Miért lett ennyire divat manapság az ateizmus?
Boldog boldogtalan már ateistának vallja magát, főleg Nyugaton.
Szánalom, mert a vallás és istenhit civilizálta ki az embereket és az erkölcsi tanok amelyeket hirdetett.
Meg is látszik milyen értékválság van.
"Nem tudom, milyen statisztikaid vannak. "
"Sem az ateizmusra, sem a teizmusra nincs bizonyitek. Ha mind csak a racionalitasra alapoznank, akkor mind agnosztikusak lennenk."
Az ateizmus és az agnoszticizmus a közhiedelemmel ellentétben nem egy szűken vett értelemben dolgot jelent, hanem szélesebb spektrumon mozognak egyes típusaik egybemosódnak. Az erős agnoszticizmus amely eleve megismerhetetlennek, felfoghatatlannak tartja a természetfelettit vagy Istent az emberek számára például távol áll a racionalitástól. A legtöbb ateista abban az értelemben agnosztikus, hogy nem állítja 100% bizonyossággal hogy nem kerülhet elő olyan tényen alapuló bizonyíték ami Isten létezését alátámasztja. Lehet egyszer eljutunk egy pontra a világűrben ahol ott áll valaki és azt mondja én vagyok Isten, vagy megnyílik az égbolt és beköszön és nem csak azért látjuk így mert pszichotikus epizódunk van. Ebben az esetben azt mondaná, van Isten. Viszont jelenleg semmilyen tény nem bizonyítja vagy utal akár közvetetten arra hogy Isten létezne és a valószínűsége sem nagyobb mint a vámpírok, a boszorkányok a télapó vagy a szellemek létezésének.
"A vilagnezetek olyan kerdesekre keresik a valaszt, amelyekre a tudomany nem nagyon tud valaszt adni: mi az elet ertelme, mi tortenik a halal utan, van-e a termeszettudomany altal megfigyelt jelensegek mogott egy kozmikus intelligencia stb."
Oh, valójában nagyon is képes leírni mi történik velünk a halál után. Az más dolog, hogy szeretnénk azt hinni mégsem csak megszűnik a tudatunk és lebomlik a testünk, nem csak lekukázódunk mint egy kifüstölt számítógép.
"Szerintem csak simán nem kéne senkit leidiótázni vagy képen röhögni. Nem vagy te sem és a többiek sem jobbak senki másnál, hogy ilyenre fel legyetek jogosítva."
Szerintem is erős szó, én nem használnám. De teljesen érthető, ha valaki azt mondja ez ugyanúgy idióta mint akik a szíriuszi magyarok elmélettel jönnek, vagy betelefonálnak a jósnőkhöz. Legalábbis ebben a tekintetben. Hogy ki jobb vagy több azt nem tudom, de ebben a kérdésben irracionális az illető.
"Hat ez egyreszt erkolcsi kerdes, masreszt jogallamban a torveny tiltja, hogy valakit a vilagnezete miatt kicsufoljanak."
Semmilyen törvény nem tiltja, sőt a szólásszabadság meglehetősen szűk körben korlátozható. Nyilván nem lehet idiótát kiáltva a vasárnapi misére berontani, vagy a tanteremben ezt mondani, de egy átlagos hétköznapi vitahelyzetben simán elhangozhat. Szép is lenne ha egy demokráciában különböző nézetek/pártok miegyéb követői már annyit se mondhatnának a másiknak hogy te hülye vagy. Lehet álszentnek lenni, meg szépelegni, mindenkinél van az a szint ami már kiveri a biztosítékot és közlöd hogy el lehet menni a pbe a hülyeségeddel.
"A verfarkasokban valo hit amugy nem vilagnezet, es nem istenhit."
Ugyanúgy lehet egy szélesebb világnézet része, az pedig lényegtelen hogy nem "istenhit". Továbbra sem érdemel semmilyen megkülönböztetett szerepet az "istenhit" más hitekkel szemben.
41
1. hol latsz itt olyan kerdest, hogy hany szazalek mondja magarol, hogy ateista?
mert az, hogy nem hisz Istenben, nem egyenlo azzal, hogy ateistanak vallja magat (meg akkor sem, ha alairjuk azt is, hogy mas felsobb hatalomban)
2. aki az istenhitet a telapoban valo hithez hasonlitja, az egyelore semmit nem tud
mondhatom, hogy hulye?
Mi lesz jobb neked attól, hogy leidiótázól vagy képen röhögsz másokat?
28. is leidiótázott több millió embert. Jobb lett tőle valami? Maximum jobbnak érzi magát másoknál.
Ez kell? Mert ha igen akkor akár lapos föld hívők is lehetnétek. Ott is megkapod azt az érzést, hogy különleges vagy és jobb másoknál. Bár ha csak annyi megy, hogy erre hivatkozva beszólogassatok másoknak akkor az érzés csak még nagyon önámítás lesz.
“ mert az, hogy nem hisz Istenben, nem egyenlo azzal, hogy ateistanak vallja magat”
Akár helikopternek is vallhatja magát, de facto ateista mert pontosan ez az ateizmus definíciója.
