A karácsony és a szaturnália, yule és az ógörög téli fesztivál, illetve a húsvét és az ostara teljes mértékben ugyanaz az ünnep?
Nekem vallásellenesek ezt mondták. Igaz, hogy az egész pontosan ugyanaz és semmi különbség nincs közöttük, a karácsony pedig gyakorlatilag egy szinkretista, több pogány vallás ünnepét egyesítő nap?
Én úgy tudtam, hogy pusztán a dátumot tették ezekhez az ünnepekhez közel eső napra, mivel a sok számolás és következtetés alapján (a bibliai próféták fogantatása és halála egy napon történt, tehát valószínűleg ennek mintájára Jézus is nagypénteken születhetett és rá 9 hónap pedig december-január) ez volt a többi közül a legvalószínűbb, viszont a konkrét napot nem tudták, ezért a korábban nagy pogány fesztiválok időpontja közé tették ezt az ünnepet. A keresztények ezeken nem igazán vehettek részt (persze, voltak, akik a karácsonyt és a pogány ünnepeket is tartották), ezért a fesztiválok utánra, a sol invictussal majdnem egyező napokra tették, a visszafogottabb, inkább családias, mint hedonista, bulizós ünnepeiket.
A húsvétról ugyanezt mondták nekem. Az ostara márc. 20-21., a húsvét meg a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. Én eddig úgy tudtam, hogy a zsidó pészahhoz köthető, amit a magyar köznyelv "zsidó húsvétnak" is hív, a hasonló időpont, illetve a bibliai vonatkozások miatt, ugyanis a Biblia szerint Jézust a pészah után feszítették meg. A nagycsütörtöki vacsora bor-kenyér ünnepi vacsora a tanítványokkal is erre utal. A zsidók ekkor a kivonulást ünneplik.
Akkor most én tudtam eddig helyesen, vagy ők mondták jól? (Jehovisták, adventisták, hitgyülisek, új neoprotestáns szektások válaszára nem vagyok kíváncsi, mert képesek bebizonyítani, hogy bálványimádó, sátánista szokás a levegővétel.)
Ezek szerint a csahos kutyák nem végeztek jó munkát. Valószínűleg azért, mert agressziót alkalmaztak, ami a vallások eszköze is.
Én ezért nem akarok csahos kutya lenni, mert én jó munkát akarok végezni.
Az ilyen üldözések nem csak azért nem jók, mert a fizikai erőszak rossz, de azért is, mert általában megerősíti az embert a hitében. Az erőszak elől a vallása nyújt biztonságot nekik.
Ezzel egyenértékű vagy jobb alternatívát kell kínálni.
Ahm...de az, hogy kit utálok nem hiszem, hogy ennyire bekategorizálna. Ti is utáljátok egymást. A négy pipás azt is írta a három pipásnak, hogy "Érdekes elmélet, lehet neked nincs sok közöd Jézushoz."
A gyűlölet bennetek, a csahos kutyákban és bennem közös.
Szóval mindegy?
Oda írok egyébként, ahova szeretnék. Ezért írtam, hogy nem megválaszolandó kérdés. Nem zavar, hogy téged zavar ez. Ez az én hitem.
#54.
"Érdekes elmélet, lehet neked nincs sok közöd Jézushoz."
Hú ez de kemény gyűlölködés volt. XD Ez egy teológiai megállapítás is lehet. A válaszoló sehol nem írta, hogy gyűlölné a másik válaszolót. Én sem gyűlölök semmilyen embert. Az ember tulajdonságait és bűneit gyűlölöm maximum. Azt hiszem keresztényként (nem szektás keresztényként) jogunk van egy Krisztus nevében elhangzó, Krisztustól teljesen távol álló nézetet megnevezni. Ezért sem tartjuk kereszténynek a hitgyüliseket, az adventistákat, a jehovistákat, meg a mormonokat, szóval a neoprotestáns szektákat.
https://www.youtube.com/watch?v=CNzOvvHl74E
Nem Erdélyi Ágostonnak hívnak? Nagyon hasonló a gyűlölködő mentalitásod.
Jól bemutatják az antiteista világnézet legelkötelezettebb magyar képviselőit: https://www.youtube.com/watch?v=RQKQhQPDUTQ .
Ok, mindenhez jogotok van.
Csak a többi embernek nincsenek jogaik. Főleg azoknak, akik szintén azt hiszik, hogy Jézus nevében beszélnek. :D
Titeket gyűlölni sem szabad. Amikor ti utálkoztok, az pedig nem is igazi utálat.
De...mind szektaként kezdtétek.
