A biblia szerint mi vár a kereszteletlen csecsemőre a halál után, kivált, ha mondjuk más vallású családba születik? Kérem az írjon, aki ismeri a biblia álláspontját!
"akkor is azt várod el, hogy miért nincs ez benne a bibliában?"
Igen, nem de te is azt vártad el? Szóval én is.
"Szerinted Isten tudta-e akkor, akkor Pált ihlette, hogy mennyi szöveg lesz még, amely a teljes Írást alkotja?"
Szerintem igen, de a jehovások szerint nem, mert Isten előre tudása korlátozott. Teremtett egy almafát és nem tudta előre, hogy az első emberpár leszed róla egy gyümölcsöt.
"az hasznos a tanításra és az igazságosságban való nevelésre, de ami ezután, az már nem?"
Én is olyat idéztem, ami ez után jött, s azt mondtad, nem fogadod el, mert nincs a Bibliában.
Amúgy miért szerettek annyira a Bibliára hivatkozni, amit csak a 4. század végén kanonizáltak a katolikusok?
Mellesleg az "Írás" alatt a Tórát értették. Nyilván Pál apostol Timóteusnak nem 30 évvel későbbi könyvekről beszél, amiket valószínűleg szegény Timóteus meg se élt már.
Sehol sem olvashattad azt hogy Isten tudása "korlátozott". Milyen jó lenne ha magad néznél utána annak hogy mit vallanak egy-egy kérdésről. Ott a hivatalos honlapjuk, minden fent van a témában! Ha meg erre nem vagy képes, miért irkálsz hazugságokat?
Amit te idéztél, az nem a bibliai kánon része!
A katolikusoknak semmi köze sem volt a Biblia 66 könyvének az Isten által lezárásához és kanonizálásához! Akkor sem ha szeretik ezt terjeszteni magukról.
A görög graʹphó igéből képzett gramʹma szó jelentése ’betű’. Ám jelentheti azt is, hogy ’irat’, és amikor a Bibliában ebben az értelemben szerepel, a legtöbb fordítás úgy adja vissza, hogy „írás”. A János 5:47-ben és a 2Timóteusz 3:15-ben ez a szó a Héber Iratok ihletett ’írásaira’ utal.
Időnként az egyes számú „Írás” szót használták, amikor úgy akartak utalni egy írásszövegre, mint ami a Héber Iratok egészének egy részlete (Ró 9:17; Ga 3:8). Akkor is az „írás” szót használták, amikor egy versre utaltak vele abban az értelemben, hogy az egy tekintéllyel bíró kijelentés (Mk 12:10; Lk 4:21; Jn 19:24, 36, 37). Úgy tűnik, hogy a 2Timóteusz 3:16-ban és a 2Péter 1:20-ban Pál, illetve Péter az „Írás” szóval a héberül és a görögül íródott ihletett írásokra utalt. Péter a 2Péter 3:15, 16-ban Pál írásait az „Írások” közé sorolja.
"Sehol sem olvashattad azt hogy Isten tudása "korlátozott"."
Dehogynem. Ez a te vallásod teológiája, hiszen ezért nem látta Isten előre, hogy az első emberek esznek majd a jó és rossz tudásának fájáról.
"Amit te idéztél, az nem a bibliai kánon része!"
Ahogy a te idézeted sem. És akkor mi van?
"A katolikusoknak semmi köze sem volt a Biblia 66 könyvének az Isten által lezárásához és kanonizálásához! Akkor sem ha szeretik ezt terjeszteni magukról."
Mesélj, akkor egészen pontosan kik és mikor kanonizálták a Bibliát? Vagy még inkább, idézd a Bibliából, hogy melyek tartoznak a kanonikus könyvek közé.
Újra kérdezem, Pál apostol hogy utalhatott Timóteusnak olyan könyvekre, amiket Timóteus meg se élt valószínűleg? Mivel 30 évvel később íródtak. Pál apostol Kr.u. 67-ben hal meg. János apostol mikor is írja könyveit?
Még mindig ragaszkodsz a hamis állításodhoz? Tényleg nem értem, hogy miért nem nézel utána pontos forrásból, mielőtt ilyeneket írogatsz! Szerinted semmi különbség nincs aközött hogy Isten akkor él az előretudás képességével, amikor akar vagy "korlátozott" a képessége? Márpedig a bibliából az előbbi variáció látszik!
