Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A karácsony és a szaturnália,...

A karácsony és a szaturnália, yule és az ógörög téli fesztivál, illetve a húsvét és az ostara teljes mértékben ugyanaz az ünnep?

Figyelt kérdés

Nekem vallásellenesek ezt mondták. Igaz, hogy az egész pontosan ugyanaz és semmi különbség nincs közöttük, a karácsony pedig gyakorlatilag egy szinkretista, több pogány vallás ünnepét egyesítő nap?

Én úgy tudtam, hogy pusztán a dátumot tették ezekhez az ünnepekhez közel eső napra, mivel a sok számolás és következtetés alapján (a bibliai próféták fogantatása és halála egy napon történt, tehát valószínűleg ennek mintájára Jézus is nagypénteken születhetett és rá 9 hónap pedig december-január) ez volt a többi közül a legvalószínűbb, viszont a konkrét napot nem tudták, ezért a korábban nagy pogány fesztiválok időpontja közé tették ezt az ünnepet. A keresztények ezeken nem igazán vehettek részt (persze, voltak, akik a karácsonyt és a pogány ünnepeket is tartották), ezért a fesztiválok utánra, a sol invictussal majdnem egyező napokra tették, a visszafogottabb, inkább családias, mint hedonista, bulizós ünnepeiket.

A húsvétról ugyanezt mondták nekem. Az ostara márc. 20-21., a húsvét meg a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. Én eddig úgy tudtam, hogy a zsidó pészahhoz köthető, amit a magyar köznyelv "zsidó húsvétnak" is hív, a hasonló időpont, illetve a bibliai vonatkozások miatt, ugyanis a Biblia szerint Jézust a pészah után feszítették meg. A nagycsütörtöki vacsora bor-kenyér ünnepi vacsora a tanítványokkal is erre utal. A zsidók ekkor a kivonulást ünneplik.

Akkor most én tudtam eddig helyesen, vagy ők mondták jól? (Jehovisták, adventisták, hitgyülisek, új neoprotestáns szektások válaszára nem vagyok kíváncsi, mert képesek bebizonyítani, hogy bálványimádó, sátánista szokás a levegővétel.)

2021. dec. 28. 14:59
1 2 3 4 5 6 7
 61/65 A kérdező kommentje:

[link]

Még egy kis olvasnivaló.

Részemről ennyi. Áldott és szent karácsonyt! (Mindig a bolond teremt divatot, de a bölcs is követi. Ez igaz bármilyen vallási ünnepre, amit egy ilyen bölcs megtart, mint te.)

2021. dec. 29. 02:31
 62/65 anonim ***** válasza:

"én így értelmeztem"

Igen, elég rosszul értelmezted. És költöttél is hozzá egy szép eszmefuttatást, így nem bocsátok meg.

Lényegében leírtam, hogy nem szeretek véleménykifejtős videókat nézni és te leírtad, hogy szeretek azokat nézni (max ha van benne vicces elem). xD

De legalább a falkatársadat bevéded. Holló holló szemét nem vájja ki. :D

Minek ezerszer leírnom miért utálom a vallást, meg a keresztényeket? A viselkedések itt eléggé jól bemutatja szerintem az okát.

Ja, igen, ez volt a másik ok. Annyira utálom ezt, amikor valaki kiír egy kérdést, amire van már egy előre bekészített válasza, csak azért, hogy mindenki másnak ezt leírja. Igen, az egyetlen lehetséges válasz, hogy minden keresztény volt. Tapsvihar. Teljesen be vagy gyöpösödve, gyakorlatilag valami megszállott vagy. Menj és csinálj róla egy youtube csatornát, ahol egymást igazoljátok majd a kommentszekciókban.

Azért imádlak, de már nincs karácsony. Kb. két napja vége.

Legyen áldott 2022! xD

2021. dec. 29. 03:02
 63/65 tgt ***** válasza:
Kérdező: Szerintem senki nem vitatja, hogy a karácsony keresztény ünnep. De azt sem lehet vitatni, hogy pogány eredete van. Ezzel nincs semmi baj, az embernek joga van új értelmet adni az ünnepeknek. Ahogy az ateisták, vagy nem keresztények is új értelmet adnak a karácsonynak, és ők nem Jézus születését ünneplik, hanem például a családdal való összetartozást, a szeretetet, stb. Maradjunk annyiban, hogy karácsonykor mindenki azt ünnepel, amit akar.
2021. dec. 29. 05:19
 64/65 A kérdező kommentje:

"így nem bocsátok meg"

Akkor emészd rajta magad még a halálos ágyadon is! Nekem teljesen mindegy, hogy egy vadidegen az internetről megbocsájt vagy nem. Nekem nem ezen múlik a boldogságom. :-)

Úgy ítélkeztél, hogy mi a videó tartalma, hogy meg sem nézted.