Igazad van, a négy pipás egy meg nem értett szent, isten angyala. Most már én is látom. Mindegy amúgy. Nem akartam nagyon belemenni.
Nem. Lehet többen is tudunk hasonlóan gyűlölködni. A gyűlölet ikertestvérem.
De ahm...szerintem aki ide feljön, az hamar észreveszi, hogy milyen széthúzások vannak köztetek. Egy hit gyülekezete taggal volt egy vicces esetem. A nagy orrom miatt azt hitte zsidó vagyok, tuti, hogy ezért jött oda. Azt akarta tudni, hogy milyen érzés egy zsidónak, hogy megölték a megváltót. xD Amúgy rendes, kedves srác volt, de nem barátkozok keresztényekkel nagyon, mert hamar megutálnak. A Jehova tanúit azért kicsit sajnálom, mert tök ártalmatlanok, se sok utálatot kapnak mindenkitől, még a többi kereszténytől is. :D
Én nem szoktam youtube videókat követni ilyen téren, általában azért, mert kb. ugyanazt mondják el, amit én gondolok és miért hallgassam a saját gondolataimat újra és újra? Plusz azt se akarom, hogy más gondolata nagyon megragadjon bennem, akkor se ha "antiteista". Az nagyon előítéletessé tenne.
A kopasz, szakállasat viszont már tuti láttam. Nem szerettem a videóit, erre a benyomásomra emlékszek.
Emberek véleményekkel, szörnyű és még a vallásokat se szeretik. xD
Én csak az olyan harcos ateistákat szeretem, mint Richard Dawkins. Őt is csak azért, mert biológus és számomra élvezhető könyveket ír. Meg ha viccesre veszik a figurát, pl. Rationality Rules. Azt meg azért, mert tudok rajta nevetni.
#56.
Nem nézel meg két videót a témában, mert pusztán a link alapján leírod, hogy szerinted miről szól és ezt készpénznek is veszed. Azt állítód, hogy a vallási témájú Youtube-ra feltöltött videókban szubjektív vélemények vannak és ez megragadhat benne, úgy, hogy meg sem nézted az általam linkelteket (bocsánat, ha nem ezt szeretted volna kifejezni, én így értelmeztem). Közben pedig a másik válaszolót nevezed komolytalannak, jelszóval: "Maga írta, hogy nem olvassa el végig a válaszaim". Nekem ez egy kicsit más szemében a szálkát meglátja, de a sajátjában a gerendát feledi, illetve bagoly mondja verébnek történet szerintem.
Ha megnéznéd a videókat, amelyek küldtem és ne adja az ég még meg is ismerkednél bizonyos dolgokkal, tárgyi tudással és más emberek véleményével, az nem lenne hátrány. DE TE LETOJOD NAGY ÍVBEN A TÁRGYI TÉNYEKET ÉS MÁS EMBEREK VÉLEMÉNYÉT SEM HALLGATOD MEG, AZ OSTOBA SZTEREOTÍPIÁID MIATT! Látod ez a baj! De ez nagy baj... Nem nekem, neked és nem is feltétlenül itt, hanem majd máskor, másokkal, más helyzetekben, más témák terén is. Ha mondjuk nem véleménykifejtős videókat nézegetnél, hanem ismeretterjesztő videókat a témában, akkor nem mások véleménye, hanem némi ismeret tapadna rád.
Az amúgy érdekes... A Hitgyüli egy olyan szekta, ami szerintem magát ókori zsidó prófétának képzeli (más kérdés, hogy nem igazán van közük hozzá, mert az egész egy bizniszszekta), a mai napig az ószövetségi tanításokban szereplő példák igazságán kattognak, úgy, hogy több ortodox (!) zsidó rabbi és rebbe is elismerte, hogy nem szó szerint kell értelmezni a Tanakh bizonyos részeit, hanem képletesen, a benne lévő tanítás a lényeg, nem a konkrét történet, még akkor is, ha annak megértése elengedhetetlen a mögöttes, új tanulság leszűréséhez. Egyébként Baal Shem Tov rabbi és Mózes de León is végig a szó szerinti értelmezés ellen prédikáltak, mert a korukban is rengetegen szó szerint, a leírtak szerint megtörtént értelmeztek még példabeszédeket is.
Mi nem gyűlölünk másokat, elvárjuk tehát jogosan, hogy mások se gyűlöljenek minket. De ha szerinted a vallások gyűlölködők, akkor te miért gyűlölködsz? Kezdem azt érezni, hogy az antiteizmus is egy vallás...
