Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nevelnéd a gyerekedet kereszté...

Nevelnéd a gyerekedet kereszténynek?

Figyelt kérdés
2021. okt. 29. 21:00
1 2 3 4 5
 21/46 A kérdező kommentje:

A gyereknevelés kategóriában konkrétan egy kérdésem sincs, ez az egy volt, amit átraktak ide. A szülő-gyermek rovatban van kettő összesen. Nem látogatom ezeket a rovatokat ugyanis, szóval összeskeversz valakivel, 15-ös.

PGattina: ha olyan nagyon frusztrált lennék, akkor konkrétan darabokra szedném a kommenteidet, mert van elegendő ellenérvem. Természetesen nem titkolom, hogy a kereszténységet kifejezetten károsnak tartom, de ez a kérdés nem erről szól most. Ez a kérdés arról szól, amiről, hogy kíváncsi voltam, hogy mennyien nevelnék a gyereküket a kereszténység szerint. Aki erre a kérdésre ugrik, az talán csak a saját bizonytalanságát árulja el a vallása iránt.

2021. okt. 29. 22:33
 22/46 anonim ***** válasza:
81%
Én kétkedő keresztény vagyok, ezt nem tagadom, nonstop vívódás, ne tudd meg...
2021. okt. 29. 22:51
 23/46 A kérdező kommentje:
PGattina: tudom milyen az, mert én is keresztény voltam.
2021. okt. 29. 22:54
 24/46 anonim ***** válasza:
0%

Miért nem tudod magad mögött hagyni akkor?

Már rég nem is kellene ezzel foglalkoznod, mégis teszed.

Mi motivál?

2021. okt. 30. 00:00
 25/46 A kérdező kommentje:

Nem igazán foglalmozom a témával, de eszembe jutott ez a kérdés. Ezért írtam a másik rovatba, mert nem szándékoztam mélyen belemenni, csak mint egy gyereknevelési adat érdekelt volna.

Erre átrakták ide.

2021. okt. 30. 08:38
 26/46 anonim ***** válasza:
62%

Olyan a kérdés, mintha azt mondanád, hogy a jó állampolgárnak való nevelés azt jelenti, hogy engedelmeskedsz a rendőrnek meg a megválasztott politikusoknak.

Igen,a jó állampolgár jellemzően együttműködő, de nem azért, mert engedelmességet nevelnek belé, meg a szuverenitás hiányát, hanem mert érti az intézmények szerepét és jelentőségét.

A kereszténységben ugyanígy, az egyház egy intézmény, ami bizonyos feladatokat ellát, többek között vezetést is, ezzel mi bízzuk meg, nyilván nem azért, hogy utána minden egyes lépését megkérdőjelezzük. De ez nem azonos azzal, amiről te beszélsz.

Amiről te beszélsz, az a szekta, ahol a vezető személyéből van levezetve minden. Ott az eszmék a vezető személyén belül léteznek csak, tehát a vezetőhöz tartozik és igazodik az eszme, nem az eszméhez tartozik és igazodik a vezető.

2021. okt. 30. 10:23
 27/46 A kérdező kommentje:
Titus, ne felejtsd el, hogy a kereszténység is egy szekta volt, konkrétan a zsidó vallásból kiszakadt kis szekta. A rómaiak voltak azok, akik idővel felkarolták a keresztényeket, és részesítették őket a hatalomból. Az ősi keresztények teljes mértékben függtek a keresztény vezetők tanításaitól, más alternatívát nem fogadhattak el, csak amit Péter, Pál, stb. mondott. Ez ma is így van. Aki csatlakozik egy keresztény felekezethez, az ugyanebbe a helyzetbe kerül, a vallási vezetők azok, akik megmondják bizonyos dolgokról, hogy bűn-e, helyes-e vagy sem. Talán annyi a különbség, hogy a kisegyházakban jobban belemászhatnak a hívek életébe, mint egy történelmi egyháznál. De végső soron a jó keresztény engedelmeskedik a vallási vezetőknek.
2021. okt. 30. 10:47
 28/46 anonim ***** válasza:
Tipikus fideszes kérdésfeltevés. Sokat tanultál a nemzeti konzultációs inzultálásokból...
2021. okt. 30. 11:31
 29/46 anonim ***** válasza:
46%

„De végső soron a jó keresztény engedelmeskedik a vallási vezetőknek.”

