Egy keresztényt nem riaszt el a vallásától az a tény, hogy mindenki más aki nem keresztény örökké a pokolba fog rohadni?
Nem provokatív szándékkal tettem fel a kérdést.
Engem személy szerint ez tart vissza csak a kereszténységtől.
Szia,
Egészen pontosan Jelenések könyve ír erről, ami az Úr Jézus Krisztus kinyilatkoztatása a szentírás utolsó könyve:
"És láttam, hogy egy angyal leszállt a mennyből, az alvilág kulcsa volt nála, és egy nagy lánc a kezében. Megragadta a sárkányt, az ősi kígyót, aki az ördög és a Sátán, és megkötözte ezer esztendőre, levetette az alvilágba, bezárta, és pecsétet tett rá, hogy meg ne tévessze többé a népeket, amíg el nem telik az ezer esztendő: azután el kell oldoztatnia majd egy kis időre.
És láttam trónokat: ezekre ültek azok, akik ítélő hatalmat kaptak. És azoknak a lelkeit is, akiknek fejüket vették a Jézusról való bizonyságtételért és az Isten igéjéért, akik nem imádták a fenevadat, sem az ő képmását, és nem vették fel az ő bélyegét homlokukra és kezükre: ezek életre keltek, és uralkodtak a Krisztussal ezer esztendeig. A többi halott nem kelt életre, míg el nem telt az ezer esztendő. Ez az első feltámadás. Boldog és szent az, akinek része van az első feltámadásban: ezeken nincs hatalma a második halálnak, hanem az Isten és a Krisztus papjai lesznek, és vele fognak uralkodni ezer esztendeig... És láttam egy nagy fehér trónt és a rajta ülőt: színe elől elfutott a föld és az ég, és nem maradt számukra hely. És láttam, hogy a halottak, nagyok és kicsinyek a trón előtt állnak, és könyvek nyittattak ki. Egy másik könyv is kinyittatott, az élet könyve, és a halottak a könyvekben írottak alapján ítéltettek meg cselekedeteik szerint. A tenger kiadta a benne levő halottakat, a Halál és a Pokol is kiadták a náluk levő halottakat, és megítéltetett mindenki a maga cselekedetei szerint. És a Halál és a Pokol belevettetett a tűz tavába. Ez a második halál, a tűz tava. Ha valaki nem volt beírva az élet könyvébe, az a tűz tavába vettetett."
(Jelenések könyve 20:1-6, 11-15)
Üdv. Péter
És itt hogyhogy a cselekedeteik alapján lettek megítélve a feltámadásuk felől?
Egyébként megkérdezhetem melyik felekezethez tartozol?
Szia,
A magyarázat egyszerű: ez a második feltámadás.
Persze, nem titok: hetednapi adventista teológus vagyok.
Üdv. Péter
És mivel jár a második halál? Akkor Ti nem hisztek a gyehennában?
És mikor Jézus azt mondta, hogy mától az ember van a szombatért az ne ma shabbat eltörlése volt?
Kedves Kérdező,
A görög Ge′enna a héber geh Hinnom megfelelője, melynek jelentése ’Hinnom-völgy’ - Ez a terület az ókorban Jeruzsálem szeméttelepeként szolgált. A Templomhegyet az Olajfák hegyétől elválasztó völgyben a Kidron-patak, az Olajfák hegye és a Gecsemáné-kert között folyik. A völgy áldozati helyszínként funkcionált, itt kapott helyet egy tűzoltár, később pedig, mint hulladéklerakó szinte folyamatosan füstölgött, égett. A gyehenna kifejezést az újszövetség használta, amely már a végső halálra, a "tüzes tóra", a teljes megsemmisülésre vonatkozik. Krisztus idejében a Gyehenna azon jeruzsálemi szeméttelep neve, ahol a város hulladékát égették el. Később itt hamvasztották el a bűnözők holttestét is egy állandóan égő tűzön, így vált a Gyehenna a teljes megsemmisülés, pusztulás szimbólumává.
