Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Fizettek a családban egyház adót?

Fizettek a családban egyház adót?

Figyelt kérdés
2010. dec. 30. 01:38
1 2 3 4 5 6
 31/57 anonim ***** válasza:
37%

--- lemaradt:

nos, valószínűleg az ilyen emberek pampognak igazságtalanságról jelen esetben.

Megismételném, senkinek nem kötelező befizetni az egyházi adót. Ez egy gesztus, hogy bizonyos szolgáltatásokért cserébe segítem a szolgáltatást nyújtót. Mint kvázi minden más esetben.

2010. dec. 30. 16:57
 32/57 anonim ***** válasza:
41%

Mai 16:55! Szó szerint ezt akartam írni én is, csak nem tudtam ilyen szépen fogalmazni.

Szóval tessék csak elolvasni ezt a 16:55-ös hozzászólást mindenkinek, akinek fogalma sincs semmiről.

2010. dec. 30. 16:57
 33/57 anonim ***** válasza:
79%

"...esetleg az élete múlhat azon, hogy egy pap eljusson hozzá (pl utolsó kenet) és akkor is azt mondaná, hogy minek, ne az én pénzemből?..."

:-))))

Miért múlna bárki élete az utolsó keneten???

2010. dec. 30. 18:26
 34/57 anonim ***** válasza:
77%
azért nem kellene épp az egyházadó ellen lázadni ennyire! az állam minden állampolgárnak kb 1 milliós államadósságot rakott a nyakába, plusz napont fizetjük pld a az áfát, hogy a politikusok még jobban tudjanak dőzsölni :(
2010. dec. 30. 18:38
 35/57 doboszoli ***** válasza:
79%

" a szolgáltatásért cserébe elvárható a támogatás.."

Álljunk meg egy szóra.

Minden "szolgáltatásnak" alaposan megkérik a árát.

Nevezetesen:

-napi 1-2-3 mise, valaki rendelte, pénzért

-esketés-pénzért

-keresztelő, temetés stb-pénz

-harangszó- sok pénzért

-beázik a templom-adakozzatok

+ egyházadó, vagy önkéntes támogatás, ahogy tetszik.

2010. dec. 30. 19:24
 36/57 anonim ***** válasza:
63%

Na akkor a szépenszóló 16:55-nek egy kis pontosítás, mert nagyon nincs képben a forrásokkal:

Minden teljeség igénye nélkül az egyházak forrása a következő képen néz ki:

I, Állami források:

- Történelmi egyházaknak állami támogatás.

Nagyjából ez a legtisztább, átláthatóbb tétel.

- 1%-os önkéntes adó felajánlások. Sok hozzáfűzni való ehhez se kell.

- Állami normatívák és pályázati pénzek.

Azaz ha van egy egyházi iskola akkor arra kapnak állami fejpénzt mint bárki más. Ha van egy idősek otthona szintúgy, szóval ide egyházi adót keverni felesleges, van erre külön forrás.

Páláyzati pénzek szintúgy.

II, Egyház saját (nem állami) bevételei.

- Szertartások után beszedet pénz, mert ugye ingyen nem szokás temetni, de kersztelni se.

Misén persely pénz. Szóval a szertartásokat se kell bele mosni az egyházi adóhoz, mert azt is megkapják.

Jönnek még ide a különböző egyszeri önkéntes "nem intézményesített" befizetések.

Különös közös vonása ennek a kategóriának, hogy elszámolása teljesen átláthatatlan! Volt is erről állami vizsgálat, de nincs mit tenni. Erről a bevételekről nem adózik az egyház, és bizony aki így tesz az Keresztényeknél vét a vallási törvények ellen (adjátok meg a császárnak ami a császáré) és a világi törvények ellen is!

- Intézményesítet "Önkéntes" (de azért lelkileg forszirozott) egyházi adó:

Nem minden felekezetnél van. Van akinél több (hit gyüli) és van akinél kevesebb. Őszintén szólva ez se olyan átlátható bevétekli forrás (jogilag iylen nincs is). Ha valaki tud arról valami linket adni, hogy ezt hogy számolják el és hogy adóznak belőle azt szívessen várom.

- Gazdasági tevékenységek bevételei:

Ez bizony nem kevés, mert az egyházi business komoly bevételi forrás. (ingatlan bérbeadás, gazdaságok, stb).

Normális esetben ez is átlátható bevétel.

Én amúgy nem vagyok ellene az egyházi önkéntes adónak, de akkor ez esetben ne kapjanak állami alap támogatást (normativot igen). Vagy-vagy. Ha kell az állami támogatás akkor intézményszerüen ne pumpolják a tagokat.

Ennyi.

A felső szekció tény, a vége egy vélemény.

2010. dec. 30. 19:40
 37/57 A kérdező kommentje:
Mi reformátusok vagyunk ketten a családban 4000/fő. Biztos nem fizetem ki, mert legutóbb is sikkasztott a pénztáros.
2010. dec. 30. 21:13
 38/57 anonim ***** válasza:
37%

"Miért múlna bárki élete az utolsó keneten???"

Netán azért, mert hívő, és hite szerint szeretne eltávozni a világból, s ha ez nem sikerülne, mert nem jut el hozzá a pap, az nagy törés lenne.

"Minden "szolgáltatásnak" alaposan megkérik a árát."

Az általad említettekért kell fizetni, igazad van, viszont általában a templom díszítését, az orgonista munkadíját, a világítást és a fűtést tartalmazza, semmi többet. Nem azért van napi 2-3 mise egy templomban, mert mindegyiket "megrendeli" valaki.

