Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kinek milyen tapasztalata van...

Kinek milyen tapasztalata van a Jehova Tanúi-val kapcsolatban?

Figyelt kérdés
2010. szept. 20. 15:34
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/77 anonim ***** válasza:
09:05 ezzel én is egyetértek.
2010. szept. 22. 11:33
 32/77 anonim ***** válasza:
22%

"Ellenben olyan egyházak még mindig léteznek, akik kéretlenül is próbálnak téríteni.Mondhatnál amúgy még 1-2 egyházat, ami házhoz megy, és megpróbálja ráderőltetni, hogy csatlakozz, és ha elveszel egy szórólapot, visszajárnak!"

A hozzászólásod elejéhez annyit tennék hozzá, hogy még ma is vannak olyan országok, melyekben a középkori vallásos fanatizmus uralkodik, mellyel milliókat kényszerítenek egy bizonyos világnézetre! Amíg "ember uralkodik az emberen (a maga kárára)" - ahogy a Biblia fogalmaz, addig fel is fogják használni az emberek többségének a hiszékenységét és birkaszellemét, mivel ez egy "remek eszköz" a kezükben ahhoz, hogy hatalmuk legyen!

De ne gondold, hogy a "felvilágosult" és modern, kereszténynek nevezett világban az egyházak befolyása a laikus nagy többségre, lényegesen másként festene. Lehet, hogy a mai, nyugati jogrendszerben most nincs lehetőségük a máglyahalálra, ha másként gondolkozol, vagy nem vágják le senki kezét mert lopott, mint máshol, de a szellemi (és anyagi) kizsákmányolás, a tömegek vakvezetése (ez gyakran mutatkozik meg az ún. "igazságos keresztény háborúkban", melyet sokszor egymás ellen vívnak) ugyanúgy folyik, mint régen!

Nekem ne mondja senki, hogy a "keresztény" világ 20.-k sz.-i történelme, az eredeti krisztusi tanokhoz képest, dicsőséges és dicséretre méltó. Nem az - valójában szégyen!

És most olvasd el még egyszer az idézetemben, hogy mit írtál.

"... kéretlenül is próbálnak téríteni..." - Először is senkit sem "térítünk" meg az akarata ellenére! Ha én felajánlok neked egy kiváló üzleti vállalkozást, de te elutasítod, akkor ezzel együtt megtiltod, hogy felajánljam???

Másrészt a "kéretlenül" a problémád. Ha netán éjszaka véletlenül észrevenném, hogy ég a házad, és "kéretlenül" felkeltenélek mély álmodból, akkor is így jártatnád a szád ellenem?

Szerinted nem ég a házad? De bizony! Az egész emberiség közös "háza ég"! Ha nem hiszed, mélyedj bele a vezető természettudósok megállapításaiba! De bolygónkra mért, a természet rombolása által okozott súlyos sebek csak a következményei az emberi gondolkozásnak, a sötétség szellemének, melyből a hazug vallások tevékenyen kiveszik a részüket.

Persze, mindenkinek szíve-joga, hogy aludjon és ne kelljen fel akkor sem, ha megrázzák. Így Jehova Tanúi is messzemenően tiszteletben tartják, ha valaki elutasít és nem fogad el semmit tőlük. Nem, nem igaz, hogy "ráerőltetik". Mindig jogodban áll nemet mondani!

Van egy "szabadgondolkodó", akinek az oldala szerintem nagyon figyelemre méltó. A világnézetének mélyebb részletivel nem értek egyet, de a logikus és racionális érveivel nagyon is.

Érdemes elolvasni, hiszen a "széles látókör mindenkinek jár".

[link]

2010. szept. 22. 18:29
 33/77 anonim ***** válasza:
76%

Az a baj, hogy nem veszed észre, hogy te sem csinálsz mást, csak foggal-körömmel ragaszkodsz ahhoz, hogy minden más egyház rosszabb nálatok, valamint olyan dolgokhoz hasonlítgatod a kéretlenül térítést, mint pl. az égő házas példa, aminek egyetlen összefüggése van: KÉRETLENÜL zavarnak, csak amíg az egyik esetben segíteni próbál valaki (égő ház...), a másik esetben csupán a saját igazát próbálja tukmálni az illető, akkor is, ha a másikat nem érdekli.

