A karácsony és a szaturnália, yule és az ógörög téli fesztivál, illetve a húsvét és az ostara teljes mértékben ugyanaz az ünnep?
Nekem vallásellenesek ezt mondták. Igaz, hogy az egész pontosan ugyanaz és semmi különbség nincs közöttük, a karácsony pedig gyakorlatilag egy szinkretista, több pogány vallás ünnepét egyesítő nap?
Én úgy tudtam, hogy pusztán a dátumot tették ezekhez az ünnepekhez közel eső napra, mivel a sok számolás és következtetés alapján (a bibliai próféták fogantatása és halála egy napon történt, tehát valószínűleg ennek mintájára Jézus is nagypénteken születhetett és rá 9 hónap pedig december-január) ez volt a többi közül a legvalószínűbb, viszont a konkrét napot nem tudták, ezért a korábban nagy pogány fesztiválok időpontja közé tették ezt az ünnepet. A keresztények ezeken nem igazán vehettek részt (persze, voltak, akik a karácsonyt és a pogány ünnepeket is tartották), ezért a fesztiválok utánra, a sol invictussal majdnem egyező napokra tették, a visszafogottabb, inkább családias, mint hedonista, bulizós ünnepeiket.
A húsvétról ugyanezt mondták nekem. Az ostara márc. 20-21., a húsvét meg a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. Én eddig úgy tudtam, hogy a zsidó pészahhoz köthető, amit a magyar köznyelv "zsidó húsvétnak" is hív, a hasonló időpont, illetve a bibliai vonatkozások miatt, ugyanis a Biblia szerint Jézust a pészah után feszítették meg. A nagycsütörtöki vacsora bor-kenyér ünnepi vacsora a tanítványokkal is erre utal. A zsidók ekkor a kivonulást ünneplik.
Akkor most én tudtam eddig helyesen, vagy ők mondták jól? (Jehovisták, adventisták, hitgyülisek, új neoprotestáns szektások válaszára nem vagyok kíváncsi, mert képesek bebizonyítani, hogy bálványimádó, sátánista szokás a levegővétel.)
#29.
Kiket bántottunk meg? Mert te aztán velünk nagyon elfogadó és toleráns vagy, mondhatom... Mit ártott neked a vallás?
30. Itt nincsenek buddhista terroristák. Hiába zavar, mert itt nem keserítik meg más életét. Nem tudom más problémáit a nyakamba venni egyelőre. Majd talán egyszer, ha úgy döntök, elutazok oda. De én nem vagyok világmegváltó, mint a ti Jézusotok.
Kiakadhatnék az ostoba hindu kasztrendszeren is, de az se releváns itt.
Nem lep meg, hogy elfogadhatónak tartod az erőszakot, mert a vérszomjas istened történetein nőttél fel, aki megölt mindenkit, aki nem hódolt be neki. Erre tanítanak titeket, az irgalom nélküliségre.
Ennek ellenére én nem gondolom, hogy lincselést érdemeltek vagy bármi fizikailag szörnyű dolgot. Ez a hely nem a halál sivatagja.
De szellemileg fel lesztek perzselve. Pontosabban a tudás, a józan ész az isteneteket fogja elevenen elégetni, ahogy anno ti égettétek el a másképpen gondolkodókat a fizikai valóságban. Ez azt hiszem nagyobb (és elegendő) büntetés, mintha titeket bántana valaki. Azt természetesen nem akarnám, bárhogy is kívánod nekem. Ha csak erőszakkal lehetne megvalósítani, hogy eltűnjetek, akkor inkább maradjatok ott, ahol vagytok. De szerencsére létezik a tudás, a szeretet útja is, ami már bebizonyította, hogy a vallás kriptonitja, hiszen eddig is ez rombolta a tekintélyét.
31. Mindenkit, aki más, mint ti. Miért kéne olyannal elfogadónak lennem, ami/aki engem nem fogad el? Én nem vagyok keresztény, hogy kenyérrel dobjak vissza (egyébként ti se azzal dobtok vissza, de a sztoriban ez hangzik jól). Nem kell békésnek lennem, se türelmesnek, mert nem vagyok Jézus báránya (=báránybőrbe bújt farkasa).
A vallás a hatalom játékszere. Nem lenne vele semmi baj, ha nem lenne agresszív. De a történelem folyamán mindig az agresszív vallások maradnak meg, ami mindig vérontással, emberek életének tönkretételével jár.
A vallás folyamatosan árt nekem, mert folyamatosan vérszomjas isteneket imádtok. Ez van.
#32.
Igen, ártunk neked, mert létezünk... Ártunk neked, mert veszünk levegőt... Ártunk neked, mert másként gondolkodunk...
Én elfogadlak téged maximálisan és szeretlek is, de a tudatlanságod nem fogadom el. Le merném fogadni, hogy nem olvastad sem a Koránt, sem a Tanakhot, sem az Avesztát, sem a Bibliát, sem a Tipitakát, sem semmit, de pofázni, azt tudsz.
