Tényleg csak 6000 éves a föld?
"Utolsó: nem a hat napot, hanem a 6000 évet kérdezték. Az pedig sehol sincs megírva. A napok számlálásáról lásd fennebb."
A hat napra adtam választ, hogy nem hatezer év, illetve a kezdetben és az első nap végéig egy nap telt el, ez fontos a kormeghatározás tekintetében. A 6000 év kiszámítható Ádámtól leírt nemzetségtáblázatokon keresztűl.
Például:
"Élt vala pedig Ádám száz harmincz esztendőt, és nemze fiat az ő képére és hasonlatosságára és nevezé annak nevét Séthnek.
És telének Ádám napjai, minekutánna Séthet nemzette, nyolczszáz esztendőre, és nemze fiakat és leányokat.
És lőn Ádám egész életének ideje kilenczszáz harmincz esztendő; és meghala.
Éle pedig Séth száz öt esztendőt, és nemzé Énóst.
És éle Séth, minekutánna Énóst nemzette, nyolczszáz hét esztendeig; és nemze fiakat és leányokat.
És lőn Séth egész életének ideje kilenczszáz tizenkét esztendő; és meghala."
És így tovább. A mondat nem szerepel, hogy 6000 éves lenne, vagy 7000, mert honnan? Vagy hiányzik az újszövetségből,
"...hogy bizony, mikor Isten 3956 évvel ezelőtt, 10 hónapja, 3 napja elkezdte a világot megalkotni, most, hogy 15 éve és 34 napja, hogy Krisztus urunk feltámadt..." Vagy mit kerestek? A nemzetségfelsorolás Noéig benne van, Noé után is benne van. Lehet számolni.
A Biblia szerint ~6000 éves a Föld. Az igaz ember hitből él. Szerintetek a föld a világ központja? Nyílván a válaszotok nem (szerintem sem, de engem marhára nem is érdekel). Honnan tudjátok? Azt sem tudjátok mekkora a világ, honnan tudnátok, hogy hol a közepe? Hülye példa, tudom, de sokszor a határozott tudományos jellegű válszok mögött is a hit húzódik meg.
Láttatok már Apatosaurus fejet? Nem rekonstrukciót, hanem valódit? Mégis elfogadjátok, hogy az apatosaurus feje olyan, amilyennek ábrázolják. Holott a rajz, illetve a rekonstrukció nem más, mint fantázia. Aki meg elhiszi az a hívő. Nem kell jönni, hogy ez a tudomány, mert nekünk hívőknek a tudomány szó egyenlő a pénzéhes kitalációval és a szenzációhajhászással, legalábbis minden olyan, mi hipotézisek bizonyításából áll és nem bizonyítások hipotézisfelállításából. Éppúgy, ahogy a szemetekben vagyunk sokszor tizedet osztogató pénzéhes, meseklubbos, süket, vak, süsük, kik egy könyv után baktatnak. A mi baktató könyvünk Isten igéi, mesterünk Isten Krisztusa, nektek könyvetek a prof. kezdetű emberek irományai, melyet tanultok, elhisztek.
A kérdésre válaszolva Isten igéje a magyarázat a dínókra.
Isten igéje, mely szerint a világot tökéletesre teremtette, a bűnesetig ez meg is volt, sőt mind az emberek kora, mind az állatok kora messze túlnyúlt a mai állapoton. Ez egészen Noéig meglelhető a Bibliában, mikor is az özönvíz katasztrófális állapotváltozással járt. Az emberek kora rohamosan csökkent. Nem tudom, hogy bizonyos gyíkfélék, avagy egyéb más állatok, hüllők, madarak mivé nőnek, változnak mondjuk az 500-1000 éves korukra.
Az emberi korok "sorvadását" szintén meg lehet figyelni a Biblia leírása alapján.
üdv: én lászló
László!
utána akarok nézni ennek a "kezdetben" dolognak eredeti szövegkörnyezetben mi olvasható "teremtés" alatt-(talán holnapra sikerül) -ha Péter erre nézne, megkérem nézze meg, ha van ideje!
