Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Jelenések könyve tesz...

A Jelenések könyve tesz "utalást" az első és második világháborúra?

Figyelt kérdés
Ha igen, hol?
2011. máj. 16. 19:32
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:

Meglátásom szerint a kérdés hozzáállása alapján, akár azt is meg lehetne kérdezni, hogy

"van-e utalás a Bibliában a kambodzsai, a vietnami, a koreai, az afganisztáni stb. háborúkra".

Vagy, hogy benne van-e, hogy a magyar katonák páncélozott járműve felborul, és halálos baleset lesz? Elvégre ez is esemény, vagy nem???!

Egy hasonlat:

egy fizikai törvény utalhat-e arra, és megjósolhatja-e előre, hogy a Titanic jéghegynek ütközik és elsüllyed? És, hogy ez megtalálható-e konkrét "jós" mondatként a Bibliában???!

A Titanic esetében csak a józan ész, a jéghegyek zsúfolta tengeren való óvatosság hiánya, az esztelen verseny, a lelketlen spórolás a mentőcsónakokon, és az öntelt magabiztosság okozza a tragédiát. A háborúk esetében? A halottak szempontjából mindig tragédia. A győztesnek pedig mindig igaza van….

Ugye, te sem gondolod komolyan, hogy így kellene olvasni a Bibliát? Az emberi motívumok, amelyek az össz társadalmi történésekre hatnak, az, az igen, az kiolvasható a Bibliából. Egyeztetni, összekapcsolni egyes Igehelyekkel? Nem egyes háborukra, hanem MINDEN háborúra vonatkozóan szól az Ige.

Itt, rá tudsz keresni egy-egy szóra. Meg fogsz lepődni, hogy NEM CSAK a Jelenések könyve foglalkozik ezzel a kérdéssel. Csak kettőt emelek ki belőle.

Jak 4,2

Jel 20,8

[link]

2011. máj. 21. 00:29
 12/32 anonim ***** válasza:

A válasz írója 65%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 00:29

Nem értek veled egyet.

Jak 4,1-4 :

" Honnét vannak háborúk és harczok közöttetek? Nem onnan-é a ti gerjedelmeitekből, a melyek a ti tagjaitokban vitézkednek?

Kívántok valamit, és nincs néktek: gyilkoltok és irígykedtek, és nem nyerhetitek meg; harczoltok és háborúskodtok; és nincsen semmitek, mert nem kéritek.

Kéritek, de nem kapjátok, mert nem jól kéritek, hogy gerjedelmeitekre költsétek azt.

Parázna férfiak és asszonyok, nem tudjátok-é, hogy a világ barátsága ellenségeskedés az Istennel? A ki azért e világ barátja akar lenni, az Isten ellenségévé lesz."

Jel 20,8-9 :

" És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lévő népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyűjtse őket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye.

És feljövének a föld szélességére, és körülvevék a szentek táborát és a szeretett várost; és Istentől a mennyből tűz szálla alá, és megemészté azokat."

Attól, hogy idézel egy sort a Bibliából, attól még a vers nem arra vonatkozik!

A jelenések könyve a világnak szól. Egy közösség ezidáig 2000 éves történelme. Azon közösség történelme, mely minden országban megtalálható. Ezen közösséghez szól a 7 gyülekezethez írott levélben, mintegy bevezetve a Jelenéseket, hogy kikről is fogok szólni ezek után, a 7 korszakban élő hívőkhöz. Ezen közösség egy részének halál folyamatát mutatja be a 7 pecsétben, ezen közösség figyelemfelfelkeltésére hívja fel a figyelmet a 7 trombitaszóban, és amit a közösség figyelmeztetésnek, aképpen mások csapásként élnek át, mely a világra áthat. Nem a történelem egy-egy mozzanatát emeli ki. A világháborúk elevenen élnek fejünkben, talán valakinek a szívében is. De éppúgy emberek millióit rendítette meg annak idején a francia forradalom, amint végigsöpört az eszmerendszere. Éppúgy rendítette meg a korban élők szívét a törökök végigsöprése, a tatárok, a rómaiak...stb

Világháborúk minden időben voltak. A történelem ezen része a bűneset óta nem változott. A 2.világháború a sorban körűlbelűl a 10-ik, 20-ik, fene tudja hányadik volt. Csak az emberek gonoszsága teljesedik be minnél "tökéletesebben".

