Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kinek milyen tapasztalata van...

Kinek milyen tapasztalata van a Jehova Tanúi-val kapcsolatban?

Figyelt kérdés
2010. szept. 20. 15:34
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/77 anonim ***** válasza:
81%

Megérteni az Őrtorony-fóbiát

Hogyan és miért használja a félelmet az Őrtorony Társulat, hogy ellenőrizze a tagjait?

„Semmitől sem kell annyira félni, mint a félelemtől"

Henry Dawid Thoreau 1817-1862

Fóbia: Kitartó, irracionális túlzott félelem valamilyen dologtól vagy helyzettől

Azok az emberek akik már szenvedtek fóbiáktól azok megértik, hogy az ilyen fóbiák immunisak a logikus elemzéssel szemben. Ez olyan, mint egy állandóan visszatérő rémálom, amikor valaki menekül egy szörnyeteg elől, de soha nem tud szabadulni tőle, pedig szörnyetegek a valóságban nem is léteznek. Ez az irracionális félelem folyamatosan megbénítja az áldozatát. Mialatt viszont a rémálmok átmenetiek és a reggelre általában feledésbe merülnek, más félelmek az emberek tudatára folyamatos hatást gyakorolnak akkor is, amikor éber állapotban vannak. Például a a félelem a magasságtól, a kutyáktól vagy a bezártságtól, folyamatosan traumatizálja az embereket és kihat a mindennapi életvitelükre is.

Viszont kevés figyelem fordul vallásos félelmekre. Világos, hogy a manipulatív emberek el tudják torzítani a Bibliát, hogy azzal félelemérzetet, lekiismeretfurdalást, bűnbánatot vagy hisztériát tudjanak kelteni. Jó példa erre a Népek Temlpoma nevű vallásos szekta esete, amikor a vezetőjük rá tudott venni közel 1000 embert a tömeges öngyilkosságra. Ami meglepő viszont, hogy gyakran az áldozatok is tisztában vannak a paranoiás állapotukkal és, hogy ez romboló hatású rájuk nézve, de kevés erőt éreznek magukban ahhoz, hogy ezt le tudják küzdeni. Ez különösen igaz Jehova Tanúi esetében. Vezetőik nincsenek megelégedve az Írásokkal, hanem az Őrtorony értelmezi a Bibliát és Talmud-szerű szabályokat és tilalmakat állít össze, amely érinti a dohányzást, az ünnepeket, stb., amely az engedetlenségtől való szükségtelen félelmet és lelkiismeretfurdalást eredményez. Miért van azon az Őrtorony-szervezet, hogy állandóan értelmezzék a viselkedéssel kapcsolatos dolgokat a követőik számára? Továbbá a Tanúk miért tartják be ezeket a szabályokat még akkor is, ha kételyek vannak azzal kapcsolatosan, hogy azok Istentől erednek-e?

Ahhoz, hogy megválaszoljuk az első kérdést az Őrtorony-szervezet vezetőinek az indítékait kell megértenünk. Azt hiszik, hogy a követők számára a legjobb módon járnak el. Azáltal, hogy pontosan meghatározott viselkedési szabályokkal szabályozzák 6 millió Tanúnak az életét azt gondolják, hogy ez tetszik Istennek és örök életet fog adni nekik. Amit viszont az Őrtorony nem ért meg az az, hogy ugyanezt hitték és ugyanez a meggyőződésük volt a farizeusoknak is Jézus napjaiban. Azáltal, hogy rengeteg szabályokat állítottak fel a farizeusok is az élet minden területét ellenőrzésük alá vonták. Jézus akkor azt mondta róluk:

Mert ők nehéz és elhordozhatatlan terheket kötöznek egybe, és az emberek vállaira vetik; de ők az ujjokkal sem akarják azokat illetni.

Ez nem azt jelenti, hogy nem tartották be a saját törvényeiket, hanem inkább azt, hogy rátettek egy morális törvényt a követőikre, miközben a szíveknek az átváltoztatását a megbocsátásra és az igazságosságra elkerülték:

Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok! Mert megdézsmáljátok a mentát, a kaprot és a köményt, és elhagyjátok a mik nehezebbek a törvényben, az ítéletet, az irgalmasságot és a hűséget

Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, amelyek bizonyságot tesznek rólam; és nem akartok hozzám jönni

Mint ahogy a törvényeskedés is, a fóbia is a manipuláció egyik formája. Hasonló egy anyához aki az ágybapisilő gyermekét horrormesékkel félemlíti meg és azt meséli, hogy mi történik a gyerekekkel akik bepisilnek. Hasonlóképpen a vallásos szervezetek is a fóbiák besulykolását használják eszközként, nem pedig a szeretetre és a megbocsátásra ösztönzik a követőiket.

