Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ismertek-e vajon Jézus születé...

Bölcsek köve kérdése:

Ismertek-e vajon Jézus születésének és kereszthalálának tényleges időpontjai? Vajon miért mészároltatta le Heródes király az összes fiúgyermeket 2 éves korig (Máté 2,16) és miért nem csak az újszülötteket?

Figyelt kérdés

Annyit biztosan tudunk Jézus születésével kapcsolatban, hogy Mária és József Betlehemben tartózkodott, és ekkor tartott népszámlálást Publius Sulpicius Quirinius a nem római polgárok részére is (Lukács 2,1-6). Az is ismeretes, hogy ez az egész Római Birodalom területén végrehajtott, Augustus császár által elrendelt népszámlálás i.e. 8-ban (ab urbe condita 746-ban) történt. Máté evangélista említést tett Jézus születésével kapcsolatosan egy csillagról, aminek segítségével a napkeleti bölcsek rátaláltak az újszülött Jézusra, merthogy a csillag úgymond pont azon a helyen állt meg, ahol a kisded volt (Máté 2,9). A bölcsek ajándékokat vittek Jézusnak (aranyat, tömjént és mirhát - Máté 2,11). A hagyományok szerint ugyanezek a bölcsek ugyanilyen ajándékokkal kedveskedtek Mithrász születésekor is, aki szintén Isten fiaként bűntelenül született egy szűztől, akit Isten anyjának neveztek. Annak ellenére, hogy Máté nem említette a bölcsek számát, az ókeresztény teológus, író és egyháztanító Órigenész azt nyilatkozta, hogy hárman voltak, amire logikus módon az ajándékok száma is utal. Azt is tudjuk, hogy Heródes a királyságának 37. évében halt meg a Jézus születését követő peszách ünnep környékén, ami előtt néhány hónappal egy teljes holdfogyatkozás volt látható Jeruzsálemből.

Jézus a nyilvános működését "mintegy harminc esztendős" (Lukács 3,23) korában kezdte meg. János az evangéliumában mindössze három peszách ünnepről tesz említést Jézussal összefüggésben: Jézus megkeresztelését követően (2,13), amikor kiűzte a kufárokat és pénzváltókat a Templomból; a csodálatos kenyér- és halszaporitással (6,4) illetve elfogatásával (11,55-57) és megölésével (19,14-16) kapcsolatosan. A néphagyományok szerint Júdás a keresztre feszítés napján lett öngyilkos egy április elsejei napon.

febr. 18. 13:27
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
84%

Ember, nem hiszlek el. Miért vagy ebben a témában, ha a Bibliát hazugnak és tudatlannak állítod be, míg a mitológiát, a hagyományokat, és a bolygók együttállását pedig kőbe vésett igazságnak?

És továbbra sem értem, hogy mi a fenéért állítod, hogy Jézus azért volt bűntelen, mert pár bolygó "együttállt". Ő volt egyedül bűntelen, mások nem (persze, ezt neked, mint főokosnak, tudnod kéne..), és ő sem a bolygók miatt.

És az is nagyon érdekes, hogy az előző válaszomban megírtakra sem reagáltál, arra főleg nem, hogy csak belekötsz az emberekbe, lenézed őket, és igazából egyáltalán nem hiszel az Úrban.

De mivel úgy tűnik, ezt már nem igazán tudod átgondolni és megfontolni, várom, hogy ebbe is beleköss, és lepontozz.

Tartsd meg a véleményedet, a hitetlenségedet magadnak. Ne zargasd az embereket, és ne keress folyton indokot a vitatkozásra. Nagyon mérgező és beképzelt(nézzük már csak a nevedet is..) ember vagy, ahogy ebből a pár monológodból meg tudom ítélni. Senkit nem érdekelnek a rögeszmés tévképzeteid, max. feldühíted őket. Gondold át magadban, és imádkozz bocsánatért Istenhez, mert Ő is fogja a fejét valószínűleg.

ápr. 7. 12:27
 32/41 szp72 ***** válasza:
88%
Kedves kérdező. Úgy látom veled nem nagyon érdemes beszélgetni, mert nem érted még azt sem, amit magad idézel. Ez a bolygózás pedig egy ultra marhaság.
ápr. 7. 13:54
 33/41 A kérdező kommentje:

"Ember, nem hiszlek el."

Kérlek, ezt fordítsad le magyarra...

"És továbbra sem értem, hogy mi a fenéért állítod, hogy Jézus azért volt bűntelen, mert pár bolygó "együttállt". Ő volt egyedül bűntelen, mások nem (persze, ezt neked, mint főokosnak, tudnod kéne..), és ő sem a bolygók miatt."

