Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért lett ennyire divat...

Miért lett ennyire divat manapság az ateizmus?

Figyelt kérdés

Boldog boldogtalan már ateistának vallja magát, főleg Nyugaton.

Szánalom, mert a vallás és istenhit civilizálta ki az embereket és az erkölcsi tanok amelyeket hirdetett.

Meg is látszik milyen értékválság van.

2022. dec. 29. 16:01
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/74 anonim ***** válasza:
100%

"akkor sem tudjuk kizárni a létezését egy istennek aki néha bele piszkált a dolgokba"

Így igaz.

Viszont akkor nem kezdjük el kutatni a parancsait (főleg, ha nyomuk sincs sehol), és főleg: NEM igazítjuk hozzá az életünket!

2022. dec. 29. 23:18
 32/74 anonim ***** válasza:
86%
Azt nem tudom miért kell úgy beállítani mintha csak egy divatjelenség lenne, vagy nem növekedne a számuk csak hangosabbak lennének. A statisztikák szerint ez nem így van. Olyan világban élünk ami a racionalitásra, bizonyításra, tényekre épít. Ez persze nem jelenti azt hogy az irracionális gondolkodás eltűnt, sőt. Viszont a legtöbbünk elsajátítja ezt a gondolkodásmódot is, és megkérdőjelez dolgokat, tényeken alapuló bizonyítást vár. Egyre kevésbé hogy azért van így mert csak, vagy mert ezt írja a Szentírás. Elvárnák a tényeken alapuló bizonyítékot Isten létezésére, de hát valljuk be ezzel senki nem tud szolgálni. Ennek hiányában pedig egyre többen mondják azt, hogy nincs Isten, ahogy télapó sincs csak a mesékben.
2022. dec. 29. 23:24
 33/74 anonim ***** válasza:
87%

"Viszont akkor nem kezdjük el kutatni a parancsait (főleg, ha nyomuk sincs sehol), és főleg: NEM igazítjuk hozzá az életünket!"

Ezzel egyetértek. Leginkább a leidiótázás ellen próbáltam érvelni.

2022. dec. 29. 23:34
 34/74 anonim ***** válasza:
86%
29: Persze, ezen az alapon a télapó létezését sem tudjuk kizárni. Lehet nem alaptalan a mese, csak éppen elbújt valahol. Az is lehet lila elefántok keringenek valamelyik távoli csillag körül. Egyszerűen még nem fedeztük fel. Mindenesetre én addig nem hiszek bennük. A bizonyítás kényszere pedig logikusan ilyenkor azon van aki valami létezését állítja. Szép is lenne ha bárki azt mondaná én láttam a zsiráfnyakú ormányos repülő gorillát ha valaki azt mondaná hogy nem létezik akkor rá lehetne kontrázni hogy bizonyítsd be hogy nem láttam! Nem tudod kizárni!
2022. dec. 29. 23:34
 35/74 anonim ***** válasza:
89%

34:" A bizonyítás kényszere pedig logikusan ilyenkor azon van aki valami létezését állítja."

Írtam én olyat, hogy nem? Olyat írtam, hogy hiszek bármilyen istenben?

De nem is tartom idiótának azt aki ha elhiszi hogy létezik egy világot teremtő istenség akkor nem tartja lehetetlennek azt, hogy az az istenség képes a vizet borrá változtatni.

Sőt azt sem tartom idiótának aki elhiszi, hogy a világot valamilyen istenség teremtette. Akkor sem ha számomra szinte egyértelmű például a Biblia alapján, hogy az az istenség nem létezhet.

2022. dec. 29. 23:48
 36/74 anonim ***** válasza:
87%
35: Ha simán elhangozhat hogy idióta az a felnőtt ember aki hisz a vámpírok és vérfarkasok létezésében miért ne hangozhatna el hogy idióta aki hisz Isten létezésében? Annyi buta hit miatt képen röhögik a másikat a hétköznapokban, az istenhittel meg úgy csinálunk mintha annyival különlegesebb lenne mint a vámpírosdi, a télapó, vagy ezotvs betelefonálós műsorok.
2022. dec. 29. 23:59
 37/74 anonim ***** válasza:
2022. dec. 30. 00:02
 38/74 anonim ***** válasza:
16%

32

"Azt nem tudom miért kell úgy beállítani mintha csak egy divatjelenség lenne, vagy nem növekedne a számuk csak hangosabbak lennének. A statisztikák szerint ez nem így van."

Nem tudom, milyen statisztikaid vannak. De altalaban Nyugaton azok, akik a szervezett vallastol elfordulnak, tipikusan nem ateistak lesznek, hanem vagy "valamiben" hisznek, a "maguk modjan hisznek", vagy valamilyen ezoterikus, new age-i, spiritualis, energia, univerzum szeretete szeru dolgot fogadnak el. Ki erosebben, ki halvanyabban, de altalaban hisz abban, hogy van valami nalunk tokeletesebb leny vagy vilag. Azok, akik fekete-feheren ateistanak valljak magukat (es materialistak), altalaban nem erik el a 20%-ot. Ott, ahol ezt igy kerdezik, es ilyen felmeres egyebkent nagyon keves van, plane nem teljes lakossagra vonatkoztatva.

"Olyan világban élünk ami a racionalitásra, bizonyításra, tényekre épít."

Nem teljesen.

Sem az ateizmusra, sem a teizmusra nincs bizonyitek. Ha mind csak a racionalitasra alapoznank, akkor mind agnosztikusak lennenk.

A vilagnezetek olyan kerdesekre keresik a valaszt, amelyekre a tudomany nem nagyon tud valaszt adni: mi az elet ertelme, mi tortenik a halal utan, van-e a termeszettudomany altal megfigyelt jelensegek mogott egy kozmikus intelligencia stb.

2022. dec. 30. 00:06
 39/74 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem csak simán nem kéne senkit leidiótázni vagy képen röhögni. Nem vagy te sem és a többiek sem jobbak senki másnál, hogy ilyenre fel legyetek jogosítva.
2022. dec. 30. 00:08
 40/74 anonim ***** válasza:
32%

"Ha simán elhangozhat hogy idióta az a felnőtt ember aki hisz a vámpírok és vérfarkasok létezésében miért ne hangozhatna el hogy idióta aki hisz Isten létezésében?"

Hat ez egyreszt erkolcsi kerdes, masreszt jogallamban a torveny tiltja, hogy valakit a vilagnezete miatt kicsufoljanak.

A verfarkasokban valo hit amugy nem vilagnezet, es nem istenhit.

2022. dec. 30. 00:20
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!