Mialatt a fóbia besulykolása nagyban megmagyarázható azzal, hogy ez egy erőfeszítés mások cselekedetének, viselkedésének ellenőrzésére, az áldozatnak az állapota viszont kicsit összetettebb. Gyakran azok akik törvényeskedő vallásos szektákat keresnek, olyan emberek akik már eleve beültetett fóbiákkal rendelkeznek nagyon rég óta. Például az a gyerek akit a szülő arra tanított, hogy féljen az élettől és az emberektől, a házasságtól vagy a sikertől, megnyugvást fog találni egy olyan vallásban amelyik ítéletnapot hírdet és üldözési komplexust ültet be a tagok fejébe. Tehát, mint például egy alkoholistának a függőtársa nem azt keresi amire szüksége van, hogy ebből kiszabaduljon, hanem azt keresi ami már eleve kényelmes neki. Habár nehéz elhinni, a fóbia és az elmekontroll kényelmesnek tűnhet azoknak akik függnek tőle, mivel nagyon régóta vannak ilyen függés alatt. A fóbiákat sikeresen lehet kezelni, de az áldozatnak fel kell ismernie ezeket és az áldozatnak a legtöbb esetben szakember segítségére van szüksége.

Egy USA-beli volt Bétel-szolga írása

2010. szept. 29. 23:34
 62/77 anonim ***** válasza:
18%

Jézus a következőket mondta követőinek: „Arról fogja tudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretet van köztetek” (János 13:35). Ezzel ellentétben a világ sok vallásának tagjai háborúkban megölik a vallásuk tagjait, gyakran pusztán azért, mert más nemzethez tartoznak. Isten Szava kijelenti: „Ebből a tényből ismerhetők fel az Isten gyermekei és az Ördög gyermekei: mindaz, aki nem gyakorol igazságosságot, nem az Istentől származik, és az sem, aki nem szereti a testvérét . . . szeressük egymást; nem úgy, mint Káin, aki a gonosztól származott, és legyilkolta a testvérét” (1János 3:10–12).

Ez csak egy-két példa azokból a keresztényi irányelvekből, melyek teljesen világosak és nem "túl távoliak" és homályosak, ahogy te láttatni szeretnéd az egyházon belüli kapcsolatok minőségét és szeretetbéli egységét!

Látod, semmi másra nem vagy képes, csak vergődsz és a sárdobálással ütöd el a kínos kérdéseket, melyeket olyan nagyvonalúan átugrottál, vagy fél mondattal lesöpörtél az asztalról.

Ennyi az ismereted rólunk? Hát akkor nagyon félre vezettek! Biztos lehetsz benne.

Na igen, a hitelesség... Ez mindenkori gyengéd volt, most is az.

Ami biztos és nem szorul további bizonyításra, hogy az isteni szeretet és az igazság ismerete róla, az olyan erő a földön, mely képes nemzetközi szinten összehozni az embereket igazi testvéri szeretetben.

Ugye ez bosszant? Ez okoz benned kisebbrendűségi érzést, ott a nagy testvérnél? Így mindent, mit csak a betegesen irigy fantáziátok ki tud agyalni rólunk, bevettek ellenünk. Nem haragszom én, félre ne érts. Sőt megtiszteltetés, hogy ennyi gondot okozunk ezzel a belső békével azoknak, kik szemlátomást nem rendelkeznek vele. Persze sokaknak megnyugvást és örömöt jelent ez, mi őket keressük. És meg is találjuk.

Mit is vitázunk itt ilyen, minden lényeges isteni igazságot kiforgató emberekkel, mikor világos, hogy csak a személyeskedés és a lejáratás motiválja? Ennek értelme nincs.

A munkád, amelyre ennyi értelmetlen energiát pocsékolsz, meg fogod látni kárba veszik - bánod majd!

És zárszóként, - ismered te is az apostolok elleni eljárást, mikor még a zsidó legfelsőbb bíróság egyik tagja is elismerte, hogy az Istentől kapott munkát nem lehet leállítani. Ezt mondta az első századi farizeusoknak a tanítványokról: „hagyjátok őket békén (mert ha emberektől van ez az elgondolás vagy ez a munka, meg fog bukni, de ha Istentől van, nem lesztek képesek megbuktatni őket), különben még esetleg olyanoknak találtattok, akik a valóságban Isten ellen harcolnak” (Cselekedetek 5:38, 39).

2010. szept. 30. 00:41
 63/77 anonim ***** válasza:
79%

Most valószínűleg szépen nagy levegőt vettél és elhatároztad, hogy a „saját fegyveremmel” „győzől le”. Hát, sajna nem sikerült, mert attól, hogy most meglobbantottad azokat a módszertani kritikákat, amiket éppen év vetettem fel ellened. De nem nyert, én ugyanis nem kezdtem el személyeskedni, nem hoztam elő Russel házasságtörését, sem a be nem jött próféciákat: felekezeted éppen aktuális állapota alapján bőven meg lehet cáfolni.

Ha valaki inkorrektül érvel az te vagy: ugyanis egyetlen konkrét, teológiailag megfogható felvetésre nem vagy hajlandó érdemben válaszolni, hanem mindenáron arról akarsz beszélni, hogy a világháborúban ki, miért, hogyan és milyen oldalon harcolt, meg mittudom én milyen kérdésektől.