Mert a Názáreti Jézus számára kizárólagosan csak ez az egyetlen helyesnek elfogadható születési konstelláció (i.e. 8.02.10. - ), ami a bűntelenséget garantálhatta számára az ősi asztrológia szabályzói értelmében, amire minden vallás kozmikus misztériuma épül. Miért érzed úgy, hogy ezt minden áron tagadnod kell és azt is, hogy mások ezt elfogadhassák? Bánt, hogy nem te fedezted ezt fel, hanem Klaus L. Matefi mitológiakutató?

"És az is nagyon érdekes, hogy az előző válaszomban megírtakra sem reagáltál, arra főleg nem, hogy csak belekötsz az emberekbe, lenézed őket, és igazából egyáltalán nem hiszel az Úrban."

Magad is tudod, hogy ez az állításod NEM IGAZ, hiszen kezdettől kezdve leginkább te minősítetted becsmérlően a bejegyzéseimet. Nézzed vissza őket a többi topicban is, ha már ennyire feledékeny lettél...

"De mivel úgy tűnik, ezt már nem igazán tudod átgondolni és megfontolni, várom, hogy ebbe is beleköss, és lepontozz."

Én korrekt és konstruktív vitát várnék el tőled és másoktól is, nem olyan jellegűt, amivel eddig manipulálni igyekezted az olvasókat...

ápr. 7. 13:56
 34/41 A kérdező kommentje:

A 33. bejegyzéshez javítás gyanánt:

(i.e. 8.02.10. - [link] )

ápr. 7. 13:58
 35/41 anonim ***** válasza:
84%

,,Mert a Názáreti Jézus számára kizárólagosan csak ez az egyetlen helyesnek elfogadható születési konstelláció (i.e. 8.02.10. - ), ami a bűntelenséget garantálhatta számára az ősi asztrológia szabályzói értelmében, amire minden vallás kozmikus misztériuma épül. Miért érzed úgy, hogy ezt minden áron tagadnod kell és azt is, hogy mások ezt elfogadhassák? Bánt, hogy nem te fedezted ezt fel, hanem Klaus L. Matefi mitológiakutató?"

Továbbra sem értem, hogy ha nem a Bibliát tekinted a Szentírásnak, hanem a mitológiakutatók, középkori tudósok, és az ,,ősi asztrológia szabályzói" szavát; akkor miért ebben a témában zargatod az embereket, és miért várod el, hogy a keresztény (nem feltétlenül kell annak lennie, csak józannak), normális gondolkodású "olvasók" (tudod, akiket manipulálok, mert olyannyira létfontosságú számomra a támogatásuk) vakon higgyenek neked, csak mert felsorolsz egy csomó állítást.

Különösen ez a sor a kedvencem: ,,ősi asztrológia szabályzói értelmében, amire minden vallás kozmikus misztériuma épül". Ezzel saját magad alatt vágod a fát, mivel ebből bárki számára kiderül, hogy semmi közöd sincs a kereszténységhez, legalábbis igazi, lelki értelemben. Nem fogom magyarázni, ezt értened kell, ha annyira okos vagy.

Ja, és bocsáss meg, ha a válaszaimmal beletiportam a lelkedbe, csak sajnos nem vagyok épp olyan türelmes, halvérű, és mindenre bólogató ember, mint amilyet ,,elvárnál" tőlem. És lehet, hogy okosabb lenne abbahagynom veled az általad nem ,,korrekt és konstruktív vitának" nevezett.. (akkor hívjuk így) beszélgetést, de magamat ismerve nem tudom majd annyiban hagyni roppant dühítően és idegesítően okoskodó, ugyanakkor szórakoztató válaszod; úgyhogy izgatottan várom beszélgetésünk folytatását:

Feledékeny; irigy; manipuláló; és, úgy tűnik, nem magyarul beszélő; egymást idegesítő, beszélgetőpartnered.

ápr. 7. 15:06
 36/41 IstenGyermeke1 ***** válasza:
77%

Primo, Mithras kultusza Perzsiából származott, úgy került át a Római Birodalom területére.

Secundo, Mithras kőből született.

Tertio, Mithras nem egy istenség fia volt, hanem a napistenség.

Quatro, a születése napját valóban dec. 15-én ünnepelték. A neve Dies Natalis Solis Invicti volt. Ha rákeresel kiadja azt is, amiről az előbb írtam.

ápr. 7. 16:01
 37/41 A kérdező kommentje:

"Primo, Mithras kultusza Perzsiából származott, úgy került át a Római Birodalom területére.

Secundo, Mithras kőből született.

Tertio, Mithras nem egy istenség fia volt, hanem a napistenség.

Quatro, a születése napját valóban dec. 15-én ünnepelték. A neve Dies Natalis Solis Invicti volt. Ha rákeresel kiadja azt is, amiről az előbb írtam."

