Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Fizettek a családban egyház adót?

Fizettek a családban egyház adót?

Figyelt kérdés
2010. dec. 30. 01:38
1 2 3 4 5 6
 41/57 anonim ***** válasza:
100%

Az én nagyapám görögkatolikus pap volt, de én olyanról nem is hallottam, hogy egyház adó.

Nyilván, ha mentünk templomba, akkor dobtunk a perselybe, de hogy hozzánk becsöngessenek, vagy csekket küldjenek, kizárt...

Az igaz, hogy nagyapám mindig azt mondta apáméknak, hogy "Mindig adakozzatok fiam, én is abból neveltelek fel benneteket." A két bátyjával egyetemben nagyon jó emberek lettek.

Én úgy gondolom, hogy mindenkinek szíve joga, hogy fizet-e az egyháznak, de mondom, ezt a kifejezést, hogy 'egyház adó' én csak a történelem könyvekből ismerem, pedig papi család vagyunk.

2010. dec. 31. 00:49
 42/57 anonim ***** válasza:
87%
Nem,mert amikor a városi albérletből falun vásárolt házba költöztünk,és fizetni akartunk,akkor egyből öt évre visszamenőleg kérték tőlünk az adót és ezt nem tudtuk kifizetni.Azóta nincs a gyerekünk se megkeresztelve,mert nekünk a havi fizetésnyi adó elviselhetetlen megterhelés jelentene,hiszen így is A-hitelről A-hitelre élünk.
2011. jan. 1. 13:49
 43/57 anonim ***** válasza:
27%

NEM KÖVETELHETIK AZ EGYHÁZADÓT TÖBB ÉVRE VISSZAMENŐLEG !!

SŐTT JÓGILAG NINCS IS EGYHÁZADÓ

2011. jan. 1. 14:56
 44/57 anonim ***** válasza:
81%
Követelni nem követelhetik jogilag az egyházi adót, de cserében gáncsoskodni tudnak esetleg az egyházi szertartásokkal, mert ugye az se alanyi jogon jár jogilag.
2011. jan. 1. 18:47
 45/57 anonim válasza:
61%
De van jogilag is egyházadó, az Édesapám is szedte, 20% jutalékkal egész évben nyugdíjas volt és azt nyugdíjasok szedik délutánonként. Le is adózták. Hivatalosan a 80%-át fenyőfákra költötték, ami nem tudom minek bennt a templomban két ünnep között, valójában a gondnok elkültötte magára.
2011. jan. 1. 19:17
 46/57 anonim ***** válasza:
83%
Sajnos nálunk visszamenőleg kérik,ezért nem adott össze a pap és nincs megkeresztelve a gyerek(győri egyházmegye).Ha esetleg tudnátok valami ötletet,esetleg egy másik templom,másik pap?Visszamenőleg nem elég rá a fizetésem.
2011. jan. 1. 23:02
 47/57 anonim ***** válasza:
Menjetek a görög katolikusokhoz, azok megkeresztelik a gyerkőcöt. Azt mondják, hogy a keresztség szentségét nem lehet megtagadni. Egyházadót pedig nem kérnek, az adakozást is rád bízzák.
2011. jan. 2. 01:01
 48/57 anonim válasza:
Igen, anyukám.
2011. jan. 2. 15:34
 49/57 tigress ***** válasza:
51%

Hű, szerintem ezeknek a hozzászólásoknak nagy része egyszerűen nevetséges! Pontosan nem tudom, milyen az egyházi adó, de amióta csalódtam a katolikusokban, azóta holtomban sem találnának rám, hogy bármilyen okból pénzt adnék nekik!

Legalábbis nálunk, a mi környékünkön a papság másként fest. Sőt, belső infókat tudnok mesélni... "Szegány koldus" papok azzal hencegnek, hogy 4évente vadi új autóra cserélik a járgányukat, (pedig előtte sem trabanntal jártak), igen gyakorta papbulikat tartanak (nagy zabálások), a régi lakhelyemen (nem nevezem néven a kurafit) a papnak több nővel volt szexuális dolga (nagy cölibátusi fogalom!!!) mint a családom férfitagjak, és az utcabeli férfiaknak együttvéve (pedig, ugye, a férfiak is férfiak, cak kalandoznak legénykorukban...), a segélycsomagokat többnyire megtartotta magának, keresztbetett az esküvőnknek, mert nem akartam az ő templomában házasodni (az is pénzbevétel), a perselypénzt arcizomrándulás nélkül zsebrevágta, és hadd ne soroljam a többit...

Hát erre varrjon gombot az, akit most, kiterjedt dühömben csak sentfazék névvel tudnék illetni! Pedig többnyire békésen megvagyok a hívőkkel, nem tehetnek róla, ha szeretik, hogy az orruknál fogva vezetik őket. Több pénzt harácsolnak össze, mint azt bárki is sejtené, úgy élnek, mint a kiskirályok, és hogy segítik a népet, meg a szegényeket, hát az csak mese a Holdba.

Persze, tisztelet a kivételnek, előfordulhat elvétve egy két kivétel, aki őszintén, és komolyan veszi a hivatását. Van a környékünkön is egy - két pap, akit a "fasza gyerek" kifejezéssel illetnek, már elnézést a pontos idézésért. Ezekért a szmélyekért megőrülnek a hívők, és a róluk keringő történetek miatt meg is értem, miért. De én sajnos nem ilyen emberhez tartoztam volna, más körzetébe meg nem járhatok el, hát maradtam vallás nélkül, Istenhívőnek...

2011. jan. 2. 17:04
 50/57 anonim válasza:
Hogyne, Vatikáni Valutában... Isten fizesse meg!
2011. jan. 3. 19:59
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!