Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A karácsony és a szaturnália,...

A karácsony és a szaturnália, yule és az ógörög téli fesztivál, illetve a húsvét és az ostara teljes mértékben ugyanaz az ünnep?

Figyelt kérdés

Nekem vallásellenesek ezt mondták. Igaz, hogy az egész pontosan ugyanaz és semmi különbség nincs közöttük, a karácsony pedig gyakorlatilag egy szinkretista, több pogány vallás ünnepét egyesítő nap?

Én úgy tudtam, hogy pusztán a dátumot tették ezekhez az ünnepekhez közel eső napra, mivel a sok számolás és következtetés alapján (a bibliai próféták fogantatása és halála egy napon történt, tehát valószínűleg ennek mintájára Jézus is nagypénteken születhetett és rá 9 hónap pedig december-január) ez volt a többi közül a legvalószínűbb, viszont a konkrét napot nem tudták, ezért a korábban nagy pogány fesztiválok időpontja közé tették ezt az ünnepet. A keresztények ezeken nem igazán vehettek részt (persze, voltak, akik a karácsonyt és a pogány ünnepeket is tartották), ezért a fesztiválok utánra, a sol invictussal majdnem egyező napokra tették, a visszafogottabb, inkább családias, mint hedonista, bulizós ünnepeiket.

A húsvétról ugyanezt mondták nekem. Az ostara márc. 20-21., a húsvét meg a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. Én eddig úgy tudtam, hogy a zsidó pészahhoz köthető, amit a magyar köznyelv "zsidó húsvétnak" is hív, a hasonló időpont, illetve a bibliai vonatkozások miatt, ugyanis a Biblia szerint Jézust a pészah után feszítették meg. A nagycsütörtöki vacsora bor-kenyér ünnepi vacsora a tanítványokkal is erre utal. A zsidók ekkor a kivonulást ünneplik.

Akkor most én tudtam eddig helyesen, vagy ők mondták jól? (Jehovisták, adventisták, hitgyülisek, új neoprotestáns szektások válaszára nem vagyok kíváncsi, mert képesek bebizonyítani, hogy bálványimádó, sátánista szokás a levegővétel.)

2021. dec. 28. 14:59
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 anonim ***** válasza:

Ezt nem te írtad?

"Mint valami kullancs, parazita, betokozódott baktérium a mandulában, amit ezért ki kell vágni, ott vagytok mindenhol."

Tehát te csak azért vagy ott mindenhol, hogy a kereszténységet, a keresztényeket minden igyekezeteddel kiirtsd. Mi ez, ha nem az igazi, hamisíthatatlan hitleri nácizmus? Hitler pont ezeket mondta a zsidókra.

2021. dec. 28. 21:34
 42/65 anonim ***** válasza:

Én nem népirtásról beszéltem (mint Hitler, vagy a Biblia), hanem a gondolkodás megváltoztatásáról, a keresztény gondolkodás kiirtásáról.

Mellesleg ti keresztények voltatok azok, a Vatikánnal az élen, akik Hitler hívei voltatok. Szóval egy nagy fityiszt a hasonlítgatásért. Ez a nagy kereszténység a mai napig bele van szőve a nemzethy érzelmekbe. Abszolút kiszolgáljátok ezeket a világi törekvéseit a hatalmasoknak.

Szóval húzz a fenébe vele?

2021. dec. 28. 21:46
 43/65 anonim ***** válasza:

Sajnos a hozzászólásodban végig a keresztényekről, mint személyekről beszélsz, még ha most finomítani is próbálsz, akkor kibújt a szög a zsákból, te kis náci.

A helyzet pedig az, hogy a Vatikán mentette meg szinte a legtöbb zsidót, sok-sok ezer menlevelet juttatott el nekik, katolikus papok és szerzetesek haltak meg zsidók mellett és helyett, hogy mentsék őket. Amit eddig te fel tudtál itt mutatni, hogy minden keresztényt kiirtanál, mert parazitának, kullancsnak tartod őket.

Látod, ez a nagy különbség közted és "Vatikán" között. A te náci fajtád irtana miniden másként gondolkodót, a "Vatikán" pedig mentette a zsidóságot, sőt meghalt értük.

2021. dec. 28. 21:54
 44/65 anonim ***** válasza:

Sajna nem tudom komolyan venni az erőlködésed, mert leírtad már, hogy nem olvastad a hozzászólásaimat.

De igen, parazitának tartalak és reprezentálod is azt szépen, hogy miért. Egy olyan parazitának, ami betegségeket is terjeszt, ezért jó példa a kullancs. A gondolataiddal megfertőzöd a másikat.

Rám nincs hatással az istened, így agressziót nem fogsz kapni az agymenésedre, de azért szomorú vagyok miattad. Egy keresztény ilyenkor mondaná, hogy imádkozok érted. De én nem vagyok keresztény, így csak sajnállak. Szar lehet a fejedben/helyedben lenni.

2021. dec. 28. 22:16
 45/65 A kérdező kommentje:

"Nem azzal ártasz valakinek, hogy másként gondolkodsz, hanem azzal, amikor azt hiszed, hogy ez a gondolkodás az egyetlen elfogadható. És aztán ezt erőszakkal terjeszted, aki pedig nem vevő rá, annak ott ártasz, ahol csak tudsz. Ez megtörténik kicsiben és nagyban is."

"Don Quijote, Don Quijote,

A szélmalom csak játszik veled.

Don Quijote, Don Quijote,

Ma is köztünk élsz, de más a neved.

