Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez hogyan működik a Biblia...

Ez hogyan működik a Biblia szerint (alul folyt. )?

Figyelt kérdés

ha jól tudom akkor a keresztény tanok szerint az ember halálakor öntudatlan állapotba kerül. ha jól tudom a Bibliában van egy történet, amikor az egyik embert Jézus Krisztus feltámasztja, és az az ember beszámol arról, hogy halála után bizony még élt, és találkozott Krisztussal.

a kérdés tehát, hogy akkor most az emberi értelem tovább él mégiscsak halál után, vagyis a tapasztalat folytatólagos, vagy sem?

2011. máj. 16. 10:00
1 2 3 4 5 6
 31/51 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Akkor légyszíves magyarázd meg ezeket az igéket:

1Tim 6,16 "Kié egyedül a halhatatlanság, aki hozzáférhetetlen világosságban lakozik; akit az emberek közül senki nem látott, sem nem láthat: a kinek tisztesség és örökké való hatalom. Ámen."

Jn 3,16 "Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (nem azt írja, ahogyan te idézted)

Jn 6,40 "Az pedig annak az akarata, aki elküldött engem, hogy mindaz, aki látja a Fiút és hisz ő benne, örök élete legyen; és én feltámasszam azt azt utolsó napon."

A Szentírás szernit egyedül Isten halhatatlan, minden teremtménye halandó, mert az életük tőle függ. Ő az aki teremtette és fenntarja ezt a világmindenséget.

"A lélek halhatatlanságába vetett hit nem számol komolyan a halál valóságával: régi, platonikus-orfikus eredetű meggyőződés szerint csak a test kerül a halálba, a lélek-szubsztancia kikerüli azt. Sok más, idegen hatással együtt ez a filozófiai-mitikus gondolat is átkerült a kereszténységbe, és elfoglalta a biblikus reménység helyét megüresítve a feltámadás értelmét. Az Ige szerint a teljes testi-lelki ember bűnös, ezért a halál – mint a bűn zsoldja – a teljes embert éri"

(Dr. Nagy Gyula evangélikus teológiaprofesszor: Dogmatika, teológiai akadémiai jegyzet, Budapest, 1965)

Üdv. Péter

2011. máj. 17. 16:45
 32/51 anonim ***** válasza:
49%
"Monda pedig az Úr: Mit cselekedtél? A te atyádfiának vére kiált én hozzám a földről... I.Móz. 9,4-5. Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek. De a véreteket,melyben van a ti életetek számon kérem..." Tehát a vérben van az élete minden földi testnek! Isten nem engedte meg a vérevést mert az állat halála után is közvetíti az életét! Azt nem kell gondolom egy teológusnak magyarázni hogy a Biblében az élet és a lélek szó felcserélhető. Legalábbis a görögben. Ha megszűnik a lélek a halál után,akkor miért kiált a földről,és miért nem szabad a vért megenni? Mindjárt válaszolok is:mert a fizikai hallállal nem pusztul el.
2011. máj. 17. 17:57
 33/51 yuda ***** válasza:
49%
Viktor! nagyon rendben vannak a beírásaid- örülök hogy időnként ismeretlenül is de beírsz- ezt a megközelítést még nem ismertem, de teljesen logikus.
2011. máj. 17. 20:26
 34/51 anonim ***** válasza:
A szent Szellem vezet el minden igazságra. "És az újszövetség közbenjárójához Jézushoz, és a meghintésnek véréhez, mely jobbat beszél, mint az Ábel vére." Ábel vére (lelke) még mindig beszél. Képzelj el egy kb. 5600 éve kiontott vért,amely először kiáltott,itt pedig beszél.
2011. máj. 18. 07:37
 35/51 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Azért, hogy lásd milyen hasznos a héber nyelv ismerete: Az I.Móz. 4:10-ben a "vére" héber szó az eredeti szövegben többesszámban áll: Káin azáltal, hogy megölte Ábelt, megölte az ő születendő utódait is. "Aki elpusztít egyetlen egy emberi életet, az olyan, mintha egy egész világot pusztítana el", tartja a héber mondás.