A kérdésre visszatérve, minden komolyabban vehető történelmi és teológiai összefoglaló szerint a karácsony keresztény ünnep. Ahhoz meg már no comment, hogy szerint pogány ünnep a pészahból eredő húsvét, ami ráadásul sokkal régebbi, mint a germán Ostara.
https://www.youtube.com/watch?v=Wd2FSPQRdjI
A korai ókeresztények először a vasárnapot ünnepelték meg, majd ezt követte az éves ciklusban való feltámadás ünneplése, ekkor került bevezetésre a húsvét (ami a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapon van, ellentétben az Ostara fesztivállal, ami márc. 20-21.). Ebből adódott a nagypéntek, Jézus halálának is az emléknapja, böjti gyásznapja (húsvét előtti péntek, nagyhét péntekje). Ezt követte az epifánia (mai nevén vízkereszt és január 06-án ünnepelik), amelyen eredetileg megemlékeztek Jézus születéséről, az első csodájáról, a megkeresztelkedéséről és a három király, valamint a pásztorok látogatásáról is. Ezután nőtt meg az igény arra, hogy ezt a nagy január 06-án tartott ünnepet szétbontsák több ünnepre: Jézus születésének és földi eljövetelének ünnepére, illetve a három királyok ünnepére, valamint majd később Jézus keresztelkedése is levált és áthelyezték a vízkereszt (epifánia) utáni vasárnapra. Középső maradt a régi ünnepen. Azonban Jézus születése, ezzel egyidejűleg földi eljövetelének napja nagy ünnepnek bizonyult ahhoz, hogy jelentős változások menjenek végbe. Rengeteg ókeresztény közösség máskor és máskor tartotta a karácsonyt. Voltak többek között olyanok is, akik a jelenlegi karácsonyhoz közel, dec. 20. és január között tartották, arra alapozva, hogy a bibliai próféták fogantatása és halála megegyezett, ebből adódóan kijött nekik ez az eredmény. Sokan a dec. 25-én tartották már előtte is, mivel a pogány és hedonista szellemiségű szaturnália (dec. 17-dec. 24) ekkor ért véget és ekkor volt lehetőségük nekik is összejönni és ünnepelni. Később a keresztény, római császár, Nagy Konstantin a kereszténységet szerette volna előtérbe helyezni, ezért ezt a számítást fogadta el hivatalosnak és a pogány erkölcstelen ünneplés alternatívájaként hozott be egy keresztény, teljesen más jellegű ünnepet. Dec. 25-én is volt egy ünnep, a sol invictus, azonban a keresztények már ezen ünnep hivatalossá tétele előtt is ünnepelték ekkor a karácsonyt. Egyes beszámolók szerint a Mithrasz-kultusz pont a keresztényektől vett át ünnepi szokásokat, mivel eleve hozott magával olyan jellemzőket, amelyek nem igazán voltak jelen Perzsiában, ahonnan eredeztethető a vallás, vagyis inkább tan.
https://www.youtube.com/watch?v=bszUlIOFWAs
Ahogy a videóban is említik, a karácsonyfa német területekről származik, előtte is használtak zöld ágakat (télen nyilván örökzöldeket) a házak díszítésre, de koránt sem úgy és olyan céllal, ahogy azt a keresztények tették később, egy jókora időszakadás és kihagyás után. (Egyébként egy kis súgás, a szaturnália hagyományaiból sok a farsangban él tovább és nem a karácsonyban.)
https://www.youtube.com/watch?v=RTVIY6jKTNg
Ahogy a videóban is elhangzik, voltak ekkor más vallásoknak is ünnepeik, de nem voltak ugyanazok az ünnepek. A világon több száz közösség van és mindegyiknek valamelyik nap jeles vagy ünnep. Az év 365 napjából mindegyiken rengeteg ünnep van egyszerre mégsem ugyanaz mind.
Amúgy a római és ógörög vallásban és kultúrában nem volt fesztiválokból és ünnepekből hiány: [link] (gyakorlatilag az volt a jeles nap, amikor nem volt semmi és hétköznap volt).
Szóval ebből következik, hogy gyakorlatilag bármelyik napra lehetne tenni egy ünnepek, simán rá lehetne fogni, hogy pogány és római. A germán/kelta yule is hasonló. Téli ünnep volt, dec. 21-én és igazából annyi köze volt ezen túl a karácsonyhoz, hogy ők is díszítettek ekkor örökzöld ágakkal.
De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nem pogány vallást követő népeknek is voltak ekkor ünnepeik, illetve, hogy például a fenyő keresztény hagyományokban is szerepel.
Ennyit erről. :-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!