Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van, vagy lehet olyan ateista,...

Van, vagy lehet olyan ateista, aki nem hisz az evolúcióelméletben?

Figyelt kérdés
2011. jan. 23. 13:52
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:

Így van! Erős érzelmi behatás látható mindkét oldalon, de a hívők között azért akad szép számmal, akik nem pusztán hiszékenységből utasítják el az evolúciót. Bőséges bizonyítékok állnak rendelkezésre az evolúció ellen, amit nem lehet korrekt és tudományos módon kimagyarázni.

Mert te miféle "bizonyítékokról" beszélsz, ami az evolúció mellett szól? Mert az tény, hogy az egyébként igen homályosan meghatározható fajokon belül létezik plaszticitás. Ez a változékonyság azonban nem korlátlan módosulásokat szül egyetlen élőlény esetében sem. Erre semmilyen bizonyíték nincs.

2011. jan. 26. 08:21
 32/59 KÁELEF ***** válasza:

Az evolúció, tény, ez nem hiszem, vagy nem hiszem kérdése.

Az istenekben való hit, az már hit, mert nincsenrá bizonyíték.

Ha volna az sem jelentené azt hogy hiszek bármilyen istenben, vagy elfogadom báűrmilyen létforma isteni voltát.

2011. jan. 29. 09:15
 33/59 anonim ***** válasza:

Gondolkoztatok már azon, hogy az egész világ, amiben élünk csak modell. Modellezünk, ez nem más mint a fizika, kémia, matematika, stb. Minden bizonyított, de mutasson meg nekem egy elektront, vagy nem köszöntem a "2"-es számnak munkába menet. Mind-mind elmélet. Az idő múlásával is minden csak elmélet, honnan tudja az ember mi az igazság? Mind csak modell. Pl. a gravitáció, tudjuk, hogy van, de csak a tudatban létezik.

Az evolúció elmélet is egy modell. Miért hisz az ember egy modellben? Van a nem látható (a hit) és a modell, melyről azt hisszük, hogy több a hitnél és nem e maga az a káprázat?

"Minden jelenség, melynek tapasztalható jellemzője van, csak káprázat.

Ha minden jelenséget meg nem jelentnek tekintesz,

Akkor ez a szemlélő Igaz Természeted.

Ne maradj meg egyetlen tárgynál sem, és ne tápláld a gondolatokat sem.

Ha úgy tekinted a fizikai tárgyakat, mint az Abszolútot,

Ha a hangoddal keresed a Teljességet,

Akkor rossz úton jársz, és sosem fogod meglátni Igaz Természeted.

Minden keletkezett dolog olyan, mint egy álom, egy fantom,

Egy buborék vagy egy tükröződő kép.

Olyanok, mint a harmat vagy a villámlás. Így szemléld ezeket."

2011. jan. 30. 11:27
 34/59 KÁELEF ***** válasza:

Utolsó. A világ sajnos nagyon is valóságos, ha nekimész egy falnak akkor az fáj, de nem a falnak.

Sokat nézted a mátrixot szerintem.

2011. febr. 1. 00:53
 35/59 A kérdező kommentje:
Hogy a világ mennyire valóságos, az nem bizonyítható. Akár valóságos, akár a tudatod kivetülése, vagy bármi más, nem bizonyítható. Az szintén csak egy hit, hogy a valóság a tudatunktól független valami. A falnak való nekimenetel nem csak akkor fáj, ha a világ valóságos. Miért, nem álmodtál még olyat, hogy fáj valamid? Akár igen, akár nem, akkor sem igazolja a fájdalom a "valóságosságot".
2011. febr. 1. 08:04
 36/59 anonim ***** válasza:

KÁELEF -nek:

Ez nem a mátrix film, hanem a buddhizmus. Lehet a mátrix film zen-buddhista tanokat rejt?

Az idézet egy zen-buddhista tan.

2011. febr. 1. 09:57
 37/59 anonim ***** válasza:

"A falnak való nekimenetel nem csak akkor fáj, ha a világ valóságos. Miért, nem álmodtál még olyat, hogy fáj valamid?"

Tehát a fogfájdalmaim, amik úgy jöttek elő, hogy nem is gondoltam rá előtte, és majd' be sz.ratott, csak képzeltem?

És te megtudod magad ijeszteni úgy, hogy "pezsegni fog" a véred?

2011. febr. 1. 15:21
 38/59 A kérdező kommentje:

"Tehát a fogfájdalmaim, amik úgy jöttek elő, hogy nem is gondoltam rá előtte, és majd' be sz.ratott, csak képzeltem?"

Ezt ne egy kijelentésnek vedd, hanem egy lehetőségnek. Egyébként meg, ha kicsit jobban érdekel a téma, olvasgass ismeretterjesztő könyveket a kvantumfizikáról, annak is a koppenhágai modelljéről. Évtizedekig ez volt a tudományos nézet, és eszerint valóban a tudatunk határozza meg a valóságot. Ám azóta kezd kimenni a divatból ez a modell, de attól még nem vetik el, ugyanolyan tudományos nézet.

