A Mormon vallás az amerikaiak kisajátított vallása?
Miért pont amerikai földön jelent meg Jézus feltámadása után?
A mormon könyve is az ő könyvük és azon vannak,hogy minél több ember megkaphassa.
De jellemzően csak a saját körükön belül(amerikai ex misszionáriusok házasodnak össze)Azt sugallva hogy ők mások mint mindenki más (mintha kirekesztenék a nem amerikaikat.
Mit gondoltok erről?
A mormon vallás igen intenzíven térítő vallás.
Temérdek pénzt,energiát fektetnek a nem amerikai emberek "megtérítésére" a világ legtöbb országában.
Pl. Ha egy fiatal egyetemen szeretne tanulni,az egyház vállalja a díjmentes oktatását,költségeit,ha misszonárusként szolgál egyetemi évei előtt 2 évet.
A világ minden részen találunk bicigliző fiatalokat-rendszerint párban- akik fekete nadrágban,fehér ingben járnak házról-házra téríteni.Ők azok.
Nem tudom,hogy azt az alaptalan állítást honnan vetted,hogy amerikára korlátozódnak.!
Akkor mondhatjuk azt,hogy a 2 éves missziót azért végzik el,hogy költségek nélkül mehessenek egyetemre?
Nem értettem de szeretném,hogy ők saját döntésük szerint vagy kötelező jelleggel utaznak el szolgálni?
Arra gondoltam az Amerikai korlátozódást,hogy ők a Mormon könyvét hiszik és kizárólag ezt szeretnék terjeszteni mindenhol,márpedig amerika ősi népe van előtérben benne,és hogy Jézus meglátogatta Amerika őslakóit miután feltámadt.
Miért Amerikát,miért nem egyetemesen a világ minden részét?
"Miért pont amerikai földön jelent meg Jézus feltámadása után?"
Nem akarom védeni a mormon vallást, de ennyi erővel miért pont a zsidó a kiválasztott nép, és miért pont a Palesztína területén született a megváltó.
3
Hogy miért pont oda született ahova,azt Jézus elmondja:
"7Amikor Jézus ezt meghallotta, így szólt hozzájuk: Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket."
Egy egyetemes Megváltónak oda olyanok közé kell születnie ahol a legnagyobb a gonoszság a bosszúvágy és a különféle bűnök mértéke.
A mormon vallású fiatalok akik Magyarországon vannak, azzal csábítanak egyházukba, hogy segítenek neked az angol nyelv tanulásában.
Nem Bibliát osztogatnak, hanem mormon könyvet.
Jézus életéről sem hallottam őket beszélni.
# 2!
Sorban:
1.A fiatalok,akik vállalják a 2 év missziót,rendszerint-de nem kizárólag- mormonok gyermekei.
A szolgálatukat spec.kiképzés előzi meg,ami a fiatalban,a legfogékonyabb korában,egy mély elhivatottságot eredményez.
A szolgálatuk alatt olyan tapasztalatokkal gazdagodnak,ami szintén meghatározó egész életükre.(Az azonos nemű pároknál,ez orientációjukat is meghatározhatja.)
A szolgálat vállalása-tapasztalataim szerint- nem jellemzően érdek alapú. Inkább jellemző a fiataloknál tapasztalható "jobbra vágyás"pozitív érzése.
2.Nem kötelező,csak akkor,ha a vallásközösség támogatásával akarják-tudják a tanulmányaikat finanszírozni.(Sok esetben a szülők akkor sem vállalják a taníttatásukat,ha azt megtehetnék,...a missziójuk már említett benefitjei miatt.
3. A mormon felekezet mindegyik alapítója amerikai volt s így a bibliai kiválasztottság mintájára saját nemzetük kiválasztottságára vágytak.
4.Missziójuk nem zár ki egyetlen etnikumot sem. Találkoztam erdélyi magyar lány misszionárussal is,aki nekik köszönhetően élhet Amerikában,ahol egyetemet végezhet Amerikában a költségük terhére.
Dolgoztam a felekezet alapítója (Mr Young)dédunokájának,akivel meglehetősen sokat beszélgettem.