A szélmalomharc mire való?

Minek álmodni, ha ébren is jó?"

Szeretném felhívni a figyelmed, hogy nem az ókorban és nem is a középkorban élünk. Egyébként a régi időkben csak a vallási vezetők közül sokan voltak erőszakosak, az alacsonyabban lévő vallási méltóságok és hívek nem, mégpedig azért, mert akkor a vallási vezető hasonló szerep volt, mint manapság egy cégtulajdonos üzletember vagy egy mamuthatalom elnöke. Szóval nagyon nagy hatalmuk volt. A mai napig is az van, de már jobban odafigyelnek erre és vannak ennél sokkal kecsegtetőbb lehetőségek is az ilyen emberek számára. Az idióták, akik hatalommániásak voltak pedig ezt látták meg lehetőségnek. Később átvette a helyüket az üzleti és politikai pálya és a hatalommániások odatódultak. Amúgy ha már itt tartunk, az ember kegyetlen és mindig talál okot a gyilkolásra. Ha vallás nem létezne, akkor mást találna ki, pontosan ugyanúgy, ahogy azt tette is, amikor mondjuk a vallási helyett a politikai, nemzetiségi vagy egyéb ellentétek éleződtek ki.

2021. dec. 28. 22:29
 46/65 anonim ***** válasza:

Igen, mindegyik a maga módján ártalmas. Ezt is írtam.

A személyi kultuszok vallások, csak máshogy. Ahogy a nemzetieskedés is.

Mindegyik arra irányul, hogy az ember felsőbbrendűbbnek gondolja magát, általában egy másik embernél.

Ettől a gondolkodástól nehéz szabadulni.

Nos, elismerem, hogy gonosz dolog volt tőlem minden keresztényt egy kalap alá venni. Bár nem itt változott meg a véleményem erről. Ugyanakkor szerintem aki alapvetően jó ember, az nem azért jó, mert keresztény. De ez csak az én véleményem. (Nem tartom magam jó embernek, mielőtt valaki ezzel jönne, mint az értelmesség esetében.)

A másik, hogy nem csak gyilkosságról és erőszakról van szó, hanem lelki terrorról, a toxikus gondolatokról. Ezek állandóan burjánzanak. Hiába van pozitív példa, ha az ember a negatívat hallja meg igazán.

Na de teljesen mindegy.

Terjesszétek az igét, terjesztem én is a sajátom. Aztán majd valamelyik mém győz egyszer.

2021. dec. 28. 22:46
 47/65 A kérdező kommentje:

#46.

Van külön valláskritika kategória. Miért nem ott terjeszted a te igéd? Miért a vallás kategóriában?

2021. dec. 28. 22:55
 48/65 anonim ***** válasza:
0%

Mert nem tudom, hogy amit én hiszek az vallás vagy valláskritika.

Mivel ha a politikát, nemzetiségi dolgokat is részben vallásinak tartom, akkor nem vagyok biztos abban, hogy az én gondolataim micsodák(?). (Nem megválaszolandó kérdés.)

Plusz, mert erre a kérdésre válaszoltam először, mert lepontoztátok, hogy tisztelem az élő fákat és nem tetszett, hogy mindent keresztény eredetűnek tituláltok.

Plusz elkezdtetek veszekedni azzal a másik kereszténnyel és olyan rossz érzés volt, hogy egyedül van kettőtökkel szemben, így beszálltam. Nem szeretem a keresztényeket, de az ilyen falkába verődést az egy ellen se, szóval ilyenkor olyanhoz is beszállok, akivel nem értek egyet, nem kedvelek.

Most más ok nem jut eszembe, de lehet, hogy van. Csak már elfelejtettem.

Bizonyára közrejátszottak érzések is a hozzászólások olvasása közben.

2021. dec. 28. 23:12
 49/65 A kérdező kommentje:
Nem írtam, hogy kommunista vagy. A kommunizmus alapvető gondolataihoz sok vallás filozófiája közel áll (pl.: ókeresztények, ókori buddhisták, manicheusok stb.). Azt írtam, hogy igazi sztálinista-maoista, csahos kutyaként viselkedsz. Jó példa erre a Militáns Ateisták Klubja és a Militáns Ateisták Ligája (nagy szerepük volt abban, hogy az antiteizmus jelentése rátapadjon az ateizmus jelentésére), akik nem voltak kommunisták, sőt még sztálinisták sem, voltak köztük önmeghatározásuk és a korszellem értelmében erőteljesen liberális és progresszív gondolkodók, anarchisták, szociállibertáriusok, sőt még jobbközép, progresszív, szekuláris gondolkodók is, nem is politikai szövetség volt, hanem vallásellenes, amelynek a vallással kapcsolatos legfőbb nézete az antiteizmus volt. Egy dolgot akartak: vallásos embereket üldözni, akár fegyverrel, akár az nélkül (mind a kettőre volt példa). Utána ezen "nemes" célnak érdekében alaposan benyaliztak általánosságban a kommunistáknak, majd később a sztálinistáknak, akik felruházták őket hatalommal a vallásüldözés megkezdésére. Volt sokszor, hogy vér is folyt a beteg filozófiájuk miatt. Utáltak mindenkit, keresztényeket, muszlimokat, zsidókat, perzsa hitűeket, buddhistákat, keleti pogányokat, szóval minden vallást, ami csak jelen volt Oroszországban és annak kultúrájához kapcsolódott.
2021. dec. 28. 23:12
 50/65 A kérdező kommentje:
*annélkül
2021. dec. 28. 23:14
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!