Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Fizettek a családban egyház adót?

Fizettek a családban egyház adót?

Figyelt kérdés
2010. dec. 30. 01:38
1 2 3 4 5 6
 21/57 anonim ***** válasza:
75%
53 évesen, bár meg vagyok keresztelve egy általán nem vagyok hivő. Eszemben sincs egyházadót fizetni.
2010. dec. 30. 08:58
 22/57 anonim ***** válasza:
100%
Igen, mi is fizetünk.
2010. dec. 30. 08:59
 23/57 anonim ***** válasza:
70%
nem
2010. dec. 30. 10:48
 24/57 anonim ***** válasza:
51%
Aki nem érti, hogy minek kér az egyház támogatást, annak itt a magyarázat: abból, amit az állam ad nekik, simán éhenhalnak, pedig a papok főállásúak, máshonnan nincs jövedelmük, aztán tőlük várják a sok hitoktató, sekrestyés, kántor fizetését is, és a fűtés, víz, villany sincs ingyen az egyháziaknak. Szerencsétlen egyház pedig koldul a hívektől ezek miatt. Mert mindenki csak kér-kér, elvár, aztán nem érti, hogy néha támogatni is kell azt, ahonnan elvárnak mindent, és nemcsak a századik mobiltelefont kell cserélgetni.
2010. dec. 30. 10:51
 25/57 anonim ***** válasza:
92%
Én nem várok az egyháztól semmit.
2010. dec. 30. 12:40
 26/57 anonim ***** válasza:
63%

Nahát!!Aki nem fizet egyházadót vagy bárhogyan is nevezik azt rögtön le kell pontozni???

Isten nem szereti ám az irigységet,mások megbántását!!VAgy rosszul tudom?

2010. dec. 30. 13:29
 27/57 anonim ***** válasza:
54%
Én sem várok az egyháztól semmit, és szerintem ha a híveknek szüksége van rá, akkor tartsák fenn nyugodtan, saját pénzből. Mindenkinek a maga dolga, hogy mivel "táplálja" a lelkét. Személy szerint nekem csak negatív tapasztalatom van az egyházról, szóval.. nem, nem fizetek.
2010. dec. 30. 14:15
 28/57 anonim ***** válasza:
76%

Ez tényleg minősíti a "kedves" hívőket, hogy egy sima "nem"-et is lepontoznak. Gratulálok azoknak, akik megtették, a tolerancia mintaképei.

Erre reagálva:

"...Elárlnám, kedves provokatőrök, hogy az egyházi adó nem kötelező, ..."

Ha annyira önkéntes akkor miért is van erre kitalálva egy "intézmény"?

Neve van a dolognak és rendszere. Ha önkéntes akkor miért nem bízzák rá a hívekre és miért tartják külön a markukat?

Persze hogy nem kötelező mert JOGILAG nem tehetik azzá! Azonban volt olyan ismerősöm akinek kopogtattak az ajtaján, hogy mikor fizeti be már az egyházi adót! :(

Igen is sok helyen nyomást gyakorolnak a hívekre, amit pedig az egyház követel a hívektől az lényegében egy hívőnek kötelező.

2010. dec. 30. 14:30
 29/57 anonim ***** válasza:
90%

Sziasztok.

Én úgy vagyok mind a népmesében:adok is meg nem is:

Egyház adót nem fizetek!

Ám a fizetésemet teljesen leadózom /lelkiismeret, lehet röhögni/ ez által az adómból támogatnak olyan egyházakat melyek tanításával, gyakorlatával egyáltalán nem értek egyet = akaratomon kívül minden egyháznak fizetek adót!

Jogosnak tartom a felvetést, hogy a hívek teljesen állják az egyházaik fenntartását - ha erre képtelenek akkor azokra az egyházakra nincs szüksége a társadalomnak, ha képesek akkor van létjogosultságuk.

2010. dec. 30. 16:01
 30/57 anonim ***** válasza:
45%

Azért intézményesített, hogy el tudjanak vele számolni. Tudod, ebből a pénzből támogatják az elesett öregeket az egyházkerületben, a kisgyermekes családokat, azokat, akik átmenetileg kerültek nehéz helyzetbe, tartanak fenn intézményeket, óvodákat, idősgondozó szolgálatokat, sőt, sok helyen még temetőt is, ahová a nem hívők is nyilván szép számmal temetkeznek.

Az egyházi adó egyébként "kötelező" volt még a kommunista időkben is Magyarországon, csak nem volt nevesítve, mint költségvetési tétel. 1991 óta nem az.

Viszont "a ne az én adómból, mikor én nem vagyok hívő.." típusú válaszolókat megkérdezném, hogy biztosan nincs-e olyan rokonuk, aki hívő, s akinek esetleg az élete múlhat azon, hogy egy pap eljusson hozzá (pl utolsó kenet) és akkor is azt mondaná, hogy minek, ne az én pénzemből?

Hát erre csak azt tudom mondani, hogy az én pénzemből meg ne tartsanak fenn pártokat, mert nem mindegyikre szavaztam...

Az pedig, ha vki meg van keresztelve vagy templomban esküdött, kereszteltette a gyermekeit, mert az szép és menő - majd csodálkozik, hogy az egyház tudja a címét és el is várja, hogy mint a hívő közösség része netán járuljon hozzá a fennmaradásához, szerintem teljesen normális.

A baj az, hogy sokan azt hiszik, az egyház azért van, hogy fehér ruhában mehessenek férjhez, mert az ooolyan szép, aztán hagyjanak békén

2010. dec. 30. 16:55
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!