Nem ártottunk neked semmiben, de te ennek ellenére is utálsz minket, mint a sz@rt, mert létezünk. Értelmes vagy...
Amúgy mi a baj a kasztrendszerrel? A hindu vallás szerint elfogadható. Érvelj ellene! Miért lenne a te véleményed tényszerű?
Az ókeresztények erőszakosak voltak... Érthető. Pont a békés, eredetileg leginkább az eredeti zoroasztrianizmus és az eredeti buddhizmus békeszeretetéhez hasonló világnézetük miatt irtották őket annyi ideig.
Amúgy mi az a vallás, ami szerinted elfogadható? Írj párat!
Igazi kis náci vagy, minden nézetet el akarsz törölni, ami neked nem tetszik, amivel nem értesz egyet :)
Hitler büszke lenne egy ilyen hű követőjére.
#34.
Hitler... Ugyan, mit ide. Ő igazi sztálinista-maoista csahós kutya. "Ha mocskos, imperialista, reakciós, fasiszta módra vettél levegőt, akkor még a képekről is meg kell gyilkolni, mert csodás országunk és bölcs vezérünk szörnyű csapást fog mérni a mocskos, imperialista arisztokratákra! Akkor is ez kell, hogy történjen veled, ha előtte egyetértettél velünk, mert gátat akarsz szabni bölcs vezérünknek, aki építi az igazi kommunista demokráciát! Most és mindörökké!"
Nem azzal ártasz valakinek, hogy másként gondolkodsz, hanem azzal, amikor azt hiszed, hogy ez a gondolkodás az egyetlen elfogadható. És aztán ezt erőszakkal terjeszted, aki pedig nem vevő rá, annak ott ártasz, ahol csak tudsz. Ez megtörténik kicsiben és nagyban is.
Az a te belső gondolataid kivetítése, hogy azzal ártasz, hogy létezel. Engem nem a te létezésed zavar, hanem a...mi lenne rá a jó szó, önigazoló igazságosságod? Lehet ez nem értelmes, de mint te is írtad már, műveletlen vagyok.
Nem vágyok a keresztények elfogadására, de olvasok róluk. Jártam hittanra, jártam templomba, ószövetséget mindig a tanár/pap foglalta össze (így nem olvastam, csak ha a képes biblia is számít xD), újszövetséget olvastuk már. Koránból úgy gondolom, hogy az itteni "kedves" muszlim delikvens által belinkeltek is elegendőnek tűnnek, hogy egy életre elmenjen a kedvem az olvasástól, de azért majd elolvasom. Szeretem a mitológiát, mindenféle régi szöveget örömmel olvasok (jelenleg is olvasom az északi források sorozatot, angolul pedig Gilgames sztoriját, jó oké, ezek nem annyira vallásos dolgok). Akkor is, ha nem tetszik. Sőt, keresztény íróktól is olvasok, keresztény regényeket.
Ez a te fejedben létezik csak, hogy azért utálom, mert nem olvastam. A tudáshoz minden hozzátartozik. Plusz úgy is lehet értékelni valamit, hogy nem "világosodok meg" tőle. Azért, mert helyén tudom kezelni. Nem leszek a fanatikus hívője.
Szóval összegezve: a többségét nem olvastam, lehet nem is fogom, lehet fogom. A hívévé egyiknek se válok. Ennek ellenére pofázok róla.
Mindenki értelmesnek tartja magát. Te is annak tartod magad, én is annak tartom magam. Nincs olyan ember, aki teljesen hülyének tartja magát, pedig szokták ezt mondani. Ez része a természetünknek. Elég rossz lenne úgy a létezés, hogy valaki teljesen hülyének tartja magát. Ennek ellenére nem kell értelmesnek lennem, ahogy neked se. Tulajdonképpen nem is számít. Ahhoz, hogy valakit szeressek nem kell túl sok értelem. A tudáshoz se kell atomfizikusi szint vagy ebben az esetben teológiai szint. A véleményem nem valami kutatási eredmény publikációja, hanem csak egy vélemény. Felesleg rajta vérig sértődni. Ha ti idézhettek a Bibliából, Koránból, mint megmásíthatatlan tény, akkor én is idézhetek a saját kobakomból, mint tény. Mint írtam, én nem tartalak felsőbbrendűnek titeket, hogy ne merjem ezt. Nem érdekel így, hogy sértőnek tartjátok vagy nem leszek értelmes a szemetekben. Nem érdekel.
Ha pedig ezért valaki meg akar lincselni vagy le akar fejezni, akkor próbálkozzon nyugodtan. Az erőszakot ellenzem, de az önvédelmet mindig jogosnak tartom (az amerikai verzióját is).
Számodra lehet elfogadható, hogy emberek alacsonyabb rendűnek vannak tartva miatta, de ez nem lep, hiszen a kereszténység szerint is mindenki eredendően bűnös. Mi lenne a vele a bajom, azon kívül, hogy beteg? Spoiler alert, nem tisztelem a hindu vallást se, így magasról tojok arra, hogy mit tart elfogadhatónak. Miért lenne a hinduk véleménye tényszerű? Azért, mert ők ezt gondolják. Én meg amazt.