És ne magyarázd meg nekem, hogy gyerekkoromban nem jártak vissza hozzánk hetekig azért, mert elvettem egy szórólapot, mert én voltam ott, és nem te. Lehet, hogy te nem csinálsz ilyet, és ez "szabályellenes", de tudomásul veheted, hogy mások igenis csinálnak. Továbbá az is feltűnhetne, hogy a hasonlataidban folyamatosan barbár és elavult gyakorlatokat emlegetsz, amik hazánkban abszolút nem aktuálisak. Utolsósorban pedig az, hogy majdnem mindenki negatív véleménnyel van rólatok, mert: tolakodók és értetlenek vagytok.

Hiába próbálod szenteknek beállítani magatokat, akik senkit sem zavarnak, a legtöbb embert továbbra is zavarni fogja, ha kopogtattok nála és be akarjátok szervezni magatokhoz. Azt hiszem, manapság már mindenki hallott rólatok, tehát aki akar, fogja magát, és felkeres benneteket. Aki meg nem, azt békén lehetne hagyni. Na ezt nem értitek meg. Részemről ennyi volt.

2010. szept. 22. 20:49
 34/77 anonim ***** válasza:
22%

Te aztán jól félre érted és magyarázod a leírtakat!

"csak foggal-körömmel ragaszkodsz ahhoz, hogy minden más egyház rosszabb nálatok"

Ezzel mit akarsz bizonyítani? Tán csak nem azt, hogy te pl. nem ragaszkodsz a saját igazadhoz, ha biztos vagy benne (már amennyire biztos lehet valaki valamiben). De ne mond azt, hogy nem ragaszkodsz hozzá, ha százan is ordibálnak rád. Vagy ha nem, akkor éppen megalkuvó lennél. Nem nagy erény!

Az égő házas példa világos volt? Nem hiszem, mert amint látom te itt sem arról beszélsz, hanem a saját téves fantáziáddal pótolod az ismerethiányod. A Tanúk nem a "saját igazukat" terjesztik, különben mindegyikük teljesen mást mondana, nem gondolkoztál még ezen a logikai bukfencen?!

Ami viszont az "égő házból" adódó veszélyt illeti, valós a félelem és a Tanúk meggyőződése, hogy a Biblia (nem ők!) tudja a választ a felmerülő kérdésekre. Aki nem hiszi, járjon utána - de alaposan és nem felületesen.

Gyerekkorodban "visszajártak hetekig"? Miért, most nem? Vagy tudsz nemet mondani? Mi történt? Akkor mégis lehet nemet mondani?

És az, hogy valakihez visszamenjenek és megkérdezzék tőle az olvasottakról a véleményét - nem teljesen természetes? Általában kérdik is, hogy visszamehetnek-e egy alkalmas időpontban - ez sem teljesen érthető? Még ott is, akkor is el lehet utasítani és akkor egy darabig nem mennek.

Örökre nem ígérhetik - ez is logikus - mivel nem biztos, hogy akár egy év múlva is ti laktok abban a házban, lakásban. Az emberek gyakran költöznek, főleg a mai világban, de ha nem, honnan tudod, hogy két hónap múlva, vagy később is ugyanaz lesz az álláspontod, mint ma???

Ezt még te sem tudhatod, akármilyen magas lóról is próbálsz érvelni.

"... a hasonlataidban folyamatosan barbár és elavult gyakorlatokat emlegetsz, amik hazánkban abszolút nem aktuálisak."

Nem értelek. Nem világos, hogy csak összehasonlítottam a máshol még mai is létező, könyörtelen, fanatikus és szélsőséges vallásos gyakorlatot és annak negatív hatását a mi, mai ún. "keresztény" társadalmunk "testvér" szellemével?

Igen, világossá tettem, hogy nálunk jelenleg nem aktuális a máglyahalál, csak mert mást mer mondani valaki - de, történelmi léptékkel nézve, nem is olyan rég még az volt! És tán csodálkozol azon, hogy az a szellem, mellyel azt akkor végrehajtották, még a 20.k sz.-ban is bizonyított, méghozzá nagyon keményen és kíméletlen módon? Csak ezt a párhuzamot akartam érzékeltetni, mert van párhuzam.