Az "ábel vére" kifejezés több helyen is előfordul az újszövetségben: Mt. 23:35, Luk. 11:51, és az általad is idézett Zsid. 12:24. Az első igében két megdöbbentő gondolattal fejeződik be a "jaj"-ok sora (13–36. v.). Először: Isten bizonyítási eljárást folytat le Izráelben, és ez világossá teszi a vele egy korban élő nemzedéknek a gyilkos ősökkel való belső azonosságát, közösségét. Másodszor: éppen ezért ezen a nemzedéken úgy veszi számon ősei gyilkos tetteit, és úgy hirdeti meg fölöttük a kárhozatra vezető ítéletet, mint akik részesek őseik gyilkosságainak elkövetésében (ephoneusate). Az üdvösség történetében tipikusan Ábel az első, Zakariás az utolsó példa ennek a bűnnek a teljes történeti körét körülhatárolva.

A második igében Jézus arra mutat rá, hogy a tanítók ítélete mindig súlyosabb. Ők teszik elviselhetetlenné a nép fiainak életét törvénymagyarázatukkal, de önmagukat egyáltalában nem erőltetik meg a maguk adta szabályok megtartásában. Atyáikhoz hasonlóan prófétagyilkos nemzedék, de nem számolnak azzal, hogy őseik vétkét is rajtuk kéri számon Isten, mert vállalják velük a lelki közösséget.

A lélek és élet a görögben két különböző szó. A legjobb példa erre a Jn. 6:63: "A lélek az, a mi megelevenít, a test nem használ semmit: a beszédek, amelyeket én szólok nektek, lélek és élet." A lélek a pneuma, az élet pedig a zoé.

Üdv. Péter

2011. máj. 18. 09:14
 36/51 anonim ***** válasza:

Péter,

Kinek mondtad, hogy a János 3:16-ot nem jól idézte? Visszanéztem, eddig senki sem idézte. De akkor idézem:

A Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliája szerint így szól:

"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

Jelentésben nincs különbség.

1Tim6.16- hoz

Halhatatlanság: két értelemben beszélhetünk róla: szellemi(amikor elítéltetik a lélek,és kárhozatra megy)

fizikai (a test megsemmisülése)

Az ember fizikailag halandó, Istennek nincs fizikai lénye, ezért, ő halhatatlan. A lélek halála a kárhozat, de nem a megsemmisülés! Ezért a lélek olyan értelemben halhatatlan, hogy nem semmisül meg.

2011. máj. 18. 10:38
 37/51 anonim ***** válasza:
*Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliája = Protestáns
2011. máj. 18. 10:39
 38/51 anonim ***** válasza:
49%

Értem. Azt hiszem azért is különböznek a nézeteink,mert vagy ti,vagy mi eléggé félrefordítjuk az eredeti szavakat.

Lélek= görögül:pszükhé ; héberül:nefes ; latinul:anima.

Szellem= görögül:pneuma ; héberül:rúach,nesemá ; latinul:spiritus.

A mi fordításunkban mindenhol megvan különböztetve a szellem a lélektől. Mivel nem ugyanaz a két fogalom. A lélek a természetes alkotórészünk,melyet részben örökölünk a vér által,részben pedig a neveltetés és az élettapasztalatok formálják. A lélek az ember személyisége,egyénisége,tágabb értelemben az ember élete. Míg a szellem az ember természetfeletti része. Ez az isteni eredetű összetevője az embernek.

I. Kor. 2,11.:"Hiszen ki tudhatja (láthatja) meg az emberek közül mindazt,ami az emberben rejtőzik (az ember dolgait), ha nem az ember szelleme,amely benne lakik?" Az ember szelleme vizsgálja a lélek dolgait,ezt hívjuk lelkiismeretnek.

Az örökkévalóságban mindkettő megmarad! A Szellemtől való újjászületéssel a szellemünk születik újra,és ezzel neki már üdvössége is van,mivel Jézus Krisztusban lett szülve,bűnt már nem tud cselekedni mert tökéletessé lett téve. A lélek megújítása a szellem által,és megmentése és felkészítése az örök életre a kulcskérdés az Újsz-ben.