"Ahogy a te idézeted sem. És akkor mi van?"
Csakhogy én a Szentírás szellemében idéztem, te pedig egy olyan értelmezést erőltetsz, amiről sehol sem beszél a Biblia! Viszont felnőtt, vagy döntőképes korú emberek kereszteléséről igen.
Te nem furcsasálod, hogy a Szentírás csak felnőtt személyek kereszteléséről tudósít, sőt több helyen hangsúlyozza, hogy a keresztelkedést tudatos döntésnek kell megelőznie, de egyetlen csecsemőkeresztelés sincs említve?
Nem is ésszerű, a józan ésszel szembenálló olyan személyt megkeresztelni, aki nem képes az önálló és tudatos elfogadásra!
Ahogyan írtam már, a szent iratok befejezése végén maga Isten zárta le és kanonizálta. Miért kellett volna ehhez egy századokkal későbbi hitehagyott szekta?
A Keresztény görög iratok feljegyzése abban az időben ért véget, amikor a szellem ajándékai működtek Krisztus követőin (Jn 14:26; Jel 1:1). Egyes keresztények képesek voltak „felismerni az ihletett kijelentéseket” (1Ko 12:10). Vagyis ők is meg tudták határozni, hogy a gyülekezeteknek küldött levelek közül melyek Istentől ihletettek, és nem volt szükség egy úgynevezett egyházi zsinat elé vinni a kérdést. Az utolsó apostol, János halálával az Istentől ihletett férfiak láncolata véget ért. Ezért hát a Jelenések könyvével, János evangéliumával és a három levelével a bibliai kánon teljes lett. A későbbi, nem ihletett írók kijelentései csak annyiból hasznosak, hogy elismerik a bibliai kánont, mely Isten szelleme által lett összeállítva és jóváhagyva.
A bibliai kánonba tartozó részek hitelessége sok szempont alapján pontosan eldönthetőek. Így kiszűrhetőek az apokrif iratok.
Ugye Pál apostol Timoteusznak írt levele isteni ihletés alatt íródott? És Isten által bekerült a "teljes Ïrásba"? Csak azért kérdezem, mert ha így van, akkor feltételezhetjük hogy nem csak Timoteusznak íródott magánbeszélgetésről van szó, hanem mindenki számára fontos tanításoktól. Ha pedig így van, akkor a teljes Írás része, ugye? A teljes Írás viszont nem egy pillanat alatt készült el, még hátra volt néhány évtized a hátralévőek elkészítéséig. De vajon amikor elkészült az egész és egy hiteles kánon szerint olvasták, akkor azon spekuláltak a tanítványok, hogy Pál "hogyan utalhatott Timóteusnak olyan könyvekre, amiket Timóteus meg se élt valószínűleg"?
Vagyis ők egyértelműen úgy értették, hogy a "teljes Írás" csak addig a mondatig érvényes, utána már nem, mert Pál nem hivatkozhatott a később elkészült szövegekre. 😃
És már megint a szemétdombot linkeled...
Idézd nekem a Bibliából a kánoni könyvek felsorolását. Ha nincs benne, akkor mutasd meg nekem történelmi dokumentumokkal (nem a szemétdomb linkelésével), hogy pontosan mikor és hol szerepel először.
"Vagyis ők egyértelműen úgy értették, hogy a "teljes Írás" csak addig a mondatig érvényes, utána már nem, mert Pál nem hivatkozhatott a később elkészült szövegekre."
Ennyire buta ne legyél, bár tudom, hogy a jehovás szekta hülyít, de ennyire? Az "Írás" megjelölés a Bibliában a Tórára (és esetleg más ószövetségi könyvekre) vonatkozik, nem pedig évtizedekkel későbbi könyvekre, amikről Pál apostol nem is tudhatott.
"Szerinted semmi különbség nincs aközött hogy Isten akkor él az előretudás képességével, amikor akar vagy "korlátozott" a képessége?"