Igen, ez a szellem, a sötétség szelleme, mindegy, hogy keleten, vagy nyugaton, de veszélyes, sőt már eddig is rengeteg halált és fájdalmat okozó, létező valóság!

A jövő, pont ennek a szellemnek a jelenléte miatt, viszont nem lesz szebb (sőt), mint a múlt, főleg a közelmúlt.

"Hiába próbálod szenteknek beállítani magatokat..."

"... majdnem mindenki negatív véleménnyel van rólatok..."

Tudnod kéne, hogy bibliailag kik a "szentek", mielőtt ezzel a szóval hajigálsz. :))

"Majdnem mindenki"? Miért, mindenkivel találkoztál már? Akkor miről beszélsz?

De erről már írtam korábban. A Krisztusi igazság az első században a gyűlölet tárgya volt. Miért várnánk mást, mint amit akkor kaptak a tanítványok a hitükért?

Tehát ez nem vád, hogy "majdnem mindenki negatív véleménnyel van rólatok".

Mellesleg miért is zavar az téged és azokat, akik negatívan beszélnek rólunk, hogy mi elmegyünk az emberekhez?

Mi kárt teszünk nekik ezzel? De őszintén! Milyen károsodás ér titeket azzal, hogy Jehova Tanúi gyakorolják a hitüket, mivel ez a hitük elválaszthatatlan és szerves része???

Talán valami anyagi kár ér téged ez miatt? Vagy félted a "hitedet" (ha van persze)? Milyen alapon nézi ezt bárki is rossz szemmel és szeretné megszüntetni egy Tanú (vagy bárki más) jogát, hogy elmondhassa másoknak a személyes véleményét?

Ja, hogy csak az általatok meghatározott módon szabad... Értem! Csak úgy, ahogy a nagy egyházak teszik, mert ők szent minta. Nem, kérlek nekünk a Biblia a szent minta és ezért nem az egyházak véleményét követjük!

Részemről meg ennyi.

Bocsánat, ha nagyon szájbarágós voltam, de ha rövidítek... na mindegy.

2010. szept. 22. 22:26
 35/77 anonim ***** válasza:
58%

Kedvesen kopogtatnak,kedvesen elmondják amit akarnak aztán szépen hazamennek.

Asszem ennyi... :-)

2010. szept. 22. 23:08
 36/77 anonim ***** válasza:
50%

Hehehe, hehehe... ez jó, az Őrtorony Társulat fanatikus, szavát bemondásra elhívő fanatikus híve másokat vádol birkaszellemmel és önállótlansággal.

Ezt írja az Őrtorony:

"Óvakodjunk a független gondolkodásmódtól!

[...] De vajon miben nyilvánul meg ez a független gondolkodásmód? Általános módja ennek az, amikor kétségbe vonják az Isten látható szervezetétől kapott tanácsot."

Vesd össze ezen szervezet szavait a Bibliával:

"Értelmes emberekhez szólok, ítéljétek meg magatok, amit mondok." (1Kor 10:15)

Majd a 20. század dolgaival jön, fel nem fogva, hogy ezen események menetére vajmi kevés befolyása volt az egyházaknak, rákeni az egészet.

Föl nem fogja, hogy itt nem a történelmi egyházak vélt és valós hibáiról, vétkeiről van szó, és nem fogja tudni tisztára mosni a maga felekezetét azzal, hogy rákezdi a szokásos játékba: "de ők mocskosabbak, mint mi, beee...".

"Mi azért vagyunk jók, mert mások rosszak."

2010. szept. 23. 00:53
 37/77 anonim ***** válasza:

Ez is tök jó, hogy barátocskánk immár egy "szabadgondolkodó" emberkét állít a porondra. Úgy dobálja a megfelelő varázsszavakat "fanatikus", "irracionális", "sötét középkor" stb. mintha csak egy marxista akadémián tanulta volna. Szégyen, hogy negyven éves ember szellemileg ennyire infantilizált legyen. Annyival sunyibb, mint hittársai hogy "külső" eszközöket is igénybe vesz, hogy a társulata éppen aktuális "igazságait", "világosságait" alátámassza. De micsoda módszerek ezek. Erre is mit fog írni? Az, hogy "ugye tudod, hogy a világháború meg az inkvizíció, grrrr"... :D

Egyre jobban megerősít ez engem abban, hogy az Őrtorony egy amerikai, racionalista "modern" cucc. A racionalizmus nem ésszerűséget, hanem észelvűséget követ: "ami számomra nem logikus, az nem létezhetik".

