Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért a kereszt a kereszténysé...

Miért a kereszt a kereszténység jelképe?

Figyelt kérdés
A mai nap elgondolkoztam, miért a kereszt a jelkép miközben Krisztusnak az egy borzalmas élmény volt. Kicsit olyannak érzem, mintha egy elektromos széket istenítenének az emberek, ha abban halt volna meg egy megváltó. ( tudom, hogy ez egy rossz példa) A keresztben nem pont, hogy rossz jelképnek kéne lennie?

nov. 30. 11:17
 71/106 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy volt, ezt írtam. Ezen felül, amit ezek szerint te nem tudsz, a szentélyben is volt két hatalmas kerub szobor. De ha nem vitték ki leborulás előtt, vagy a szobrok jelenlétében leborultak, akkor logikád alapján bálványimádást követtek el.

Hiszen a katolikusokat is ezzel vádolod (hm a "vádló"), hogy például kereszt jelenlétében borulnak le. Mert talán (de nem biztos) annyi eszed még neked is van, hogy nem konkrétan a keresztet imádják, tehát a tárgyat.

Ha nincs, akkor sajnálom, azon segíteni nem tudok.

dec. 19. 19:59
 72/106 tgt ***** válasza:
0%

A bálványimádok sem a tárgyat imádták, hanem azt, akit ábrázolt. Mint mar írtam, a zsidók nem imadtak a kerubot, nem imádkoztak hozzájuk. A leborulás nem nekik szólt, hanem Istennek, aki a két kerub közül szólt hozzájuk.

A katolikusok azonban Jézushoz imádkoznak egy Jézus szobor előtt, ez pedig bálványimadas.

dec. 19. 20:15
 73/106 anonim ***** válasza:
46%
Így igaz, Jézushoz imádkoznak, ahogy minden keresztény. Ha ez szerinted bálványimádás, akkor minden keresztény bálványimádó. Örülök, hogy végre rendkívül nehezen, de sikerült belátnod, hogy attól nem lesz semmi bálványimádás, mert imádkozás közben ott van egy kereszt vagy egy kerub szobor. S amikor a katolikusok leborulnak, az is Istennek szól, nem pedig az esetleg ott lévő liturgikus tárgyaknak, vagy éppen egy kerub szobornak, festmények.
dec. 19. 20:24
 74/106 tgt ***** válasza:
0%
Nem az a bálványimádas, hogy Jézushoz imadkozol, hanem az ha ezt egy Jézus szobor előtt teszed. Az a bálványimádás, hogy akihez imadkozol, azt ábrázolod. Ha egy templomban van egy kerub szobor, de te Jézushoz imadkozol, az nem bálványimadás, mert Jézus nem kerub.
dec. 19. 20:46
 75/106 anonim ***** válasza:
46%

"Az a bálványimádás, hogy akihez imadkozol, azt ábrázolod."

Ezt a Bibliából is tudod idézni?

dec. 19. 20:48
 76/106 tgt ***** válasza:
0%
Amikor a zsidók elkeszítették az aranyborjút, és leborultak előtte, az egyetlen Isten előtt borultak le, aki kihozta őket Egyiptomból. Mózes mégis összetörte a szobrot és megölette, aki részt vett a rituáleban, mert az Istent ábrázó tárgy előtt tilos leborulni.
dec. 19. 21:01
 77/106 anonim ***** válasza:
46%

Ez valami istentelen gúny akar lenni Istennel szemben, hogy kb ökörnek nézed?

A zsidók egyiptomi mintára egy bálványt csináltak maguknak:

"Készíts nekünk isteneket, akik előttünk járnak. Nem tudjuk, mi történt azzal a Mózessel, aki kihozott bennünket Egyiptomból."

Bár szerintem te már a bálvány fogalmát se érted, javaslom, hogy olvass utána.

dec. 19. 21:17
 78/106 tgt ***** válasza:
0%

77-es: tévedés, nem gúnyolódtak. Abban az Istenben hittek tovabbra is, akit Mózes hirdetett nekik. Azt kiabálták: "Izrael, ez a te istened, aki kihozott Egyiptomból.”

Ott hibáztak, hogy ábrázolták Istent és leborultak a képmása előtt. Ez a bálványimádás.

dec. 19. 21:28
 79/106 anonim ***** válasza:

Sikerült elolvasnod, amit idéztem neked, a zsidók kérését? Sikerült értelmezni is?

De akkor legyen egy még egyértelműbb idézet:

"Így szólt ekkor az Úr Mózeshez: »Menj le hamar, mert vétkezett néped, amelyet kihoztál Egyiptom földjéről! Hamar letértek arról az útról, amelyet mutattál nekik: öntött borjút készítettek maguknak, imádták azt, áldozatokat mutattak be neki, és azt mondták: ‘Ezek a te isteneid, Izrael, akik kihoztak téged Egyiptom földjéről!’«"

Szerinted a katolikusok a keresztet imádják? Nem tudom eldönteni, hogy ennyire buta vagy ennyire gonosz vagy.

dec. 19. 21:40
 80/106 tgt ***** válasza:
A bálványimádásnak nem feltélele, hogy a tárgyat imádják. A poganyok sem gondolták, hogy a szobor maga Isten lenne, csupán az Isten képmásának tekintették. A zsidók sem hitték, hogy az aranyborjú az Isten, csupán ábrázoltak Istent. Oltárt keszítettek, hogy áldozatot mutassanak be neki, de nem az aranyborjúnak, hanem Istennek. Azt mondták: "holnap az Úr ünnepe lesz.
dec. 19. 22:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!