2011. máj. 21. 09:46
 13/32 A kérdező kommentje:

A válasz írója 65%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 00:29

Én feltettem egy kérdést! Ha tudsz rá válaszolni akkor jó, ha nem akkor miért válaszoltál.

Nyilván megvolt az okom, hogy kérdeztem, és nem az, hogy játszam az eszem.

Amire hivatkoztál igehelyek, annak köze nincs a világháborúkhoz.

Elgondolkoztató, amit én lászló írt a háborúkról, hogy a világháborúk rossz értelmezést kaptak, mert a rómaiak fél világának leigázása éppúgy területszerzési világméretű megmozdulás volt, mint az európai államok egyik részének szövetkezése az európai államok másik része ellen.

2011. máj. 21. 10:16
 14/32 anonim ***** válasza:

Szeretve tisztelt :én lászló (király/megalomán?)

Ha összehasonlító vallástörténetet olvastál volna tudnád, hogy a Biblia istenképe nem egységes. Mircea Eliade: Vallási eszmék és hiedelmek története, A szent és a profán, Szimbólumok, illetve ha a mélylélektannal foglalkoztál volna (Carl Gustav Jung: Aion, Válasz Jób könyvére, A nyugati és keleti vallások lélektana, Marie-louise von Franz: A szent Graál legenda lélektani aspektusai)ez akkor is derengene számodra, te azonban csak egyfajta és rendkívül szaklátókörű értelmezéssel foglalkozol/ mert a többit eleve mellőzöd, ezért soha sem fogod az általad olvasott szöveget az emberi kultúrtörténetben elhelyezni. Tudhatnád, hogy egyiptomi és babiloni, későbbiekben kánaáni eredetű tanokat tartalmaz /egy törzsi istenkép és egy kozmikus keveredik benne/(az asztrológia véletlenül sem kétszáz éves, hanem babiloni eredetű, ahogy az indián és a kínai változata is igen ősi / alap töri, mondjuk úgy általános iskola ötödik osztály, ókori kelet)A zsidók meg mintha ott kolbászoltak volna a kezdetektől fogva, bár azok a kultúrák amik között kolbászoltak, régebbiek mint az övéké!!! Fix, nagy kereszt régebbi mint a kereszténység keresztje. /nem csak a közel-Keleten, de közép-Amerikában is ezzel számoltak egymástól függetlenül, mert ezzel lehet az égen történő változásokat rögzíteni és ezáltal naptárat kreálni, mert a naptár, az tudod nem úgy született, hogy a papírírószer ellátó kiadta. Az apostolok nem 3000 hanem 2000 éve éltek. A borjú avagy tínó nem szarvasmarha tán (?), A skorpió csillagképről is pontosan elmondtam miből áll. Velence Márkhoz tartozik, szerinted miért az oroszlán a jelképe? csak egy példa, de ha jártál már igen régi templomokban és kinyitottad a szemed, tán akkor is találhattál volna valamit, de te nem akarsz látni! Lukács a bika, Máté a vízöntő, János a sas, Márk az oroszlán. Továbbá a kard ősidők óta a fullánk szimbóluma (skorpió), a szűzhöz alakként az aratást szokták társítani ahogy a halál szimbolikus eszköze (sarló/ kasza) is az aratásra utal. /ha már itt tartunk a Németeket (II. világháború) a mundánasztrológia a szűzhöz rendeli./ Ajánlom Jankovics Marcell kultúrtörténész vagy Szántai Lajos (szintén az, bár őt óvatosan kell kezelni néha előítéletei és elfogultsága a magyarsággal kapcsolatban, eltereli a történeti és szimbólum értelmezési szempontoktól)előadásainak, könyveinek befogadását.