Ajánlom szíves figyelmedbe: [link]
A másik kommentedre, Jézus szavai pontosan:
"És történt, hogy Jézus szombaton gabonaföldeken ment át, és tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. A farizeusok így szóltak hozzá: Nézd, miért tesznek szombaton olyat, amit nem szabad? Ő ezt kérdezte tőlük: Sohasem olvastátok, mit tett Dávid, amikor szükséget szenvedett, és megéhezett ő is meg azok is, akik vele voltak? Miként ment be az Isten házába Ebjátár főpap idején, és hogyan ette meg a szent kenyereket, amelyeket nem szabad megenni másnak, csak a papoknak, és azoknak is adott, akik vele voltak? Majd hozzátette Jézus: A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért; tehát az Emberfia ura a szombatnak is." (Márk 2:23-28)
Ahogyan láthatod itt nincs szó a szombat eltörléséről, sőt az Úr Jézus Krisztus a nagy apokaliptikus beszédében ezt mondta a tanítványainak:
"Amikor tehát meglátjátok, hogy „a pusztító utálatosság” ott áll a szent helyen – erről beszélt Dániel próféta, aki olvassa, értse meg! –, akkor azok, akik Júdeában lesznek, meneküljenek a hegyekbe, aki a ház tetején lesz, ne szálljon le, hogy kihozzon valamit, és aki a mezőn lesz, ne térjen vissza, hogy elhozza felsőruháját. Jaj a terhes és a szoptató anyáknak azokban a napokban! Imádkozzatok, hogy ne kelljen sem télen, sem szombaton menekülnötök." (Máté 24:15-20)
Nem mellesleg a Tízparancsolatban is ezt olvassuk:
"Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt.
Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;
De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belül van;
Mert hat napon teremtette az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugodott. Azért megáldotta az Úr a szombat napját, és megszentelte azt." (II. Móz. 20:8-11)
Üdv. Péter
Köszönöm válaszaidat!
Arra, hogy milyen a második halál még mindig nem kaptam választ.
"De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja"
Szerintem ezért nem kell mér tartani a szombatot mert Jézus is megmondta, hogy a szombat lett az emberért és nem a szombat az Úrért.
Szia,
Hát a halál az halál, csak annyi a különbség hogy az elsőből van feltámadás, a második pedig végleges.
Igen. A szombat az emberért lett a Teremtés emléknapjaként, pontosan ezért lenne érdemes megtartani.
Üdv. Péter
Egyébként mi történik azokkal akik a második feltámadásnál támadnak fel a cselekedeteiknek köszönhetően?
Illetve Ti adventisták ugyanolyan szigorúan tartjátok a shabbatot mint a zsidók?
Szia,
Ha figyelmesen elolvasod a 41-es hozzászólásomban idézett Jelenések könyve 20:11-15-öt, akkor választ kapsz a kérdésedre. A Biblia ennél jobban nem részletezi az ítéletet.
Szigorúnak semmiképpen nem nevezném, inkább gyülekezeti és családi ünnepnapnak, mint mondjuk egy karácsony…én nem voltam még zsidók közt szombaton így arról nem tudok nyilatkozni. Református családban nőttem fel, huszonévesen ismertem meg az adventistákat, és éppen a szombat ünnepélyessége fogott meg, ki ne szeretne minden hétvégén karácsonyozni?! 😉😁
Üdv. Péter
Péter
A második halálból miért nem támadhatnak fel? Miért kell egy ilyen végleges büntetéssel büntetni őket?
Mi az a különbség ami alapján az egyik megérdemli az örök életet míg a másik az örök halált?
Akik elkerülik az örök halált azoknak nem fognak hiányozni a szeretteik akik örök halált haltak?
Meg maradnak az ottaniaknak önmaguknak vagy eltörlődik a személyiségük?
Mit lehet majd ott csinálni?
Az öröké létezés és semmit tevés nem áll távol a nem létezéstől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!