Tehát a jehovás szekta nézete szerint korlátozott ennek a hamis istenségnek a tudása, aki mint valami jósgömböt használva egyes dolgokat meglát előre (később íródó könyvek) más sokkal fontosabb dolgokat pedig nem tud előre (bűnbeesés). Lehet, hogy hitehagyott szektád vezető testülete is ebből a jósgömbből olvasta ki az a sok hamis világvége dátumot ;)
Tehát ha az ihletet bibliában nincs benne a kánon listája, akkor a későbbi hitehagyott írásokban hitelesen megtaláljuk? 😉 Pontosan bizonyítani lehet a szellemi elhajlás menetét -főleg a második századtól kezdve (persze már az apostolok idejében is volt, hiszen írtak róla az apostolok). És egy-egy konkrét pogány eredetű tanítás beszivárgása, megjelenése is elég pontosan behatárolható. De ezt természetesen az ihletet bibliaírók előre jelezték. Tehát ezek a tények a történelmi dokumentumokkal pontosan összevágnak! Amiről te beszélsz, az már bőven abból az időből való, amikor ez a durván hitehagyott, magát "kereszténynek" nevező közösség megjelent. Idővel megjelent a katolikus egyházban a vallási, nemzeti, etnikai és politikai megosztottság is, amely sokszor vált végletessé és így végzetessé, szörnyű gyümölcsöket termő véres háborúikká, amely végigkísérte őket az egész történelmükön, a mai napig!
Ez nem személyeskedő primitív gőg, amelyet te használsz a irányomba, hanem történelmi tény egy agresszív teológiát folytató egyházról.
Ettől várod hogy egy őszinte embernek tekintély legyen a bibliával szemben?
Tehát ahogyan mondtam már, a bibliai kánonhoz nekik semmi közük!
A "teljes Írás" Timóteuszusznál minden jel szerint az egész bibliára vonatkozik, még akkor is, ha Pál maga nem tudhatott minden keresztény bibliai szövegről. Hiszen sok olyan információ van a szentírásban, amely értelmét és teljesedését az írók nem ismerték. És? Aki ihlette, az igen! És ha elolvastad volna a bibliai érveket, akkor láttad volna hogy több apostol utalt úgy a másik már meglévő és ismert írására, mint a az ihletet írások részére.
A többi pedig kiválóan minősít téged és az "igazságokat".
A kérdéseimre is válaszolsz? Vagy csak személyeskedő mellébeszélést folytatod?
Az pedig kicsit abszurd feltételezés, hogy Pál apostol azt se tudta, mit ír. Ennyire biztos nem volt hülye. :)
Válaszoltam a kérdésedre a Biblia 66 könyve alapján, amely az első században elkészült és kanonizálásra került.
Tagadod talán hogy a bibliaírók nem voltak minden információnak a tudatában úgy, ahogyan Isten igen?
"Tagadod talán hogy a bibliaírók nem voltak minden információnak a tudatában úgy, ahogyan Isten igen?"
Igen, a Biblia alapján tagadom, hiszen ilyet sehol se ír, csak az ördögtorony.
"Válaszoltam a kérdésedre a Biblia 66 könyve alapján, amely az első században elkészült és kanonizálásra került."
Akkor idézd a Bibliából nekem.
Látod-látod az okoskodás és az előítélet ide vezet! Logikus és egyértelmű, hogy a Biblia írói nem voltak minden információnak tudatában, aminek Isten, mivel hogy akkor egyenlő tudásuk lett volna vele. 😉 A jövőre vonatkozó információk sem álltak maradéktalanul rendelkezésre számukra, még te is elismerted, hogy az addig meg sem íródott ihletett szövegeket sem ismerhette Pál. De a jelenések könyve is rengeteg olyan több ezer évre előremutató ismertetet tartalmaz, amelyeket nem láthattak pontosan, még ha írtak is róla.
Nem is beszélve arról, ami a háromság hamis tanának is ellentmond, vagyis amikor Jézus elismerte, hogy azt a napot és azt az órát senki sem ismeri, sem az égben az angyalok, sem a Fiú, csak az Atya. Le van írva az ihletet apostolok tollából, de olyan dolgot írtak le, amiről nekik sem lehetett tudomásuk!
Miért is kellene erről írjon a Biblia külön? Csak hogy legyen mibe belekötnöd?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!