Többféle hagyomány ismert Mithrász születésével kapcsolatban. Az egyik az, amire itt céloztál.

A másik szerint viszont Mithrász egy barlangban született egy szűztől, akit Isten anyjának neveztek; a jászola mellett pásztorok és Ormuzd szent állatai (egy szamár és egy ökör) tartózkodtak; három perzsa öltözékű mágus is jelen volt ott ( [link] ), akik az újszülöttnek aranyat, tömjént és mirhát vittek ajándékba; a gyermek feje körül fénysugár (glória) ragyogott. Ha érdekelnek ehhez a források, úgy megtalálod itt: [link] - [5].

Az itt felsoroltakból az következik, hogy ezek a napkeleti bölcsek (mágusok, királyok, etc.), akik Mithrászt és Jézust egyaránt meglátogatták születésükkor és ugyanazon ajándékokkal kedveskedtek nekik, nem lehettek hús-vér emberek...

A Magyar Katolikus Lexikonban olvasható az alábbi mondat a "Háromkirályok"-kal ( [link] ) kapcsolatban:

"A ~at a legrégebbi ker. ábrázolások Mithrász tisztelőiként állítják elénk. Vsz. a Zsolt 72,10 és Iz 66,6 alapján kezdték királyokként ábrázolni őket.

Szemléletesebben az idézet:

"A Háromkirályokat a legrégebbi keresztény ábrázolások Mithrász tisztelőiként állítják elénk. Vsz. a Zsolt 72,10 és Iz 66,6 alapján kezdték királyokként ábrázolni őket."

ápr. 7. 19:15
 38/41 A kérdező kommentje:

35. bejegyzésre:

Szívesen válaszolok a továbbiakban az olyan felvetéseidre, melyek a témával kapcsolatosak.

ápr. 7. 19:37
 39/41 IstenGyermeke1 ***** válasza:
77%

Bocs, a latin nyelvi tanulmányaim alatt részletesen foglalkoztam a római kultúrával. Valóban van a Mithras kultuszának egy olyan ÁZSIAI változata, melyben szűztől született. Felettébb valószínűtlennek tartom, hogy a kereszténység inkább Ázsiában keresett volna ötleteket, mint inkább az általánosabban elfogadott kultusznál, mi több nem hiszem, hogy nagyon ismerhette volna bármelyik evangélista az ázsiai Mithras-kultuszt.

Nem értelek, mit akarsz elérni. Próbálod az okkult iratodat promózni, de nem nagyon sikerül; mert az írásaidban de facto kijelentesz egy csomó hamis dolgot, amit megcáfolunk, azt meg ezoterikával magyarázod.

Leírom neked Caps Lockkal, hogy végre megértsd, hogy már nagyon elegem van ebből: A KERESZTÉNY VILÁGNÉZETTEL ÖSSZEEGYEZTETHETETLEN A CSILLAGJÓSLÁS MEG A HASONLÓ EZOTERIKUS DOLGOK, S SOHA NEM FOG SEMMILYEN KERESZTÉNY EGYHÁZ ABBAN HINNI, HOGY JÉZUS A CSILLAGOK/BOLYGÓK EGYÜTTÁLLÁSA MIATT LETT OLYAN, AMILYEN.

Meg más kérdésnél idézel egy forrást, én megcáfolom az alapját, aztán ráírod, hogy avval te sem értesz egyet. Akkor minek linkeled be?! Még most sem értem, hogy ha a יהוה hetvenkét nevéről van szó, hogy jön oda a KABBALA?

Ellentmondásokkal teljes, amiket leírsz, s a célodat nem éred el vele. Amilyen szabadkőműves, ezoterikus iratokra hivatkozol, melyek ráadásul hamis szentírási szakaszokkal próbálják magukat alátámasztani, ne várd, hogy a keresztények higgyenek neked. Én sem kezdek el egy hinduval vitatkozni, hogy a Biblia alapján ez meg ez hülyeség, mert nincs értelme.

Úgyhogy nagyon szépen megkérlek, hogy a következő hasonló kérdésedet az EZOTERIKA kategóriába tedd fel.

Előre is köszi!

Christus surrexit, alleluia! (Vere surrexit, alleluia!)

ápr. 7. 21:50
 40/41 A kérdező kommentje:

"Nem értelek, mit akarsz elérni. Próbálod az okkult iratodat promózni, de nem nagyon sikerül; mert az írásaidban de facto kijelentesz egy csomó hamis dolgot, amit megcáfolunk,"

Mit sikerült eddig megcáfolnotok szerited? Nekem az a meglátásom, hogy semmit...

ápr. 7. 22:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!