Bizonyára tetszetős számodra, és önmegnyugtatásnak kiváló most engemet afféle „vergődő”, „kisebbrendűségi érzéssel” küszködő megizzasztott, de makacskodó vitapartnernek látni, valójában nem erről van szó. Hanem csak egyszerűen arról, hogy ha a strandpapucs áráról alkudozunk a bazárban az árussal, akkor nem fogjuk előkapni az eladó lába bütykét.

Lehet gúnyolódni, hogy „én fél mondattal lesöpörtem”, valójában csak minduntalan, de hiába próbáltalak visszaterelni az érdemi, teológiai irányba, de hát úgy néz ki te olyan vagy mint a Móricka, akinek mindenről UGYANAZ jut az eszébe. Hát neki AZ, neked meg a háborúzás. Megjegyzem ez is szektabillog: amikor valaki a saját, néhány kedvenc témájáról tud beszélni csak újra meg újra.

Ahelyett tehát, hogy én „elütöm a kínos kérdéseket”, inkább az eredeti mederbe igyekszem terelni a vitát, amelyre te nem vagy hajlandó. Felteszem azért, mert Te is nagyon jól tudod, hogy bibliai alapon képtelenség lenne megvédened a társulatod alapvető tanításait.

Először jönnének a bemásolások, aztán ha azok elfogytak a verkliszövegek „ez csak kiragadás”, „ez filozófia!”, esetleg újra bedobnád Hitlert.

Ebből a mondatból is mennyire süt a magabiztos gőg: „Hát akkor nagyon félre vezettek!” – miért mit gondolsz, én nekem önmagamban, saját forrásaimból nem szerezhetek információkat? Tán úgy képzeled – bizonyára önmagad felekezeti rendszeréből kiindulva – hogy mindenki más is úgy szerzi az „ismeretet”, hogy „elmebelileg” abszolúte alárendeli magát valami „rabszolgaosztálynak”, így ha a kérdéses személy éppen mást merészel gondolni, mint brooklyn aktuális világossága szerint kéne, akkor meg kell vádolni, hogy „félre lettél vezetve!”. Ugyan ki által? Nekem nincsen a JT-vel kapcsolatos kutatásaimban semmiféle „mesterem”, aki félrevezethetne! Nem másodkézből szerzem az információkat, ember.

Nekem abszolúte nem „gyengém” a hitelesség, bár gondolom itt elsősorban nem rám gondoltál, hanem egyből előkaptad az egyházi személyek botrányait. Na de kérlek, úgy teszel, mintha az Őrtoronyban nem lettek volna teszem azt pedofil botrányok? Miért, azt hiszed, hogy amit nem mondtak be a tévében, az nem is volt? Ne tréfáljunk. Az Őrtorony egy kis felekezet, és így a vele kapcsolatos dolgok nem is érdeklik a médiát, de attól még egyáltalán nem makulálatlan.

Éppen a tagok beszámolói alapján tudható nagyon is szépen, hogy a tulajdonképpen csak a Biblián túlmenő felekezeti parancsról van szó, amely abban nyilvánul meg, hogy megtagadják a fegyverfogást, és vigyorognak egymásra. Erre bármelyik szekta képes.

De nem tudom mit tépem a számat, erre is körülbelül az lesz a válaszod, hogy továbbra sem leszel hajlandó az érdemi kritikáimra válaszolni, én meg vagyok olyan hülye, hogy besétálok a csapdádba.

Én erről a témáról csak annyit mondok el, hogy teljesen felesleges az egyéni esetekbe belemenni, elégséges kimutatni azt, hogy az Egyház szentségét nem csökkenti, ha egyes tagjai súlyos bűnösök. Az Egyház ui. Jézus Krisztus keresztáldozatának és a Szentlélek megszentelő tevékenységének köszönheti szent mivoltát.

De még ha így is lenne, akkor sem bizonyítana és nem is számítana semmit, hiszen a Szentírásban Isten az aki a kegyelmet adja, ő kezdeményez, és a feltételek ő állapítja meg. Nem bibliai kategóriák ezek a méltó-méltatlan; hiteles-hiteltelen dolgok. Itt csak a legitimitás játszik. Vagy van legitimitása, vagy nem, és akkor neki nem osztottak lapot. A Szentírás nem beszél arról, hogy az Egyház egyes tagjainak vétkei miatt elveszítheti a legitimitást. Kimondja, hogy az apostoloknak volt dolga lerakni az Egyház alapjait, újraalapításról, harmadik szövetségről nincs szó, ez apokrifus mesebeszéd. A legitimitást egyedül Isten veheti vissza, ámde azt az idők végezetéig az Egyháznak odaígérte, a kulcsokat egyelőre nem vette vissza. Az ilyen szövegelőknek mindez csak egy ürügy, hogy a lényeg helyett a lelki kiskorúakat ijesztgető rémtörténetekkel tereljék a figyelmét, amelynek nagy része legföljebb féligazságok halmaza, kiegészítve az egyházellenes hecckampány során reá rakódott bűzös rágalmakkal. Íme, az Isten ítélete, aki hagyja megátalkodni a keményszívűeket a gyűlölködésükben! És valóban, az inkvizíción sápítozó népségek ocsmány szövegeit olvasva, nagyon is úgy tűnik, hogy egy-egy ilyen embert tényleg csak a gyűlölet tart össze.

