A római katolikus vagy az ortodox kereszténység a hitelesebb?
Jehova Tanúi nem "leányvállalat".
Nem vallásokból szakadt ki, hanem visszatértek az első századi keresztény tanításhoz, mintához.
Az egyházat pedig napjainkban nem Jézus miatt támadják, hanem a hitehagyáskor elkövetett embertelenségük, gyilkosságuk miatt, amit Jézus nevében követtek el, és követnek el napjainkban is.
A keresztények nem ilyen bűnök miatt vannak, vagy lesznek támadva, hanem Jézushoz hasonló okokat fognak megnevezni ellenük.
"A katolikus szót amúgy ugyanúgy használják magukra az ortodoxok is."
Egy kis érdekesség:
A "katolikus egyház" kifejezést Antiochiai Szent Ignác használta először az egyik levelében i.sz. 107 (vagy 117) körül.
Feltételezve, hogy a szót nem ő találta ki, és nem ő alkalmazta előszőr az Egyházra, és mivel igen közel van az aposoli korszakhoz, ezért megkockáztatom, hogy a kifejezés az Ősegyház korából ered.
33
Akkor a Bibliában olvasható prófécia hiteltelen maradna, és soha nem valósulna meg. DE minden próféciának az utolsó betűig meg kell történnie.
Zsoltár 83:19
Ézsaiás 43:10-12
Cselekedet. 15:14
2Krónikák 7:14
Ézsaiás 43:7
Mi lenne, ha abbahagynád itt ezeket az erőltetett válaszokat, nem veszed észre, hogy a kommentelők elutasítják az Őrtorony tanításokat?
Nem számít, hogy hányszor hivatkozol a Bibliára, mert úgy véljük, félremagyarázod azt, pontosan úgy, ahogyan más kisegyházak is félremagyarázzák. Mivel pedig csak mondod a magadét, de nem vagy kíváncsi a másik érvre, ezért már régen meg kellett volna értened, hogy értelmetlen, amit csinálsz.
Barátom, vidd a tanításaidat oda, ahol elfogadják. Itt nem kérünk belőle, ahogyan te sem kérsz a katolikus és ortodox tanításokból, pedig gondolhatnád hogy 2000 év alatt tonnányi mennyiségű apologetikai irodalom halmozódott fel ezekben az Egyházakban.
Menj tehát békével.
Nem magyaráztam semmit, csak Biblia verseket írtam, amik megfognak valósulni.
Semmit nem erőlködtem.
Ezek nem az Én tanításaim, hanem Isten szava. Biblia idézettel szeretnék elköszönni.
(Cselekedetek 20:26, 27) 26 Ezért e mai napon felszólítalak benneteket annak tanúsítására, hogy mindenkinek a vérétől tiszta vagyok, 27 mert nem tartottam vissza magam attól, hogy elmondjak nektek mindent Isten szándékáról.
(Ezékiel 2:4, 5) 4 Elküldelek a dacos és makacs fiakhoz, hogy mondd meg nekik: »Így szól a legfőbb Úr, Jehova.« 5 Ők pedig akár meghallgatnak, akár nem – mert lázadó nép ez –, meg fogják tudni, hogy próféta volt közöttük.
(Ezékiel 33:33) 33 És amikor ez bekövetkezik – márpedig bekövetkezik –, akkor majd megtudják, . . .
Szép estét neked.
A véleményed értem. Viszont arra kérlek, hogy azt értsd meg, hogy ezeket a bibliai verseket másként is lehet értelmezni, és nem biztos, hogy az értelmezésük jó.
Had mondjak egy segítő példát.
Mint bizonyára tudod, Dániel 11. fejezetét a hagyományos magyarázat az 5. verstől fogva a Szír-Szeleukida (Észak) és Ptolemaida dinasztikákra (Dél) vonatkoztatja. Legalábbis az a szöveg elején, aztán ki erre-ki arra kanyarog a magyarázatban.
A szeleukida-ptolemaida konfliktus azonban a legtöbb kommentárban megvan. Így magyarázzák a katolikusok, és még ti is:
Azonban Jacques Doukhan - ő egy zsidó származású, francia adventista tudós - úgy véli a héber szöveg elemzése kapcsán, hogy az Észak-Dél konfliktus nem magyarázható a szeleukidákra és a ptolemaidákra, az 5. verstől fogva szerinte Észak és Dél esetében egy lelki konfliktusról van szó.
Remélem, így érthető mire gondoltam.
Ugyanaz a bibliavers: Dán 11,5
De teljesen más magyarázatok vannak hozzá.
Szóval visszatérve a te érveidre, ott is ez a helyzet. Jehova tanúi értelmeznek bizonyos bibliai verseket, de nem biztos, hogy jó az értelmezésük!
Ennyi az egész.
"Nem vallásokból szakadt ki, hanem visszatértek az első századi keresztény tanításhoz, mintához."
Az adventista mozgalomból szakadt ki a 19. században, ez tudott. Ha megnézed, átveszi a korabeli adventista tanítások jelentős részét, de nem csak a tanításokat, a jelleget is, mindenben magukon beteljesedő "próféciák", még ha amúgy nem is prófécia :)
38
Nem az adventista vallásból szakadtak ki.
Az egy dolog, hogy némelyek oda tartoztak, ahogy az apostolok is a zsidó vallásban nöttek fel. De nem kiszakadtak, hanem helyreállítottak, vagy is visszatértek az eredeti imádathoz.
A vezetők, első hívek konkrétan az adventista mozgalomból szakadtak ki, az első őrtorony dogmák nagy hasonlóságot mutatnak, sok a mai napig egy az egyben megegyezik. Semmihez nem tértetek vissza, nincs írásos nyoma semmi hasonlónak ahhoz, amit ti képviseltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!