"Lesznek jelek a csillagokban". Az ókori csillagászat, lényegében asztrológia (nem személyek horoszkópja a kiskegyedből, vagy egy mai un. asztrológustól hahó! hanem a világ rendszerezése szimbólumok alapján, mert hogy az égen megfigyelhető események precíz ritmust tartanak) naptár, ünnepek, áradások, mezőgazdasági tevékenységek fokozatai mind ehhez kapcsolódtak, Szerinted mért van ősidők óta neve a csillagoknak, és a bolygóknak és miért ókori istenekről kapták a nevüket? Szerinted miért csillagot követnek a három napkeleti bölcsek / akik EGYÁLTALÁN NEM ZSIDÓK, KERESZTÉNYSÉG MEG MÉG NINCS? Ezek most bölcsek de pogányok? És miért e pogány bölcsek által lesz Jézus születésének értelme? MI az hogy a trón körül LELKES ÁLLATOK vannak/ bár a Szent István társulat félében élőlény szó szerepel és egyértelműen Bika az egyik élőlény? Az állatnak nincs lelke, a zsidó-kersztény szemléletben, ezek akkor miért kivételek? Mert a Zodiákus az Állatövi jegy négy fix jegye (vannak még a kardinális, és a labilis jegyek, azokat a történelmi perspektívákban nem értelmezik. Isten trónusa a z asztrológiában réges -régóta a soha el nem mozduló fix égközép, mindent ehhez viszonyítva határoztak meg az ókori kelet, Kína és Amerika csillagászai. A kollektív minden kultúrára jellemző szimbolikus számok 12 (hónap, jegy, világkorszak, tanítvány és a más vallásokban is egy tucat /12/ hasonló megfelelés) négy (évszak, evangelista, égtáj /a csillagok alapján meghatározva/ a fix kereszt vagy a keresztény kereszt pontjai, mellesleg a kerszténység másik szimbóluma a hal) hét (napból áll egy hét, hét bolygót ismert a tradicionális ókori csillagászat) és a 24 (egy nap 24 órából áll pl, 24 vén a trón körül, december 24. mint kiemelten fontos nap, amikor már nem csak megtörténik a téli napforduló, hanem ez meg is figyelhető)) ez a világ, helyesebben az idők rendje. Hiszen az apokalipszis nem a világ, hanem az idők végéről szól!

Barátom te sem a történelemben, sem a kultúrtörténetben, sem szimbolikában, sem az összehasonlító vallástörténetben, sem az analitikus pszichológiában nem vagy járatos, és az eléd tett roppant színes és számtalan irányból összetartó könyvet nem tudod értelmezni, csak valami csenevész puffogást előadni vele kapcsolatban. A BIBLIA NEM LÓG A LEVEGŐBEN HANEM BEÉPÜL A KÖRNYEZŐ NÉPEK KULTÚRÁJÁBA ÉS SZÁMTALAN ELEMET MAGÁBA OLVASZT AZOKBÓL!

Ki-ki döntse el melyikünk álláspontja a helyesebb. Te ugyanis semmilyen konkrét értelmezéssel nem szolgálsz, csak egy szűk látókörű dogmatikai attitűdöt emlegetsz, kiegészítő tanulmányok nélkül. Te érzelmileg viszonyulsz hozzá én értelmileg és kultúrtörténeti vonatkozásaira vagyok kíváncsi.

A Biblia nem a tulajdonod és senkinek így neked sincs értelmezési monopóliumod felette!

Kellemes hétvégét!

2011. máj. 21. 10:37
 15/32 anonim ***** válasza:

mab!

" és az eléd tett roppant színes és számtalan irányból összetartó könyvet nem tudod értelmezni, csak valami csenevész puffogást előadni vele kapcsolatban."

A leírt válaszodban én csak azt olvastam, hogy egy felfuvalkodott állat vagyok, aki értelmezni nem tud egy ilyen könyvet. Ezen kívűl olvastam a válaszodban, hogy vannak olyan eszmefuttatások, melyeket írt Mircea Eliade, Carl Gustav Jung, Marie-louise von Franz.