Olvass utána a Vörös hering (red herring) érvelési hibának. Ez annak a tipikus esete, mint amikor a diák ahelyett, hogy bevallaná őszintén, hogy nem tanult felrakja a kifogás.txt-t, hogy „hááát, elfelejtettem hazavinni a könyvemet, meeeg beteg voltam, meg izé…”. Bizony, a szemfüles olvasó kiszagolja a kedvenc témái alapján, hogy a csak utólag alakult felekezetek legitimitása milyen kétes lábakon áll, ha egyszer az a végső érve mindig, hogy „Mi azért vagyunk jók, mert mások rosszak!”. Az ilyen mozgolódásnak a „kontra”-jellege messziről szaglik: önmaga létjogosultsága nem önmagában van, hanem kénytelen másokra mutogatni. A katolikus Egyház azonban megáll önmagára, sose volt szüksége másokra mutogatnia, bizonyítékként, mert önmagában megáll. Jól mondja John Henry Newman:

„Az eretnekség ismertető jele az, hogy tantételei terméketlenek, nincs teológiája, és amennyiben tévtan, nincs is önálló tana. Ha elvesszük katolikus teológiáját, mi marad meg? Vita, magyarázgatás, protestálás. Saját szakterület hiányában legfeljebb bibliakritikához és vallás.bizonyítékokhoz folyamodik. Tanításának tételei fejlődés nélkül önmagukba térnek vissza, mert azok csak szavak, terméketlenek, mert elhaltak. Ha élők lennének, szaporodnának és fejlődnének. Ha pedig élnek és gyümölcsöt hoznak… fejlődése fölbomlás, de semmit sem teremt, nem irányul rendszer felé. Egyetlen kialakuló dogmája az egyes vagy valamennyi dogma és minden teológia tagadása, az Evangéliumra hivatkozva. Nem csoda, ha tagadja azt, ahová ő maga nem képes eljutni.”

Mintha az egyház-legitimitás egyéni vétkekkel elveszíthető, vagy jólviselkedéssel megszolgálható volna!

„…A Fölséges uralkodik az emberek királysága fölött. Annak adhatja, akinek akarja; akár a legutolsó embert is trónra emelheti…” (Dán 4:14)

„…de ha mi hűtlenné válunk, ő hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg…” (2Tim 2,13)

Így tehát az Egyház nem csak a „szentek egyháza”

Jer 32,32-35 – ószövetségi papok és vezetők gyermekáldozatokat mutattak be.

2Kir 23,6-7 – Az Úr templomában szakrális prostitúció folyt.

Jn 12,4-6 – Az apostolok között is volt bűnös. (vö. Mt 16,14-16)

Mk 14,50 – Az összes apostol „magára hagyta és elmenekült.”

Mk 14,66-72 – Péter apostol háromszor tagadta meg Jézust.

Jn 20,24-25 – Tamás apostol kételkedett Jézusban.

Mt 13,47-50 – Az Egyházban is vannak bűnösök. (vö. Mt 13,24-30; 1Kor 5,1-2; 11,18-22; Jel 2,4-5;.10.14-16; stb.)

ApCsel 20,28-30 – Az Egyház vezetői között is lesznek bűnösök.

Róm 3,3-4 – „Ha vannak, akik hűtlenek lettek, vajon nem teszi hitetlenségük Isten hűségét hatástalanná? Egyáltalán nem.”

2Tim 2,13 – „ha mi hűtlenné válunk, ő hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg.”

Jn 11,51-52 – Bűnös ember is lehet tévedhetetlen.

Pontosan a gyakorlati tapasztalatok mutatják, hogy semmiféle olyan erény nincsen, amitől bárkinek hasra kéne esni. Ez simán csak az általam sokat idézett farizeus és a vámos klasszikus esete, jehovista duma „mi olyan szentek és tökéletesek vagyunk, nemúgy mint a szemét babilonistááák”.

Az is mulatságos, hogy inkorrekt és személyeskedő módon efféle konszapszichologizálásba kezdesz, a szívemben merészelsz kotorászni, holott valójában amit kiszedni véltél az nem más, mint az általad pusztán önmegnyugtatásból odafantáziáld alibiszöveg.

Ilyennel a felekezeted változó korba lépett hölgytagjai szoktak kísérletezni: „Ugyan már, tudom, hogy a szíved mélyén tudod, hogy ez az igazság, csak harcolsz ellene”.

Amit te „belső békének” nevezel az valójában csak önelégült, tárgyilagos alap nélküli, légvárra épült ál-magabiztosság, amely fedőlapnak elmegy, érdemi tartalom meg hát nem igazán van benne. Hidd el én teljességgel nyugodt vagyok, amit csinálsz, az nem a sodromból hoz ki, legfeljebb szánalomra méltónak tartom, hogy képtelen vagy bármilyen érdemi felvetésre érdemben reflektálni, csak előrántani a „kedvenc” témáidat, amely valljuk be: meglehetősen egyszólamú.