Hátborzongatóan jól van felépítve a közösségük,bár-mivel fölé helyezik a Mormon Könyvét a Bibliának- nem hiszem,hogy a Szentlélek által!
Köztük nincs az a lusta,tehetségtelen,semmirekellő ember,akit ne tudnának felemelni....Elképesztett ennek tapasztalata!
- Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza mint szervezet az USA-ban alakult meg. Ha így vesszük, akkor nevezhető éppenséggel amerikai vallásnak, de ennyi erővel a kereszténység egésze is nevezhető palesztínai vallásnak. A felekezet tagsága nagyjából 17 millió fő, ebből kb. 40% található az USA-ban. Kanadával együtt 50%. Viszont a tagság további 25%-a található Dél-Amerikában, tehát ilyen értelemben mégis "amerikai vallás", mert a tagság 75%-a az amerikai földrészen él. (De te nyilván nem Dél-Amerikára gondoltál.)
- Ha valaki azon van, hogy a könyvét mindenki megkaphassa, az szerintem pont a kizárólagosság/kisajátítás ellentéte.
- A "saját köreikek belül házasodnak" nem értelmezhető ebben a kontextusban. Az amerikaiak amerikaiakkal házasodnak? Miért, a magyarok nem elsősorban a magyarokkal házasodnak? Ez nem sugall semmit, hanem egy természetes folyamat mindenütt a világon. De mivel Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza a világ több mint 160 országában van jelen, így nemzetközi házasságok is szép számmal vannak. A "saját köreikek belül házasodnak" viszont mindenképpen igaz abban az értelemben, hogy 10-ből 9 házasság a felekezeten belül köttetik. Mondjuk, egy élő vallás (élő vallásosság) esetében ez teljesen normális, hiszen a jól működő házasságok alapja a minél hasonlóbb értékrend, meg aztán nyilván egymással gyakrabban is találkoznak ott az egyháztagok, ahol nagyobb közösségek élnek (például Amerikában).
- Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza hitrendszere egyáltalán nem zárja ki azt, hogy Jézus más népeket is meglátogatott. Sőt, éppen ellenkezőleg. Amint azt a Bibliában Jézus kijelenti, hogy "más juhaim is vannak", a Mormon könyvében ez olvasható: "vannak még más juhaim is, melyek nem ezen a földön vannak, és nem is Jeruzsálem földjén, és még csak azon föld környékén sem, ahol eddig szolgálni voltam. [...] De az Atyától parancsolatot kaptam, hogy menjek el hozzájuk, és hogy hallják a hangomat, és számláltassanak a juhaim közé, hogy lehessen egy nyáj és egy pásztor; elmegyek tehát, hogy megmutassam magam nekik." (3 Nefi 16:1, 3). [link]
Még néhány gondolat.
- Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza nem kizárólag "a Mormon könyvét hiszi", hanem azt IS szentírásnak tekinti a Biblia mellett. (Ennek a "létjogosultságáról" sok szemszögből lehet beszélni, de azért egy paradoxont a magam részéről megfontolásra ajánlanék: mindazok, akik amiatt kritizálják az említett egyházat, mert a Biblián kívüli forrásokat is használ, maguk sem képesek Biblián kívüli forrásokra való hivatkozás nélkül megindokolni, hogy miért is lenne a Biblia kizárólagos szentírás.)
- Az egyház fiatal misszionáriusai maguk fizetik a másfél-kétéves missziójuk költségeit (bár az egyház segít azoknak, akik anyagilag nem képesek erre), úgyhogy az anyagi haszonszerzés semmilyen módon nem szempont a döntésükben.
- Az egyház egyeteme (Brigham Young University) sincs ingyen számukra. Ez egy internetes kereséssel könnyen ellenőrizhető. ( [link] Ráadásul, miközben minden évben kb. 60-70 ezer fiatal szolgál éppen missziót, az egyetemre a legutóbbi felvételi időszakban kb. 9 ezer új hallgatót vettek fel - akiknek csak egy része visszatért misszionárius. Szóval, a számok alapján a visszatért misszionáriusok többsége, ha tovább is tanul, nem ott teszi, tehát nem ez ösztönzi a fiatalokat, hogy misszióba menjenek, hanem a hitük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!