I. Péter 1,9. "Elérvén hitetek célját,a lélek üdvösségét"

A hitünk célja a lelkünk megmentése az örök kárhozattól!

Máté 10,28.:"És ne féljetek azoktól,akik a testet megölik,DE A LELKET NEM TUDJÁK MEGÖLNI,inkább azt féljétek,aki a testet is és a LELKET IS kárhozatra tudja vetni a gyehennában.

A görög "geenna" szó a héber "Gé-Hinnómból" származik,vagy teljesebb nevén: Gé-Ben-Hinnómból,azaz Hinnóm fiának völgye. Ez a völgy Jeruzsálem mellett fekszik,a város délkeleti oldalánál,Sion hegyének lábánál. Az Ó.sz.-ben bálványoknak áldoztak itt,és gyermekáldozatokat mutattak be egy Moloch nevű ércszobornak,majd szemétégetőnek használták. A halottak feltámadása után,ez az elkárhozottakra következő örök gyötrelem helye. A messiás visszajövetelekor egy kénes tűztó fog itt keletkezni. Ide lesz bevetve a halál,a pokol,a hamis próféta,a fenevad,a sátán az összes gonosz angyalával,a démonok,és az összes hitetlen elkárhozott ember.

2011. máj. 18. 14:49
 39/51 anonim ***** válasza:

[link]

Egy könyv a lélek halhatatlanságáról

2011. máj. 19. 20:10
 40/51 anonim ***** válasza:

"Én vagyok az ajtó"

Ezt is mondta Krisztus a János 10.fejezetében és NEM szólt az írás, hogy példázat következik.

A lélek hallhatatlan? Mi a lélek? Hogy teremtette az Isten az embert?

" És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké."

Vagy kikben van az a bizonyos lélek?

"A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatoknak, a melyekben élő lélek van, a zöld fűveket adom eledelűl. És úgy lőn."

Vagy kik mentek be a bárkába?

"Kettő-kettő méne be Noéhoz a bárkába minden testből, melyben élő lélek vala."

Érdekes ez a lélek kérdés, de véleményem szerint nagyon nem azt az értelmet hordozza a ma élő ember számára, ami valóban a jelentése.

Nem olvastátok talán, hogy Krisztus hogyan támadt fel a halottak közűl?

"Lássátok meg az én kezeimet és lábaimat, hogy én magam vagyok: tapogassatok meg engem, és lássatok; mert a léleknek nincs húsa és csontja, a mint látjátok, hogy nékem van!"

Elkülönűlt talán az általatok léleknek nevezett valami, a kézzel fogható testtől?

Mi lesz az utolsó napon? Pál ezt írja:

"Ímé titkot mondok néktek. Mindnyájan ugyan nem aluszunk el, de mindnyájan elváltozunk.

Nagy hirtelen, egy szempillantásban, az utolsó trombitaszóra; mert trombita fog szólni, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, és mi elváltozunk."

Nem különűl el semmi a valamitől. Elváltozik, nem a test hal meg és az a misztikus valami felrepűl.

Ami érdekes ezzel a pokol, lélek témában az a Lukács 16.része, amire te magad is gondoltál, de ez "csak" példázat. Hogy honnan tudom 100%-san?

Mt 13,34 "Mind ezeket példázatokban mondá Jézus a sokaságnak, és példázat nélkül semmit sem szóla nékik"

És nem értitek? Kérjétek az Urat, mert akkor baj van.

"A tanítványok pedig hozzámenvén, mondának néki: Miért szólasz nékik példázatokban?

Ő pedig felelvén, monda nékik: Mert néktek megadatott, hogy érthessétek a mennyek országának titkait, ezeknek pedig nem adatott meg.

Mert a kinek van, annak adatik, és bővölködik; de a kinek nincs, az is elvétetik tőle, a mije van.

Azért szólok velök példázatokban, mert látván nem látnak, és hallván nem hallanak, sem nem értenek.

És beteljesedék rajtok Ésaiás jövendölése, a mely ezt mondja: Hallván halljatok, és ne értsetek; és látván lássatok, és ne ismerjetek:"

2011. jún. 4. 20:53
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!