Gyanítom, hogy nem is dolgozod fel érdemben, amit a lényegi kérdésekről írok, de csak azért, mert felekezeti tévtanod olyan erősen belédgyökeredzett, hogy saját épsége érdekében, ha mást nem tehet, megakadályozza, hogy az őt veszélyeztető antivírus-program elindulhasson. Azaz kénytelen vagy teljes becsületességgel azt mondani, hogy tényleg nem érted, mi ebben az ellenérv, mert valóban nem érted.

A „zárszódban” idézet részre pedig az áll, hogy érdekes, hogy ezt a figyelmeztetést nem az apostolok mondták, hanem Gamáliel, ellentétben az apostolokkal, Jehova tanúi eloszeretttel vonatkoztatják magukra Gamáliel szavait. Persze az apostoloknak nem volt szükségük bizonygatniuk, hogy küldetésük az Istentől van, hisz csodás jelek kisérték őket. A tanúknak meg a gyerekes bizonygatáson kívül nem marad más.

Érdekes, ugyanezt az elvet csak magukra alkalmazzák úgy, hogy senki ne merje őket kritizálni, de ez nem zavarja őket abban, hogy más felekezetek ellen vartogyjanak. Én is mondhatom erre belső békével, nyugodalommal, hogy a kendtek kiadványszerkesztőinek munkája, és az általuk megvezetett tömegek házalási buzgalma értelmetlen energiapocsékolás.

2010. szept. 30. 01:25
 64/77 anonim ***** válasza:
Bár régi hozzászólás, de remek munka. Gratulálok! :o)
2012. júl. 27. 01:07
 65/77 anonim ***** válasza:
50%

"... meg kell vádolni, hogy „félre lettél vezetve!”. Ugyan ki által? Nekem nincsen a JT-vel kapcsolatos kutatásaimban semmiféle „mesterem”, aki félrevezethetne! Nem másodkézből szerzem az információkat, ember."

Tévedés! Nem pusztán vád. Még te kérdezed, hogy "ki által"? Sátán világában, mely minden eszközzel és hatalommal elnyomja a pontos igazságot Istenről és szándékáról, azt kérdezed, hogy nincs ki félrevezethetne?! Nagyon el vagy szállva!

"Éppen a tagok beszámolói alapján tudható nagyon is szépen, hogy a tulajdonképpen csak a Biblián túlmenő felekezeti parancsról van szó, amely abban nyilvánul meg, hogy megtagadják a fegyverfogást, és vigyorognak egymásra. Erre bármelyik szekta képes."

Ez egy hazugság a sok közül. Jézus egyértelmű volt, mikor azt mondta, hogy a tanítványai úgy fogják szeretni egymást, ahogy Ő szerette őket. Mellesleg a "fegyverfogást" egyáltalán nem tiltja a Biblia és ezzel együtt a Tanúk sem... És még te vagy büszke arra, hogy nem vezettek félre??? Félrevezettek, ez tény.

És vajon hány vallásos csoport bizonyítja a viselkedésével egységesen és globálisan, hogy a jézusi semlegesség okán nem vesz részt a kölcsönös gyilkolászásokban és pusztításokban? "Bármilyen szekta"? Ez nálad nagyon tragikus már.

"A Szentírás nem beszél arról, hogy az Egyház egyes tagjainak vétkei miatt elveszítheti a legitimitást."

Ezt vajon mikor állítottam? Azt állítom csupán, hogy az egyházak sokféle "igazságot" tanítanak, nem lehet minden ilyen csoport igaz Isten előtt, de a bibliából megtudjuk, hogy nem is volt szó erről sohasem. Csak EGY látható és egységes csoport létezett, melyet Isten elismert, semmi több.

"Kimondja, hogy az apostoloknak volt dolga lerakni az Egyház alapjait, újraalapításról, harmadik szövetségről nincs szó, ez apokrifus mesebeszéd."

Nem beszél itt senki "újraalapításról", ez szalmabáb érvelés.

"A legitimitást egyedül Isten veheti vissza, ámde azt az idők végezetéig az Egyháznak odaígérte"

Csak kérdés, hogy melyik egyháznak? Mert ugyanis tény, hogy az első század után számtalan szakadás és szekta jött létre az ún. "kereszténységben", és ezekből néhány száz év múlva a római birodalom számára éppen a politikailag szimpatikus jött ki győztesen. Miért? Mert már nagyon régen és alaposan eltértek a krisztusi úttól. Hitehagyott egyházzá váltak. Mert ugye azt elismeri mindenki, hogy nem a Római Birodalom változott akkorát, hanem azok, akik a birodalom barátjaivá váltak!!! Erről pedig a Biblia világosan beszél, hiszen azt mondja, hogy aki a világ barátja akar lenni, az Isten ellenségévé válik. Márpedig a 3-k, 4-k század domináns "keresztény" egyháza a világ barátságával került olyan közel a tűzhöz - ez evidens. A későbbi "rossz gyümölcsei" ebből következtek, és nem csupán egyes emberek rossz cselekedetei miatt történtek, hanem annak a csoportnak a hamis tanításai miatt. Ez ma is folytatódik.