Azt is olvastam, hogy nagy köze van a Jelenések könyvének a csillagokhoz és a bolygók állásához.

De azt nem olvastam, hogy mi a hét gyülekezet, mi a hét gyülekezetnek írt levél tartalmi lényege, miért ez az, amit Krisztus bevezetésnek szánva mutatott Jánosnak, mi a hét pecsét, mik a trombitaszók mik a csapások. A rengeteg szimbolika miképpen jelenik meg az ószövetségben, miért nem tesz említést a Jelenések könyve a két világháborúról, illetve ha tesz is, hol tesz ilyet egyértelműen, miért kellett papírra vetnie ezeket Jánosnak, miért osztotta meg ezeket Krisztus az ő testvéreinek, hogyan érrtelmezzük, hogy ezeket a próféciákat be kell tartanunk, mik ezek? Hol a frászba tetszett ilyet írni? Hol tetszett ezekre vélaszt adni?

"A Biblia nem a tulajdonod és senkinek így neked sincs értelmezési monopóliumod felette!"

De neked gondolom van hatalmad állítani az asztrológia párhuzamát, hogy milyen szimbólikához, mit szoktak társítani különböző kultúrkörök, és ez miképpen kapcsolódik szorosan a Jelenések könyvéhez.

Nincs jogom értelmezni, ezt írod, de Krisztus mást mond:

"Azután monda nékem: Be ne pecsételd e könyv prófétálásának beszédeit, mert az idő közel van."

Ha nem haragszol, akkor nem igazán érdekel az eszmefuttatásod, engem Krisztus kijelentése érdekel.

Nekem nem az asztro-hókusz-pókusz, hanem a vígasztaló ad erőt, kitartást, és értelmet, ha akar. Idézem magamat:

" Nagyon érdekeden beazonosítottad (tök hamisan, de ettől most tekintsünk el) a jelenések könyvét az asztrológiával, de.... ezzel mi a francot értél el? Tudod értelmezni, hogy mi volt az utolsó üzenete, mielőtt újra eljön? Hiszen ezt is olvasni: "Boldog, a ki olvassa, és a kik hallgatják e prófétálásnak beszédeit, és megtartják azokat, a melyek megírattak abban; mert az idő közel van."

Ezt meg melyik bolygóval hoznád össze???"

2011. máj. 21. 11:33
 16/32 A kérdező kommentje:

Kedves mab!

Ha ennyire belemelegedtél a csillagképek "értelmezésébe" akkor megkérdezném mi a mondanivalója szerinted a Jelenések könyvének, illetve a benne szereplő "csillagképek" értelmezésének? Kifejtenéd? Kíváncsian várom!

2011. máj. 21. 13:00
 17/32 anonim ***** válasza:

Mindenek előtt ezek nem az én értelmezéseim, hanem a fenti művelődéstörténészek, vallástörténészek, és pszichológusok értelmezései.

"Krisztus bevezetésnek szánva mutatott Jánosnak"

Ezt honnan veszed? Ugyanis az elragadtatás elején olyas valakit látunk: "aki az Emberfiához HASONLÍTOTT" Ha már konkrétan csak fordított szavakon tudsz lovagolni, és a közvetített szimbólumra fittyet-fütyülsz, ez ugye nem azt jelenti, hogy AZ volt. Mint konkrétan Jézus nem jelenik meg a szövegben, csak utalások formájában: Pl. "kitart Jézus tanúsága mellett". A BEFEJEZÉST OLVASD EL EGYBEN: össze-visszaság, hol egy angyalt emleget, hol az atyát, hol a Jézus mondja, hogy ezt az angyalt küldte. Követhetetlen és következetlen szöveg! Ha eddig elutasítottad a szimbolikusságot, ezután is tartsd magad ehhez, különben meghasonlasz önmagaddal! Én azonban nem kinyilatkoztatásként, hanem az archaikus gondolkodás egyik dokumentumaként tekintek rá. Ez a gondolkodás (archaikus) pedig mindig szimbolikus, a szimbólumok pedig kollektívek, akár tetszik ez neked, akár nem. Csak más hasonló szimbólumokból lehet őket levezetni, és eredeztetni, történelmi értelemben. Önmagukban nem állnak meg. Ez módszertan.

