Elkéne fogadnom, hogy a családom és a barátaim pokolra fognak kerülni?
Régóta útkereső vagyok a top 20 világvallást szerintem ismerem már annyira átfogóan, hogy meggyőződéssel tudjam állítani, hogy a kereszténységet hiszem igaznak. Ezt a döntést nem 2 nap alatt hoztam meg.
Amiért a legelején nem volt már szimpatikus az az üdvözülés "tana". A protestánsok szerint csak a keresztények üdvözülnek pedig nekem pont az evangélikus tanítás fekszik.
Az ismerősi köreimben csak én vagyok "keresztény" és elkéne azt fogadnom, hogy minden ismerősöm pokolra jut?
Elég összeszedetlenre sikerlt ez a kérdés de telefonon annyira nem látom át, remélem attól még érthető.
Válaszokat előre is köszönöm!
Ma már egyik keresztény felekezet sem tanítja, hogy aki nem keresztény, az nem üdvözülhet.
Nem igazán mélyedhettél el, ha ezt nem tudod.
"Egyszer már hosszasan beszélgettünk privát üzenetben és akkor arra jutottunk, hogy Allah nem csak a muszlimokat üdvözíti hanem aki az Ő akaratát teljesíti. Az viszont biztosan pokolra jut aki tudja, hogy az Iszlám az igaz vallás mégsem azt vallja. Szerintem ez kicsit eltér a keresztény tanítástól ami azt mondja, hogy MINDENKI aki nem keresztény az pokolra jut."
Jó, de a jelenlegi kérdésed szempontjából nem válasz az amire most hivatkozol.
El kéne fogadnom hogy a pokolra kerülnek ?
Erre a kérdésre nem válasz az amit írtál.
Örülök, hogy a kereszténységet választottad. Mik az indokaid, amiért azt választottad?
Üdvözüléssel kapcs, gondolj bele, hogy akik Jézus előtt éltek, akkor mind pokolra kerülnek? Nyilván, nem, Jézus megváltása visszafele is érvényes.
Olvass a pokol kérdésnek jobban utána, ha nem hagy nyugodni. Nyilván van oka, amiért zavar ez a tan, a hagyományos értelmezésben. Én is így voltam vele.
Ajánlott források:
Bolyki György: Mi lesz a pokolban?
https://www.youtube.com/watch?v=ol4Xvustuow
Pokoli háromszög
Részletes kifejtés:
Frederic Farrar: Eternal hope (1878)
Frederic Farrar: Mercy and judgement (1881)
A válasz a kérdésedre:
IGEN, el kell fogadnod, ha őszintén hiszel a vallásodban, és az valóban ezt tanítja neked.
Röviden ennyi a válasz. Mi mást várnál ?
#15 a vallása nem tanít ilyesmit, ugyanis a pokol kérdése többféleképp értelmezhető, lásd #14 linkek. Többféle szimbolikus "helyet" egyaránt pokolnak fordítanak, és amit "örök"-ként fordítanak, az sem vég nélkülit hanem korszakokig tartót jelent.
Az apostoli hitvallás, mely a hit lényegét összefoglalja és katolikusok, protestánsok egyaránt elfogadják, nem tartalmazza az örök pokolbéli szenvedés tanát. Mivelhogy, olvasat kérdése és nem tehető dogmává.
Leginkább a neoprotestáns fundamentalisták fogják úgy fel, hogy egy nagyon szűk kör üdvözül, a többi meg megy a levesbe, örökre.
Nyilván nem úgy indítanak, hogy: "szevasz, csatlakozz a vallásunkhoz különben halálod után örökké szenvedni fogsz!" De valójában ez a helyzet. Mélyedj el inkább Te a saját vallásodban barátom.
Szerintem összefüg mert a Te hited szerint a családod és a feleséged is üdvözülhet ha jó emberek annak ellenére, hogy nem muszlimok. A keresztényeknél (főképp a protestánsoknál) lehetsz a világ legjobb embere ha nincs hited Jézusban pokolra kerülsz.
Most kicsit hosszú lenne kifejtenem, hogy végül miért a kereszténységet választottam esetleg ha lesz majd rá több időm szivesen megírom privátban.
A linkeket is majd megfogom nézni, köszönöm.
Én eddig úgy tudtam, hogy Jézus előtt nem létezett menny és pokol. Nagyrészt a zsidók se hisznek a túlvilágban vagy ha mégis akkor úgy, hogy tudtukon kívüli állapotban lesznek és majd onnan feltámasztja Őket a messiásuk.
Van egy olyan érzésem, hogy a Te családod vallásos és ezért vágod rá ilyen könnyen erre a kérdésre a választ.
Azt már megtették helyettem.
#14 vagyok, kérdező #19-ben felvetettekre, pl:
Jób könyve
19,25 Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.
19,26 És miután ezt a bőrömet megrágják, testem nélkül látom meg az Istent.
19,27 A kit magam látok meg magamnak; az én szemeim látják meg, nem más.
A zsidók túlvilági elgondolásait a Frederic Farrar: Mercy and judgement (1881) fent linkelt anyag VIII. fejezete tárgyalja (180.oldaltól). Még én se olvastam azt.
Szívesen veszem, ha megírod a választásod okait priviben, majd ha lesz időd :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!