"A katolikus Egyház azonban megáll önmagára, sose volt szüksége másokra mutogatnia, bizonyítékként, mert önmagában megáll."

Nem csak mutogatott másokra, hanem gyakran üldözte és üldözi is őket - rengeteg a vérbűne.

"„Az eretnekség ismertető jele az, hogy tantételei terméketlenek, nincs teológiája, és amennyiben tévtan, nincs is önálló tana."

A pogányság évezredes filozófiáira és a mítoszaira épülő katolikus egyház minden, csak nem "eredetiség". A fenti megállapítás vajon hogyan illik a Tanúkra?

"„mi olyan szentek és tökéletesek vagyunk, nemúgy mint a szemét babilonistááák”."

Ez egyrészt hazugság, másrészt beteges vád!

2012. júl. 28. 22:39
 66/77 anonim ***** válasza:
75%
Jehova TAnúival nem lehet jó tapasztala senkinek. Aki ellőször találkozik velük, egy mosolygós, kedves csapatnak látja őket, mert mindenkit potenciális tanúnak látnak, és képezhető tanítványak. Amíg tanúl az illető velük, addig még bírják kedvességgel,. de ahogy megkeresztelkedik valaki, azonnal magára hagyják, és el foggy a kedvesség is. Kivéve, ha megtetszik a véneknek, vagy azok családtagjainak, és valami hasznot remélhetnek tőlük. Több pénzt, vagy fel lehet vele vágni, mert olyan az állása, és így tovább. Aztán ha az illető el jön a tanúktól, többet senki nem szólhat hozzá, volt olyan ember, amilyen... van egy barátom, annyi pénzt adott nekik, három házat fel épített volna belőle, de mikor eljüött tőlük, mert nem értett egyet a két osztályos tanítással, azok sem szóltak hozzá, akiket addig ő etetett. Félelmetes, és agymosott csapat, akiknek rettenetesen torz Isten képük van. Azt hiszik, Jehova olyan Isten, ahogy ők láttatják, és amilyenek ők. A legszebb, mikor arról Írnak az őrtoronyban, hogy Jehova ilyen, meg ilyen.... mintha Istent be lehetne zárni egy szervezetbe.... arra intek mindenkit, aki csak egy pillanatra is meg áll velük beszélgetni, egy szavukat se higgyék el, és inkább a nagyegyházaknál érdeklődjenek Isten felől, ha van ilyen irányú vágyuk. Aggodalommal tekintek mindenkire, aki szóba áll velük...:o(
2012. júl. 30. 10:48
 67/77 anonim ***** válasza:
A legújabb tapasztalatom az, hogy kérdezek valamit, és felsőbbrendűen nem válaszolnak. :O)
2012. aug. 1. 17:19
 68/77 anonim ***** válasza:

És zárszóként, - ismered te is az apostolok elleni eljárást, mikor még a zsidó legfelsőbb bíróság egyik tagja is elismerte, hogy az Istentől kapott munkát nem lehet leállítani. Ezt mondta az első századi "farizeusoknak a tanítványokról: „hagyjátok őket békén (mert ha emberektől van ez az elgondolás vagy ez a munka, meg fog bukni, de ha Istentől van, nem lesztek képesek megbuktatni őket), különben még esetleg olyanoknak találtattok, akik a valóságban Isten ellen harcolnak” (Cselekedetek 5:38, 39)."

Ezzel érvelni milyen ciki....:o))) Akkor minden régebbóta fennálló vallás, mint a tanúké, sokkal igazabb. :o))

Azzal is ciki érvelni, hogy a világ minden részéről milyen sokan vannak. A Baha'I vallás is, pl. És igen, ők is össze jönnek, sokkal gazdagabbak, nagyobb, és szebb "királyság termeik" vannak.

Erre most majd az lesz az érv, hogy de a katolikusoknak halott a hite, és tétlenek, ami az ő gondolatukban azt jelenti, hogy nem járnak házról-házra.

Vagy az is lehet érv, hogy "sokan vannak a széles úton, és kevesen a keskenyen". Ezt akkor szokátk felhozni, ha valaki a több taglétszámmal példálózik.

Szóval az ige kardja náluk azt jelenti, hogy úgy értelmezik, és akkor, ahogy épp nekik jó. :o)

2012. aug. 1. 17:27
 69/77 anonim ***** válasza:
75%

Néhány ismertető jel Jehova Tanúiról. És ne gondold kedves kereső, tanulmányozó, hogy a lent felsorolt pontok csak arra az adott gyülekezetre jellemző. Bárhová elmégy, rövid idő után ezzel találod szembe magad....