Általában ezek pár ezer forintos, jelképes hozzájárulások (nálunk egy mise 1000 forint, az orgonista bére ennek az ötszöröse - ki is jár jól?), azért kérnek érte pénzt, hogy az ember érezze, valamit ad cserébe. Miért fáj ez neked?

"Különös közös vonása ennek a kategóriának, hogy elszámolása teljesen átláthatatlan!"

ÉRdekes módon én minden alkalommal számlát kaptam a plébánián, pecséttel, adószámmal ellátva.

Arról nem is beszélve, hogy nyilván nem vagy tisztában az egyházak és a plébániák szokásaival. Az egyházi adót, mint írtam, vagy csekken lehet befizetni vagy pedig számlát adnak róla. A plébániák saját adószámmal rendelkeznek, az MKPK és alszerveinek gazdasági osztálya nyilván (bár erről konkrét információim nincsenek) ahogy a pályázati pénzekkel, úgy a számlájára érkező felajánlásokkal is el kell tudni számolnia, hiszen pénzmozgás. HA neked bevételed van, és befekteted, neked is el kell tudni számolni vele az APEH felé, ez náluk is így van.

A lényeg, hogy nem értem, miért zavar bárkit is, hogy valaki a saját pénzével azt csinál, amit akar és azt támogat, akit jónak lát.

Felháborodásom abból adódott, hogy nem hívő emberek háborodnak fel azon, hogy az egyház tőlem, a tagjától mit vár el (pontosabban nem vár el, csak hálásan fogadja). Az ország közel 80 százaléka kereszténynek vallotta magát a népszámláláskor. Ez elég nagy tömeg még akkor is, hogyha csak 10 százalékuk vallásgyakorló (de megkockáztatom, a születés, esküvő, temetés a minimum, amikor majdnem minden család az lesz) felnőtt, az már a szavazásra jogosultak tekintélyes hányada. Az 1 százalékos felajánlások statisztikája szerint keresztény felekezetnek több mint 1,5 millióan ajánlották fel az egyházi részt. Másfél millió szavazóval választást lehet nyerni. Ezek után szerintem több jogosultságuk van az állami támogatásra, már csak azért is, mert ennyi embert és családjukat ellátják, mint a legtöbb más szervezetnek, pártnak, alapítványnak vagy bárkinek, ami nem közvetlenül állami szerv.

2010. dec. 30. 21:28
 39/57 anonim ***** válasza:
56%

"...Netán azért, mert hívő,..."

Hát ha hívő akkor eleget adott már az 1%-ból és a perselybe is dobott már illetve a család is adni fog a temetésért és a hozzátartózó miséért. Azt hiszem az a kenet bőven benne lesz az árban.

"...azért kérnek érte pénzt, hogy az ember érezze, valamit ad cserébe. Miért fáj ez neked? ..."

Mutass már az Újszövetségben egy erról szóló passzust. :)

Amúgy is ha ezek a szolgáltatások fizetése Önkéntes lenne akkor csak-csak, de így elég sánta ez a szöveg.

"...ÉRdekes módon én minden alkalommal számlát kaptam a plébánián, pecséttel, adószámmal ellátva..."

Persely pénzről is?

Kb mennyit is dobnak be egy templomnak egy évben?

"...Arról nem is beszélve, hogy nyilván nem vagy tisztában az egyházak és a plébániák szokásaival..."

Te hány plébániát és felekezetet látsz át? Egyet? Vagy kettőt?

Szóval azért nincs mire felvágnod.

Bár való igaz, egyházi adót még sose fizettem, azért is kértem, hogy írjon valaki erről valami forrást.

"...Az egyházi adót, mint írtam, ... A plébániák saját adószámmal rendelkeznek, az MKPK és alszerveinek gazdasági osztálya nyilván (bár erről konkrét információim nincsenek) ahogy a pályázati pénzekkel, úgy a számlájára érkező felajánlásokkal is el kell tudni számolnia, hiszen pénzmozgás..."

Mint írtam egyes tételek csak problémásak. Az állami források nyilván átláthatóak, a gazdaságiak is, de a magán már korántsem.

Még a Vatikának is vannak (voltak) komoly pénzügyi csalásai, amit aztán az olasz szervek is vízsgáltak és sok tételre nem is tudott magyarázatot adni a szetszéki hivatal (volt ugye ott egy elég gyanus halál eset is). Anno II. János Pál pápa egyik fontos célkitüzése volt, hogy rendbe tenni a katolikus egyház pénzügyeit, de persze maradtak így is bőven homályos foltok.

Na de nem akarok ennyire elkanyarodni a témától.

"...A lényeg, hogy nem értem, miért zavar bárkit is, hogy valaki a saját pénzével azt csinál, amit akar és azt támogat, akit jónak lát...."

Mint írtam, nem zavar, de akkor nem kapjon állami támogatást.

Nem érzem, hogy ennyi pénzforrásra jogosultak lennének.

"...Felháborodásom abból adódott, hogy nem hívő emberek háborodnak fel azon, ..."

Elnézést, de én hívő vagyok és még se tetszet neked amit írtam.

Itt korábban szintén több hívő is jelezte, hogy bár fizet, de nem érti miért jár ez. Illetve most már tudjuk a kérdező is hívő és őneki is vannak fentartásai.

Azért azt ne keverd már őssze, hogy egyház ügyben van valakinek valami kritikája akkor az már nem hívő.

2010. dec. 30. 22:00
 40/57 A kérdező kommentje:
Na de még fűtés sincs a templomban. Egyáltalán semmi.
2010. dec. 30. 23:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!