- de első gondolatom valami olyasmi, hogy a kezdetben résznél anyag nélküli teremtésről van szó, a másik két ige amit beollóztál pedig igazából nem teremtés, hanem már mint meglevőnek (földböl)a formálásáról,kialakításáról szól. Ezen most ne is vitázzunk, mert ez előkoncepcióm, de szerintem lennie kell eltérésnek, még ha Károli ugyanazon szóval fordította is hibásan, de így semmiképp nem logikus- maradjunk ennyiben. :)
Félre ne értsd, nem téged akarlak ezzel kisebbíteni, csak itt valami tutira nem stimmel.Amúgy szerintem jó srác vagy,és sok értékes hozzászólásod volt,de most nem lesz igazad.
Biblia nem bizonyíthatja a föld 6000 évességét- ez ellene mondana saját magának is, és tudományosan sem igazolt- ne becsüld le a tudományt, néha igazuk van :)
Én sem a tudománypárti vagyok mindenképen, ha ellene mond a bibliának, de most összhangban lesz, csak fordítási hibáról van szó.
Egyébként meggyőződésem, hogy a fejlődő tudomány egyre inkább hitelesíteni fogja a bibliában foglaltakat.
Szia!
Mit nehezebb elhinni? Azt, hogy 6000 éve Isten megteremtette a világunkat, vagy azt, hogy az élet magától megjelent a Földön, és évmilliárdok során az egysejtűből ember lett. Szerintem ezt mindenki döntse el maga.
Én egyetlen dolgot szeretnék megemlíteni. Az Isten megváltó munkája teljesen felesleges, ha a halál a Földön már azelőtt megjelent, mielőtt az ember megjelent volna, és nem az ember bűnének következménye volt. Ezek alapján döntse el mindenki miben hisz, de ne sántikáljon kétfelé, mert annak bizony semmi értelme nincs. Nem mellesleg Jézus Krisztus valós személyekként hivatkozik Ádámra, Évára, Noéra..stb, ahogyan az apostolok is ezt tették. Ha ők csak szimbolikus személyek, akkor Jézus Krisztus és az apostolok egyszerűen hazudtak...
Üdv. Péter
Hát ez egy nagyon érdekes vita, igazából nyilván nem fogjuk tudni eldönteni, de én majd nagyon szeretném az Úrtól megkérdezni, amikor lesz rá lehetőségem. :) Mert hiszem, hogy lesz.
Mindenesetre nem hinném, hogy az, hogy valaki ezen elméletek közül melyikkel szimpatizál, üdvösségi kérdés lenne. Az ún. réselmélet hívei szerint ugyanúgy Isten teremtett mindent, mint akik a Föld kb. 6000 éves kora mellett teszik le a voksukat, ezért szvsz nem követnek el bűnt, ha azt feltételezik, hogy Isten ismeri az újrahasznosítás fogalmát. :)
Szerintem ez egy olyan részletkérdés, amiről érdekesen el lehet beszélgetni, de semmiképp nem érdemes indulatok szintjén vitatkozni, mert mind a két oldal elméleteket és bibliai alapon egyformán lehetséges érveket tud felvonultatni. Nem tudom, hogy hívő barátaim közül kinek mennyire szaktekintély a témában Derek Prince [szerintem a 20. század egyik legnagyobb hatású keresztény evangélistája, úgyhogy nekem igen], de hadd idézzek egy pár rövid részt az Égi háború című, rettentő érdekes és izgalmas könyvéből, annak is Az Ádám előtti világ c. fejezetéből!
„Tudósok számos teóriát kidolgoztak már egy Ádám előtti faj esetleges létezésével kapcsolatosan. Ugyanakkor a Szentírás nem szolgáltat elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy erről a kérdésről teljes bizonyossággal szólhassunk. Az itt közzétett meglátások a Biblia tanulmányozása, imádkozás, valamint a szolgálat gyakorlata során alakultak ki bennem. Távolról sem állítom, hogy minden felmerülő kérdést sikerült megválaszolnom, ugyanakkor rendkívül fontosnak tartom, hogy ha vannak is dolgok, amelyeket nem értünk még teljes mértékben, ezek ne árnyékolhassák be azokat az igazságokat, amelyekről már világos kijelentést kaptunk Istentől.”
