Asztrik sem Desmonde Tutu, sem Luther King aki Gandhit tisztelte.

ŐK IGAZI keresztények, ez a legnehezebb, tisztelet adassék nekik!

2011. szept. 7. 21:47
 25/56 anonim ***** válasza:

Nagyobb vallási vezetők is találkoztak már:

[link]

2011. szept. 7. 23:51
 26/56 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdezö!

Ez a cím a megfelelö lehetne Neked:

Koronkai Zoltán (HIVATÁSTISZTÁZÁS)

Postacím: Budapest 1447 Pf.462

Email: hivatas kukac jezsuita.hu vagy koronkai.zoltan kukac jezsuita.hu

Tel: 30-4259337

iWiW: Koronkai Zoltán

www.parbeszed.com/.../pspkszentlszl14_250.jpg

Minden jót!

2011. szept. 8. 18:12
 27/56 anonim ***** válasza:

Így helyes:

[link]

2011. szept. 8. 18:20
 28/56 anonim ***** válasza:
66%

Amit a 21:20-as írt, az nagyrészt igaz. Cselekedni kell Isten akaratát, Jézus is ezt tette, ezért példa számunkra. Ezért vagyunk keresztények, mivel a szó Krisztus-követést jelent.

De abba szerintem ne menjünk bele, hogy pl. Gandhi vagy bárki más, aki élt, vajon élhet-e újra. Az emberek közül senkinek sem tiszte ezt eldönteni. Nyilván a Szentírásban vannak szempontok, amivel el lehet dönteni, hogy milyen körülmények számítanak az Isten előtt elfogadható állapotként. Így megállapíthatjuk, hogy az az ember, aki pl. szándékosan utasítja el az isteni igazságot, az nem számíthat túl sok elismerésre a Teremtő részéről.

De mivel semmit sem tudhatunk mások helyzetéről, vagyis a "szív rejtett emberét" csak Isten ismerheti teljesen, így nem ítélkezhetünk sem pozitív, sem negatív értelemben.

Az viszont biztos, hogy egy az igazság és Istennek értelemszerűen egyfajta elvárásrendszere kell, hogy legyen, különben ellentmondásos lenne, meghasonlana önmagával.

Ezért erősen elfogult és hamis álláspontnak tartom, hogy a rasszok, nemzetek, kultúrák gyakran egymásnak ellentmondó ún. szent könyvei, Istennek mind elfogadhatóak!

Az ember saját értékítéletét akarja kivetíteni és rákényszeríteni Istenre. Ez nem új keletű filozófia, de semmiképpen nem bölcs gondolat.

Vagy bizonyítani tudjátok az ellenkezőjét?

2011. szept. 8. 18:53
 29/56 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat!

„Az, hogy esetleg nem ítéli el a lelkész más vallású embereket, az nagyon is szép dolog, hiszen nem az ő dolga ítélkezni, de az, hogy esetleg nem Krisztus követését tanítaná, hanem mondjuk a budhizmust, vagy a Wicca vallásról prédikálna, vagy bármilyen más vallásról, hogy az milyen jó, akkor az az ember nem igaz keresztény!” –tisztázzunk egy félreértést. Én nem beszéltem olyan lelkészről, aki más vallásokat PRÉDIKÁL! Azt én is furcsának találnám, ha egy lelkész a kereszténység helyett a buddhizmust, stb. hirdeti, esetleg még híveket is toboroz a számára –ez az ember enyhén szólva is kicsit furcsa keresztény.. :) Nyilvánvaló, hogy egy keresztény lelkész a kereszténységet prédikálja, ezzel nincs is gondom. Azzal van gondom, hogy ha odamegy pl. egy buddhista v egy ateista v akár egy keresztény, akinek viszont kétségei vannak a hittel kapcsolatban, akkor ezeknek valami ilyesmit fog mondani: „Jajjajjaj (szemforgatás), téged elhitetett a Sátán! Térj meg, amíg még nem késő!” Ehelyett inkább vm efféle választ várnék: „Ne aggódj, nem biztos, hogy rossz úton jársz. Lehet, hogy Isten szokatlan módon vezet. Ne feledd, hogy ő 1000féleképpen szólhat, csak figyelj az Ő hangjára!” –szóval remélem, értitek…

2011. szept. 8. 23:33
 30/56 A kérdező kommentje:
„Viszont véleményem szerint nem a kereszténység vagy más vallás üdvözít, hanem maga Isten. És mivel mindannyian bűnösök vagyunk, bízzuk csak rá a döntést.” –Így van! Tökéletesen egyetértek!
2011. szept. 8. 23:34
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!