Azért tényszerű a hinduk véleménye, mert tettek azért, hogy ilyenné formálják a kultúrát, a világukat, ezért nekik van hatalmuk, beleszólásuk.
Mivel én nem akarok ilyen világban élni, ezért én is azt hiszem, hogy az én véleményem a tényszerű, mert így tudok azért küzdeni, hogy az ilyesmi megváltozzon.
Nem létezik univerzális igazság. Az igazság mindig az, amit a többség annak tart. De soha nem lesz a mi igazságunk/én igazságom AZ igazság, ha nem harcolunk érte.
Ennyi.
Ebbe beletartozik az is, hogy nem engedem, hogy mindig csak ti hallassátok a hangotokat. Az embereknek tudniuk kell, hogy vannak más utak is.
Nem azért írom ezeket, mert értelmesebbnek tartom magam, hanem azért, mert tudom, hogy én milyen világban szeretnék élni és tudom azt, hogy milyenben nem. Ti is azért térítetek, mert olyan világban akartok élni, ahol mindenki keresztény, muszlim, stb.
Az ókeresztények érdekesek voltak. Ugyanúgy kivetették azt, aki máshogy gondolkodott, pl. gnosztikusokat. Nem változott semmi. Ma is ugyanezt csináljátok. Katolikus, református, hitgyülis, Jehova tanúi, isten tudja még mi. Egymást üldözitek folyamatosan. Kár, hogy isten nem tesz rendet köztetek. Itt is folyamatosan marakodtok. A Jehova tanúit szabályosan bullyngoljátok. Pedig valószínűleg a legártalmatlanabbak köztetek.
Nem tudom, hogy melyik vallás lenne elfogadható. A vallásokkal az a baj, hogy emberek fejében születnek, az ember alapvetően meg egy olyan lény, ami hajlamos az erőszakra. Talán egy bonobó fejéből kipattanó vallás lenne az ideális, mert a bonobók a legkevésbé erőszakos főemlősök, az indulatokat pedig szexben vezetik le. Míg a csimpánz és az ember általában az indulatokat fizikai erőszakban. De a bonobókra még várni kell ilyen téren.
Én pedig az emberi fejemmel ki sem tudnék találni semmi jót és ha valami létező még szimpatikus is lenne, akkor is ember alkotta, így könnyen motiválhat erőszakra. De ez megint az emberi természet, amin mind osztozunk.
Természetközeli lenne az ideális, de az a baj, hogy ott is megjelentek az emberáldozatok. Ezért a sok pogány hit se túl ideális. A fajunk alaposan el van rontva.
Ja, szóval passzolok minden ember fejében születő vallást, ugyanakkor nem tudom passzolni, mert ember vagyok, így lehet az elmém nem lenne befogadóképes egy másik faj által kitaláltra.
Nem szeretem az emberek vallásait. Sajnálom.
Ez persze csak az én véleményem, mielőtt valaki vérig sértődne.
"Nem azzal ártasz valakinek, hogy másként gondolkodsz, hanem azzal, amikor azt hiszed, hogy ez a gondolkodás az egyetlen elfogadható. És aztán ezt erőszakkal terjeszted, aki pedig nem vevő rá,"
Igen, szóval ne tedd, vallás kategóriában a gyűlölködésedre, kereszténygyűlöletedre nem sokan kíváncsiak, ne is akard ezt másra erőszakolni. Tovább nem is olvastam a hozzászólásod, nem érsz annyi időt se.
"akkor még a képekről is meg kell gyilkolni"
Mint írtam, kérlek ne vetítsd ki rám a vérszomjas istened által fejedbe ültetett gondolatokat.
Egyébként gondolhattam volna, hogy a kommunistázó vagy, mert az az ember ennyire aljas. De a szög mindig kibújik a zsákból.
A kommunizmussal ugyanaz a baj, mint a vallással, ember találta ki és ember alkalmazta.
A politikai ideológiák is ugyanazon lapra tartoznak, mint a vallások. Csak ti kitalált lényeket imádtok, ők élő/halott személyeket. A közös pont a vérszomj, megvan mindkettőben. Ez látható a politika kategóriában is, ahol egymást gyilkolná a balos meg a jobbos.
Én elfogadom, hogy ti csak ezekben a kultusz klisékben tudtok gondolkodni, hogy valamit/valakit imádnom kell. De nem szorulok rá.
"Igazi kis náci vagy"
Lehet. Ugyanakkor nem én hallgattam pápaként a népirtásról. Annyira nem tudjátok már mit akartok, hogy a saját bűneiteket is másra vetítitek ki.
37. Veled ellentétben semmit nem erőszakoltam.
Te lenáciztál, a másik lekommunistázott. Ezzel összefoglaltátok, hogy kik vagytok ti.
Nem baj, hogy nem olvastad a hozzászólásom, legalább a toxikus jellemed és gondolataid nem fertőzik az elmémet. Köszönöm, hogy nem olvastad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!