Ezzel szemben az igaz katolikus tanítás a hit és az ész egységét hirdeti: A hit keresi az észt, és az ész keresi a hitet. Egyiknek sem hirdeti a primátusát a másik felet.

Ellenben az illető dicsőíti a kanti "tiszta ésszel" korrigált "hitet", durva.

2010. szept. 23. 01:05
 38/77 anonim ***** válasza:
22%

"másokat vádol birkaszellemmel és önállótlansággal."

Csak nem magadra vetted? Tán ismerős volt?

Az Őrtoronyból kiragadva könnyű mellébeszélni ám, éppúgy, mint a bibliából!

Ha Jehova Tanúi a 2.-k vh.-ban és később más konfliktusokban, ugyanúgy gyilkolták volna egymást, mint pl. a katolikusok (nyilván krisztusi szellemben persze) és nem volna a világ legnagyobb vallásos nyomdaipara a birtokukban, melyekből kikerülő sok millió bibliai irodalmat nem terjesztenék semmilyen buzgalommal, akkor szeretnél engem?

Kacér kérdés, mi? :))

"Külső eszközöket" minden Tanú igénybe vesz, nem tudtad?

Nahát?!

Az "igaz katolikus hitről" sok embernek meg van ám a véleménye! Nem csak a Tanúknak. Hiába próbálsz, ahol csak érsz lejáratni, mint már mondtam: nektek nem a Tanúk a legfőbb ellenségetek, hanem a Biblia! Ez a véleményem.

2010. szept. 23. 02:55
 39/77 anonim ***** válasza:
hát felőlem meglehet a véleményed, de nekem senki nem az ellenségem, csupán az idegesít, ha valaki nem bírja abbahagyni önmaga ajnározását:D
2010. szept. 23. 12:22
 40/77 anonim ***** válasza:
55%

„Csak nem magadra vetted? Tán ismerős volt?” – Gúnyolódsz velem? Egyre jobb! Nem azért „vettem magamra”, mert állítólag biztos igaznak érzem, hanem mert egyértelmű a célzás. Üres duma ez, hogy mások vakhitűek, az őrtornyisták meg tiszta szemű szentek. Aha.

„Az Őrtoronyból kiragadva könnyű mellébeszélni ám, éppúgy, mint a bibliából!” – Persze, mindig ez a „kiragadás”. Beadnál egy szakdolgozatot, és az egész szépen halad 20 oldalig, majd a közepére beírnál valami szép kis trágárságot. Ez után a tanár számonkérne: Ez itt most mi? A válaszod: de ez csak egy kiragadott mondat. Mellesleg nem kiragadás, tudjuk jól, hogy az Őrtorony önmaga kapcsán végső érvként úgyis a maga állítólagos isteni felkenetésére, rabszolga osztály-voltára fog hivatkozni, meg az ijesztgetésre, hogy engedelmeskedni kell neki, mert különben csúfot látsz.

Ennek semmi köze a második világháborúhoz, elég szánalmas, hogy még mindig ott tartasz. Mellesleg ilyen marhaságot még a radikális ateisták sem mondanak, tudják jól, hogy azokat a világi diktátorok és nem az egyházak robbantották ki.

Kilóg a lóláb: minden számonkérés elől sunyi kígyó módon arról kezdesz el hantázni, hogy a másmilyen keresztények így megy úgy. „Mi azért vagyunk jók, mert mások rosszak.” Ez az öntömjénező „mi különbek vagyunk, mint ők” elitkereszténykedő életérzés deja vu a Lukács 18:9-14 példázatban a farizeussal. „Mi szentek vagyunk, nem háborúztunk, nemúgy mint azok a gonosz másmilyen keresztények!”.

Elég szánalmas, hogy egy vallásos nyomdaipart tekintenek valami teljesítménynek. Lökik is a sódert, mint valami modern amerikai marketing cég (lényegében stílusilag azok is), hogy ennyi országban, ennyi millió példányban bla bla bla.

Azonban a Szentírás nem tud sem arról, hogy Isten egyháza másodszor újraalapul amerikában, sem arról, hogy az egyház valami nyomdaipari konszern lenne.

