Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hisztek Jézusban? Mi a vélemén...

Hisztek Jézusban? Mi a véleményetek a bibliàròl?

Figyelt kérdés

2022. márc. 11. 18:57
 51/100 anonim ***** válasza:
0%

"Ezenfelül az "Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!" nem tartalmazza azt hogy ne kritizáld vagy ne vond kétségbe a leírtakat, stb."

Isten mindenkinek elébe tárja azt az igazságot, amely alapja egy szenvedés nélküli boldog életnek. Ezt az igazságot az emberek különböző képen fogadják. Ennek alapján Jézus a magvető példázatában négy nagy csoportot mutat be. A példázatban a magvető maga az Isten, a mag az Ő szava és igazsága, a talaj pedig maga az ember, aki vagy elfogadja Isten szavát vagy nem.

A példázat: "Ímé, a magvető kiméne vetni. És lőn vetés közben, hogy némely az út mellé esék, és eljövének az égi madarak és megevék azt. Némely pedig a köves helyre esék, a hol nem sok földje vala (a magnak), és hamar kikele, mivel nem vala mélyen a földben. Mikor pedig fölkelt a nap, elsűle, és mivelhogy nem volt gyökere, elszárada. Némely pedig a tövisek közé esék, és felnevekedének a tövisek és megfojták azt, és nem ada gyümölcsöt. Némely pedig a jó földbe esék; és ád vala nevekedő és bővölködő gyümölcsöt, és némely hoz vala harmincz annyit, némely hatvan annyit, némely pedig száz annyit." (Mk. 4:3-8)

Jézus azt a természeti képet használja, hogy miként viselkedik az elvetett mag különböző helyekre esve. Négy helyre eshet a mag ezek szerint:

1. út mellé

2. köves helyre

3. tövisek közé

4. jó földbe

A példázat magyarázata: "A magvető az ígét hinti. Az útfélen valók pedig azok, a kiknek hintik az ígét, de mihelyest hallják, azonnal eljő a Sátán és elragadja a szívökbe vetett ígét. És... a köves helyre vetettek azok, a kik mihelyst hallják az ígét, mindjárt örömmel fogadják, de nincsen ő bennük gyökere, hanem ideig valók (az ige hatásai); azután ha nyomorúság vagy háborúság támad az íge miatt, azonnal megbotránkoznak. A tövisek közé vetettek pedig azok, a kik az ígét hallják, de a világi gondok és a gazdagság csalárdsága és egyéb dolgok kívánsága közbejővén, elfojtják az ígét, és gyümölcstelen lesz. A jó földbe vetettek pedig azok, a kik hallják az ígét és beveszik, és gyümölcsöt teremnek, némely harmincz annyit, némely hatvan annyit, némely száz annyit." (Mk. 4:14-20)

Az út mellé esett mag azt az isteni szót jelenti, amelyiket az az ember halja, akit nem érdekel az. Ez az ember közömbösen elmegy az igazság mellett, sőt bosszantja, mert megfedi őt. Ahogy halja az igét, úgy el is felejti gyorsan, mert Sátán olyan "radírozó" gondolatokat gerjeszt benne, ami sokkal közelebb áll az ő szívéhez.

2022. márc. 15. 07:41
 52/100 anonim ***** válasza:
82%

"percre rá vagy kényszerítve hogy a jó vagy rossz oldalon állj "

"Neked nem hoz döntéseket az agyad percről percre?"

Hol számít jó vagy rossz oldal közötti döntésnek az hogy például ki megyek hugyozni?

Döntéseket hozok de nem olyanokat hogy jó vagy rossz oldalon álljak. Főleg nem "percről percre ".

2022. márc. 15. 08:30
 53/100 anonim ***** válasza:
74%

51.

A beidézett résznek milyen köze is van ahhoz amit leírtál? Vagy ez már csak a terelés akar lenni mert már nem tudsz mit írni?

Ezenfelül a leírtakban is megvan az a hiba hogy nem számol a félre értelmezésekkel. Tehát ott vannak a földbe hullott magok akik mégis eltévednek mert félre értelmezik a bibliát.

2022. márc. 15. 08:38
 54/100 anonim ***** válasza:
49%

Nem, a földbe hullott magok azok akik jól értelmezik Isten magvetését.

Azt hittem ez egyértelmű számodra, jobb ha többször átolvasod talán valami átmegy még...

2022. márc. 15. 12:16
 55/100 anonim ***** válasza:
49%
Au 51es hozzászolásomnak is mind van köze a kérdező kérdésére, de laginkább a te Bibliolvasásodra és annak értelmezésére válasz.
2022. márc. 15. 12:55
 56/100 anonim ***** válasza:
100%

"Nem, a földbe hullott magok azok akik jól értelmezik Isten magvetését."

Szerinted melyik csoportba tartoznak azok akikről én írtam és miért?

2022. márc. 15. 13:14
 57/100 anonim ***** válasza:
0%

Akik kritizálják Istent és gonosznak tartják azok a tövis csoportba tartoznak, de ha akarod lehet egy újabb csoportról is beszélni, azokról akikről mint a szikláról visszapattannak a magok.

Hogy részletes menjek magyarázatba...akik nem látják, nem akarják látni, hogy mi jót tesz Isten nap mint nap, hogy hívja az embereket magához, de azok nem bíznak Istenben... Talán te is ilyen vagy. Azt állítod elég ideig tanulmányozta a Bibliát... Jó... A Bibluának megértés szintjei vannak.

