A római katolikus vagy az ortodox kereszténység a hitelesebb?
csak eletben akarnak maradni, mivel lmbtq stb.t nem lehet uldozni ha egyhazak szembefordulnanak vele oket uldoznek
amugy kollektive (de 2 t kulon) nem lehet azt mondani hogy gyozelmuk teljes folottuk, idovel ki tudja
minel szerteagazobb nagyobb valami annal konyebb rajta fogastalalni, elrejtozni benne
puszta materialis fizika ez
kisegyhaz tengernyi van, nem par tucat, hanem sok szaz es folyamatosan novekedni fognak szamban es egyenkent is a hiveik
Igy csak elodazzak az elkerulhetetlent
IteletNap eljon es ennyi
ha par ezer evvel ki akarjuk tolni meg akkor valoban bunbanatot kellene tartani mindenkinek
de az fajdalmas, nehez
Minden felekezet hitelét az határozza meg,hogy Krisztus jóhírét(evangéliumát) milyen tisztán hirdeti illetve segíti tagságának ezen tevékenységét.
Ilyen szempontból keresgélnünk kell a ranglistán mindkettőt a bányászbéka alsófertálya környékén.
Elnézést, elküldtem hamarabb.
Szóval egyháztörténelmi szemszögből csak ők ketten hitelesek, mivel mindketten 2000 éves történelemmel és apostoli jogfolytonossággal rendelkező, eredeti, ősi keresztény egyházak, akiket az apostolok alapítottak.
Rajtuk kívül nincs még ilyen, az összes többi felekezetet önjelölt tanítók alapították.
Hogy kettőjük közül hitelesebb-e valaki?
Róma primátussal rendelkezik, a kereszténységben tehát övé az elsőbbség.
Ugyanakkor úgy tűnik, az ortodox kereszténységben mintha jobban tartanák az hagyományokat: ott hallható arám nyelven a Miatyánk. Ha jól tudom, ott tartanak olyan liturgiákat, amik az apostolok idejéből maradtak fent. Ragaszkodnak az LXX-hez, mint alapszöveghez
Szóval... Mindketten hitelesek, de hogy kettőjük közül ki a hitelesebb abban nem foglalok állást. #6 voltam
#8 most mar fejlettebb a tudomany es a teologia, filozofia biztos ezert tudjak jobban szektasok (barmely)
meg az igazhituek hite is erosebb sokkal jobban munkalkodik bennuk a Szentlelek, mint eddig barmikor
ezekkel egyuttesen tehat az egyhaz tevedeseire, tevtanaira rajottek
szerintuk
A dunning-kruger effektus működik náluk.
De mindegy.
Annyit még hozzátennék, hogy bár egyhaztörténelmi szemszögből csak a katolikus és ortodox kereszténység hiteles, de attól még kiváló, protestáns teológusok a világon. És ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Szerintem ez ugyanis nem azt jelenti, hogy mindent és mindenkit el kell vetni, ami nem katolikus és ortodox.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!