Én ezt az összehasonlító vallástörténeti, antropológiai és mély lélektani módszertant és magyarázatot fogadom el. Ez a magánügyem és ezt képviselhetem is.

Nem az egyházaknak, hanem az egyházak ANGYALAINAK szól a levél. Szó szerint. Ha ezen egyházaknak szólna a levél és a könyv, vajon lenne-e értelme most? Múlott-e bármi rajtuk, a Keresztéység szempontjából? Semmi.Közeliek az idők? kinek-minek? Nekik? Már nincsenek is! Az Angyalnak szól. Nem embereknek és nem egyházi szervezetnek.

"hét arany gyertya tartót láttam" (a menóra is életfa illetve világfa szimbólum, később a halál fája is felbukkan. Ez mindig füge, gondoljunk a Jézus által megátkozott fügefára is.) hét csillag (az ókoriak csillagnak tekintették a bolygókat is, innen a nevük is: bolygócsillag ezek Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, mindegyiket Isteneknek tekintik a görög-róma nézetek, és a megelőző mezopotámiai nézetek is, vagy az egyiptomiak is és szerte a világon így volt ez, és azonnal belehet azonosítani miről van szó, egy zsidó (és annak nyomán a keresztény) azonban ilyet csak kerülő úton tehet, ugyanakkor a naptárat kénytelen ezek segítségével meghatározni és a felé boruló kozmosz is olyan, mint a pogányok felé boruló kozmosz, tehát angyaloknak nevezi őket, kénytelen, mert hasznukról nem mondhat le de az előírásokat sem szegheti meg, tehát kibúvót keres, és a kecske is jóllakik meg a káposzta is megmarad.) Az Angyal(ok) lészen megfenyegetve azzal, hogy gyertya tartóját elmozdítják. Ha itt allegóriának tekinted a szöveget és nem azt olvasod ami oda írva vagyon, a későbbiekben miért váltasz magatartást és kezded szó szerint érteni?

Nos az efezusi egyház angyala: a Nap, a szmirnai egyház angyala a Jupiter, a pergamoni egyház angyala a Mars, a tiatirai egyház angyala a Vénusz, a szárdeszi egyház angyala a Merkúr, a filadelfiai egyház angyala a Szaturnusz, a laodiceai egyház angyala a Hold. A hagyományosan ezekhez a bolygócsillagokhoz rendelt viselkedés ordít a szövegből.

Arra, hogy miért jó hír pedig válaszoltam már: Egy világkorszak 2126 évig tart. Kos (zsidók, Mózes)Halak Keresztények, Jézus) Vízöntő korszak azonban ezen könyv és más vallások utalásai szerint sem, nem lesz! Miért, mert a vízöntő szemben áll az oroszlánnal a nyárközép és fényes győzelem urával. Az ítélet napja tehát akkor jön el amikor a halakból végkép a Vízöntőbe lépnénk. Ennek a világnak a működése eddig tart, utána új Isteni rend jön el. Tehát Jézus születése után 2126 évvel fog ez az esemény bekövetkezni. Bár azt is mondják, hogy az Idők lerövidítettnek, tehát meglehet, hogy nem kell már azt a 126 évet sem megvárni, ami még asztronómiailag hátramaradna, hiszen a Teremtőt nyilván nem köti a teremtése, így az emberek időszámításának alapot adó csillagos ég változásai sem. Ám ez a végső idő határ. Nos ez elég jó hír.

Nagyon sokáig az egyházban is gyanakodva néztek erre a könyvre. Az sem bizonyított, hogy ez a János azonos lenne azzal a Jánossal. Előfeltevés.

De te sem válaszoltál a három napkeleti asztronómus látogatásával kapcsolatba semmire.

További minden jót!