De nem attól lesz jó keresztény, még az egyház szerint sem, ez csak egy ismérve a jó kereszténynek, de nem ez teszi azzá.

„Titus, ne felejtsd el, hogy a kereszténység is egy szekta volt”

Ez bármilyen eszme formatív korszakára igaz, hiszen valamikor ki kell alakulnia az eszmeiségnek, és olyankor bizonyos személyek megfogalmazott gondolatai teszik ezt.

„Ez ma is így van. Aki csatlakozik egy keresztény felekezethez, az ugyanebbe a helyzetbe kerül, a vallási vezetők azok, akik megmondják bizonyos dolgokról, hogy bűn-e, helyes-e vagy sem. ”

A posztmodern gondolkodók szeretnék ezt hitetni, de ez nagyon nincs így. Mert ha így van, akkor meg a demokrácia a bírók önkényét és a nekik való engedelmességet jelenti, hiszen ők döntik el, hogy mi volt bűncselekmény és mi nem. Gondolhatod ezt, de akkor semelyik társadalom nem lesz több, mint őnkényurak és szolgáik összessége, ami egy rendkívül destruktív gondolat.

Ha mondjuk a katolikus egyházat vesszük, nem a papok és a püspökök döntik el, hogy mi bűn és mi nem az (ahogyan nem is a bírók a szekuláris jogban), de még csak nem is a pápa. Ezért is létezik egy objektív dogmatika, egy hagyomány, ami a papoknak, püspököknek, pápáknak éppúgy megszabja ezeket a határokat, mint bármelyik másik embernek.

Mert szerinted mi akadályozza meg a pápát mondjuk, hogy egy önjelölt szektavezérhez hasonlóan azt kérje minden katolikustól, hogy a vagyona egészét adományozza az egyháznak? Talán csak nem az, hogy vannak magasabb rendű elvek, amiknek ők ugyanúgy alárendeltjei, mint bármilyen másik ember?

Az a baj azzal, amit mondasz, hogy ezt bármire kivetítheted a világban, ahol embernek alá kell rendelnie magát valami autoritásnak. Egy tanár vagy az iskola vajon önkényesen dönti el, mi számít ötös dolgozatnak és mi hármasnak? A rendőrség vagy egy rendőr önkényesen dönti el, mi számít gyorshajtásnak? Egy kórház önkényesen dönti el, hogy mi számít betegségnek?

És azt ne feledjük, hogy a kereszténység tízezerszer több mindenről szól, minthogy most megmondjuk, mi bűn meg mi nem az. Ha valakit kereszténynek nevelünk, az sokkal, de sokkal többről szól annál, minthogy kinek kell vagy nem kell engedelmeskedni. Őszintén szólva én nem emlékszem, hogy valaha is ilyen jellegű ideológiai fejmosást kaptam volna keresztény nevelésem során, hogy most amit a pap mond, az úgy van, és kész. A papbácsi olyan, mint az orvos, meg a tanár, meg a szülő. Mond és tesz dolgokat, amiről azt gondolja, hogy segít, hogy teljesebb, jobb ember legyek, és ne kerüljek bajba, vagy hogy legyen erőm kijönni onnan. Gyerekként én így viszonyultam hozzá, sosem öncélú engedelmességről meg önkényeskedésről.

2021. okt. 30. 11:35
 30/46 A kérdező kommentje:

Hát fideszes éppenséggel nem vagyok, mert az egy keresztény párt. :D

"Ha mondjuk a katolikus egyházat vesszük, nem a papok és a püspökök döntik el, hogy mi bűn és mi nem az (ahogyan nem is a bírók a szekuláris jogban), de még csak nem is a pápa. Ezért is létezik egy objektív dogmatika, egy hagyomány, ami a papoknak, püspököknek, pápáknak éppúgy megszabja ezeket a határokat, mint bármelyik másik embernek."

A dogmatikát is hívők dolgozták ki, amit tekintélyelvi alapon kell elfogadniuk az Egyház vezetőinek és hiveinek is. Az, hogy a papok már kidolgozott vallási tételekhez nyúlnak, csak azt mutatja, hogy egy vallási hagyománynak van múltja. Ettől függetlenül ugyanúgy engedelmeskedni kell a papoknak, függetlenül attól, hogy ők honnan vették a vallásos, igazolatlan hagyományaikat.

2021. okt. 30. 12:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!