A karácsony és a szaturnália, yule és az ógörög téli fesztivál, illetve a húsvét és az ostara teljes mértékben ugyanaz az ünnep?
Nekem vallásellenesek ezt mondták. Igaz, hogy az egész pontosan ugyanaz és semmi különbség nincs közöttük, a karácsony pedig gyakorlatilag egy szinkretista, több pogány vallás ünnepét egyesítő nap?
Én úgy tudtam, hogy pusztán a dátumot tették ezekhez az ünnepekhez közel eső napra, mivel a sok számolás és következtetés alapján (a bibliai próféták fogantatása és halála egy napon történt, tehát valószínűleg ennek mintájára Jézus is nagypénteken születhetett és rá 9 hónap pedig december-január) ez volt a többi közül a legvalószínűbb, viszont a konkrét napot nem tudták, ezért a korábban nagy pogány fesztiválok időpontja közé tették ezt az ünnepet. A keresztények ezeken nem igazán vehettek részt (persze, voltak, akik a karácsonyt és a pogány ünnepeket is tartották), ezért a fesztiválok utánra, a sol invictussal majdnem egyező napokra tették, a visszafogottabb, inkább családias, mint hedonista, bulizós ünnepeiket.
A húsvétról ugyanezt mondták nekem. Az ostara márc. 20-21., a húsvét meg a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. Én eddig úgy tudtam, hogy a zsidó pészahhoz köthető, amit a magyar köznyelv "zsidó húsvétnak" is hív, a hasonló időpont, illetve a bibliai vonatkozások miatt, ugyanis a Biblia szerint Jézust a pészah után feszítették meg. A nagycsütörtöki vacsora bor-kenyér ünnepi vacsora a tanítványokkal is erre utal. A zsidók ekkor a kivonulást ünneplik.
Akkor most én tudtam eddig helyesen, vagy ők mondták jól? (Jehovisták, adventisták, hitgyülisek, új neoprotestáns szektások válaszára nem vagyok kíváncsi, mert képesek bebizonyítani, hogy bálványimádó, sátánista szokás a levegővétel.)
Teljesen.
Mindenki tudja, hogy karácsonykor az éjféli misén a pap igazából férfiakat áldoz fel az isteneknek (Yule), majd kockajátékon elkockázzák a miseruhákat (Saturnalia).
Mithrász:A mítoszok szerint december 25-én született; egyes történetek szerint egy szűztől, más történetek szerint egy sziklából. Később – a kereszténység államvallássá válásakor – ünnepének ellensúlyozására Jézus születését tették dec. 25-re.
De egyébként is lényegtelen ez. Ilyen ünnepeket ünnepelnek, azt pedig amit Jézus kér nem cselekszik meg. Jézus Krisztus a tanítványait messze hívja a képmutató emberektől és a képmutatók útjaiktól.
Érdekes a mitrász-kultusz, mert például a korai keresztények pont a Mithrász hívőket vádolták azzal, hogy a keresztény szokásokat átveszik.
"Writing in approximately 145 ce, the early Christian apologist Justin Martyr charges the cult of Mithras with imitating the Christian communion"
S ebben lehet is valami, mert távol-keleten, ahonnan ez a pogány kultusz származik, semmi nyoma nincs ezeknek.
Az amúgy hülyeség, hogy Mithrász szűztől született volna, egyszerű bullshit, semmi valós alapja nincs. Minden komolyabb forrás szerint sziklából született.
Találtam egy cikket, valaki itt osztotta meg a témában:
Tehát ha Jézust követem, akkor közöm se lesz ahhoz, hogy az Ige testté lett és mi köztünk lakozott? Érdekes elmélet, lehet neked nincs sok közöd Jézushoz.
"az Ige testté lett és mi köztünk lakozott?"
Ez pont akkora baromság, mint az, hogy valaki szűztől vagy kőből született. Hány évesek vagytok? Miért nem egy intézményben ápolnak titeket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!