(…)
„Sokan vannak azon a téves állásponton a Bibliával kapcsolatosan, hogy ez a könyv az univerzum történelmének sűrítményét tartalmazza, ez azonban így nem igaz. A Biblia ugyanis csak egy Ádám nevű embernek és az ő leszármazottainak a történetével foglalkozik. Az univerzum történelmének más aspektusait csak azért érinti, hogy könnyebben megértsük Istennek az Ádámhoz való viszonyulását.”
(…)
„A Szentírás feljegyzései és a világi tudományok eredményei közötti látszólagos konfliktusok jelentős – bár nem egyetlen – oka épp ez, hogy sokan nem veszik figyelembe, milyen speciális céllal íródott a Szentírás. A különböző tudományágak ugyanis igen tág fókusszal dolgoznak, és az egész univerzum teljes történetét kutatják.”
(…)
„A Biblia ugyanis nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a Mózes 1. könyve 1. fejezetének 2. versétől leírt teremtési folyamatot megelőzhette egy meghatározatlan hosszúságú történelmi időszak. Ennek hossza lehetett több ezer, de akár több millió év is. Az én véleményem szerint ezt az időszakot alighanem nem is években kell mérni.”
Ezek után mindenki hiheti úgy, ahogy szeretné, hiszen az igazat ráérünk majd megtudni a mennyei történelemkönyvekből. :) A lényeg, hogy maradjunk meg mindannyian abban az elhívásban, ami az életünk célja: hogy „akár élünk, akár halunk, az Úréi vagyunk”. De amúgy Derek Prince-nek a fent említett könyvét tényleg nagyon tudom mindenkinek ajánlani – igen, még ateistáknak is. :)
De mivel fentebb volt egy kérés az egyik válaszolótól, végeztem egy kis gyűjtés a Szentírásból. Sajnos nem tudok óhéberül, és nem is végeztem teológiát, de van egy sok nyelven tudó Bibliám, és ennek segítségével igyekszem válaszolni a „teremtés” szóra vonatkozó eredeti kifejezésekről szóló kérdésre!
Az Ószövetségben a két legfőbb ige, ami a teremtésre vonatkozik, az „ásáh” és a „bárá”. A teljesség igénye nélkül néhány főbb előfordulásuk (koncentrálva a vita során előkerült szakaszokra, kiegészítve egy-két érdekességgel):
ÁSÁH: csinál, megmunkál, megformál, végbevisz (1Móz.1:7, 16, 25, 26, 31; 1Móz.2:2; 2Móz.20:11, 2Móz.31:17; Zsolt.104:19; Jób33:4; Jób40:10; Jób41:33)
A 2Móz.20-ból (Tízparancsolat) a 4, 6, 9, 10, 11 is tartalmazza. Az Ószövetségben 2286-szor [pontosabban ennyi versben, tehát összesen egy kicsivel többször] fordul elő, sokszor a „csinál” legközönségesebb értelmében.
BÁRÁ: teremt, formál, kialakít, alkot (1Móz.1:1, 21, 27 [mind a 3-szor;, 1Móz2:3; 1Móz.2:4)
További érdekes előfordulása a 4Móz.16:30. és a Zsolt.148:5.; Ésa.40:26.; Ésa.65:17-18. Az Ószövetségben 46-szor [46 versben] fordul elő. Legtöbbször az ember vagy az ég és a föld teremtésére vonatkozik, de nem kizárólagosan.