1. Az összes külön kijelentés önmagában megállja a helyét.

2. Az összes kijelentés egymással osszehasonliva egyeztetve vitára és értelmezésére ad okot, sok teológus foglalkozott évvel 2000 éve.

3. A megértés legmélysbb szintje amikor szívünk nyitva találtatok, és hittel olvasunk pl olyanokat, csak Istent imádd.

A magvető példa erről szól ami téged meglepett. A jó hívő nyitott szívvel fogadja Isten törvényeit, ez a jó fölé és valóban vakhittel elfogadja. (A vakhit Istenben számomra egy csodálatos dicséret, téged aki gonosznak merted nevezni valószínűleg felháborit. )

Ugyanis ha én abban hiszek hogy Isten jót akar nekem, akkor én vakhittel elfogadom azt, vezessen engem, én gyarló ember nem tudnék úgy sem a jó úton maradni, csak az ő segítségével.

Akik viszont káromolják, nyilván maguk határolják el magukat Isten segitségétől, utána pedig panaszkodnak, hogy szenvednek vagy bajuk esik ami miatt Istent okolják. Ezek az embereknek nyűg a Tízparancsolat is, érzik hogy mind a tízet nem tudnák betartani, nosza akkor keres kifogásokat Istenben és evvel megnyugszik.

Akik kritizálják Istent nyilván a tövis csoportba tartoznak, ahol már a kritika gyökerezett meg és nem a jó mag.

2022. márc. 15. 23:26
 58/100 anonim ***** válasza:
100%

Én azt írtam hogy :

"Ezenfelül a leírtakban is megvan az a hiba hogy nem számol a félre értelmezésekkel."

Nem azt hogy:

"Akik kritizálják Istent és gonosznak tartják azok "

A félre értelmezés nem feltétlen jelenti azt hogy kritizálják vagy gonosznak tartják.

Egyszerűen jelentheti azt aki valóbban szereti és hisz Istenben de valamit félre értett a bibliából ezért tévúton jár. Elég sokan vannak ilyenek.

"A magvető példa erről szól ami téged meglepett."

Engem? Miért lepett volna meg engem ez?

"A vakhit Istenben számomra egy csodálatos dicséret, téged aki gonosznak merted nevezni valószínűleg felháborit."

Nem háborít fel. Pusztán látom a vakhit ostobaságát. Mivel az hogy valamiben elkezdesz hinni az egyáltalán nem biztos hogy igaz. De mivel önön magadat szándékosan megvakítod a hibákra így nem is tudsz eltalálni már a helyes útra.

"magukat Isten segitségétől, utána pedig panaszkodnak, hogy szenvednek vagy bajuk esik ami miatt Istent okolják."

Ha valaki nem hisz benne akkor nem fogja őt okolni.

De egyébként köszönöm szépen nagyon jó életem van.

"Ezek az embereknek nyűg a Tízparancsolat is, érzik hogy mind a tízet nem tudnák betartani, nosza akkor keres kifogásokat Istenben és evvel megnyugszik."

Miért kéne betartanom mind a 10et? Vagy miért kéne kifogásokat keresnem?

Párat betartok de azt sem azért mert benne van a 10ben. Azért tartom be mert én úgy akarom. Például nem akarok lopni sem ölni. De ha akarnék is akkor is inkább a törvények miatt nem tenném nem pedig a 10 parancsolat miatt.

Szóval várom a válaszodat hogy hova tartoznak azok akik hisznek és szeretik Istent de mégis tévúton vannak mert félre értelmeztek valamit és azt a tévutat követik vakon.

2022. márc. 16. 07:52
 59/100 anonim ***** válasza:
49%

Jó lehet hogy nem te gonoszoztad le Istent azért ne vedd magadra, ha viszont te voltál ebből a szempontot védve érvelj.

Most viszont arról beszélsz, hogy aki szereti Istent. Nyolcas n az nem vádolja goniszsággal.

Majd akkor válaszolok neked is lehet te nem az vagy aki gonosznak káromolta.

2022. márc. 16. 13:15
 60/100 anonim ***** válasza:

"Ezenfelül a leírtakban is megvan az a hiba hogy nem számol a félre értelmezésekkel."

Csusztatás. Helyesen így hangzana: "Nem értem miért nem számol a félreértelmezésekkel."

Az a csusztatás hogy hibának tartod. Ítélkezel.

Evvel viszont maximálisan egyet értek:

"Egyszerűen jelentheti azt aki valóbban szereti és hisz Istenben de valamit félre értett a bibliából ezért tévúton jár. Elég sokan vannak ilyenek."

Ezek azok amikkel számolt Krisztus (nemhogy hiba) mert azt mondja valaki kétszer annyit kap vissza valaki százszor anbyit kao vissza. Ezek kevés magot termelnek, ezért nem is alkalmasak Isten szeretetének tova bbadására, mert ahogy te írod tévúton vannak. (Pelda: van olyan növény amely csak egyetlen magot fejleszt.)

Az én véleményem szerint az az ember "egyetlen magot" kap vissza aki szereti az Istent de tévúton van.

Tehát nem hibája a szövegnek, hanem értelemszerűen benne foglaltatik.

2022. márc. 16. 13:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!