Csak egyszerűen képzeld el, hogy mi van akkor amikor álmodsz. Velem pár hete történt az, hogy álmomban el kezdtem azon gondolkodni, hogy ezt msot vajon álmodom-e vagy sem. És végül arra a következtetésre jutottam, hogy ez valóság. Aztán amikor felébredtem, mégis kiderült hogy álom volt. Felvetődik tehát a kérdés, hogy mi alapján különböztethető meg az álom a valóságtól, illetve falszifikálható-e az a kérdés, hogy a valóság tőlünk független létező, vagy pedig a tudatunk kivetülése. A nyugati, európai ember a neveltetésétől fogva az előbbit veszi természetesnek, a keletiek közül viszont sokan az utóbbi hatja át gondolkodásukat. A kérdés egyáltalán nem triviális, és nem is tudok arról, hogy jelenleg el lehet-e dönteni, melyik az igaz.

Amúgy meg már nagyon messze eltértünk a kérdéstől. :)

"Mert te miféle "bizonyítékokról" beszélsz, ami az evolúció mellett szól?"

Kedves 08:21, természetesen nem fogom az evolúciót bizonygatni, mert mint ahogy korábban említettem, nem értek egyet az érvelésükkel és a tudománytalan gondolkodásukkal az evolucionistáknak. Azonban vannak bizony elgondolkoztató érveik, amelyek ha nem is állják meg a helyüket, ez akkor sem nyilvánítható ki róluk triviálisan. A csökevényes szervek (itt inkább arra gondolok, hogy pl. az ember az állat-elődeiből örökölt volna szerveket, részegységeket), illetve a fajok közötti "megtalált" átmenetek azok, amiket néha-néha figyelemmel kísérek, mert úgy gondolom, ezek erős érvek lennének az evolúció mellett, ha igazak lennének. Hogy igazak-e vagy sem, azt gondolom, ha nagyon objektívan vizsgáljuk őket, akkor nem állapítható meg első kézből. A csökevényesedés egy szubjektív dolog; egy evolucionista nyilvánvalóan csökevényként tekint egy-egy testrészre, míg pl. az ID oldalán állók minden testrészt egy konkrétan és célszerűen megszerkesztett egységként tekint ezekre a dolgokra.

Amit viszont felháborítónak tartok egyes kreacionista körök részéről (megjegyzem, ezeknek köze sincs az ID-hez), hogy olyan dolgokat tanítanak, minthogy régen a fény gyorsabban terjedt, ezért látjuk a fényét a 6000 éves univerzumban levő csillagoknak, vagy olyat is hallottam, hogy a Doppler-hatás az nem a távolodás, hanem a távolság függyvénye... ami egyenesen blődség. Köztudott, h ha a mentőautó elhalad mellettünk, akkor a szirénája lemélyül, na ez a Dopler-effektus. Ami bizony a távolodás hatására történik.

Csak azt szeretném ezzel hangsúlyozni, hogy kreacionista körökben is hallok nagyon sok tévelyedést, és ott is inkább azt látom, h a hitüket szeretnék igazolni ugyanúgy mint az evolucionisták. Az ID-ben ezt aligha tapasztalom, az tényleg egy tudományos elméletnek tűnik számomra. :)

2011. febr. 1. 22:35
 39/59 KÁELEF ***** válasza:

Kérdező. Mindig előhozod érvként az álmokat. Hát ide figyelj, micsoda is az álom valójában? Egy fizikális szerv konrétan az agy idegsejtjeinek a működéséből adódó, módosult tudatállapotban átélt gondolatsorozat.

Mire bizonyíték ez neked, arra hogy a világ csak illúzió? Semmiképpen sem mert a kettő között nincs logius kapcsolat, legfeljebb áltudományos belemagyarázás.

Ha a valóság az emberek gondolatának csupán a kivetülése lenne, "milyen gondolatának ha nincsen fizikális agyunk" Akkor nem volna egységes, anarchikus összevisszagágban léteznénk, nem egy rendezett törvényszerűségekkel rendelkező világban, ja és természetesen ha a gondolataink segítségével hoznánk létre a környezetünket, azt akár át is alakíthatnánk, mint az álmainkat, de ez nem így van.

2011. febr. 2. 18:41
 40/59 KÁELEF ***** válasza:

"Ez nem a mátrix film, hanem a buddhizmus. Lehet a mátrix film zen-buddhista tanokat rejt?

Az idézet egy zen-buddhista tan."

Valóban rejt, de azért egy virtuális valóságban ez még elfogadható, a valóságban azonban veszélyes volna egy száguldó mozdony elé állni és azt gondolni hogy az csak egy illúzió. :)

Voltak olyanok akik valóban hittek ebben, megtörtént hogy emberek úgy gondolták hogy pusztán az akaratuk erejével megállítanak vonatszerelvényeket, a probléma csak az volt hogy a vonat nem tudta hogy csak illúzió, a vezető pedig hiába rántotta be a fékeket mert a kerekek és a sín hallgatott arra a fránya fizikára.

2011. febr. 2. 18:52
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!