Szerintem nagyon érdekes az a rész, ahol együtt fordul elő ez a két ige, és ez pont a teremtéstörténet végén található, nézzük meg három nyelven:
1Móz 2:3 És megáldá Isten a hetedik napot, és megszentelé azt; mivelhogy azon szűnt vala meg minden munkájától, melyet teremtve szerzett vala Isten. (Károli)
1Móz 2:3 And God blessed the seventh day, and sanctified it: because that in it he had rested from all his work which God _created and made_. (KJV)
1Móz 2:3 vajəḇáreḵ 'ĕlóhím 'eṯ-jôm haššəḇíʿí vajəqaddéš 'óṯô kí ḇô šáḇaṯ mikkál-məla'ḵətô 'ăšer-bárá' 'ĕlóhím laʿăśôṯ p̄ (WLC)
Tehát eredetiben kb. „… melyeket Isten teremtett és megformált.”
A másik teremtéstörténetben egy más nézőpontot kapunk az ember teremtésére:
1Móz.2:4 Ez az égnek és a földnek eredete, amikor teremtettek (bárá). Mikor az Úr Isten a földet és az eget teremté (ásáh),…
1Móz 2:7 És formálta (jácar = formál, megformál, készít, alakít) vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké.
(Ugyanúgy jácar az 1Móz.2:19-ben. Megj.: eredetiben „lehelte az orrába életek lehelletét” – eredetiben többes számban, utalva az ember különböző „életeire”: fizikai, lelki, szellemi)
S végül az asszony teremtése:
1Móz 2:22 És alkotá (bánáh = épít, alakít, újjáépít, létesít) az Úr Isten azt az oldalbordát, amelyet kivett vala az emberből, asszonnyá, és vivé az emberhez.
Remélem, hogy tudtam segíteni! Isten áldjon mindenkit! :)
(Tp.)
Oké-Látom Tp. nagyjából leírta, aminek én utánakérdeztem-tehát imétlésként írom ezek szerint, de ne legyen hiábavaló :D
A kezdetben szó utáni "teremtés "eredetiben "bara" - ami nagyjából olyasmit jelent, hogy a semmiből (persze tudjuk hogy az igéből, nem semmiből) lett teremtve.
Többi helyen (2.móz)a teremtés szó "asza" szerepel.
Ez viszont a már meglévőből készültre vonatkozik, azt felhasználva.- és így teljes a kép.
Következtetés, hogy a föld teremtése akármennyi- senki nem tudja, de simán lehet milliók, míg az első naptól történtek 6000 év magasságától lehet számolni:tehát az emberiség, növény és állatvilág 6000 év körüliek, de a föld ki tudja mennyi....
A válasz írója 68%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 13:26
Akkor te nagy trágyába lehetsz, mert ha kérsz valamit az Úrtól, arra majd 15 milliárd év múlva fog válaszolni kb.??
Hiszen Eistein is megmondta....Gondolom nem küldött a mennyekből Isten széke mellől üzenetet, hogy megfigyelje mennyi idő, míg ideér. Vagy szerinted igen, csak még nem telt el a 15 milliárd év kb???
Amiről te (ti) beszéltek, az a réselmélet.
"Meglássátok, hogy valaki el ne hitessen benneteket."
"Mert én is hatalmasság alá vetett ember vagyok, és vannak alattam vitézek; és mondom egyiknek: Eredj el, és elmegy; és a másiknak: Jöjj, és eljő; és az én szolgámnak: Tedd ezt, és megteszi.
Jézus pedig, a mikor ezt hallá, elcsodálkozék, és monda az őt követőknek: Bizony mondom néktek, még az Izráelben sem találtam ilyen nagy hitet."
Egész egyszerűen a százados csak a saját szavaival annyit mondott, hogy "te vagy a világ ura".
Ti nem ezt mondjátok.
üdv: én lászló
Kedves én lászló!