Képmutatás: mindenki báránybőrt visel a hétköznapokban. Volt rá példa, hogy az aznapi szolgálati jelentése leadása után szaladtam össze egy „tevékeny” fiatallal éjszakai szórakozóhelyen. A kismalac kismalac engedj be, nem engedlek....ló...a s...-be akkori slágerdal hangos éneklésével, példátlan tombolásával volt képe odajönni hozzám, és kaján vigyorral kérdezni tőlem, hogy eljuttattam-e édesapámnak valamit.

Pletyka: a nővérem többször dolgozott testvérekkel, világiakkal egyaránt, és sokszor panaszolta, hogy rosszabb testvérnőkkel dolgozni, merthogy olyan mértékben pletykálják ki a Gyülekezet tagjait, hogy már ő szégyenli magát. De a saját szememben a szálkát meglelve, édesanyám is sajnos mindig naprakészen van a gyülekezetben mindennel. Többször rászóltam, hogy nem etikus másokat osztani, közben meg azon filóztam, hogy ennyi információhoz hozzájutni sok „beszédes száj” kell legyen a kedves Vének feleségei, és más tagok között.

Pszichés megbetegedések, pszichózisok: szakemberekkel elbeszélgetve rákérdezés nélkül, spontán felsorolásban Jehova Tanúi vallás rizikófaktorként szerepel a pszichiátriai megbetegedések kórelőzményében. Vallási téveszmék, paranoia, depresszió, szorongás stb. Édesapám fóbiás, depressziós, szorong. Édesanyám hasonlóan. Nővérem szintén. Nagynéném szintén, nem akarom sorolni tovább. Nekem is rengeteg problémám volt, de az évek alatt megpróbáltam rendbetenni a lelkivilágomat. Ha valaki azt mondaná, hogy nem elég hűségesek, akkor az egyik ellenérvem, hogy egy Bételben évekig szolgáló Testvérnő ismerősünket nemrég mentő szállította el, mert nagyon durva jellegű vallási témájú, visualis, acusticus hallucinációi voltak vulgaritással fűszerezve....(nem tudom a végdiagnózist, de akár skizofrénia is lehet)

Paráznaság: Kiközösített ismerőseim 95%-át paráznasággal vádolták. Voltak köztük olyan történetek, hogy napokig a megbotránkozás érzésével maradtam. Fogyatékos, házas hűséges harmincas nő hetvenéves tatával a Gyüliből, vagy megcsalt szőke férj, akinek igencsak fekete gyermeke született stb stb.

Életcélok: Tíz éves lehettem, amikor egy Vén faggatott életcéljaimról, hogy milyen terveim vannak a jövőre nézve. Mondtam, hogy ügyvéd szeretnék lenni. Kedves mosollyal kérdezte, hogy valami mást nem szeretnék még? Én meg ráérezve a lényegre, mondtam, dehogynem, orvos is szeretnék lenni. Erre már elkomolyodott arccal faképnél hagyott. Érvényes, hogy soha ne azt nézd, mit mondanak, hanem, hogy ki mondja. Egy olyan ember faggatott engem, aki külföldről kapott gyülekezeti segély jórészét ellopta, lefölezte kedves családja részére.-mindezért nem történt vele semmi-

Lopás, adócsalás: vannak nagyon extrém, konkrét történeteim, de egyből ráismernének a szereplőkre. Sokszor durvább dolgokat csinálnak, mint a világiak. A munkás évekig dolgozik, menne nyugdíjba, aztán nem volt bejelentve a munkaügynél, a tulajdonos testvér pedig teszi az ártatlant, hogy nem tudott róla, és a KÖF elhiszi. Templom udvaráról lopni, és rajtakapnak...

Otthoni cigizés, ivás: borvirágos arccal, cigiszagúan járni tanulni. Akkor vállajuk fel tetteinket, de nincs értelme bort inni, vizet prédikálni.

Mint munkaadók sokszor kihasználóak: édesapám dolgozott néhányszor testvérekkel, de sokszor kihasználták, és ő jóhiszemmel még lelkiismeretesebben, szorgalmasabban dolgozott, mert azt hitte, hogy együttműködés van a Tanúk között. De az üzleti dolgokban is volt rá példa, hogy világi kellett figyelmeztesse, hogy egy kedves Tanú áskálódik, sunyizik a hátamögött, hogy ne tudjunk valamit megvásárolni, amire mi voltunk az első vevők.

Családi tapasztalat: Születése óta J.T. családtagunkat Vén férje megcsalta. A testvérnő nagyon hűséges, intelligens, csak az igazságnak élő személy volt. Elment, elmondta a véneknek, férjét kiközösítették. Rendkívül szégyennek, lelki válságnak élte meg a történetet. Azt kezdte észrevenni, hogy az utcán a testvérnők, ismerősök, elfordítják a fejüket, mintha ő is hibás lenne. Mély depresszióba esett, nem volt lelkiereje elmenni az Összejövetelekre, mert zokogásba tört ki. Senki nem kereste meg, miért nem jár, méginkább leprásként néztek rá, az ártatlan személyre. Aztán hónapokig kimaradt a gyülekezetből, közben gyakran egészségi problémái is voltak. Egy hetet kórházban feküdt, kettőt ágyhoz kötve stb. Egyszer összeszaladt az utcán egy Vénnel, aki megkérdezte, miért nem jár. Elmondta, hogy beteg volt, nem tudott, de most már egészséges, és nem is akar. Az az ember, aki az életét leélte köztük, ott voltak barátai, azt a betegágyánál csak egy kiközösített személy látogatta meg, az vette észre, hogy hiányzik.

