Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Mormon vallás az amerikaiak...

A Mormon vallás az amerikaiak kisajátított vallása?

Figyelt kérdés

Miért pont amerikai földön jelent meg Jézus feltámadása után?

A mormon könyve is az ő könyvük és azon vannak,hogy minél több ember megkaphassa.

De jellemzően csak a saját körükön belül(amerikai ex misszionáriusok házasodnak össze)Azt sugallva hogy ők mások mint mindenki más (mintha kirekesztenék a nem amerikaikat.

Mit gondoltok erről?

júl. 19. 23:17
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:

Kedves Solkim!

A magyar fordítást othon hagytam és szüleim sokmindennel együtt azt is kidobták,amikor kivándoroltam az USA-ba.

Itt,Mr Youngtól kértem magyar fordítást,de nem tudott (vagy elfelejtett) szerezni. Nincs esélyem összevetni a Biblia tanításával.

júl. 26. 05:23
 32/39 Solkim ***** válasza:

Kedves #31!

Online elérhető magyarul: [link]

Vagy letölthető telefonra az alkalmazás.

Azt nem tudom, hogy kifejezetten könyv alakban hogyan lehet hozzájutni Amerikában.

júl. 26. 14:37
 33/39 anonim ***** válasza:

A Star Wars könyveket is a kinyilatkoztatás részének tartod? Az például a Jedikkel foglalkozik többet. Az sincs ellentétben a Bibliával, csak esetleg egyes értelmezésekkel.

júl. 26. 17:28
 34/39 Solkim ***** válasza:

Nem rémlik, hogy a Star Wars könyvei megjövendölnék Jézus születését és leendő szolgálatát, később pedig a tanításairól írnának. És biztos vagyok benne, hogy nem a Disney vette ki belőle.

Egyébként teljesen valid kérdés - és én valójában ezt olvasom ki a kommentedből -, hogy ténylegesen mi tesz egy írást szentírássá. Kinek van felhatalmazása azt mondani, hogy ez szentírás, az nem szentírás? Honnan jön ez a felhatalmazás? Hogyan győződhet meg valaki arról a maga számára, hogy egy adott írás szentírás-e? Egyáltalán meg tud-e győződni erről?

Te nyilván a Bibliát szentírásnak tartod. De ez mit jelent pontosan a te értelmezésed szerint? És miért tartod annak?

júl. 26. 21:03
 35/39 anonim ***** válasza:

Azért tartom annak, mert olyanok írták, vagy olyanok elbeszélései alapján írták, akik saját szemükkel látták mindezeket az eseményeket megtörténni. Az írók többsége saját vérét adta mindezért. Én egy általam kitalált történet miatt aligha vállalnék kegyetlen kínhalált.

Ez pedig homlokegyenest szemben áll a mormon könyvek szerzőségével.

júl. 26. 21:15
 36/39 Solkim ***** válasza:

Nézd, a vértanú szerzőkre való hivatkozással a saját érveidet gyengíted, mivel 1.) az általad korábban követelt történelmi bizonyítékok pont az apostolok vértanúságát illetően nem igazán (olykor egyáltalán nem) léteznek, 2.) több újszövetségi könyvnél sincs _történelmi_ bizonyíték arra, hogy valóban az volt a szerzője, akinek tulajdonítják, és 3.) Joseph Smith (mások mellett) szintén vértanúságot szenvedett a hitéért, és sok üldöztetésben volt része, mert hitt abban, amit a Mormon könyvével kapcsolatban tudott és elmondott - pedig nem is ő volt a szerzője, mégis vállalta az üldöztetést.

Az is érdekes, hogy bármennyire el is fogadja az ember azt - és én elfogadom történelmi bizonyítékok nélkül is -, hogy az újszövetségi könyvek szerzőinek a zöme vértanúságot szenvedett, mi köze ennek a Biblia egészéhez, amely az Ószövetséget is tartalmazza. Azoknak a szerzői is vértanúságot szenvedtek? Vagy azt te már nem tartod szentírásnak? Ha mégis, akkor nyilván más érvek alapján kell annak tartanod.

Először talán próbáljuk meg keresztény szemszögből meghatározni, hogy mi az a "szentírás". Lehetőleg úgy, hogy abba a Biblia mindkét könyve beleférjen. Például: "A szentírás olyan leírt szöveg, amelyet egy Isten által kiválasztott ember írt a Lélek késztetésére és segítségével." Vagy valami hasonló.

Ebből a szempontból már mellékes, hogy közülük vértanúságot szenvedett-e valaki a hitéért vagy sem. Az viszont nem mellékes, hogy milyen alapon fogadja el valaki bármely írás szentírási voltát. A történelmileg bizonyított régi eredet aligha elég hozzá, hiszen vannak a kanonizált könyvekkel egykorú apokrifák is.

júl. 28. 22:00
 37/39 anonim ***** válasza:

Miért ne léteznének források az apostolok vértanúságáról? Néhányról persze csak legendák vannak, de több apostolt konkrétan tudjuk, hogy milyen halállal halt.

Viszont több könyv szerzősége elismert, keletkezésük ideje jól behatárolható. Van amelyiket Kr.u. 50-60 körül írták, alig 15-20 évvel Jézus halála után. A mormoniták könyveire konkrétan 0 bizonyíték és tengernyi cáfolat létezik.

Joseph Smith lövöldözés közben halt meg, mit is mondott Jézus azokról, akik kardot rántanak? Nézd meg mennyire más volt a Bibliában például az első vértanú, Szent István halála.

"mi köze ennek a Biblia egészéhez, amely az Ószövetséget is tartalmazza"

Az Ószövetséget Jézus hitelesítette.

"Például: "A szentírás olyan leírt szöveg, amelyet egy Isten által kiválasztott ember írt a Lélek késztetésére és segítségével." Vagy valami hasonló."

Jó nagy hülyeség így. A Szentírásnak számos szerzője volt. De ha neten rákeresen, biztos találsz rá sok definíciót.

"hiszen vannak a kanonizált könyvekkel egykorú apokrifák is"

Nincsenek, a legkorábbi apokrif írások jóval később keletkeztek. Erről viszont már számos forrás tesz bizonyságot.

júl. 29. 00:20
 38/39 Solkim ***** válasza:

Nézd, ha gúnynevekkel illeted a beszélgetőtársaidat, nem nagyon lesznek beszélgetőtársaid. Például most sem.

júl. 29. 20:48
 39/39 anonim ***** válasza:
Olyanra gondolsz, mint 18. hozzászólásodban a pápista gúnynév? De megértem, hogy egy rendkívül nevetséges történelemhamisítással mögötted elég gyenge lábakon állva tudnál vitázni bárkivel, aki tanult történelmet legalább általános iskolában.
júl. 29. 20:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!