Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten nélkül ateizmus sem...

Isten nélkül ateizmus sem létezhetne?

Figyelt kérdés

2022. jan. 4. 19:03
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
100%

"Mind a nyugati ateista, mind a buddhista, mind a bennszülött afrikai gyökeresen mást gondol a valóságról és annak felépítéséről, és teljesen más értékrendet vallanak"

Így van, csak ezeknek semmi köze az ateizmusukhoz. Az ateista egyszerűen a teista ellentéte, semmi több. Azon kívül, hogy nem hisznek istenben, az égvilágon semmi közös nem kell, hogy legyen két ateistában.

2022. jan. 5. 18:35
 22/46 anonim ***** válasza:
20%
Rendben, én elfogadom, ha ti így gondoljátok, de akkor ne lepődjetek meg, ha az ateizmust üres semmitmondásnak fogom tartani. Ugyanis egy szó, ami bármit jelenthet, nem jelent semmit. Ha az ateizmusból következhet Dawkins, Buddha, és a vudu egyaránt, akkor önmagának mond ellent, és az, hogy valaki nem hisz Istenben, önmagában nem jelent az égvilágon semmit. Bár szerintem ti lennétek a legjobban megsértődve, ha azt mondanám, hogy a világnézetetek az afrikai törzsi hiedelemvilággal rokonítható.
2022. jan. 5. 20:29
 23/46 Mojjo ***** válasza:
91%

"én elfogadom, ha ti így gondoljátok"

Nem mi. A világ összes valamire való értelmező szótára.

"az, hogy valaki nem hisz Istenben, önmagában nem jelent az égvilágon semmit"

Én eddig meg voltam róla győződve, hogy azt jelenti, hogy az a valaki nem hisz istenben.

"szerintem ti lennétek a legjobban megsértődve, ha azt mondanám, hogy a világnézetetek az afrikai törzsi hiedelemvilággal rokonítható"

Amennyiben az afrikai törzsi hiedelemvilágban nincsenek jelen istennek nevezhető valamik, akkor igen, az egy ateista hiedelemvilág. Ilyen értelemben rokon és hidd el, ez senkinek nem sértés - tekintve, hogy az ateizmus nem egy egységes eszmerendszer, az csak az istenhit hiánya, azon túl pedig egy ateista bármiről gondolhat bármit.

2022. jan. 5. 20:41
 24/46 Mojjo ***** válasza:
86%

Egyénként ha érdekel, valójában mit jelent az ateizmus, kik az ateisták, milyen altípusai vannak az ateizmusnak stb stb, akkor a religions.wikia szócikke a legjobb, amit csak találhatsz - nem meglepő módon, hisz ez egy erre specializálódott wikia.

[link]

2022. jan. 5. 20:46
 25/46 anonim ***** válasza:
16%

"An atheist, in the general sense, is a person who does not believe in the existence of any gods. Atheism is the corresponding philosophical position."

Nem igaz a buddhistákra, sem a törzsi vallásokra. A buddhistáknak komplex képük van a túlvilágról és az ott lakó entitásokról, csak nem tartják azokat fontosnak a megvilágosodás szempontjából. A törzsi vallások kivétel nélkül hisznek szellemekben.

"Atheism, in the broadest sense, is an absence of belief in the existence of deities"

Szintén nem igaz sem a buddhistákra, sem a törzsi vallásokra, lásd fent.

stb stb stb

2022. jan. 5. 20:47
 26/46 anonim ***** válasza:
89%

"Ugyanis egy szó, ami bármit jelenthet, nem jelent semmit"

Dehogynem, azt jelenti hogy az illető nem hisz semmilyen istenben. Mit olyan nehéz ebben felfognod?

"Nem igaz a buddhistákra, sem a törzsi vallásokra"

Ha nem hisznek istenekben, akkor de. Ha hisznek legalább egy istenben, akkor nem. Nem bonyolult ám.

2022. jan. 5. 20:50
 27/46 anonim ***** válasza:
16%

„Nem mi. A világ összes valamire való értelmező szótára.”

Na ne csináljatok úgy, mintha az ateizmus egy pszichés állapot volna csupán, és nem egy meghatározó identitás. Márpedig itt nap mint számot adsz többek között te is arról, Mojjo, hogy az ateizmus bizony az identitásod része, és közösséget ismersz el azzal, akik szintén ezt a vallják. Ezzel nincsen semmi baj. De ne hátrálj ki belőle, hogy, "ja, hát ez csak egy amolyan gondolat a fejemben". Ha ez puszta vélekedés, akkor nem volna izmus.

„Én eddig meg voltam róla győződve, hogy azt jelenti, hogy az a valaki nem hisz istenben.”

Ha ennek nincs érdemi következménye (vagy épp az égvilágon bármi következhet belőle, ami ugyanaz), akkor ennek bizony jelentése sincs.

2022. jan. 5. 20:53
 28/46 anonim ***** válasza:
81%

"A buddhistáknak komplex képük van a túlvilágról és az ott lakó entitásokról, csak nem tartják azokat fontosnak a megvilágosodás szempontjából"

Ha azok a lények nem istenek akkor nyugodtan lehet a buddhistákat ateistának nevezni.

"A törzsi vallások kivétel nélkül hisznek szellemekben"

Mojjo idézetében sehol nem volt írva, hogy az ateista a szellemek létezését utasítja el. Továbbra is csak az istenekre vonatkozik az ateizmus.

2022. jan. 5. 20:54
 29/46 anonim ***** válasza:
18%

„Dehogynem, azt jelenti hogy az illető nem hisz semmilyen istenben. Mit olyan nehéz ebben felfognod?”

Aminek nincs következménye, annak nincs jelentése. Az azt jelenti, hogy érdektelen, szükségtelen, akár halandzsa is lehetne ott, nem tudnád megkülönböztetni.

„Ha nem hisznek istenekben, akkor de. Ha hisznek legalább egy istenben, akkor nem. Nem bonyolult ám.”

A buddhisták nem tartják annyira relevánsnak a kérdést. Vannak legendáik, amikben szerepelnek istenek. De csak olyanok, mint bármilyen szereplők, teleológiai szerepük nincs, nem rajtuk keresztül jut a megvilágosodáshoz az ember.

2022. jan. 5. 20:57
 30/46 anonim ***** válasza:
16%

„Mojjo idézetében sehol nem volt írva, hogy az ateista a szellemek létezését utasítja el. Továbbra is csak az istenekre vonatkozik az ateizmus.”

Szerinted van különbség isten és szellem között? A kettő tökéletesen ugyanaz, legfeljebb az egyik erősebb a másiknál. A sintó kamijait hol istennek fordítják, hol szellemnek, a kettő természetében nem megkülönböztethető.

2022. jan. 5. 21:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!