Nagyon remélem, hogy nem írtam le olyat a rendkívül haszontalan válaszomban, hogy nem Isten a mindenség Ura. Csak azt mondtam, hogy nem biztos, hogy mi vagyunk az egyetlen munkája vagy az egyetlen lények, akiket ebben a világban teremtett. Ez nem istenkáromlás, nem hitetlenség, sőt az emberi faj jelentőségén sem csökkent egy fikarcnyit sem. És NEM mondtam, hogy a dinókat vagy bármi más élőlényt nem Isten teremtette vagy hogy nem éltek együtt Noéval. Azt sem mondtam, hogy a jelenlegi földi élővilágot és benne az embert nem a bibliai történet szerint leírt 6 napos teremtéssel teremtette Isten. Azt sem mondtam, hogy akár csak egy szó is hazugság lenne a Bibliából. Ennek pont az ellenkezőjét hiszem. Úgyhogy megnyugodhatsz, nem azért írtam le, amit leírtam, mert akár csak egy kicsit is meg akarok alkudni a materialista világképpel.
De még csak azt sem mondtam, hogy biztosan nekem van igazam, és kizárt, hogy a Föld 6000 éves. Én csak leírtam egy bibliailag megalapozott elméletet, mert a kérdező arra volt kíváncsi, hogy vajon csakugyan 6000 éves-e a Föld.
Mivel senki sem (így te sem vagy én sem) tud elfogadható magyarázatot adni arra, hogy ha mindent igen jónak teremtett Isten, akkor "kezdetben" miért teremtette volna "kietlennek és pusztának" [más ford.: "alaktalannak és üresnek"] a földet, ezért nagyon is lehetséges és logikus azt feltételezni, hogy azt sem teremtette már kezdetben sem kietlennek és pusztának, hanem Istennek egy korábbi világkorszakban hozott ítélete következtében azzá _lett_ (nem pedig eleve az _volt_). (Arról nem is beszélve, hogy a héber eredeti ["hájáh"=van, válik vmivé, történik] kifejezés: "vəhá'árec hájəṯáh ṯóhú váḇóhú", megengedi ezt a fordítási lehetőséget.)
Még egyszer mondom: ez nem ellenkezik sem Isten természetével, sem a Szentírás szellemiségével, sem a Biblia összes többi állítása közül eggyel sem. Egyedül egy bizonyos, hagyományos elképzelésnek mond részben ellent, amely szerint a Bibliában szereplő teremtéstörténet az egész Univerzum részletes teremtéstörténete, nem pedig csak a Földé és az emberé.
Véleményem szerint, ha valamit magyarázni kell, akkor az nem a réselmélet, hanem inkább az, hogy miért teremtené Isten sötétnek, kietlennek és pusztának a földet, amikor minden mást csodálatosan szépnek és jónak teremtett; s hogyan és minek került oda az a rengeteg víz a teremtés előtt. Erre az pl. nem magyarázat, hogy hát igen, kezdetben még kietlennek és pusztának teremtette, és azt alakította később széppé és jóvá. Istennek nincs szüksége kísérletezésre, ha ő valamit szépnek és jónak akar megteremteni, akkor nem kell előtte egy nagy pusztaságot teremtenie, amiből majd kiformálja a kontinenseket meg a szép domborzatot meg a növényeket. Hogy egyszerűbben mondjam: nem kell felásnia a homokozót, hogy homokvárat építhessen, hanem ha homokvárat akar, akkor úgy teremti meg a homokozót, hogy már áll a homokvár.
S végül, azt is elmondtam, hogy se neked nem lesz bajod abból, ha abban hiszel, hogy a föld és az egész univerzum az emberrel egyidős, sem nekem nem lesz bajom abból, ha esetleg tévedek ezzel kapcsolatban.
"Ímé eljövök hamar: tartsd meg ami nálad van, hogy senki el ne vegye a te koronádat." (Jel.3:11.)
Az életünk lényege szempontjából abszolút részletkérdésről beszélgetünk. Az egész teremtésből egyetlen mozzanat fontos minden Istenben hívő ember számára: hogy Isten teremtett bennünket a maga képére és hasonlatosságára. Ha semmi más nem lenne leírva a teremtésről a Bibliában, én akkor is elhinném, hogy mindent Ő teremtett, és Ő a Mindenség Ura, a Királyok Királya.
Bocsánat, ha valakit megsértettem a hitében, nem ez volt a célom.
(Tp.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!