Akkor meg menj a jehovista, eretnekeid közé. Ők nem Jézustól valók, hanem az amcsi szektás adventistáktól. Tudtommal nem a(z) katolikusok/reformátusok/evangélikus/ortodoxok járnak házalni, meg nem ők állítanak meg az utcán az egyetlen igaz hit képviseletével, nem ők állnak ellen az orvosnak, ha az vérátömlesztést akar alkalmazni, nem ők nem énekelnek himnuszt és nem ők ünneplik csak a házassági évfordulót (amiről, ha már a jehovista értelmezést vesszük alapul, sehol nem olvashatunk a Bibliában). Ők szítanak a leginkább gyűlöletet, mert ha bekerül valaki közéjük, egy idő után már arra (is) kötelezik, hogy még csak szóba se álljon azokkal a családtagjaival, akik nem a szekta tagjai, ha ki akar lépni érzelmileg megzsarolják stb. Tudtommal nem mi, hanem ők, meg az adventisták világvége várók. Ha szerinted ők a legkevésbé károsak, akkor nincs több kérdésem. Egyébként azért nem keresztények, mert antitrinitáriusok, tehát tagadják a Szentháromság egy Istent, ezenkívül olyan a Bibliával nem alátámasztható törekvéseik vannak, amelyek már kívül esnek a kereszténységen, kezdve azzal, hogy Istennek van neve, ez a név pedig a Jehova, aminek két eredete lehet: vagy egy félrefordítás vagy pedig két bibliai eredetű megnevezés betűi összeollózva. Nem zavarja őket, hogy az Ószövetség a kereszténység szerint nem mindig a legfontosabb, ahogy az sem, hogy a Héber Bibliában egyébként vagy száz egyéb szó van "Isten neveként", pl.: Élim, Elohim stb. Nekik ez tetszett és ezt választották maguknak ki. :-) Egyébként ezekre a megnevezésekre azért is volt szükség az ókori zsidóknál, mert nem mindig voltak teljesen monoteisták és sokszor hitték úgy, hogy léteznek a pogány istenek is, de azok vagy démonok vagy egyszerűen alacsonyabb rangúak, akiken az ő istenük (JHVH) uralkodik. Milyen kár, hogy ők bélyegeznek minket mindig pogánynak, meg Bibliától eltávolodottnak, úgy, hogy amúgy már az egész alapítói (kiábrándult adventisták) is tévtanok tömkelegét írták le. Ezért is fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, hogy mihelyt meglátnak egy jehovásat, rögtön menjenek az ellentétes irányba.

Oksi, ha szerinted nem volt kereszt, akkor mutass egyetlen pogány ünnepet, amikor Jézus születését ünnepelték, meghitten, családiasan, karácsonyfát állítottak és díszítettek, adventi koszorúk voltak az asztalok közepén, kis Betlehemek a fák alatt, pontosan ugyanezen a dátumon volt, halat, pulykát, meg húslevest ettek a családdal stb.! Csak mert, ha ilyet nem tudsz, akkor két külön ünnepről beszélünk és hamis állításaid voltak. Az orgiákkal megfűszerezett, lerészegedős szaturnália már az utolsó miatt is kiesett, a sol invictus egy mulatós, vidám ünnep volt, a yule bár kevésbé volt karneváli, de náluk is fesztiválok voltak (amelyeknek része volt a farönkök elégetése mellett az emberáldozat bemutatása is). A karácsonyfa a 16. században fejlődött ki, de voltak előzményei a középkori, német, templomi, bűnbeesés és betlehemes színjátékokban is. Az első Betlehemet Assisi Szent Ferenc (szerzetes, pap, filozófus, teológus) állította egy barlangban szenteste éjszakára.

A hülyeséggel meg nem kellene dicsekedni. A karácsony, mint a kereszténység többi legfontosabb ünnepe is 8 napos, nyolcada van. A magyar néphagyományban is szokás volt kiskarácsonyt, meg nagykarácsonyt ünnepelni, az egyiket jan. 01-én (újév), a másikat dec. 25-én. Ebben az időszakban kisebb karácsonyhoz közvetlenül kapcsolódó ünnepek vannak (Szent István diakónus és vértanú, Szent János apostol és evangelista, aprószentek, szentcsalád, végül Szűz Mária, Isten anyja, avagy

újév). Szóval ennyit az okoskodásodról, hogy vége a karácsonynak.

2021. dec. 29. 13:27
 65/65 A kérdező kommentje:

#63.

Kivéve aki igen. Vannak olyan félbolondok, akik szerint egy az egyben pogány ünnep és szerintük azonos a keresztény karácsony, illetve pogány téli fesztivál. Pogány eredete az ünnepnek akkor lenne, ha pogány módra ünnepelnék és lett volna ilyen tartalmú ünnep már előtte is. Maximum bizonyos szokásoknak van pogány eredete (pl. fagyöngy), de ezek eredetileg nem részei a karácsonynak, maximum utána kezdték el egyesek a karácsonykor, illetve télen ezeket is használni, de ez inkább személyes szokás. Én például nem szoktam.

2021. dec. 29. 13:34
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!