2011. máj. 21. 13:14
 18/32 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

A haszna az, hogy pontosan meghatározza azon intervallumot, amelyen belül az Ítélkezés megtörténik, tehát semmi estre sem lehet később mint Kr. U. 2126-ban. És mindenképpen előtte. Itt egy kérdés marad csak, vajon téli napfordulóhoz tehát Jézus születéséhez (ez az asztronómiailag valószínűbb) vagy a Feltámadás évfordulójához (ez a vallási értelemben következetesebb) kell-e kötni a számolás kezdetét. Ez ugye 33 - év differenciát jelent.

A pontosításra ad segítséget a hét angyalnak írott levél. Amikor a hét bolygócsillag konjunkcióban lesz, azaz egy vonalban sorakozik fel akkor megkezdődik a végjáték. A közeljövőben is lesz egy ilyen alkalom, ráadásul egybeesve a téli napfordulóval, és számos ciklus végpontjával. Személy szerint nem hiszem, hogy bármi lesz. De az tény, hogy ezzel a csillagegyüttállással kapcsolatban kultúráktól, függetlenül, van egy erős archetipikus elképzelés.

2011. máj. 21. 13:38
 19/32 anonim ***** válasza:

Kezdem a végével:

"De te sem válaszoltál a három napkeleti asztronómus látogatásával kapcsolatba semmire."

Barátom! Lapozd gyorsan fel a Bibliát, és meséld el nekem, hogy hányan voltak? Te a katolikus egyház tanaira emlékszel! Nincs szó hogy hányan voltak!

Nem asztromicsodák jöttek. Ez fantazmagória. Ha értenéd a próféciákat, Dániel könyvét pontosan meg tudtad volna állapítani a messiás színre lépésének évét te magad is.

"Követhetetlen és következetlen szöveg!"

Szerintem akkor ne vitatkozzunk, hanem kérdezz...

Ha valami képed lenne az angyalokról, akkor tudnád, hogy nem követhetetlen. Amit mondanak vedd úgy, mintha Isten mondaná. Ha Krisztustól hoztak üzenetet, vedd úgy, hogy Krisztus mondja személyesen.

"Én vagyok az Alfa és az Omega, kezdet és vég, ezt mondja az Úr, a ki van és a ki vala és a ki eljövendő, a Mindenható."

"A mely ezt mondja vala: Én vagyok az Alfa és az Omega, az Első és Utolsó; és: A mit látsz, írd meg könyvben..."

Nagyon értetetlen, mi? Krisztus kinyilatkoztatása angyala által Jánosnak.

"És leborulék annak lábai előtt, hogy imádjam őt, de monda nékem: Meglásd, ne tedd; szolgatársad vagyok néked és a te atyádfiainak, a kiknél a Jézus bizonyságtétele van; Istent imádd, mert a Jézus bizonyságtétele a prófétaság lelke."

Szerintem söpörd félre az asztro marhaságokat, melyek nem adhatnak választ kérdéseidnek. Látom lehet, hogy elolvastad egyszer, de hallgasd meg, olvasd el tízszer. Figyelmesen, körűltekintően. Ez nem Verne regény. Egy két hónap és talán érthetsz belőle sok mindent, de....Isten segítségével csak mások baromságait lehetsz képes nagy szóval hirdetni.

2011. máj. 21. 13:39
 20/32 A kérdező kommentje:

mab!

"vajon téli napfordulóhoz tehát Jézus születéséhez"

Kellemes Bibliaolvasást és értelmezést, de Krisztus nem karácsonykor született és nem is születhetett akkor. Olvasgasd el a karácsony történetét, hogy miképpen lett ez az 'ünnep'.

A többit nem is kommentálnám, amit írsz, az asztrológia, idegen isten imádata. Hallgasd, olvasd Isten kinyilatkoztatását, akkor talán nem beszélsz baromságokat.

Egy valamit elfelejtetek: "Vigyázzatok azért, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok, a melyen az embernek Fia eljő."

Nem kell okoskodni, a csillagok és a Jelenések könyvének párhuzamából semmilyen értelmezést nem tudtok következtetni, mint látjuk.

2011. máj. 21. 13:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!