Mellesleg hülyeségeket beszélsz: embertársamként (felebarátomként) természetesen szeretlek téged. De attól még a sunyiskodásoddal kapcsolatban megmondom a magamét.

„"Külső eszközöket" minden Tanú igénybe vesz, nem tudtad?” – Pontosabban erről elvileg szó van, azonban jól tudom, hogy a köztagok nagy része bottal sem piszkálna meg olyan könyvet, amit nem az Őrtorony Társulat adott ki. Mert ugye óvakodni kell a „démoni befolyástól2, ami természetesen annyit jelent, hogy nem az Őrtorony-ideológiát löki.

„Az "igaz katolikus hitről" sok embernek meg van ám a véleménye! Nem csak a Tanúknak” – Ez ugye egy argumentum ad populum volt, és ezt ugyanígy elmondhatnám a JT-kről is, persze egyrészt ez ugyanígy nem lenne érv az én számból, mint az a tiédből, másrészt meg azt annyival elkennéd, hogy biztos a gonoszok meg a démonok „hazudnak” (persze, a JT-kről mindig csak hazudnak, micsoda világösszeesküvés) a „zembereknek”. Persze, de ugyanakkor közprolinak az Egyházról való nyilván „nagyon megalapozott” véleményét azt lehet lobogtatni, mint „érvet”.

„Hiába próbálsz, ahol csak érsz lejáratni…” – Én nem tégedet járatlak le, viszont ahol előveszed a szokásos, elkoptatott szövegedet, ami kimerül azon „komoly” érv ismételgetésében, hogy minden a JT-ket kritizáló véleményt annyival igyekszel kimosni, hogy „de mi akkor is jobbak vagyunk, mint a középkori katolikusok”, ott elmondom a véleményemet, hogy egyrészt ez nagyon rosszhiszemű torzítás, másrészt meg teológiailag nem érv.

„…mint már mondtam: nektek nem a Tanúk a legfőbb ellenségetek, hanem a Biblia! Ez a véleményem.” – Ezt meg akárhányszor fogod elismételni, nem lesz igaz. Azon túl, hogy a Biblia egy eredendően katolikus könyv, a katolikus Egyház bizonyult a legbuzgóbb terjesztőjének, amely szinte minden nyelvre lefordította, és hitelesen magyarázta a népek világosságára. A protestáns propaganda ellenére jól tudjuk, hogy az sem igaz, hogy nem voltak a középkorban népnyelvű fordítások, hiszen már Luther előtt is egy sor német nyelvű Biblia készült. A parasztság persze nem tudott olvasni, meg könyvnyomtatás sem létezett, erről meg ugye nem az Egyház tehet, hanem a termelőeszközök fejlettségének adott foka.

Az Őrtorony ezzel szemben annyira volt képes, hogy eleinte amerikában is a tudományos közélet által méltán kritizált marginális fordításokat terjesztgetett eleinte, majd amikor az 50-es években rájöttek, hogy kéne csinálni egy sajátot, néhány a bibliai nyelvekben semmiféle szaktudományos ismeretekkel nem rendelkező Őrtorony-huszár szótárral készített egy teljesen irányzatos, elfogult fordítást, amelyeket azóta a biblikus tudomány ízekre szedett. Ezt persze a befolyt pénzből valóban ingyen osztogatja, ám ezzel csak annyit ér el, hogy az Őrtorony-nyelvezethez igazított torz, Isten Igéjét meggyalázó irodalommal szennyezi az egyes nyelveket. Mert ugye míg az eredeti angol nyelvű NWT csak simán pontatlan, mivel az eges helyi országbeli „fiókhivatalok” ezt kénytelenek szolgai módon angolból fordítani (vagyis így nem fordítás, hanem fordítás fordítása) lesz, így a másodlagos nyelveken egy abszolúte magyartalan (ill. más nyelvekhez is illetlen), a nyelvet megcsúfoló bikfanyelvet gyártottak.

Íme Isten ítélete ezeken!

Remélem hozod a formád, és megint idemásolsz öt oldalnyi Őrtoronyot, ami arról szól, hogy összegereblyéztek néhány kiragadott idézetet pár folyóiratból, amit úgy idéznek, hogy „még dr. Rosenfeld is elismeri, hogy…” :D

2010. szept. 23. 14:38
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!