“ aki az istenhitet a telapoban valo hithez hasonlitja, az egyelore semmit nem tud
mondhatom, hogy hulye?”
Mondhatod, majd ha több bizonyítékot hozol Isten létezésére mint a télapóéra akkor érdekel is.
“ Mi lesz jobb neked attól, hogy leidiótázól vagy képen röhögsz másokat?”
Semmi. Pont olyan megállapítás mintha azt mondanám valaki okos, vagy szörnyű hangja van. Ő meg azt mondta, hogy idióta aki elhiszi a Noé bárkája meséjét. Most jobb híján túllihegitek, mintha valami rendkívüli, vérlázító dolog történt volna. Vagy mintha azon múlna valakinek az igaza, hogy sértően fogalmazza meg, vagy sem. Vitatkozni nem tudok az ateistákkal ezért itt ilyen felesleges erkölcscsőszködéssel hiteltelenítem, hogy jujj ezzel az erővel laposföld hívő (???) is lehetnél, csak okosabbnak akarod érezni magad. Ezzel az erővel én is hisztikézhetnék mert a kérdező szerint szánalom, hogy egyre több az ateista, és morálisan többnek állítja be a hívőket. Na bumm. Leírtam miért nincs összefüggés ezen felül nem érdekel.
"Most jobb híján túllihegitek, mintha valami rendkívüli, vérlázító dolog történt volna. "
Nem, csak feleslegesen szóltok be másoknak.
"Vagy mintha azon múlna valakinek az igaza, hogy sértően fogalmazza meg, vagy sem."
Ilyet sosem állítottam és nem állítanék. De attól még, hogy a másik téved, nem lesz idióta, nem kell olyan bántó és fölösleges dolgot tenni mint képen röhögni és hasonlók.
"Vitatkozni nem tudok az ateistákkal ezért itt ilyen felesleges erkölcscsőszködéssel hiteltelenítem, hogy jujj ezzel az erővel laposföld hívő (???) is lehetnél, csak okosabbnak akarod érezni magad. "
Ugye azt tudod, hogy én ateista vagyok. Nem áll szándékomban elhitelteleníteni senkit. Ezenfelül azt írtam, hogy HA csak azért vagy ateista, hogy jobbnak gondolhasd magad, akkor akár az is lehetnél. Akkor is elérnéd pont ugyan ezt.
Ettől még az ateizmus melletti érvelésed nem lesz se több, se kevesebb.
De főleg, ha már azt állítjátok, hogy az ateisták intelligensebbek akkor ezt nem ártana viselkedésben is meg mutatni, nem csak abban, hogy beállsz egy nézet mögé és szidod azokat akik nem úgy gondolják. Pont mint egy fanatikus hívő.
"Ezzel az erővel én is hisztikézhetnék mert a kérdező szerint szánalom, hogy egyre több az ateista, és morálisan többnek állítja be a hívőket."
Vagy mint egy intelligens, érett felnőtt ember megvitathatod vele (nem veszekedve) normális stílusban, sértegetések nélkül, hogy hol is téved szerinted.
Az igazság az egyébként, hogy mindkét táborban vannak jobbak és rosszabbak, intelligensebbek és kevésbé intelligensek. Ezt nem az határozza meg, hogy ki hívő és ki nem.
20
Azért nem mindegy ki miben hisz. Mi van ha abban hisz, ha a gyerekáldozat és vérivás egy kívánatos dolog. A vallások legalább nem írtak elő hülyeségeket csak ami a jóérzés határán belül van de ez a sok new age meg okkult meg scientológus szhar sokkal kártékonyabb.
De a sima materializmus sem késztet szellemi megújulásra és fejlődésre, érzelmileg és lelkileg befásulsz meg eltompulsz utána meg az sem fog érdekelni, hogy a járokeretes nénikét elgáncsolod csakhogy Fekete Pénteken te juthass a leárazott tévéhez.
Azért az ember ha nem hülye látja melyik jobb.
" A vallások legalább nem írtak elő hülyeségeket csak ami a jóérzés határán belül van"
Nem tudom melyik az az ember, akit jóérzésűnek lehet nevezni, miközben helyesel ahhoz, hogy valakit agyon kell verni azért, mert szombaton rőzsét gyűjtöget.
"De a sima materializmus sem késztet szellemi megújulásra és fejlődésre, "
Engem igen. Mindig is érdekelt, hogyan működik a világ, amibe beleszülettem.
Van egy láthatatlan entitás. Egy "istenség", akiről valójában nem tudunk semmit. Nem mutatkozik, nem hallatja magát, és nem érdekli, hogy mi van a világgal - "szabad akarat" - De korábban párszor már beavatkozott, és ez milliók életébe került (Pl. Noé története)
No, ennek a láthatatlan entitásnak van egy tízes listája, amiben leírja, hogy mit nem akar, hogy te megcsinálj.
De ha ezen listán szereplő dolgok közül valamelyiket elköveted, akkor van egy speciális helye számodra, ahol a halálod után a lelked kárhozik.
Egy hely, ahol az idők végezetéig szenvedsz a többi "bűnössel" egyetemben.
...de ő "SZERET TÉGED" - Na hagyjál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!