Fital lány meghúrcolása: Tizenéves rokonomat az első szerelem kapcsán csókolózás, ölelkezés miatt megalázóan meghúrcolták, a világi fiúval rámenősen közölték, hogy hagyja békén a J.T. lányt. Ekkor döntött úgy, hogy elkülönül, és kiközösítették.

Külföldi munkák: Mindig azzal példálóztak, hogy ne legyünk anyagiasak, ne menjünk külföldre munkát vállalni. Édesapám így is tett, volt amikor nehéz anyagi helyzetben voltunk, és egyszer megvilágosodva körülnéztünk, hogy rajta kívül minden vén a Gyülekezetből megjárta már külföldöt hosszabb-rövidebb munkaperiódusra.

Butítás: archeológiai leletektől eltekintve az őslényekről, 6000 évnél idősebb előemberekről nem szeretnek beszélni, mindezek tabuk, elvetik mindenféle magyarázat nélkül. A társulat írta nekik a történelmet. A kulturáltságra pedig jó példa egy rádióbejátszás, utcán megállítanak embereket, hogy szoktak-e színházba járni, mire az egyikük tömör válasza: nem, mi J:T:-k vagyunk.

Pedofilia: kíváncsiságból megkérdeztem édesapámat, ha lenne ilyen a Gyülekezeten belül, mit tenne. Hebegett-habogott, érvelt össze-vissza, Bibliából idézgetett, egyszerűen idegesítően kitért a téma elől. Mondtam neki igencsak ingerülten, hogy engem egy kérdés érdekel csak, elmenne a rendőrségre, vagy nem. Bírói bízottság, blablabla-még mindig ott tartott. Kiszálltam a párbeszédből, mert igencsak elveszítettem az önuralmamat, és veszekedni nem szeretek. Min. 30 perc után úgy tűnt, hogy nem menne el a Rendőrségre feljelentést tenni, mert tudatalatt nem szeretne szégyent hozni a testvérekre. Persze ezt nem fogalmazta meg, csak zavartan csapongott a gondolatai között értelem nélkül.

Világiak kigúnyolása, mérhetetlen gőg a saját tudásukkal szemben: ezt nem kell részleteznem, gyakran halljuk a beszélgetések során, milyen lekicsinylően beszélgetnek másokról. Semmit sem tartanak tiszteletben. Volt rá példa, hogy egy buzgó testvérnő Istentiszteletre rontott be, és hangosan arra intette a teplomi tömeget, hogy el fognakpusztulni.

Családi kapcsolataim: ha valaki azt kérdezné milyen ember vagyok, nem tudom, legjobb ha a környezetem tart elém tükröt. Önfeláldozó, humanitárius munkát végzek, több tíz tagot számláló munkaközösségem, emberek, akikkel dolgozom vasszajelzések alapján szeretnek. Nekem ezt jelenti az Istennel való kapcsolat. Szeretni, segíteni embertársaimat, egészséges életet élni, óvni a természetet, és nem fontossági sorrendben írva, utolsó helyen, de legnagyobb hangsúlyt adva a családnak élni. (egyelőre csak párom van). Ez otthon nálunk nem valósult meg. Naponta „vesszővel” fenyítettek, korlátoztak, nem értettek meg, lelkileg sivárak voltak. A mai napig nem tudok velük felszabadultan beszélgetni, annyi korlát, fal van köztünk. Nincs anyák napi felköszöntés, szülinapi, pedig gondolok rájuk  Alig tudom őket elcipelni valahová, vagy éppen fényképet készíteni, mert mit szólnak mások, ha a képen nyáron a nagy kánikulában sört isznak egy vendéglő teraszán. Testvérem egy szorongó alkat lett, nem nyílt meg soha nekem, még erről a J. T. Témáról sem tudok vele beszélni, hogy elmondjam bánatomat. Tele van bűntudattal, depresszióval. Megpróbálok élni, elfogadni, ha ritkán elszabadulok a munkahelyről haza egy hétvégére, a szombat prédikálás, és csak utána jövök én. Már elfogadtam így az életemet, és próbálom feldolgozni, legyűrni benne a vádolást, ha nem kerül bele családunk ebbe a vallási hálóba, nem itt tartanánk.(Sem mamám, sem nagynéném, sem a szüleim, sem az unokatestvérem, sem testvérem, sem ÉN)

Idézet: [link]

2012. aug. 1. 17:52
 70/77 anonim ***** válasza:

Vidiripi

69. kommentelő!

Ha idézel akkor miért nem rakod idézőjelbe a szöveget vagy legalább leírhatnád hogy nem a saját tapasztalatodat osztod meg hanem másokét.

Apropó van saját tapasztalatod is?

2012. aug. 1. 18:15
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!